• Konrad Świątek - Mistrz Powiatu Kolbuszowskiego

          • "A nade wszystko szanuj mowę twą ojczystą, nie znać języka swego – hańbą oczywistą." Te słowa autorstwa polskiego poety i pisarza, Franciszka Ksawerego Dmochowskiego, zapewne mogły być myślą przewodnią uczestników jubileuszowej XX edycji Powiatowego Konkursu Ortograficznego pod nazwą "Mistrz ortografii" organizowanego przez Liceum Ogólnokształcące w Kolbuszowej. W finale konkursu, który odbył się w Międzynarodowy Dzień Języka Ojczystego, 21 lutego 2020 r., wzięło udział kilkanaścioro uczniów ze szkół powiatu kolbuszowskiego, w tym uczeń klasy III naszego technikum - Konrad Świątek. Uczestnicy sprawdzili swoją wiedzę w zakresie ortografii, gramatyki i poprawnej polszczyzny, mierząc się z dyktandem i licznymi pytaniami testowymi. Wszyscy wykazali się wyjątkową znajomością zasad języka polskiego, a w kategorii szkół średnich Konrad zajął pierwsze miejsce, tym samym powtarzając wielki sukces z ubiegłego roku. Gratulujemy naszemu "Mistrzowi ortografii", życzymy kolejnych sukcesów i dalszego zgłębiania piękna języka ojczystego.

             

          • Kulinarna bitwa

          • Gotowanie na czas i pod presją konkursu i jury jest niezwykle stresujące i trudne. Przekonały się o tym Kinga i Gabrysia z klasy drugiej, kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, które  24 i 25 lutego miały okazję uczestniczyć w I Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym Bitwa na drobiowe smaki. W grudniu 2019 roku uczennice opracowały przepisy i próbnie przygotowały swoje potrawy z drobiu. Po zakwalifikowaniu się do etapu regionalnego 24 lutego walczyły o możliwość znalezienia się w pierwszej szóstce  najlepszych drużyn. Dziewczyny przyrządziły włoską sałatkę z kurczakiem oraz drobiowe roladki z musem owocowym, opiekanymi ziemniakami i miksem sałat. Po wnikliwej ocenie sędziów okazało się, że zakwalifikowały się do dalszego etapu. Dzień później musiały w 10 minut z przygotowanych surowców opracować recepturę dania głównego aby następnie sporządzić je w 2 godziny. Młode adeptki sztuki kulinarnej, mimo dużego stresu oczywiście dały radę i wykonały wyśmienitą roladę drobiową z szynką szwarcwaldzką i serem pleśniowym, krążki z soczewicy oraz duszone słupki z dyni piżmowej i marchewki, polane sosem. Pomimo, że danie smakowało wyśmienicie dziewczyny nie zakwalifikowały się do szesnastki najlepszych drużyn w Polsce. Udział w konkursie był dla nich cennym doświadczeniem i nauką, którą wykorzystają w kolejnej bitwie na najwykwintniejsze smaki.

            Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak

          • Ogólnopolski Konkurs Ekologiczny EKO-PLANETA

          •  

            Zachęcamy do udziału w Ogólnopolskim Konkursie Ekologicznym „Eko-Planeta” - etap szkolny, który odbędzie się w naszej szkole w środę 4 marca 2020 r. na trzeciej lekcji w sali nr 11. Konkurs prowadzony jest przy współpracy merytorycznej z Katedrą Kształtowania Środowiska Wydziału Budownictwa i Inżynierii Środowiska Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Zgłoszenia za pośrednictwem poczty elektronicznej prosimy kierować do pani Małgorzaty Król do 2 marca 2020 r.

            Autor: M.Król

          • Dzień Naleśnika

          • Zapraszamy wszystkich uczniów Zespołu Szkół Agrotechniczno – Ekonomicznych do wzięcia udziału w konkursie  „Dzień Naleśnika”, który  odbędzie się w piątek 13 marca 2020 r. na jadalni.  Konkurs składa się z kilku etapów (w różnych terminach):

            • opracowanie własnego przepisu na najlepsze naleśniki z nadzieniem słonym inspirując się kuchniami różnych narodów w języku francuskim (przepis należy przesłać do pani Urszuli Kuny) lub niemieckim ( przepis należy przesłać do pani Anny Kwiecień) i w języku polskim do pani Agnieszki Biestek do 06.03.2020 r.
            • wykazanie się wiedzą na temat sporządzania i podawania naleśników (13.03.2020),
            • udział w Szkolnym Master Chef, podczas którego uczestnik będzie miał za zadanie wykonać i podać 2 sztuki najlepszych naleśników z nadzieniem słonym z kuchni różnych narodów własnego pomysłu 13.03.2020 r. (według przesłanego przepisu),
            • w dniu 13 marca, 3 osobowe grupy z poszczególnych klas (lub równoległych klas) będą odpowiadać na pytania dotyczące polskiego odpowiednika Tłustego czwartku
              w krajach europejskich w tym Francji i Niemczech (test),
            • oraz bieg z patelnią i podrzucaniem naleśników na czas (13.03.2020)!

            Warunkiem uczestnictwa jest złożenie uzupełnionego zgłoszenia do konkursu, który znajduje się w sekretariacie i przekazanie go po wypełnieniu do organizatorów konkursu pani Agnieszce Biestek, pani Urszuli Kunie lub pani Annie Kwiecień do 06 marca 2020 r. Pozostałe informacje znajdują się w regulaminie konkursu.

            Zapraszamy!

            REGULAMIN_KONKURSU.doc

            Karta_zgloszenia_do_II_Szkolnego_Konkursu.doc

          • XX Turniej Tenisa Stołowego

          • Zespół Szkół Agrotechniczno–Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni oraz Szkoła Podstawowa im. kpt. Józefa Batorego w Weryni były organizatorami XX Turnieju Tenisa Stołowego. Impreza odbyła się 15 lutego 2020 roku w  sali gimnastycznej w Szkole Podstawowej w Weryni.
            W zawodach brali udział uczniowie szkół podstawowych, szkół średnich oraz dorośli. Rozgrywki były prowadzone w kategorii kobiet i mężczyzn. W turnieju uczestniczyło 94 osoby. Zdobywcy trzech pierwszych miejsc w każdej kategorii otrzymali pamiątkowe dyplomy, natomiast nagrody rzeczowe otrzymało pierwszych pięciu zawodników w każdej kategorii. Wyniki turnieju.
            Nad przebiegiem rozgrywek czuwali sędziowie - uczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno - Ekonomicznych w Weryni. Dla wszystkich zawodników były przygotowane drożdżówki, napoje i drobne upominki.
            Dyrektor Zespołu Szkół Agrotechniczno – Ekonomicznych w Weryni mgr Zbigniew Bogacz ufundował cztery puchary, które otrzymali zwycięzcy najstarszej kategorii.

            Fundatorami nagród byli:

            Pan Andrzej Nowak
            Pan Emil Wilk – sklep KÓŁKO
            Pan Łukasz Cetnarski
            Pan Tomasz Warzocha –Firma ELTOM
            Przychodnia MEDIMO
            Pani Małgorzata Stachnik – CUKIERNIA BABECZKA
            Pan Zygmunt Sokołowski
            Pan Janusz Michałek
            Fundacja SERCE
            KULA BOWLING & CLUB RZESZÓW


            Autor: A.Żywiec

             

                                                                                                           

             

             

          • Wrotki na wypasie

          • Pożytecznie i przyjemnie spędziliśmy dzień 20 lutego 2020 roku. Cała nasza klasa (I bc) pojechała wraz z wychowawczynią panią Joanną Godzisz na wycieczkę do Nadleśnictwa Kolbuszowa w Świerczowie oraz do wrotkarni ,,Wrotki na wypasie” w Mielcu.
            W Nadleśnictwie pani leśnik opowiedziała nam o swojej pracy oraz oprowadziła po szkółce leśnej. Zobaczyliśmy m.in. kwatery czy przechowywalnie dla sadzonek.
            Po wizycie w Nadleśnictwie udaliśmy się do wrotkarni i tu dopiero się działo. Nowa umiejętność- jazda na wrotkach- została przez nas połączona z akrobatyką. Każdemu niemal ruchowi na wrotkach towarzyszyło mnóstwo mniej skoordynowanych, ale za to zabawnych ruchów rąk i nóg. Wyglądało jakbyśmy odganiali stado much. Oprócz jazdy, graliśmy w różne gry. Świetnie bawiliśmy się przy różnych grach integracyjnych. Wyjazd był bardzo udany i chcielibyśmy go powtórzyć, ale następnym razem zapraszamy na parkiet panią Godzisz.

            Autorzy: G.Ofiara, A.Snopek

          • Ekonomia wśród nas

          • W ubiegłym tygodniu w naszej szkole został zorganizowany konkurs pt. „Ekonomia wśród nas”, którego celem było popularyzowanie wiedzy o ekonomii poprzez opracowanie plakatów o tej tematyce. Trzyosobowe zespoły z klasy pierwszej kształcącej się w zawodzie technik ekonomista miały za zadanie wykonać po dwie prace. W poniedziałek tj. 17 lutego bieżącego roku najciekawsze plakaty zostały wyróżnione. Drużyna, która zdobyła pierwsze miejsce w składzie: Ewelina Sitarz, Marcelina Serafin i Adam Pełka, przedstawiła zawód technika rachunkowości oraz uświadomiła nam ile wynoszą składki na ubezpieczenia społeczne finansowane przez pracodawcę i pracownika. Praca była wykonana bardzo starannie i zawierała ciekawe informacje. Zespół, który zajął miejsce drugie poradził sobie równie dobrze. A jego skład był następujący: Karolina Żądło, Katarzyna Gola oraz Maciej Kiwak. Uczniowie zobrazowali wysokość podatku dochodowego od osób fizycznych PIT oraz omówili zawód technika ekonomisty. Zrobili to ciekawie, nietuzinkowo i dokładnie.
            Obydwie grupy otrzymały atrakcyjne nagrody ufundowane przez Fundację PBS pomagam. Materiały biurowe które wręczono są niezbędne w procesie edukacyjnym i z pewnością zostaną jeszcze wykorzystane. Takie konkursy są dobrze odbierane przez uczniów naszej szkoły. Pozwalają uczestnikom wyrazić siebie, zaprezentować swoją wedzę i wyzwolić kreatywność.

            Ewelina Sitarz

          • Warsztaty dietetyczne i artystyczne

          • 14 lutego 2020 roku do naszej szkoły przyjechali uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Gwoźdźcu. Dzieci miały okazję poznać „od podszewki” zawody, w których kształcimy. Uczniowie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczyli młodszych kolegów sporządzania lodów molekularnych o smaku mango, truskawki i wanilii, a także krucho-drożdżowych ciastek w kształcie świnek oraz  wykwintnych deserków z musem malinowym. To nie koniec atrakcji dla dzieci. Młodzież kształcąca się w zawodzie technik architektury krajobrazu pokazała w jaki sposób można zagospodarować dary lasu do aranżacji domowych dekoracji. Nasi architekci zaprezentowali również możliwości wykorzystania programów komputerowych w swoim zawodzie. Mamy nadzieję, że tegoroczne walentynki będą mile wspominane przez naszych gości.

            Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak

          • Kreatywna kuchnia

          • W drugim semestrze roku szkolnego 2020 r. uczniowie klas pierwszych w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz klasy drugiej w zawodzie kucharz uczestniczą w innowacji pedagogicznej o nazwie dietetyka i estetyka potraw. W drugim tygodniu lutego nasi uczniowie poznali możliwości wykorzystania ciekłego azotu w kuchni. Młodzież w trakcie zajęć przygotowała lody molekularne o smaku kawy, wanilii, maliny i truskawki. Już wkrótce odbędą się kolejne praktyczne zajęcia, w których uczniowie będą wykorzystywali różne surowce i produkty do wykonania aranżacji potraw.

            Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak

          • Dzień Przedsiębiorczości 2020

          • Serdecznie zapraszamy do udziału w siedemnastej edycji Dnia Przedsiębiorczości, która odbędzie się 2 kwietnia 2020 r. Przedsięwzięcie  sprzyja podejmowaniu trafnych decyzji w planowaniu dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej. Poprzez udział w Dniu Przedsiębiorczości będzie okazja aby: odbyć jednodniową praktykę w wybranym miejscu pracy, zweryfikować swoje wyobrażenia o wymarzonym zawodzie, pozyskać informacje o wykształceniu, umiejętnościach czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu, doświadczyć związku pomiędzy wykształceniem a karierą zawodową, zapoznać  się z organizacją i zarządzaniem firmą. Serdecznie zapraszają członkowie SKP wraz z opiekunami!

            Autor: E.Serafin

          • W świecie sztuki współczesnej

          • 14 lutego br., czyli w same walentynki, udaliśmy się - my uczniowie klasy 4ae - na poranną wycieczkę do Oddziału Edukacji Kulturalnej i Regionalnej Miejskiej i Powiatowej Biblioteki Publicznej w Kolbuszowej, który mieści się w budynku dawnej Synagogi. Mieliśmy tam możliwość oglądać, podziwiać i zapoznawać się bliżej z historią obrazów zaprezentowanych na wystawach pt. ,,GRANICE” oraz ,,#10latpo”. Są to galerie zbiorowe, a swoje prace wystawili tam m.in. Valeria Moskvitna, Marcin Lubera czy też ucząca w naszej szkole pani Katarzyna Cesarz. Zaskoczyła nas wszystkich różnorodność form i pomysłowość wykonawców. Powtórzyliśmy przy okazji i abstrakcjonizm, i surrealizm, również irracjonalizm. Pytań było mnóstwo, a jeszcze więcej zachwytów i zdziwienia. Dzięki tej wycieczce mogliśmy odkryć na nowo malarstwo współczesne, które tak zaskakuje. Mogliśmy także poznać terminy czy zagadnienia, które możemy wykorzystać nie tylko na maturze ustnej z języka polskiego, ale także w życiu codziennym.

            Autorzy: J. Wrońska, K.Wachowska

          • Książka na weekend

          • Nowa powieść króla prozy obyczajowej, który tym razem umiejętnie myli tropy, a zakończenianie domyśli się nawet wielbicielka powieści detektywistycznych! Collin nie miał szczęśliwego dzieciństwa. Brak zainteresowania rodziców, dorastanie w szkołach wojskowych, potem problemy z agresją i zatargi z policją. Maria natomiast zawsze czuła wsparcie rodziny – jako mała dziewczynka, a także później, podczas studiów prawniczych i na początku kariery zawodowej. Pewnie trudno byłoby znaleźć dwie bardziej różniące się historie. I dwa tak niepodobne do siebie charaktery.A jednak przeciwieństwa najwyraźniej się przyciągają. Maria i Colin zostają parą. Wszystko świetnie się zapowiada, dopóki ona nie zaczyna otrzymywać dziwnych wiadomości od anonimowego prześladowcy.

            Autor: B.Sobowska-Rekut

            Źródło: https://lubimyczytac.pl/ksiazka/295950/spojrz-na-mnie

          • Aktywna Środa

          • Jak co roku uczniowie naszej szkoły wraz z nauczycielami udali się do Liceum Ogólnokształcącego w Kolbuszowej aby zaprezentować zawody, w których kształci się młodzież w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni. I tym razem mogliśmy polegać na naszych uczniach. Byli instruktorami i trenerami. Pokazywali i zachęcali młodszych kolegów do aktywnego udziału w warsztatach, prezentujących zawód ekonomisty, architekta krajobrazu, technika żywienia i montera. W trakcie warsztatów uczniowie, odkrywali swoją artystyczną duszę malując akwarelami ogrody jak i martwą naturę. Architekci z klasy trzeciej pokazywali jak rysować z uwzględnieniem perspektywy, oraz jak stworzyć dzieło w technice dequpage. Jeśli ktoś nie ma artystycznej duszy, mógł wybrać warsztaty z zakresu ekonomii. W tej grupie uczniowie poszerzali wiedzę i umiejętności praktyczne z zakresu obsługi programu  magazynowo-sprzedażowego Subiekt GT oraz finansowo-księgowego Rachmistrz GT. Niezwykle ciekawe były ekonomiczne gry edukacyjne oraz rozwiązywanie anagramów i logografów ekonomicznych. Ciekawostką było posługiwanie się kasą fiskalną. Na koniec test predyspozycji zawodowych oraz Teleturniej wiedzy ekonomicznej na aplikacji KAHOOT. Równie ciekawie prezentowali się uczniowie z klas żywienia. Przedstawili zagadnienia dotyczące diety pod hasłem „Zdrowym być i pięknym być” czyli, jakie produkty wybierać i jakie potrawy spożywać by cieszyć się pięknym wyglądem cery, paznokci i włosów oraz prawidłową pracą serca i mózgu.  Odwiedzający naszych uczniów koledzy ze szkół podstawowych obliczali swoje BMI, PPM, dowiadując się ile kalorii powinni dostarczyć swojemu organizmowi w ciągu dnia.  Ale i tak najciekawsze i najsmaczniejsze były zajęcia praktyczne. Samodzielnie formowali tortille z farszem z soczewicy, kurczaka i innych warzyw, uczyli się ozdabiać ciasteczka. Pyszne były szczególnie gofry z różnymi dodatkami. Dla uczestników Aktywnej Środy został przygotowany gorący poczęstunek aby rozgrzać atmosferę w zimowy dzień. A kiedy już wszyscy się najedli, naliczyli i natworzyli to mogli jeszcze pójść do uczniów kształcących się w zawodzie montera sieci i instalacji sanitarnych, którzy pokazali podstawowe sposoby łączenia rur w ramach różnych technologii. Młodsi koledzy mogli także spróbować ułożyć fragment ogrzewania podłogowego.

            Więc dzień ten był niezwykle owocny i dał uczniom szkół podstawowych dużo do myślenia na temat wyboru swojej przyszłości, a naszej młodzieży taka impreza pozwoliła na doskonalenie umiejętności zawodowych i organizacyjnych.

            Autorzy: A.Puzio-Jędruszewska, A.Kiwak

          • Ogłoszenie o naborze do projektu

          • Regulamin_uczestnictwa_w_projekcie_2019-2021_11.02.2020.docOgłoszenie o rekrutacji do projektu „Nasza szkoła Twoją szansą na sukces” 
            o numerze 2019-1-PL01-KA102-036221 w ramach projektu „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” realizowanego ze środków PO WER na zasadach Programu Erasmus+  program: Wiedza, Edukacja, Rozwój.

            Ogłaszamy  termin rekrutacji do projektu „Nasza szkoła Twoją szansą na sukces” dla 13  uczniów,
            którzy odbędą staż zagraniczny  w Hiszpanii w październiku 2020 r.


            Do projektu zapraszamy  uczniów z obecnych klas I i II  czteroletniego technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz klasy I trzyletniej szkoły branżowej pierwszego stopnia w zawodzie kucharz
            Wyjazd na staż zagraniczny poprzedzony będzie szkoleniem językowo-kulturowym oraz pedagogicznym.

            Nabór odbywa się w dniach: od 3 lutego 2020 r. - do 17 lutego 2020r.
            Udział w projekcie jest bezpłatny i w całości finansowany z funduszy europejskich.

            Regulamin rekrutacji i uczestnictwa w projekcie dostępny jest na stronie internetowej szkoły w zakładce POWER-WET projekt „Nasza szkoła Twoją szansą na sukces”.

            Formularz zgłoszeniowy (załącznik nr 1 do Regulamin uczestnictwa w projekcie) do udziału 
            w projekcie należy składać w terminie 4 lutego 2020 r. - do 17 lutego 2020r. 
            w sekretariacie szkoły.

            Szczegółowych informacji udzielają: koordynator projektu Urszula Kuna, Bogusława Sobowska-Rekut i Anna Kwiecień.

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • zswerynia@zswerynia.pl
      • boguslawa.sobowska-rekut@zswerynia.pl
      • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
    • Logowanie