• Wiosenne przetwory na odporność

          • Realizując działania projektu pt. ‘MP Health Direct’, czyli ,,Kierunek na zdrowie fizyczne i psychiczne’’ uczniowie z klasy pierwszej i drugiej Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w trakcie zajęć praktycznych uczyli się wykonywać przetwory. Pojawiły się one w postaci kiszonych ogórków,  syropów z ziół –np. mięty, z dzikich surowców pozyskanych z krzewów – np. z kwiatów czarnego bzu i dzikiej róży. Nie mogło zabraknąć także lemoniady różanej oraz naparu z liści czarnej porzeczki.

            Są to naturalne produkty o szerokim spektrum zdrowotnych właściwości, które wpływają budująco na organizm człowieka. Spożywane w syropie stanowią źródło składników odżywczych i przeciwutleniaczy.

            Oto najważniejsze korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania tych naturalnych produktów:

            1. Kwiaty czarnego bzu są bogate we flawonoidy takie jak kwercetyna i rutyna, które posiadają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Kwercetyna jest również znana ze swojej zdolności do wzmacniania układu immunologicznego i redukowania objawów alergii. Spożywanie syropu z kwiatów czarnego bzu może pomóc wzmocnić odporność organizmu, zwłaszcza w okresach wzmożonej zachorowalności na różnego rodzaju infekcje.
            2. Płatki dzikiej róży są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem

            i odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowia układu odpornościowego. Spożywanie syropu z płatków dzikiej róży może wspomagać walkę z infekcjami, wzmacniać organizm i przyspieszać procesy gojenia się ran. Dodatkowo, witamina C jest również korzystna dla skóry, bo wzmacnia jej elastyczność i powoduje produkcję kolagenu.

            1. Ogórki kiszone są doskonałym źródłem probiotyków, które są korzystne dla zdrowia układu pokarmowego. Probiotyki pomagają w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej jelit, co przekłada się na lepsze trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Spożywanie ogórków kiszonych, jak i powstałego płynu może wspomagać równowagę bakteryjną w jelitach, wzmacniając układ odpornościowy i poprawiając ogólny stan zdrowia.
            2. Liście czarnej porzeczki są źródłem polifenoli, takich jak antocyjany, które mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Napar z tych liści może wspomagać układ odpornościowy, działać przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a także być korzystny dla układu sercowo-naczyniowego.
            3. Mięta madziałanie kojące na układ trawienny i może pomagać w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, takich jak niestrawność i wzdęcia. Może również działać odświeżająco na oddech.

             

            Syrop z kwiatów czarnego bzu, płatków dzikiej róży i ogórków kiszonych jest cennym źródłem składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Ich  regularne spożywanie może przyczynić się do wzmocnienia układu immunologicznego, walki z infekcjami, poprawy trawienia!

            Działanie to było możliwe dzięki realizacji projektu MP Health Direct na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA220 ima na celu przekazać szerszemu gronu zainteresowanych w jaki sposób naturalnie możemy wspierać odporność organizmu. Zwłaszcza, że przed nami sezon na zbiór ziół i kiszenie różnych warzyw. 

            Upowszechnianie projektu odbywało się po odbytej mobilności w Rumunii w formie prezentacji oraz przez wykonywanie ćwiczeń sportowych w trakcie Dnia Sportu w działaniachpromujących naszą szkołę w trakcieDni Otwartych podczas warsztatów dla młodzieży.Opowiadamy i pokazujemy wszystko  również w środowisku lokalnym, chociażbyw trakcie Kamiliady 2023 oraz w  mediach społecznościowych.

            Nasze przetwory powstawały w trakcie kilku zajęć praktycznych.  W ostatni dzień szkoły nasze ogórki po prawie 3 tygodniach kiszenia smakują wyśmienicie!

            Nasi uczniowie polecają syropy i domowe kiszone ogórki,które wspomagają odporność oraz pozytywnie działają na organizm człowieka :

            1. Domowe kiszone ogórki:

            Składniki:
             

            • 2 kg małych ogórków gruntowych
            • 2 małe główki czosnku
            • duży pęczek kopru z baldachami
            • kawałek korzenia chrzanu oraz liście - 10 cm
            • 2 litry wrzątku
            • 4 płaskie łyżki soli kamiennej
            • można też dać: liście chrzanu, zielone liście dębu oraz liście czarnej porzeczki, winorośli lub wiśni

            Zagotuj dwa litry wody i wsyp do niej cztery łyżki soli kamiennej do przetworów. Mieszaj wodę, aż sól się w niej rozpuści. Do słoików na zimę polecam sól kamienną.

            Gorącą wodą z solą lub zimną wypełnij wszystkie słoiki. Lekko wstrząśnij słoikiem, by woda spenetrowała wszystkie bąbelki powietrza wewnątrz słoików. Zalewa powinna przykryć ogórki w całości. Wychodzi 500 ml zalewy na każdy słoik o pojemności 1000 ml.

            Słoiki zakręć mocno i odstaw na trzy dni do pomieszczenia, w którym będzie około 20 stopni. Po tym czasie przenieś je do spiżarki lub piwniczki. Ogórki ukiszą się po około dwóch tygodniach, a maksymalnie po 20 dniach.

            1. Syrop z kwiatów dzikiej róży:

            Składniki:

            • 2 szklanki płatków dzikiej róży
            • 1 szklanka cukru
            • 0,5 litra wody
            • 1 cytryna

            Sposób przygotowania:

            Płatki róży oczyszczamy strumieniem zimnej wody i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy do czasu, aż cukier się rozpuści, a woda zacznie wrzeć. Następnie zmniejszamy ogień i wlewamy sok z 1 cytryny. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowy syrop przecedzamy przez sito z małym oczkiem lub przez gazę, żeby jak najdokładniej przefiltrować.

            Porady

            Możemy przelać do słoiczków i pasteryzować lub trzymać przez krótki czas w lodówce. Jeżeli chcemy jeszcze większą kondensację syropu możemy użyć połowę wody. Do czego używam syrop? Jako polewę do lodów, jako dodatek do herbaty, można łączyć z wodą, cytrusami i robić pyszną lemoniadę.

            3. Napar z liści czarnej porzeczki:

            - 5 liści czarnej porzeczki

            - 200 ml wrzącej wody


            Kilka świeżych listków lub łyżkę suszonych zalewamy szklanką wrzątku. Zaparzamy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Pije się 2 razy dziennie przy infekcjach dróg moczowych, bólach reumatycznych, dolegliwościach żylnych i tętniczych.

            23.06.2023 r.

            Autor: Agnieszka Biestek

             

          • Wiosenne zmagania architektury z techniką

          • W naszym Zespole Szkół uczniowie architektury krajobrazu wykonali w tym roku gigantyczną pracę zagospodarowując i uporządkowując tereny wokół szkoły. Pozostawią po sobie coś, co będzie służyło innym przez długie lata, a przede wszystkim ich praca służy poprawie estetyki terenów wokół budynków szkolnych.

            Tak naprawdę teren zewnętrzny naszej szkoły jest pewnego rodzaju parkiem, który dzięki włożonej pracy będzie coraz piękniejszy i do którego będzie można przyjść również na wakacjach , czy też po zakończeniu szkoły. Większość wykonywanych prac to były prace ręczne z użyciem prostego sprzętu, ale uczniowie uczą się też obsługi i eksploatacji ciągnika, który może być wykorzystany nie tylko do transportu ale również do prac uprawowych oraz do łączenia z różnego rodzaju sprzętem.

            Uczniowie klasy 4 technikum architektury krajobrazu zakończyli właśnie naukę pracy i jazdy ciągnikiem rolniczym. Umiejętności jakich mogli nabyć podczas tej nauki pozwolą im łatwiej zdobyć prawo jazdy na samochód, bardziej precyzyjnie i bezpiecznie pozwolą wykonywać manewry na drodze i w terenie.

            Autor: B. Krzysztofiński

          • Ekonomiczni kelnerzy

          • 18 czerwca w niedzielne popołudnie nasi pracowici uczniowie mieli możliwość obsługiwać uroczysty obiad z okazji obchodów jubileuszowych w Szkole Podstawowej w Cmolasie. Zapewne każdy z nas wie, że  obiad smakuje lepiej jeśli jest estetycznie zaserwowany i nie trzeba długo oczekiwać na podanie ciepłej potrawy. Uczniowie  z ZSA-E w Weryni w oryginalnym składzie stanęli na wysokości zadania. Sprawnie matematycznie i ekonomicznie "ogarnęli" rewiry kelnerskie i we wzorcowym tempie pracy obsługiwali wszystkich gości. Pionierami kelnerstwa byli tym razem nie tylko kucharze i  technicy żywienia, ale również uczniowie z zawodu technik ekonomista. Trzeba przyznać, że  nasza młodzież żadnej pracy się nie boi. Ekonomiści potrafią dobrze kelnerować, a kucharze i żywieniowcy sprawnie liczyć. Cała grupa mogła ćwiczyć i poszerzać nowe umiejętności zawodowe, a obsługiwani goście delektować się precyzyjnie podanym posiłkiem.

            Autor: Monika Chrząstek

          • Architekci badają świat drzew w szkolnym ogrodzie

          • Umiejętność wykonywania inwentaryzacji dendrologicznej jest niezwykle ważna dla technika architektury krajobrazu ponieważ  dostarcza istotnych informacji na temat drzew i roślinności obecnej na danym obszarze. Dzięki zgromadzonym danym można podejmować świadome decyzje dotyczące konserwacji, pielęgnacji, sadzenia nowych drzew czy usuwania tych, które stanowią zagrożenie. Uczniowie klasy 3 w zawodzie technik architektury krajobrazu mieli możliwość wykonania inwentaryzacji dendrologicznej drzewostanu naszego szkolnego ogrodu. Trzeba przyznać, że było co mierzyć i analizować J Dzięki takim zajęciom uczniowie uczą się zawodu w praktyce oraz rozwijają umiejętności obserwacji, pomiarów i dokumentacji.

            Autor: I. Piłat

          • Wspomnienia kucharza

          • Swoją przygodę w ZSA-E w Weryni rozpocząłem w 2020 r. w Szkole Branżowej I stopnia w zawodzie: kucharz. Wybranie tej szkoły i kierunku było doskonałą decyzją. Polubiłem swój zawód, a przy okazji poznałem i zaprzyjaźniłem się ze wspaniałymi osobami. Dzięki uczestnictwu w projektach i kursach m.in.: barista, barman oraz cukiernik, a także szkoleniom organizowanych przez nauczycieli zdobyłem większe doświadczenie i poszerzyłem kompetencje zawodowe.
            Przez pewnien czas śpiewałem w szkolnym zespole muzycznym "Concordia” - co będę mile wspominać.

            Autor: Jakub Baran

          • Upowszechnianie mobilnosci w Portugalii

          • W połowie czerwca oraz podczas dni otwartych i warsztatów, które często odbywają się w naszej szkole odbyło się upowszechnianie mobilności w Portugalii, która była możliwa dzięki funduszom Erasmus+. W ramach tych imprez zostały zaprezentowane umiejętności, które uczniowie nabyli podczas realizacji projektu Food Redefined. Uczestnicy wyjazdu do Bombarral zaprezentowali zgromadzonej publiczności realizowane zadania. Uczniowie omówili potrawy jakie wspólnie przygotowywali z uczniami z Portugalii, Chorwacji i Francji, opowiedzieli swoje wspomnienia z wycieczek oraz przedstawili przygotowaną prezentację oraz film. Podczas tego spotkania odbyła się degustacja przygotowanych przez uczniów potraw  i napojów charakterystycznych dla kuchni Portugalii a także potraw kuchni zero waste.

            Autor: A. Tęcza

          • Wspomnienia z Portugalii

          • Kinga Stępień

            Gdy przyleciałam do Portugalii przywitała mnie ciepła pogoda, która od razu mi się spodobała. Przez cały tydzień zwiedzaliśmy różne miejscowości i miasteczka, które bardzo mi się podobały ponieważ poznawałam różne kultury, smaki i miejsca, których wcześniej nie widziałam, nawet na zdjęciach. Ten wyjazd na pewno będę wspominać do końca życia.

            Gabriela Cisło

            W wyjeździe do Portugalii najbardziej podobała mi się wycieczka do Lizbony oraz warsztaty barmańskie, podczas których zyskałam wiele przydatnej wiedzy oraz podszkoliłam swój angielski. Dodatkowo, dzięki wyjazdowi zyskałam doświadczenie i praktykę, które z pewnością wykorzystam w przyszłości. Poznałam też wiele wspaniałych osób i mam wspomnienia, których nigdy nie zapomnę.

            Amelia Ozga

            Podczas mojej podróży do Portugalii najbardziej podobały mi się wycieczki, zwłaszcza do Lizbony i kolacja nad Oceanem Atlantyckim. Interakcje z rówieśnikami z innych krajów pozwoliły mi poprawić mój angielski. Udział w warsztatach barmańskich pozwolił mi zdobyć doświadczenie, które wykorzystam w przyszłości. Wiele się nauczyłem z tego wyjazdu i bardzo miło go wspominam.

            Marcelina Kopeć

            Podczas mojej podróży do Portugalii najbardziej podobał mi się wyjazd do Lizbony jak i również spędzony czas na kolacji z widokiem na Ocean Atlantycki. Oprócz tego poznałam wielu miłych, rzetelnych osób z Portugalii. Zawarłam również nowe znajomości z uczniami z Chorwacji i Francji. Dzięki tym znajomościom przełamałam swoje bariery językowe i nabrałam przez to więcej pewności siebie. Podobał mi się też dzień, w którym miałam przyjemność przyrządzać potrawy z uczniami z Portugalii. Podczas gotowania z nimi nabyłam nowe umiejętności związane z gastronomią. Ten wyjazd nauczył mnie czegoś nowego i będę go zawsze dobrze wspominać.

            Roksana Czachor

            Portugalia to kraj o niezwykłym uroku, gdzie każdy krok odkrywa nowe piękno i fascynującą historię. Dzięki tej podróży w końcu przełamałam moją barierę językową i udało mi się nawiązać nowe znajomości z osobami z innych krajów, co dodało mi swobody w komunikacji i pozwoliło mi poznać nowe słownictwo. Zaczynając od stolicy kraju, Lizbony, nie sposób nie zakochać się w jej malowniczych uliczkach, pięknych tarasach i przyjaznych ludziach. Ceramiczne kafelki, które ozdabiają budynki, sprawiły, że czułam się jakby czas się zatrzymał i nie trudno było o zapatrzenie się na tą sztukę.  Obidos to malownicza miejscowość w Portugalii, która urzekła mnie swoim urokiem. Już przy pierwszym kroku do miasta zostałam oczarowana widokiem murów obronnych, które otaczają całe Obidos. To wspaniałe zabytkowe mury stanowią nie tylko historyczne znaczenie, ale także dają wspaniałe panoramiczne widoki na całe miasto. Wąskie brukowane uliczki, tradycyjne domy pokryte białym tynkiem i kolorowe kwiaty przy oknach tworzą romantyczną atmosferę. Przechadzka po tych uliczkach sprawiała ogromną przyjemność, odkrywając małe sklepiki z rękodziełem, galerie sztuki i urocze kawiarnie. Podczas mojego pobytu w Portugalii, nie tylko odkryłam niezwykłe piękno kraju, ale również poznałam wyjątkową portugalską kuchnię, która zaskoczyła mnie swoją różnorodnością. Spróbowałam owoców morza, do których zawsze byłam sceptycznie nastawiona, a ku mojemu zdziwieniu były naprawdę smaczne. Wyjazd do Portugalii był naprawdę niesamowity i z pewnością powtórzę go w przyszłości.

            Oskar Kaczor

            28 Maja wyjechaliśmy z Kolbuszowej do Warszawy na lotnisko Chopina i tak to wszystko się zaczęło. Był to mój pierwszy lot, który na pewno będę wspominał bardzo dobrze. Portugalia bardzo mi się spodobała, architektura miast, rzeka Tag, Ocean Atlantycki i wiele więcej ciekawych miejsc. Najbardziej spodobała mi się Lizbona gdy siedzieliśmy i odpoczywaliśmy przy rzece Tag lub gdy spacerowaliśmy po ulicach gdzie obok nas jeździły charakterystyczne żółte tramwaje. Ale także Óbidos było cudowne, miało piękną architekturę, sklepy pamiątkowe, roślinność, restauracje oraz utwory grane przez lokalnych muzyków. Było to niesamowite przeżycie, jedyne do czego można się przyczepić to długość podroży. Mimo to bardzo chce tam wrócić, do tego co wymieniłem i do ludzi z tamtej szkoły, których poznałem. Dlatego gdy tylko będzie okazja na powrót, bez zastanawiania wracam!

             

            Karolina Sikora

            Podczas mojej podróży do Portugalii najbardziej podobały mi się wycieczki do Lizbony , zwiedzanie zamku w Òbidos i kolacja nad Oceanem Antlantyckim.  Integracja z rówieśnikami z innych krajów pomogły mi poprawić moja pewność siebie w używaniu języka angielskiego, a także poznać dużo fajnych osób i nabyć nowe przyjaźnie. Biorąc udział w warsztatach zero waste nauczyłam się nowych umiejętności w gotowaniu, zdobyłam nowa wiedzę, która wykorzystam w przyszłości. Ten wyjazd był bardzo udany, dużo się z niego nauczyłam i miło wspominam ten czas z tego pobytu 

            Jessica Pyra

            Bardzo mi się podobała podróż do Portugalii, dzięki projektowi Erasmus+. Dostarczyła mi ona nowych możliwości i dodatkowych umiejętności gastronomicznych. W czasie wyjazdu poznałam wiele zagadnień dotyczących gastronomii, a także spróbowałam nowych potraw z tamtego regionu. Razem z grupą przygotowywaliśmy bezalkoholowe napoje i potrawy zero waste, a na pożegnalnej kolacji każdy miał także okazję spróbować przystawek i dań z tamtego regionu (szynka dojrzewająca z melonem, pieczywo, oliwki i sosy regionalne, małże z wieprzowiną i ziemniakami oraz mątwy z ośmiorniczkami). Ta podróż podobała mi się również ze względu na to, że mogłam po raz pierwszy w życiu podziwiać tak piękne widoki, zabytki i kulturę miasta, a także zaczerpnęłam przy tym nowych znajomości i dokształciłam się w języku angielskim.

             

          • Ogłoszenie o sprzedaży


          • Ogłoszenie dotyczące sprzedaży składników rzeczowych majątku ruchomego


            Dyrektor Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni działając na podstawie uchwały Zarządu Powiatu w Kolbuszowej nr 238/1302/2023 z dnia 24 maja 2023 roku zaprasza do pisemnego składania ofert na zakup składników rzeczowych majątku ruchomego.
            Oferta sprzedaży dotyczy:
            1. Przyczepa D 47 A ; Autosan; rok produkcji 1978 - zarejestrowana, ubezpieczona, brak przeglądu technicznego. Cena wywoławcza: 11 000,00 zł brutto.
            2. Samochód używany PUNTO, rok produkcji 2004, kolor niebieski zarejestrowany, ubezpieczony, brak przeglądu, samochód przystosowany do prowadzenia nauki jazdy, pojemność - 1,2, LPG+benzyna. Cena wywoławcza : 4 000,00 zł brutto.
            3. Tokarka 1J61/8 nr fab 28018 uniwersalna. Cena wywoławcza: 10 000,00 zł brutto.
            Pisemna oferta powinna zawierać:
            1. Imię i nazwisko (nazwa) oferenta oraz adres - numer telefon do kontaktu.
            2. Datę sporządzenia oferty. Oferowaną cenę zakupu składnika/składników rzeczowych majątku będących przedmiotem postępowania przetargowego - nie niższą od ceny wywoławczej.
            Istnieje możliwość dokonania oględzin przedmiotu sprzedaży na terenie ZSA-E w Weryni.
            Oferty prosimy składać w zamkniętych kopertach z dopiskiem “dotyczy sprzedaży składników rzeczowych majątku ruchomego” w sekretariacie szkoły do 30.06.2023 r. Kupujący zobowiązany będzie do zorganizowania we własnym zakresie i na własny koszt załadunku i transportu.
            Wynik postępowania zostanie podany do publicznej wiadomości poprzez wywieszenie na tablicy informacyjnej oraz umieszczenie na stronie internetowej szkoły.
            Komisja wybiera oferenta, który zaoferuje najwyższą cenę, a w razie ustalenia, że kilku oferentów zaoferowało taką samą cenę Komisja postanawia o kontynuowaniu postępowania w formie aukcji ustnej między tymi oferentami i wybiera oferenta, który zaoferował najwyższą cenę. Wysokość postąpienia – 100,00 zł.
            Szczegółowe informacje są udzielane pod numerem telefonu 17 227 14 41 lub w sekretariacie szkoły.

            Werynia, 16.06.2023 r.

            Regulamin_sprzedazy.pdf

            ogloszenie.pdf

          • Happy day of languages!

          • We wtorek w naszej szkole panowała nadzwyczaj wesoła atmosfera. Wszystko to za sprawą gier i zabaw organizowanych w ramach Dnia Uśmiechu oraz Dnia Języków Obcych. Uczniowie oglądali jak zawsze komicznego Jasia Fasolę (Mr Bean), rozwiązywali kahooty dotyczące krajów, których języki uczone są w naszej szkole, łamali języki na tongue twisters oraz odgadywali tytuły i wykonawców obcojęzycznych piosenek. Wszystkim klasom poszło rewelacyjnie. Gratulujemy i dziękujemy za wspólną zabawę!

            Autor: Anna Stąpor

          • Ekonomiczne gry terenowe

          • Powiew wiatru, krople deszczu i blask słońca towarzyszyły uczestnikom szkolnych "Ekonomicznych gier terenowych”, które odbyły się w naszej szkole, w środę 14 czerwca 2023 r. Dobry humor, radość i energia dopisywały nam wszystkim. Całą zabawę na stanowiskach konkursowych prowadzili nasi koledzy I koleżanki z klasy 2et. Głównym celem przedsięwzięcia było zdobywanie wiedzy ekonomicznej, upowszechnianie rekreacji ruchowej i zachęcenie do kreatywnego myślenia. Przedsięwzięcie możliwe było do  zrealizowania dzięki “Fundacji Serce” w ramach realizacji projektu “Młodzi technicy eksploatacji portów i terminali, ekonomii oraz drogowcy”. Na samym początku uczestnicy mieli do rozwiązania test związany z ekonomią. Natomiast najlepsza zabawa zaczęła się wraz ze startem drużyn w grach terenowych. Zawodnicy musieli jak najszybciej odwiedzić aż 9 punktów kontrolnych rozmieszczonych na terenie naszej szkoły. Zadania konkursowe były dla uczestników prawdziwym wyzwaniem. Każdy zespół  musiał wykazać się wiedzą merytoryczną, a także umiejętnościami w zakresie współpracy w drużynie, wiązania teorii z praktyką oraz radzenia sobie ze stresem.  Przy rozwiązywaniu quizów, zadań, łamigłówek i logicznych zagadek  z dziedziny ekonomii, marketingu, finansów i rachunkowości należało wykazać się dużą kreatywnością oraz refleksem. Za nieprawidłowe wykonanie zadania drużyna musiała udać się do punktu karnego aby odbyć wylosowaną karę. Nad prawidłowym przebiegiem konkursu oraz sprawiedliwym liczeniem punktów czuwała komisja w składzie Katarzyna Kurdziel, Julia Rząsa oraz Maciej Serafin. Po wyczerpujących fizycznie i umysłowo zawodach, wszyscy uczestnicy zostali zaproszeni na pyszną pizzę. Na zakończenie tego niezwykłego, pełnego wrażeń dnia w otoczeniu pięknej przyrody odbyło się wręczenie przez Dyrektora nagród, upominków i podziękowań. Zwycięzcami okazali się: Aneta Tylutka, Izabela Opalińska oraz Karol Zieliński. Każdy ze zwycięzców otrzymał nagrodę w postaci talonu do pizzeri "Klan". 

            Organizatorami gier terenowych byli:  p. U. Szklarz,  p. U. Kuna,  p. B. Krzysztofiński,  p. P. Serafin

            Autor: Hubert Micek

            Foto: Hubert Micek oraz Norbert Witkowski z klasy 4ae.

          • Wycieczka do pasieki

          • W ramach projektu „Krok w nowoczesne kształcenie zawodowe’’ realizowanego dzięki programowi Fundacji SERCE Dobry Pomysł 7 czerwca odbyła się wycieczka dydaktyczna do Pasieki Tęcza w Kolbuszowej Górnej. Właścicielem pasieki jest Tomasz Tęcza, który opowiedział nam o maszynach potrzebnych do wyprodukowania miodu, o życiu, funkcjonowaniu i pracy pszczół, pokazał nam również swoje ule oraz łąkę pełną miododajnej facelii. Nasza wycieczka była bardzo interesująca i dzięki niej dowiedzieliśmy się wiele ciekawych informacji. Mogliśmy spróbować pysznych smakowych miodów wyprodukowanych z liofilizowanymi wiśniami, porzeczkami i malinami. Właściciel pasieki opowiedział także o zdrowotnych właściwościach miodu. Miód dobrze wpływa na serce, a zawłaszcza na mózg ponieważ dostarcza potrzebnej mu glukozy. Jest też dobrą substancją słodzącą do herbaty i kawy, ale nie można go dodawać od razu po zaparzeniu.  W temperaturze powyżej 40 0 C traci swoje cenne właściwości i staje się zwykłym słodzikiem.

            Patoka to rodzaj miodu, którego konsystencja jest lejąca. Krupiec jest odwrotnością patoki i jest skarmelizowany. Przykładem miodu, który szybko się krystalizuje jest miód rzepakowy, który po skrystalizowaniu staje się twardy niemal jak kamień.

            Do wydobycia miodu służy miodarka (wirówka do miodu), do której wkłada się ramki (węzy), których komórki są skierowane po skosie do góry. Komórki mają 5,4 mm wielkości,  chyba, że jest to komórka drutowa, która ma 6,4 mm.

            Ul odkładowy zapobiega rojeniu się pszczół, przez które dochodzi do podziału rodziny. Zabiera się kilka ramek i matkę do ula, który wyglądem przypomina małą skrzyneczkę i tam tworzy się nowa rodzina, którą później przekłada się do większego ula. Co ciekawe, to pszczoły decydują co wyjdzie z jaja poprzez pokarm jaki podają larwie.

            W ulu są 3 rodzaje pszczół:

            Matka pszczela (królowa) żyje około 6 lat, jej masa ciała wynosi 200-280 mg. Składa 300 tysięcy jaj na dobę. Przez całe życie żywi się mleczkiem pszczelim.

            Robotnice żyją około 42 dni, przez 3 dni żywią się mleczkiem pszczelim i w poszczególnych dniach swojego życia mają różne zadania:

            -1 dzień życia sprząta komórki

            -2/3 dzień życia wylatuje z ula

            -3/6 dzień życia karmi małe larwy

            -6/16 dzień życia  karmi większe larwy mleczkiem pszczelim, przynosi wodę

            -18/19 dzień życia pilnuje gniazda i broni ula

            Po 21 dniu wylatuje z ula i zbiera nektar do 42 dnia życia. Po 42 dniu wylatuje z ula i umiera.

            Trutnie żyją do 3 miesięcy, ich masa ciała wynosi 280 mg. Trzeba ich karmić i się nim opiekować.

            Pszczoły porozumiewają się przez taniec i szum.

            Pszczoły mogą pomóc w różnych chorobach przykładami jest astma oskrzelowa, którą można wyleczyć nawet w 90% powietrzem z ula lub choroba stawów na co pomaga jad pszczeli.  Apiterapia to metoda leczenia chorób za pomocą produktów pszczelich, czyli m.in. miodu, pyłku, pierzgi.

            Autorzy: Justyna Rębisz, Anna Wróbel

          • Kucharze z Weryni zapukali do Hiltona

          • 6 czerwca uczniowie szkoły branżowej w zawodzie kucharz uczestniczyli w wycieczce programowej do czterogwiazdkowego hotelu Hilton Garden Inn.
            Rzeszowski Hotel należy do światowej sieci hoteli Hilton Worldwide założonej przez Conrada Hiltona w 1919 r. w USA.
            Wszystkie hotele z tej sieci charakteryzują się podwyższonym standardem zarówno wyposażenia jaki i poziomem świadczonych usług.
            Korzystającej z pięknej pogody, na wycieczkę do stolicy Podkarpacia wyruszyliśmy "ciuchcią". Z rzeszowskiego dworca szybkim spacerem przemierzaliśmy rzeszowskie uliczki i o godzinie 11 zameldowaliśmy się w w hollu hotelowym. Tu zostaliśmy przywitani przez Panią Annę Lipiec i menagera hotelu Pana Rafała. Pracownicy Hiltona oprowadzili nas po obiekcie omawiając zasady funkcjonowania hotelu biznesowego.
            Hilton Garden Inn liczy 101 pokoi i 8 sal konferencyjno bankietowych o łącznej powierzchni  438 m2. Stylowe i eleganckie pokoje dla gości w całej sieci hoteli Hiltona wyróżnia wiele udogodnień min. wanna w każdej łazience i komfortowe 120cm) łóżka jednoosobowe.  Goście honorowi mają do wyboru komfortowe apartamenty a niepełnosprawni pokoje Queen.
            Do dyspozycji wszystkich gości jest całodobowy fitness, Restauracja The Garden Grille & Bar, Cigar Room,a dla najmłodszych sala bajkowa. W hotelowym Lobby znajdują się ponadto całodobowy sklep - The Shop a także  bar i cigar room. 
            Dziękujemy bardzo Pani Ani i Panu Rafałowi za przekazanie nam ważnych i ciekawych informacji o hotelu i pracy w zawodzie hotelarza, kelnera, kucharza oraz menagera. Mamy nadzieję, że w przyszłości kucharze z naszej szkoły będą mogli złożyć swoje CV i zrealizować się w pracy w Hilton Garden Inn Rzeszów.
            życzymy również bardzo miłej kadrez hotelowej samych sukcesów i satysfakcji w pracy.

            Autor: M. Chrząstek

          • Złoty Medal Kamila Kopcia

          • Wielki sukces Kamila Kopcia ucznia klasy II, który wywalczył Puchar Polski w trójboju siłowym. W Raszynie dnia 4 czerwca odbyły się zawody w trójboju siłowym, na który składają się trzy konkurencje: przysiad- wynik Kamila to aż 150 kg, wyciskanie na ławce płaskiej- wynik 100 kg oraz martwy ciąg- 175 kg. Osiągnięte rezultaty okazały się najlepsze w kategorii do lat 18 i 75 kg wagi. Złoty medal, wspaniały puchar, duma i radość to trofea, które przywiózł ze sobą Kamil.

            Serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych, wspaniałych sukcesów. Warto wspomnieć również o trenerze Kamila, którym jest Mariusz Brito- absolwent naszej szkoły. Obu Panom jeszcze raz gratulujemy.

            Autor: D.Krogulec, A.Kiwak

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie