• Warsztaty żywieniowe na Uniwersytecie Rzeszowskim

        • 9 czerwca uczestnicy mobilności w Chorwacji i Francji uczestniczyli w wykładach i labolatoriach dotyczących zagadnień projektu Food Redefined, a mianowicie tego jak zachować wartość odżywczą żywności, jak ją badać, jaki wpływ na jej wartość żywieniową ma sposób i czas przechowywania oraz jak żywność może pozytywnie wpływać na zdrowie ludzi.  Warsztaty prowadzili pracownicy Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego prezentując bazę naukowo-dydaktyczną.

          Dlaczego burak jest czerwony? Czy jego barwa może się zmieniać? Co wspólnego mają buraki z owocami opuncji i muchomorami? Dlaczego po zjedzeniu przetworów z buraka nasz mocz może mieć barwę czerwoną? Na między innymi te pytania odpowiedział wykład.

          Uczestnicy wzięli także udział w zajęciach praktycznych dotyczących fermentacji mlekowej i jej wpływu na nasz organizm. Pod mikroskopami mogli oglądać drobnoustroje, które znajdują się w kiszonkach. Badali m.in. sok z kapusty i z ogórków.

          Nietypowe zajęcia dostarczyły wiedzy na temat tego jak  przeciwutleniacze wpływają na funkcjonowanie organizmu. Chronią przed schorzeniami układu pokarmowego, nerwowego, oddechowego i moczowego, spowalniają procesy starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. W codziennym jadłospisie powinny znajdować się owoce i warzywa bogate w karotenoidy, bioflawonoidy i witaminę C (np. czarne porzeczki, pomarańcze, pomidory, brokuły), tłuszcze roślinne stanowiące źródło witaminy E, mleko i przetwory mleczne dostarczające witaminę A.

          Warsztaty na Uniwersytecie Rzeszowskim poszerzyły wiedzę uczestników, pozwoliły wszystkim poczuć się przez chwilę jak studenci i były nowym, ciekawym doświadczeniem.

          Autorzy: Natalia Wit, Anna Tęcza, Anna Wróbel