• Kucharz

            • Innowacja TRADYCJE SMAKU - DZICZYZNA NA POLSKIM STOLE

              Zawód kucharza jest ciekawy i bardzo potrzebny na rynku pracy. Rozwijająca się stale branża gastronomiczna poszukuje dobrze wykwalifikowanych pracowników. Kucharz jest osobą zawodowo zajmującą się przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata, jak również dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie różnych kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników oraz stosownego serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków.
              W zakładzie gastronomicznym kucharz: przyjmuje surowce żywnościowe i w odpowiedni sposób je magazynuje lub utrwala. Ocenia i dobiera żywność przeznaczoną do produkcji. Przeprowadza obróbkę wstępną i przygotowuje półprodukty do obróbki cieplnej wykorzystując nowoczesne urządzenia gastronomiczne. Wykańcza potrawy i napoje oraz  porcjuje je do odpowiednich naczyń, stosując aktualne trendy w zakresie aranżacji potraw i napojów.

            • Informacje dodatkowe
              W szkole organizowane są następujące kursy umożliwiające uzyskanie dodatkowych kwalifikacji: kurs barmański, kurs sommeliera, kurs cukiernika, kurs carvingu. W ramach projektów unijnych uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz mają możliwość wyjazdu na zagraniczne staże zawodowe do krajów Unii Europejskiej.

              Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
              HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

              Sylwetka absolwenta
              Absolwent kończący szkołę w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

              • oceniania jakości produktów;
              • przechowywania żywności;
              • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy;
              • obsługi sprzętu gastronomicznego;
              • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów;
              • wydawania dań.
            • Kucharz znajdzie zatrudnienie w:

              • zakładach żywienia zbiorowego takich jak stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.
              • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
              • placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (sanatoriach, żłobkach, szpitalach, domach opieki społecznej, domach dziecka, internatach, hotelach, pensjonatach, domach wczasowych itp.),
              • na statkach jako pracownik ruchomej bazy gastronomicznej,
              • firmach cateringowych.

              Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
              Szkoła posiada pracownię gastronomiczną wyposażoną w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych. Zajęcia praktyczne odbywają się w kilkugodzinnych blokach lekcyjnych, podczas których uczniowie przygotowują potrawy, dokonują ich oceny a następnie konsumują. Warunki edukacji w naszej szkole pozwolą na zapoznanie ze sprzętem, maszynami i urządzeniami, którymi dysponują na co dzień zakłady gastronomiczne.