• Cukiernik

            • Cukiernik zajmuje się produkowaniem wyrobów cukierniczych, ich dekorowaniem, magazynowaniem i przygotowaniem do dystrybucji. Praca w zawodzie cukiernika polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentom.

              Informacje dodatkowe

              W szkole organizowane są następujące kursy umożliwiające uzyskanie dodatkowych kwalifikacji: kurs barmański, kurs sommeliera, kurs cukiernika, kurs carvingu. W ramach projektów unijnych uczniowie kształcący się w zawodzie cukiernik mają możliwość wyjazdu na zagraniczne staże zawodowe do krajów Unii Europejskiej.

               

            • Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
              SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

              Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie cukiernik po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych może uzyskać dyplom zawodowy technik technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych oraz po uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.

              Sylwetka absolwenta

              Absolwent kończący szkołę zawodzie cukiernik będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

              • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
              • magazynowania surowców cukierniczych,
              • sporządzania półproduktów cukierniczych,
              • sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych,
              • dekorowania wyrobów cukierniczych i przygotowania ich do dystrybucji.
            • Cukiernik znajdzie zatrudnienie w:

              • zakładach przemysłowych jak i rzemieślniczych, wytwarzających wyroby cukiernicze, tj. ciasta, pieczywo cukiernicze, wyroby okolicznościowe, regionalne, dietetyczne, 
              • działach cukierniczych restauracji, punktów gastronomicznych i obiektów hotelarskich,
              • w zakładach przemysłu spożywczego, przy obsłudze specjalistycznych linii produkcyjnych w przemysłowej produkcji m.in. wyrobów czekoladowych i lodów,
              • firmach cateringowych.
               

              Baza dydaktyczna i warunki kształcenia

              Szkoła posiada pracownię gastronomiczną wyposażoną w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych. Zajęcia praktyczne odbywają się w kilkugodzinnych blokach lekcyjnych, podczas których uczniowie przygotowują wyroby cukiernicze, dokonują ich oceny a następnie konsumują.  Warunki edukacji w naszej szkole pozwolą na zapoznanie się z nowoczesnym sprzętem, maszynami i urządzeniami.

      • Kontakty

        • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
        • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
        • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa Poland
        • 814-14-04-726
        • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
        • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
        • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
        • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
        • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
      • Logowanie