• Cukiernik

        1. Cukiernik zajmuje się produkowaniem wyrobów cukierniczych, ich dekorowaniem, magazynowaniem i przygotowaniem do dystrybucji. Praca w zawodzie cukiernika polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentom.
           

        2. Informacje dodatkowe

          W szkole organizowane są następujące kursy umożliwiające uzyskanie dodatkowych kwalifikacji: kurs barmański, kurs sommeliera, kurs cukiernika, kurs carvingu. W ramach projektów unijnych uczniowie kształcący się w zawodzie cukiernik mają możliwość wyjazdu na zagraniczne staże zawodowe do krajów Unii Europejskiej. Uczniowie odbywają wakacyjne płatne staże w polskich zakładach gastronomicznych w ramach realizowanych projektów. W toku nauki uczniowie uczestniczą w 2-tygodniowych praktykach zawodowe w wybranych przez siebie zakładach branżowych.
           

        3. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
          a) Kwalifikacja 1:

          TG.04  Produkcja wyrobów cukierniczych
           
        4. Sylwetka absolwenta
          Absolwent kończący szkołę zawodzie cukiernik będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
          a)
          obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
          b) magazynowania surowców cukierniczych,
          c) sporządzania półproduktów cukierniczych,
          d) sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych,
          e) dekorowania wyrobów cukierniczych i przygotowania do ich dystrybucji.
           
        5. Cukiernik znajdzie zatrudnienie w:
          a)
          zakładach przetwórstwa spożywczego - produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
          b) zakładach żywienia zbiorowego takich jak stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.
          c) placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (hotelach, pensjonatach, domach wczasowych itp.),
          d) firmach cateringowych.

           
        6. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
          Szkoła posiada pracownię gastronomiczną wyposażoną w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych. Zajęcia praktyczne odbywają się w kilkugodzinnych blokach lekcyjnych, podczas których uczniowie przygotowują potrawy, dokonują ich oceny a następnie konsumują.  Warunki edukacji w naszej szkole pozwolą na zapoznanie się z nowoczesnym sprzętem, maszynami i urządzeniami.

           

        Aktualizacja: I. Pogoda
        10.11.2018

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • zswerynia@zswerynia.pl
      • boguslawa.sobowska-rekut@zswerynia.pl
      • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
    • Logowanie