• Angielskie przysmaki na Powiatowym Dniu Sportu

        • Każda impreza o randze powiatowej jest świetną okazję do pokazania naszej działalności, umiejętności a kreatywność nauczycieli od żywienia sprawiła że na kolbuszowskich stołach w czasie Powiatowego Dnia Sportu królowały specjały kuchni angielskiej. Niezwykle smacznie i zachęcająco wyglądały ciasteczka czekoladowe - Brownie i cieszyły się wśród degustujących największym powodzeniem. Uczniowie mieli wspaniałą okazję by promować i upowszechniać rezultaty realizowanego projektu „Aktywni w Europie” wśród lokalnej społeczności.  Młodzież kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz zaprezentowali mieszkańcom powiatu kolbuszowskiego nowo nabytą wiedzę i umiejętności zawodowe z zakresu sporządzania potraw czy też zakąsek kuchni angielskiej. Stoisko projektowe było oblegane, a chętni uczniowie ze szkół podstawowych pod okiem naszych młodych specjalistów mieli szansę samodzielnie wykonać część z tych potraw. Żywieniowcy z ogromnym zaangażowaniem dzielili się swoją wiedzą i umiejętnościami z młodszymi kolegami. Mogliśmy wśród gości spotkać naszych absolwentów, którzy w minionych latach brali udział w realizowanych przez nas projektach. Z przyjemnością wracali pamięcią do własnych wyjazdów na praktyki do Anglii, równocześnie zachęcając uczniów ZSA-E w Weryni do udziału w projektach.  Dzisiaj mogą pochwalić się aktywnością i przedsiębiorczością w życiu zawodowym. Doświadczenie jakie zdobyli przyczyniło się do znalezienia zatrudnienia nie tylko na krajowym rynku pracy, ale również w angielskich firmach i usługach. Dziękujemy za zaangażowane uczniów i nauczycieli, przy upowszechnianiu rezultatów projektu i jego promocji. Wszelkie działania na terenie szkoły, w środowisku lokalnym, a także w sieci, dają nam możliwość skuteczniejszego promowania i upowszechniania rezultatów projektu. My jako szkoła biorąca udział w projekcie „Aktywni w Europie” podnieśliśmy kluczowe kompetencje i umiejętności zawodowe uczniów. Poprzez zagraniczne praktyki zawodowe, poprawiliśmy jakość kształcenia zawodowego. Stale rozwijamy się jako instytucja poprzez  zwiększenie kompetencji językowych i zawodowych  uczniów oraz nauczycieli. Sukces naszych absolwentów, jest również naszym sukcesem i sukcesem ich przyszłych pracodawców, a  to motywuje nas nauczycieli ZSA-E w Weryni, aby stale podejmować nowe wyzwania zawodowe.

        • Ostatni tydzień w Anglii

        •  

          Wyjazd grupy ekonomistów z klas drugich i trzecich z naszej szkoły do Wielkiej Brytanii dobiegł końca. W ostatnim tygodniu praktyk kontynuowaliśmy pracę w dobrze już znanych firmach Wolverhampton oraz Birmingham nabywając cennych doświadczeń i zawodowych umiejętności. Ale trzytygodniowy pobyt w Anglii to nie tylko praca. W ostatnim tygodniu pobytu, odwiedziliśmy kręgielnię, a w sobotę odwiedziliśmy Londyn, gdzie zobaczyliśmy wiele ciekawych i  atrakcyjnych turystycznie miejsc. Uczniowie na zakończenie projektu otrzymali certyfikaty potwierdzające uczestnictwo w kursach oraz praktykach. W niedzielę wszyscy z nowymi doświadczeniami wróciliśmy do swoich domów, a w poniedziałek do szkoły.

          21.05.2019
          Autorzy: G.Drałus, P.Żądło, A.Kiwak

           

        • Przygoda w Anglii wciąż trwa

        • Dobiegł końca drugi tydzień pobytu ekonomistów w Wielkiej Brytanii. W tym tygodniu rozpoczęliśmy praktyki zawodowe w Birmingham oraz w Wolverhampton. Ale spędzamy czas nie tylko pracując. W sobotę zawitaliśmy do Walii - jednego z piękniejszych zakątków Wielkiej Brytanii. Tam zobaczyliśmy Port Meirion, w którym mogliśmy podziwiać piękne zabytki oraz niezwykłe krajobrazy. Następnie udaliśmy się do miasteczka Conwy, gdzie znajdują się mury obronne z XIII wieku. Był to dla nas tydzień pełen nowych doświadczeń oraz wspaniałych atrakcji.

          15.05.2019
          Autorzy: P.Żądło, G.Drałus, A.Kiwak 

           

        • Pierwszy tydzień w Anglii

        • Właśnie rozpoczęliśmy swoją wielką przygodę z Anglią. 29 kwietnia wyruszyliśmy z lotniska Chopina w Warszawie i po dwugodzinnym locie dotarliśmy na lotnisko London Luton. Przez 3 tygodnie zamieszkamy w miasteczku Bilston. Właśnie minął tydzień naszego pobytu w Wielkiej Brytanii. Przez ten czas, jako uczestnicy projektu braliśmy udział w przeszkoleniu w miejscach odbywania stażu dzięki któremu efektywnie zrealizujemy program praktyk. Przez cały czas doskonalimy umiejętności językowe, poznajemy wielu interesujących ludzi oraz zwiedzamy różne ciekawe miejsca. W minionym tygodniu zwiedziliśmy Black Country Living Museum, w którym przekonaliśmy się jak trudno i ciężko żyło się w przeszłości w Anglii, zobaczyliśmy historyczne budynki i dowiedzieliśmy się wiele na temat wydobywania węgla. Sobotnie popołudnie spędziliśmy bardzo przyjemnie grając w kręgle. W poniedziałek pojechaliśmy pociągiem do Liverpoolu, gdzie podziwialiśmy muzeum poświęcone tematyce Titanica oraz jego historii. Widzieliśmy makiety odzwierciedlające wygląd statku. Dla każdego był to z pewnością tydzień pełen wrażeń.
           

          08.05.2019
          Autorzy: P.Żądło, G.Drałus, A.Kiwak

           

           

        • Uczniowie ZSA-E aktywni w Europie


        •  

          Projekt pod nazwą „Aktywni w Europie” skierowany jest tym  razem do uczniów klas drugich i trzecich Czteroletniego Technikum kształcących  się w zawodzie technika ekonomisty. Do tej pory w/w  projekcie, w ramach stażu zawodowego uczestniczyło 34 uczniów (żywieniowcy i architekci krajobrazu). Kolejna grupa 17 uczniów wraz z opiekunami poleci na podbój Królestwa Wielkiej Brytanii, a ich przygoda rozpocznie się 29 kwietnia i potrwa do 18 maja.

          Praktyki zawodowe tym  razem odbywać  się będą w zagranicznych firmach związanych z branżą ekonomiczną w Birmingham. Uczniowie biorący udział w projekcie zostali zakwalifikowani  spełniając określone kryteria w procesie rekrutacji.

          Ekonomiści przed wyjazdem odbyli kurs języka angielskiego branżowego zorganizowanego przez instytucję wysyłającą (ZSA-E w Weryni), również uczestniczyli w kursie pedagogiczno-kulturowym.

          Partnerem ze strony angielskiej jest firma Polaris Enterpise Eu, której wieloletnie doświadczenie gwarantują realizację uzgodnionego wcześniej programu pobytu. Uczniowie podczas stażu zdobywać będą umiejętności zawodowe oraz językowe, a to wszystko będzie potwierdzone zdobyciem certyfikatu ECVET oraz dokumentu Europass Mobilność.

          W ramach realizowanego projektu wszyscy uczestnicy mają zapewniony przejazd na staż i powrót do kraju, ubezpieczenie OC, NW  pokrywające koszty leczenia, zakwaterowanie, wyżywienie i wypłatę kieszonkowego podczas pobytu na stażu za granicą. W czasie wolnym od stażu uczestnicy będą objęci programem kulturowym, który umożliwi im poznanie Wielkiej Brytanii.

          Realizacja projektu przyczynia się do zwiększenia prestiżu szkoły w środowisku lokalnym oraz daje możliwość wykorzystania doświadczeń w zakresie programu POWER do realizacji kolejnych mobilności w przyszłości. Organizowane w szkole projekty dają również szanse młodym ludziom na lepszy start, a uzyskane przez nich nowe kwalifikacje zwiększą ich szanse na zdobycie pracy, zarówno na rynku  krajowym, jak i europejskim.

          Autorzy: U.Kuna, K.Wachowska
          3.04.2019

           

           

           

        • Dzień Naleśnika

        • W ubiegły wtorek uczniowie naszej szkoły obchodzili po raz pierwszy Dzień Naleśnika. Inspiracją do organizacji tego dnia stał się francuski „Mardi gras” tzw. tłusty wtorek, odpowiednik polskich ostatków. Podobnie jak Polacy, Francuzi starają się w tym dniu zjeść jak najwięcej  pączków (des beignets), faworków (des merveilles) oraz naleśników (des crêpes). [more]Tradycyjnie w całej Francji unosi się wtedy przyjemny zapach smażonych naleśników (les crêpes). Region, który słynie z najsmaczniejszych naleśników to Bretania. To tam według Francuzów powstają najlepsze crêpes Suzette, czyli naleśniki z sosem pomarańczowym.

          Według legendy zwyczaj jedzenia naleśników w tym dniu sięga V wieku, kiedy to papież Gelazjusz I nakazał piec naleśniki i rozdawać je zmęczonym pielgrzymom (le pèlerin) przybywającym do Rzymu. Naleśnik, swoim okrągłym kształtem i złotym kolorem, miał również symbolizować słońce (le soleil), które zapowiadało nastanie długo wyczekiwanej wiosny.

          Świętowanie rozpoczęliśmy od szkolnego Master Chefa i po tych przygotowaniach kulinarnych drużyny (3-osobowe) prezentowały przed Jury swoje pyszne dzieła. W składzie oceniających byli: przewodniczący wicedyrektor Witold Cesarz oraz członkowie p. Agnieszka Biestek (nauczyciel przedmiotów żywieniowych), p. Iwona Pogoda (pedagog) oraz przedstawiciel uczniów Michał Ozimek. Jury oceniając słodki poczęstunek zwracało uwagę na prezentację, oryginalną i pomysłową nazwę naleśników, sposób ich podania oraz smak. Uczniowie wykazali się niesamowitym wyczuciem smaku i kreatywnością. Ponadto uczestnicy projektu „Aktywni w Europie” w ramach jego upowszechniania przygotowali pancakes jako tradycyjny słodki koniec  angielskiego karnawału.

          W kolejnej konkurencji odpowiadali na pytania dotyczące polskiego odpowiednika tłustego czwartku w krajach europejskich, w tym Francji, oraz musieli wykazać się wiedzą na temat sporządzania i podawania naleśników. Na zakończenie odbył się bieg z patelnią na czas. Uczniowie zrobili to bardzo szybko podrzucając jednocześnie naleśnikiem.

          W konkursie z okazji Dnia naleśnika  uczniowie wykazywali swoje umiejętności praktyczne oraz teoretyczne w zakresie technologii  gastronomicznej i języka francuskiego. Podsumowując wszystkie punkty z poszczególnych zadań na podium stanęły:

          Angelika Gul, Patrycja Jadach, Weronika Micek (4az)

          II miejsce zajęli: Anna Kolano, Karol Halat, Bartłomiej Dziuba (3ae)

          III miejsce zdobyli:  Izabela Gul, Wiktoria Bednarz oraz Marcin Lewandowski (1z)

          Każdy Francuz uważa się za mistrza robienia naleśników. Z tej okazji uczniowie tworzyli własne receptury w języku francuskim na najlepsze „crêpes”. Gratulacje należą się: Patrycji Gielarowskiej, Kindze Margańskiej, Katarzynie Pająk, Ewie Rzeszut, Natalii Sitarz oraz  Natalii Snopek.

           Autorzy: U.Kuna, K.Wachowska
          26.03.2019

           

        • Zakończenie praktyk w Anglii

        • Projekt Aktywni w Europie otworzył przed nami nowe horyzonty oraz pozwolił nabyć nowe umiejętności. Dowiedzieliśmy się jak wygląda życie i praca za granicą. W Anglii przeżyliśmy wspaniałe chwile, staliśmy się bardziej samodzielni dzięki temu łatwiej nam będzie wkroczyć w samodzielne życie. Żywieniowcy doskonalili swoje umiejętności w kuchni hinduskiej i meksykańskiej. Grupa architektów zaś pracowała przy zakładaniu oraz pielęgnowaniu ogrodów angielskich. Pomimo niewielkich trudności z porozumiewaniem się, szefowie wraz z współpracownikami byli dla nas bardzo wyrozumiali. Po zakończeniu pracy mieliśmy również czas na odpoczynek i rozrywkę. Podczas pobytu na wyspie nie udało nam się doświadczyć typowej angielskiej pogody ponieważ cały czas świeciło słońce. Zakończeniem naszej trzytygodniowej przygody była wycieczka do miasteczka Dudley, w którym zwiedzaliśmy The Black Country Living Museum, w tym ciekawym miejscu każdy znalazł coś dla siebie. Black Country to miasteczko, które zachowało się od 1946 roku. Można tam podziwiać miejsca takie jak: kopalnia węgla, domy oraz sklepy z tamtych czasów, mieliśmy okazję uczestniczyć w kilku minutowej lekcji oraz zobaczyć jak dawniej wyglądała ówczesna praca.  Była to ciekawa atrakcja zakończona pysznym obiadem oraz rozdaniem certyfikatów. Cały projekt był dla nas wspaniałym oraz przydatnym przeżyciem które pozostanie w naszych pamięciach na bardzo długo, był to niezwykły czas spędzony wraz z przyjaciółmi.

          26.10.2018
          Autorzy: A.Borawiak, W.Gdowik

           

        • Święto kucharzy

        • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni słynie  z wyszukanych smaków i dobrego jedzenia. Wychodząc naprzeciw zainteresowaniom naszych uczniów 19 października 2018 roku zorganizowano Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni, w którym uczestniczyło 150 osób. Głównym celem obchodów tego święta jest propagowanie zawodów gastronomicznych oraz rozwijanie kulinarnych zainteresowań. Współcześni kucharze nie tylko żywią ludzi, ale są artystami, wirtuozami smaku i wyglądu potraw. Są celebrytami, którzy łącząc rzemiosło ze sztuką zwiększają prestiż tego zawodu. W październiku obchodzimy Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni, który zainaugurowano w 2004 roku, za sprawą doktora Billego Gallaghera. Głównym celem, który przyświecał pomysłodawcy było szerzenie świadomości w społeczeństwie o tym zawodzie, jak również dzielenie się posiłkiem z poszkodowanymi przez los, poprzez  organizację licznych  dobroczynnych imprez,  różnorodnych konkursów oraz pokazów kulinarnych. W tym dniu szefowie na całym świecie wspierają organizacje charytatywne, obdarowują się wzajemnym wsparciem i przyjaźnią oraz poświęcają czas młodym kucharzom.

          Podczas obchodów tego święta nasi uczniowie mieli okazję odkryć w sobie pasjonatów kuchni oraz zachwycić się różnymi smakami, gdyż zaplanowano dla nich wiele atrakcji. Zorganizowano pokazy i warsztaty gastronomiczne o następującej tematyce: pokaz molekularny, pokaz barmański flar z parującymi drinkami i ogniem, kuchnia regionalna, kulinarna podróż do Azji - sporządzanie sushi i sajgonek, kuchnia angielska,  turecka, słodka i dietetyczna.  W trakcie obchodów tego święta było co podziwiać i smakować, gdyż młodzież wraz z nauczycielami przygotowała nie tylko potrawy, ale też wyjątkowe aranżacje stołu. Wielkim show tego święta były pokazy molekularne, które cieszyły się dużym zainteresowaniem. Uczestnicy sami mogli próbować swoich sił używając ciekłego azotu do przygotowania galaretek, sorbetów, pianek, musów i innych deserów.

          Dziękujemy sponsorom, dzięki którym możliwe było zorganizowanie tego święta. Wydarzenie to wsparli: Zakład Produkcyjno - Usługowy CMOL-FRUT, Sieć Delikatesów Orzech, Sieć Delitatesów Centrum Plus, Regionalna Fundacja Rozwoju Serce w Kolbuszowej, Firma Handlowo-Usługowa Angelika Gajda-Jadach, Zakład Przetwórstwa Owocowo Warzywnego ORZECH, Iglotex Odział w Krakowie, Filia w Rzeszowie. Dziękujemy również uczniom, pracownikom szkoły oraz nauczycielom, którzy pomogli w organizacji tej uroczystości.

          Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak

          23.10.2018

        • Spacer po Londynie

        • Już drugi, pełen wrażeń i emocji tydzień staży za nami. Wczesnym sobotnim rankiem wyruszyliśmy do Londynu. Pierwszym  punktem naszej wycieczki był słynny most na Tamizie - Tower Bridge. Widok był piękny więc w ruch poszły aparaty i telefony. Każdy z nas pstrykał ile się dało. Fascynował nas nie tylko wspaniały widok, ale również wielki ruch na Tamizie, pływające statki. Idąc wzdłuż rzeki wstąpiliśmy do Muzeum Sztuki Nowoczesnej, podziwiając w nim dzieła stworzone przez brytyjskich i światowych artystów. Budynek galerii stanowił niegdyś główną halę elektrowni. Najbardziej zafascynowało nas wszystkich wspaniałe koło milenijne, czyli tzw. London Eye. Koło ma wysokość 135 metrów, a jego pełny obrót trwa około 30 minut. Na kole znajdują się 32 klimatyzowane kapsuły pasażerskie. Mieliśmy okazję przejechać się w jednej z nich podziwiając widok na cały Londyn. Było to niesamowite przeżycie! Następnym punktem naszej wycieczki był sławny Big Ben, który, niestety nadal jest restaurowany. Przechodząc przez park (St. James's) podziwialiśmy piękny krajobraz oraz zwierzęta, które się w nim znajdowały. Udaliśmy się również pod pałac Królowej Elżbiety II mając nadzieję, że ją zobaczymy. Niestety nie  mieliśmy takiego szczęścia. Po wyczerpującej a zarazem pełnej wrażeń i emocji wycieczce, wróciliśmy późnym wieczorem do domu. Cóż za wspaniały dzień!

          16.10.2018
          Autorzy: K.Śpiewak, A.Kiwak

           

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie