• Technik technologii żywności

      • Technik technologii żywności wykonuje swoją pracę w zakładach przemysłu spożywczego, obsługuje maszyny i urządzenia stosowane w produkcji wyrobów cukierniczych, określa wartość odżywczą wyrobów spożywczych, charakteryzuje zmiany biochemiczne, fizykochemiczne i mikrobiologiczne zachodzące podczas produkcji i przechowywania wyrobów spożywczych, rozróżnia metody utrwalania żywności i ich wpływ na jakość i trwałość wyrobów spożywczych, charakteryzuje systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności, magazynuje surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze, sporządza półprodukty i wyroby cukiernicze, dekoruje, konfekcjonuje i dystrybuuje  wyroby cukiernicze, planuje procesy i operacje jednostkowe do produkcji wyrobów spożywczych, monitoruje przebieg procesów produkcji wyrobów spożywczych w zakresie zgodności z systemami zapewnienia jakości, pobiera do badań próbki surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów spożywczych, dobiera odczynniki, sprzęt i urządzenia laboratoryjne do badania surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów spożywczych, wykonuje badania fizykochemiczne surowców, dodatków do żywności, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów spożywczych, rozlicza zużycie surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych.

         

      • Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

        SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych.
        SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

        Sylwetka absolwenta

        Absolwent kończący szkołę zawodzie technik technologii żywności będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
        w zakresie kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych:  

        • stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
        • magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
        • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
        • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych;


        w zakresie kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych:

        • wytwarzania produktów spożywczych,
        • organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
        • nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym.
      • Technik technologii żywności znajdzie zatrudnienie:

        • w laboratoriach przemysłu spożywczego,
        • na stanowiskach pracy związanych z analizą i produkcją żywności,
        • w przedsiębiorstwach zajmującym się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych.


        Absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą.

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • zswerynia@zswerynia.pl
      • boguslawa.sobowska-rekut@zswerynia.pl
      • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
    • Logowanie