• Zmarł Stefan Białek, dyrektor naszej szkoły w latach  1982-92.  

          • 21 sierpnia 2022 r. zmarł Stefan Białek, dyrektor naszej szkoły w latach  1982-92.  

            Urodził się w rodzinie chłopskiej w  Kupnie, 26 grudnia 1933 r., jako syn Andrzeja i Marii z domu Stępień. Jego ojciec w latach 1930 do 1939 wraz z kilkoma obywatelami wsi prowadził działalność w ruchu spółdzielczym "Społem", a celem działalności było założenie sklepu we wsi w celu uniezależnienia się od handlu, który wówczas był zmonopolizowany. W 1941 roku podczas okupacji niemieckiej rozpoczął naukę w szkole podstawowej i w tamtych warunkach ukończył trzy klasy. Od września 1944 roku kontynuował naukę w szkole podstawowej do 1948 roku. Następnie rozpoczął naukę w Liceum Ogólnokształcącym w Kolbuszowej. Po czterech latach nauki w 1952 roku uzyskał świadectwo dojrzałości.
            Po ukończeniu liceum nie został przyjęty na studia. Od października 1952 r., do sierpnia 1953 roku pracował w Narodowym Banku Polskim w Kolbuszowej. We wrześniu 1953 roku rozpoczął studia na Wydziale Rolnym UMCS w Lublinie. Wówczas studia były dwustopniowe i trwały w sumie sześć lat, które ukończył w maju 1959 roku.
            Na drugim roku studiów magisterskich jako przyszły inżynier rolnictwa podjął pracę na 1/2 etatu jako nauczyciel w Szkole Przysposobienia Rolniczego w Fajsławicach w powiecie Krasnystaw. W lipcu 1959 roku został zatrudniony przez Oddział Oświaty Rolniczej Urzędu Wojewódzkiego w Rzeszowie i skierowany do pracy w Zasadniczej Szkole Rolniczej w Kolbuszowej.
            Po roku pracy podjął stacjonarne roczne studia pedagogiczne w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Po ukończeniu studiów pedagogicznych wrócił do pracy w szkole rolniczej w Kolbuszowej.
            W roku szkolnym 1964/1965 został przeniesiony do pracy w Zespole Szkół Rolniczych w Weryni, gdzie powierzono  mu obowiązki Kierownika Wydziału Kształcenia Zaocznego. Po 19-tu latach pracy w kształceniu zaocznym, od listopada 1982 roku, został powołany na stanowisko Dyrektora Zespołu Szkół Rolniczych w Weryni. Pełne poświęcenia pełnienie obowiązków dyrektora zespołu zakończył 31 sierpnia 1992 roku i przeszedł na emeryturę. 
            Na emeryturze opiekował się ciężko chorą żoną Marią. Jego nową pasją były pszczoły, którym oddawał cały wolny czas.
            Śp. Stefan Białek wychował dwoje dzieci, doczekał się wnuków. Jego odejście napełniło żalem i smutkiem rodzinę, przyjaciół i całą społeczność szkolną.  Cześć Jego pamięci!

            Autor: Stanisław Olszówka

             

             

          • Nie żyje Wojciech Wilk - długoletni nauczyciel w Technikum w Weryni

          • 31 lipca 2022 r. w kolbuszowskiej kolegiacie pożegnaliśmy śp. Wojciecha Wilka. Był nauczycielem historii, wiedzy społeczeństwie, przysposobienia obronnego w Technikum Rolniczym w Weryni w latach 1960 -1991. Pełnił także funkcję wychowawcy i wicedyrektora szkoły w Weryni. Cierpliwy, wyrozumiały i dobry nauczyciel, który wychował wiele pokoleń młodzieży. Zawsze z dużą odpowiedzialnością i wielkim zaangażowaniem podejmował zawodowe i społeczne obowiązki. Troszczył się o uczniów i był ceniony przez nich za pasję i zaangażowanie.

             

          • Fotograficzne odkrycia roku 2022

          •  

            Szkolne Koło Fotograficzne zaprasza wystawę fotografii pt. „F.O.R. FOTO – Fotograficzne Odkrycie Roku 2022”. Wernisaż wystawy odbył się  15 czerwca 2022 r. w Zespole Szkół Agrotechniczno – Ekonomicznych w Weryni.  To kolejna ekspozycja zorganizowana w Szkolnej Galerii Sztuki Współczesnej.

                        Wystawę otworzył Zbigniew Bogacz – Dyrektor ZSA-E w Weryni. Zaproponował by wspaniałe talenty uczniów stawały się znane jak najszerszej publiczności. Zachęcał do wytrwałości w doskonaleniu swojego warsztatu fotograficznego.

            Katarzyna Cesarz, kurator wystawy przedstawiła obecnym dwie sentencje, i życzyła wszystkim by właśnie nimi kierowali się wykonując zdjęcia: „Czasem najtrudniej jest zrobić najprostsze zdjęcia”. (Neil Leifer) „Patrz oczyma, fotografuj sercem”. David duChemin

            Na wystawie swoje zdjęcia przedstawiło 18 uczniów. Były to zdjęcia wykonane w ciągu bieżącego roku szkolnego. Wiele z nich zasługiwało na uwagę. Są to zdjęcia, które niosą wspomnienia zagranicznych wyjazdów i praktyk ale również wypoczynku, miejsc, osób i rzeczy. Nie brakuje w nich pomysłu i bystrego oka, które dostrzega piękno w codzienności. Z pośród prac nadesłanych zostało wyróżnione prace 4 uczniów. Krzysztof Gola otrzymał nagrodę za „Odkrycie Roku 2022”, Olgierd Malec w kategorii „Wydarzenie roku 2022”, Aneta Dudek w kategorii „Hobby” oraz Agnieszka Dziewic za „Pomysł”. Oprócz nagrodzonych swoje fotografie wystawiają: Amelia Ozga, Gabriela Cisło, Gabriela Flis, Kinga Stępień, Paulina Wilk, Marcelina Kopeć, Natalia Kołodziej, Natalia Wit, Julia Płaza, Patrycja Ozga, Julia Wlazło, Izabela Rembisz, Sylwia Jemioło i Alicja Czachor. Wystawę można oglądać do 15 września 2022 r.

            Wszyscy fotografujemy. Aparaty mamy ciągle przy sobie. Zapraszamy w kolejnym roku szkolnym do podzielenia się swoimi zdjęciami. Warto zatrzymać na fotografii chwile z rozpoczynających się wakacji i podzielić się nimi z nami. Zapraszamy do robienia zdjęć wakacyjnych i do wzięcia udziału w wystawie powakacyjnej. A wszystkich, którzy będą chcieli doskonalić swoje umiejętności fotograficzne zapraszamy do aktywności w Kole fotograficznym.

            Autor: Witold Cesarz

                                                                                                                                                                                                                                               

          • Warsztaty z wyszywania tradycyjnych wzorów lasowiackich

          • W ostatnią środę odbyły się kolejne z serii warsztatów zorganizowanych dla naszych uczniów w ramach projektu „Lasowiackim Szlakiem”. Warsztaty z wyszywania tradycyjnych wzorów lasowiackich poprowadziła Pani Zofia Maciąg – twórca ludowy, która pokazała naszej młodzieży, jak przy pomocy igły, kawałka aksamitu, koralików i cekinów stworzyć wyjątkowe kwiatowe wzory. Każdy miał okazję wykonać swój indywidualny projekt, inspirując się przepięknym gorsetem, wykonanym przez naszą mentorkę. Warsztaty były doskonałą okazją dla uczestników, aby pogłębić wiedzę na temat tradycji i kultury regionu.

            Autor: I.Piłat
            22.06.2022

          • Zielona sala na terenie naszej szkoły – już wkrótce!

          • Dzięki aktywnej postawie naszych uczniów - ławki oraz donice już zawitały do powstającej na terenie naszej szkoły Zielonej Sali. Jest to innowacyjne przedsięwzięcie tworzone w ramach projektu „Lasowiackim Szlakiem”, które posłuży jako miejsce do prowadzenia warsztatów oraz lekcji na świeżym powietrzu. W realizację inwestycji zaangażowani są nasi uczniowie, którzy wykonali wszelkie prace, poczynając od wytyczenia terenu, przygotowania gruntu, ułożenia agrowłókniny i obrzeży, aż po wysypanie ściółki z grysu. Duży udział w tych pracach mieli: Piotr Pytel, Krzysztof Kaszewicz, Kacper Ozimek, Karolina Jadach, Julia Wlazło, Patrycja Lampart oraz Wiktoria Dębiak. Dzięki projektowi nasi uczniowie kształcący się na kierunku technik architektury krajobrazu mogli wykorzystać w praktyce wiedzę, którą przyswajają na lekcjach z przedmiotów zawodowych. Po przerwie wakacyjnej wrócimy z nową siłą i przystąpimy do następnego etapu, czyli wykonania nasadzeń roślinnych.

            Autor: I.Piłat
            22.06.2022

          • Dzień otwarty Uniwersytetu Rzeszowskiego oraz Uniwersyteckie Targi Pracy

          • Uczniowie z klasy 3 ae i 1et  kształcący się w zawodzie technik ekonomista wyruszyli na wycieczkę do Uniwersytetu Rzeszowskiego. W ramach organizowanych przez Uniwersytet Rzeszowski dni otwartych oraz uniwersyteckich targów pracy wzięli min. udział w wykładzie pt. ”Planowanie kariery zawodowej w kontekście uzyskania satysfakcjonujących dochodów”. Spotkanie zostało przygotowane przez Instytut Finansów i Ekonomii. Wykład, w którym uczniowie wzięli udział został przeprowadzony przez dr Kazimierza Cyrana. Prowadzący spotkanie objaśnił uczestnikom w jaki  sposób można decydować o swojej karierze zawodowej oraz życiu prywatnym. Bardzo duże wrażenie na młodzieży zrobiła infrastruktura zewnętrzna i wewnętrzna Uniwersytetu Rzeszowskiego. Podczas prelekcji uczniowie ZSA-E w Weryni mogli poczuć się jak prawdziwi studenci siedząc w auli studenckiej. Na uczestników spotkania czekały liczne atrakcje i niespodzianki przygotowane przez studentów z kół naukowych Uniwersytetu Rzeszowskiego. Największym zainteresowaniem cieszyło się stoisko Samorządu Uczniowskiego oraz Turystyki i Rekreacji. Uczniowie byli zachwyceni maskotką Uniwersytetu Rzeszowskiego ArtURkiem, z którym chętnie robili sobie zdjęcia. Natomiast na targach pracy mieli możliwość zapoznania się z ofertami pracy przyszłych potencjalnych pracodawców. Przedstawiciele takich min. firm jak: Deloitte, Port Lotniczy Jasionka, Urząd pracy zachęcali do składania dokumentów aplikacyjnych właśnie do nich. Wycieczka do Rzeszowa pozwoliła na zdobycie nowych doświadczeń w kontaktach z przyszłymi pracodawcami ale również pozwoliła spojrzeć szerszym okiem na dalszy bardzo istotny w dzisiejszym czasie  rozwój ścieżki zawodowej. Uczestnicy wyjazdu zgodnie stwierdzili, iż  nie każdy z nich  planuje wybierać się w przyszłości na studia, to każdy powinien choć raz odwiedzić Uniwersytet Rzeszowski by zyskać niesamowite wspomnienia, które zostaną z nimi na zawsze. 

            Autor: Katarzyna Gola 
            21.06.2022

             

          • Wycieczka do terminalu kontenerowego PCC Intermodal  w Kolbuszowej

          • W dniu 26.05.2022r., uczniowie klasy pierwszej w zawodzie technik eksploatacji portów i terminali uczestniczyli w wycieczce do firmy PCC Intermodal w Kolbuszowej. W ramach spotkania kierownik oddziału PCC Intermodal w Kolbuszowej Pan Michał Konefał opowiedział uczestnikom spotkania o działalności firmy, która organizuje regularne połączenia kolejowe pomiędzy terminalami lądowymi a portami morskimi. PCC Intermodal Kolbuszowa to funkcjonalny plac służący do obsługi ładunków intermodalnych w południowo – wschodniej części Polski. Najpopularniejszymi armatorami kontenerowymi obsługiwanymi przez firmę są: Maersk, Hapag lloyd, Cosco oraz MSC. Podczas wycieczki uczniowie zostali oprowadzeni po placu przeładunkowym, na którym mogli bezpośrednio zobaczyć maszyny i urządzenia służące do rozładunku i przeładunku kontenerów, poznać specyfikę pracy spedytorów, operatorów systemów przeładunkowych czy pracowników obsługi biurowej.

            Autor: O.Malec
            21.06.2022

          • Architekci w ogrodzie Florena

          • Praktyczną  lekcję roślin ozdobnych odbyli w ogrodzie Florena uczniowie klasy I kształcący się w zawodzie technik architektury krajobrazu. Młodzi architekci z dużym zainteresowaniem oglądali rośliny jednoroczne, dwuletnie, byliny oraz krzewy i drzewa. Czerwiec to miesiąc, w którym kwitnie większość roślin ozdobnych, dlatego można było nacieszyć oko pięknymi barwami kwiatów i liści oraz podziwiać zapach oglądanych roślin. Uczniowie mieli możliwość zdobytą w klasie I wiedzę teoretyczną zastosować w praktyce.

            Autor: M.Król
            21.06.2022

          • Warsztaty żywieniowe na Uniwersytecie Rzeszowskim

          • 9 czerwca uczestnicy mobilności w Chorwacji i Francji uczestniczyli w wykładach i labolatoriach dotyczących zagadnień projektu Food Redefined, a mianowicie tego jak zachować wartość odżywczą żywności, jak ją badać, jaki wpływ na jej wartość żywieniową ma sposób i czas przechowywania oraz jak żywność może pozytywnie wpływać na zdrowie ludzi.  Warsztaty prowadzili pracownicy Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego prezentując bazę naukowo-dydaktyczną.

            Dlaczego burak jest czerwony? Czy jego barwa może się zmieniać? Co wspólnego mają buraki z owocami opuncji i muchomorami? Dlaczego po zjedzeniu przetworów z buraka nasz mocz może mieć barwę czerwoną? Na między innymi te pytania odpowiedział wykład.

            Uczestnicy wzięli także udział w zajęciach praktycznych dotyczących fermentacji mlekowej i jej wpływu na nasz organizm. Pod mikroskopami mogli oglądać drobnoustroje, które znajdują się w kiszonkach. Badali m.in. sok z kapusty i z ogórków.

            Nietypowe zajęcia dostarczyły wiedzy na temat tego jak  przeciwutleniacze wpływają na funkcjonowanie organizmu. Chronią przed schorzeniami układu pokarmowego, nerwowego, oddechowego i moczowego, spowalniają procesy starzenia organizmu oraz zapobiegają rozwojowi chorób określanych jako cywilizacyjne. W codziennym jadłospisie powinny znajdować się owoce i warzywa bogate w karotenoidy, bioflawonoidy i witaminę C (np. czarne porzeczki, pomarańcze, pomidory, brokuły), tłuszcze roślinne stanowiące źródło witaminy E, mleko i przetwory mleczne dostarczające witaminę A.

            Warsztaty na Uniwersytecie Rzeszowskim poszerzyły wiedzę uczestników, pozwoliły wszystkim poczuć się przez chwilę jak studenci i były nowym, ciekawym doświadczeniem.

            Autorzy: Natalia Wit, Anna Tęcza, Anna Wróbel

          • Certyfikat „Złotej Szkoły NBP” dla ZSA-E w Weryni

          • W roku 2021/2022 uczniowie ZSA-E w Weryni przystąpili do ogólnopolskiego programu Złote Szkoły NBP. Celem programu było upowszechnianie wiedzy ekonomicznej. W szkole powołana została Drużyna Ambasadorów Edukacji Ekonomicznej, w skład której weszli: Katarzyna Gola (3ae), Gabriela Ofiara (3bc), Patrycja Ozga (3bc), Martyna Jagodzińska (2aez), Klaudia Sitarz (2aez), Weronika Fitał (2aez), Szymon Zieliński (2aez).

            W działaniach w ramach programu „Złote Szkoły NBP” uczniów wspierali koordynatorzy: Ewa Serafin, Urszula Szklarz, Anna Fołta. Gratulujemy !!!

            Autor: U.Szklarz

             

             

          • Bezcenne wspomnienia z Francji

          • Wizyta studyjna w Machecoul naszych uczniów dobiegła już końca. Uczniowie poznali nie tylko zwyczaje, kulturę, zabytki i francuskie smaki, ale przede wszystkim zdobyli nowe doświadczenie zawodowe i językowe. „Wisienką na torcie” podczas pobytu we Francji była wycieczka do parku Puy du Fou, gdzie oprócz upowszechniania tradycji kulinarnych uczniowie zobaczyli niezwykłe widowiska teatralne i historyczne. Naszą młodzież zachwyciło połączenie wielu efektów specjalnych: wody, ognia, muzyki, gry aktorów, występy zwierząt oraz fantastycznej scenografii. Mimo, iż wizyta studyjna we Francji tak szybko minęła, to nasi uczniowie są bogatsi w wiedzę zawodową i wspaniałe wspomnienia, które z pewnością na zawsze pozostaną w ich pamięci.

            Paweł Wiącek

            Podczas pobytu we Francji podobała mi się zupełnie inna architektura, wygląd budynków, oczywiście słoneczna pogoda i mili, życzliwi mieszkańcy. Ta podróż dała mi wiele nowych doświadczeń jak latanie samolotem, zwiedzanie innego kraju, poznawanie nowych ludzi, a także doskonalenie znajomości języków obcych. Podczas mobilności  w Machecoul nauczyłem się robić tradycyjne francuskie potrawy i napoje oraz nauczyłem się wielu nowych zwrotów po francusku.

            Łucja Mazur

            Bardzo podobał mi się udział w wyjeździe Erasmus do Francji, ponieważ uwielbiam otwartość oraz przyjazne nastawienie ludzi z innych krajów. Dzięki tej podróży jestem bardziej otwarta na nowe możliwości. Wyjazd do Francji pomógł  mi nawiązać przyjaźnie i być bardziej komunikatywną. Cieszę się, że mogłam być w Machecoul i poznawać tradycyjne jedzenie Francji oraz Portugalii i Chorwacji. Ten projekt uświadomił mi, że nauka może być świetną zabawą. To było wspaniałe doświadczenie i chciałbym to powtórzyć.

            Natalia Kołodziej

            Bardzo podobała mi się cała podróż do Francji, ale oczywiście są rzeczy, które podobały mi się najbardziej na przykład to, że miałam okazję spróbować nowych dań i pierwszy raz spróbować ostryg. Miałam okazję przebywać w wesołym miasteczku, które było niesamowite, każdy występ był niesamowity i nieoczekiwany, świetnie się bawiłam. Wyjazd do Francji pozwolił mi również poprawić swój angielski, ponieważ spotkałam wielu ludzi, z którymi komunikowałam się po angielsku. Nauczyłam się też przygotowywać zupełnie nowe potrawy i mogłam zobaczyć, jak takie lekcje gotowania odbywają się w innym kraju. Reasumując wyjazd był super, nie żałuję, że pojechałem, zrobiłabym to jeszcze raz i polecam wszystkim.

            Marek Burek

            Cała podróż po Francji bardzo mi się podobała. Najbardziej podobał mi się park Puy du Fou. Podczas tej mobilności było wiele rzeczy, które miałam przyjemność zobaczyć po raz pierwszy. Miałem okazję przepłynąć ocean autobusem, gdyż był odpływ a w oceanie nie było wody. Odwiedziliśmy również hodowle ostryg, gdzie mieliśmy okazję je spróbować. Odbyliśmy również szkolenia w liceum, gdzie miałem przyjemność nauczyć się robić różnego rodzaju koktajle.

            Paulina Wilk

            Wyjazd do Francji był niesamowitym przeżyciem. Zobaczyłam wiele nowych miejsc, moim ulubionym punktem wycieczki był zabytkowy park, który był niesamowity,  nigdy nie widziałam takiego widowiska. Ogromną zaletą wyjazdu byli wspaniali ludzie, nie sądziłam, że można mieć, aż tyle wspólnego z ludźmi z innego kraju. To dzięki rozmowie z nimi pokonałam lęk przed mówieniem po angielsku. Cała wyprawa była super i na zawsze ją zapamiętam.

            Patrycja Tabaka

            Podczas tej wyprawy nauczyłam się wiele nowego, nabrałam pewności siebie, a przede wszystkim poprawiłam swój język angielski. Odwiedziliśmy miasto Nantes i mieliśmy okazję spróbować hodowli ostryg, było to bardzo dziwne i nowe odczucie smakowe. Zwiedziliśmy historyczny park, który zrobił na mnie naprawdę duże wrażenie. Bardzo dobrze zapamiętam ten wyjazd, poznałam wielu wspaniałych ludzi, a także zdobyłam doświadczenie.

            Anastazja Bieleń

            Podróż do Francji, dzięki projektowi Erasmus+ dała mi nowe możliwości. Zdobyłam certyfikat potwierdzający moje umiejętności kulinarne oraz nauczyłam się przyrządzać i dekorować napoje. Bardzo podobał mi się pobyt we Francji gdyż poznałam tu nowych przyjaciół. Dowiedziałam się też, jak hoduje i przechowuje się ostrygi do sprzedaży lub jedzenia. Moją ulubioną częścią podróży był wyjazd do parku Puy du Fou! To było niesamowite! Wszystko tutaj było robione z taką pasją, że pokochałam kostiumy, konie i sztuczki, które robili jeźdźcy. Kuchnia we Francji czasami mnie szokowała, ale próbowałam jeść nowe jedzenie.

            Sabina Kardyś

            Wyjazd do Francji dał mi wiele możliwości, jeśli chodzi o zwiększenie moich umiejętności związanych z przyszłą pracą zawodową. Nauczyłam się robić deser Paris-Brest. Bardzo mi się podobało, kiedy poszliśmy na spotkanie z Damienem Raballandem i jego farmą ostryg. Próbowałam wielu rodzajów jedzenia, niektóre były dla mnie szokujące i nowe. Kiedy byłam we Francji podszkoliłam porozumiewanie się w języku francuskim i angielskim, ponieważ bardzo ważna jest komunikacja w zespole składającym się z kilku narodowości. Kultura we Francji jest zupełnie inna niż w Polsce i to bardzo mnie zdziwiło, dlatego w przyszłości będę wiedziała, jak się zachować podróżując po Europie.

             

          • Sportowa sobota

          • 11 czerwca 2022 kolejny raz młodzież naszej szkoły przygotowała catering dla uczestników plenerowej imprezy Footballowa Kolbuszowa, która po raz trzeci odbyła się w Weryni. Uczniowie wspólnie z nauczycielkami przygotowali stoisko ze zdrowymi, kolorowymi przekąskami. Przybyli goście częstowali się szotami warzywnymi z dipem koperkowym, koktajlami truskawkowo-bananowymi, truskawkowo-waniliowymi, sałatką owocową oraz pierożkami drożdżowymi z warzywami i kurczakiem. Nasze stoisko jak zawsze cieszyło się zainteresowaniem, a owocowe przekąski natychmiast znikały ze stołów.

            Autor: A.Tęcza
            13.06.2022