Aktualności
Zaproszenie
Nowy numer gazetki szkolnej
Maraton piernikowy 2025
- 55
Pod koniec listopada uczniowie klas pierwszych kierunków gastronomicznych poczuli klimat zbliżających się świąt. Mimo prac remontowych kuchni i głównej pracowni żywienia tradycja Mikołajkowego maratonu została zachowana. Uczniowie w swoich domach upiekli pachnące ciastka, a 28 listopada pracowali nad wymyślaniem ciekawych dekoracji piernikowych. Głównym celem imprezy było kultywowanie kulinarnych tradycji, nabycie i doskonalenie umiejętności zawodowych dotyczących sporządzania glazur i ciasta piernikowego metodą ciast kruchych. Uczniowie jak zawsze przygotowali się do tej imprezy poprzez upieczenie pięknych pierników, przygotowanie świątecznych przebrań, a podczas dekorowania wykazali się pomysłowością i ciekawymi aranżacjami. Warto organizować tego typu przedsięwzięcia, gdyż dekorowanie pierników daje wiele korzyści — praktycznych, emocjonalnych i estetycznych. To nie tylko ozdabianie ciasta, ale także doświadczenie, które działa na różne zmysły, buduje więzi i wspólne wspomnienia, rozwija kreatywność i wyobraźnię, działa relaksująco, a przede wszystkim uczy cierpliwości. Wszystkim dziękujemy za udział w tym wydarzeniu!
Autor: A. Tęcza
Aktualności