Od listopada w naszej szkole odbywały się liczne warsztaty, skierowane dla przedszkolaków oraz uczniów ze szkół podstawowych. W końcu przyszedł czas aby to Nasi uczniowie mogli pracować nad wymyślaniem ciekawych pomysłów przygotowania dekoracji piernikowych. Jak zawsze duże ilości udekorowanych pierników, kilogramy przygotowanego lukru oraz dużo dobrego humoru– to wszystko towarzyszyło warsztatom, które zostały zorganizowane 26 listopada 2024 roku w naszej placówce. W tym roku atmosferę świąt mogli poczuli uczniowie klas pierwszych szkoły branżowej, ale również ich starsi koledzy i koleżanki z technikum. Głównym celem imprezy było kultywowanie kulinarnych tradycji, nabycie i doskonalenie umiejętności zawodowych dotyczących sporządzania glazur i ciasta piernikowego metodą ciast kruchych, zastosowania barwników, posypek i brokatu jadalnego do aranżacji pierników oraz dekorowanie drobnych wyrobów z ciasta piernikowego, rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych. Uczniowie jak zawsze przygotowali się do tej imprezy poprzez upieczenie pięknych pierników, a podczas dekorowania wykazali się pomysłowością i ciekawymi aranżacjami. Wszystkim dziękujemy za udział w tym wydarzeniu.
Autor: A. Tęcza