Czwarty dzień wizyty naszych europejskich partnerów był kolejną kulinarną podróżą, tym razem do Krakowa. Nie brakowało podziwu nad pięknem historycznej krainy, kiedy wraz z przewodnikiem uczestnicy przenieśli się w dzieje dawnych epok i poznali historię tego malowniczego miasta oraz Smoka Wawelskiego. Wszyscy zapoznali się z kuchnią małopolską poznając smaki serów podhalańskich (bryndzy, oscypków), wędlin, pasztetów, ciast, pieczywa i wielu innych typowych dla tej kuchni.
Uczestnicy wycieczki zobaczyli najważniejsze zabytki, które są szczególnie ważne, czyli Rynek Główny wraz z przyległymi do niego zabytkami m.in. Kościół Mariacki i Sukiennice. Jednym z ostatnich punktów wycieczki był Zamek Królewski czy Katedra na Wawelu. Wszyscy byli pod wielkim wrażeniem zachowanymi pamiątkami z książęcych i królewskich skarbów, które są przechowywane w nowo otworzonym Skarbcu Koronnym. Po zwiedzaniu, gdy głód dawał każdemu swoje znaki, wszyscy udali się do Restauracji Pod Wawelem na typowo polski obiad rosół z makaronem, ziemniaki i kotlet schabowy z surówkami. Mamy nadzieję, że każdy wrócił zadowolony, z nową zdobytą wiedzą i umiejętnościami.
Autor: N. Wit, A. Tęcza, B. Sobowska-Rekut