• "Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości" (Józef Piłsudski)

          • W Narodowe Święto Niepodległości myślimy inaczej o Polsce. Ogarniamy myślą i sercem całe dziedzictwo, które nazywamy Ojczyzną. Jest to kraj urodzenia, zamieszkania, historii, rodziny, grobów bliskich nam osób. Nasza historia jest pełna czynów zbrojnych w obronie Ojczyzny. Wielu wybitnych Polaków oddało za nią co mieli najcenniejsze - życie. To dzięki bohaterskim przodkom możemy świętować 100 lecie naszej niepodległości. Jan Paweł II mówił, że ,,Ojczyzna jest nam dana i zadana" dlatego pamiętajmy o tym, bądźmy świadomi i odpowiedzialni.
            Data 11 listopada 1918 roku, choć tak mocno zakorzeniona w świadomości Polaków jako dzień, w którym Polska odzyskała niepodległość jest datą symboliczną. Cztery pokolenia Polaków czekało na wolną Polskę. Marzenia ich spełniły się po 123 latach niewoli. Józef Piłsudski, Roman Dmowski, Ignacy Paderewski, Wojciech Korfanty, Wincenty Witos, i wielu innych okazało się polskimi mężami stanu, bo przywrócili Polskę na mapę Europy i świata. Ich działania polityczne, wojskowe, dyplomatyczne były skuteczne.
            Jesienią 1918 r. dobiegała końca I wojna światowa, która przyniosła klęskę wszystkim trzem zaborcom. Rosja pogrążyła się w zamęcie rewolucji i wojnie domowej, wielonarodowa monarchia austro-węgierska rozpadała się i chyliła ku upadkowi, a Niemcy uginały się pod naporem wojsk Ententy. Sytuacja międzynarodowa stawała się korzystna dla niepodległościowych dążeń Polaków. 
            Zaborcy nie byli w stanie ze sobą współpracować, aby zniewolić na nowo Polskę. Na ziemiach polskich utworzono wtedy kilka ośrodków lokalnej władzy. 28 października 1918 roku w Krakowie powstała Polska Komisja Likwidacyjna, która zaczęła przejmować władzę z rąk Austriaków na terenie Galicji i Śląska Cieszyńskiego. Przypieczętowaniem jej dzieła było w kilka dni później rozbrojenie załogi austriackiej przez członków konspiracyjnej Polskiej Organizacji Wojskowej oraz legionistów i młodzież.
            W dniu 1 listopada 1918 r. we Lwowie wybuchły walki polskiej ludności z Ukraińcami, którzy proklamowali powstanie Zachodnio-Ukraińskiej Republiki Ludowej.
            W nocy z 6 na 7 listopada powstał w Lublinie Tymczasowy Rząd Ludowy Republiki Polskiej pod kierownictwem Ignacego Daszyńskiego, w którego skład weszli przedstawiciele PPS, PPSD i PSL „Wyzwolenie”. Równocześnie podległe rządowi oddziały przystąpiły do rozbrajania wojsk okupacyjnych na Lubelszczyźnie i Kielecczyźnie. Żaden z nich nie był na tyle mocny, aby objąć  rządy w całym kraju. Wydarzenia jednak potoczyły się z korzyścią dla narodu.
            Dnia 10 listopada 1918 roku do Warszawy z więzienia w Magdeburgu powrócił Józef Piłsudski. Jego przyjazd wywołał entuzjazm ludność stolicy i masowe rozbrajanie okupantów na terenie całej Kongresówki. We wszystkich ośrodkach władzy na ziemiach polskich zgadzano się,że jest on najwłaściwszą osobą do objęcia zwierzchnictwa nad państwem. Niemal każde polityczne środowisko wiązało z nim swoje nadzieje. Powszechnie widziano w nim męża opatrznościowego, który jest w stanie zapewnić stabilną i zdecydowaną władzę. W dniu 11 listopada Rada Regencyjna przekazała Józefowi Piłsudskiemu Naczelne Dowództwo nad formującym się Wojskiem Polskim, a trzy dni później przekazała mu całą władzę cywilną. Kilka dni później, bo 16 listopada Piłsudski wysłał telegram do rządów państw Europy zawiadamiając o powstaniu niepodległego państwa polskiego. 18 listopada powołał pierwszy rząd Rzeczypospolitej Polskiej. 22 listopada Józef Piłsudski ogłosił się Naczelnikiem Państwa i razem z premierem Jędrzejem Moraczewskim podpisał dekret o tymczasowych władzach Republiki Polskiej.
            Rozpoczęła się budowa Ojczyzny od podstaw. Polska zaczęła odradzać się ,,jak Feniks z popiołów"! O utrwalenie i utrzymanie dopiero co odzyskanej niepodległości przyszło narodowi polskiemu toczyć krwawe boje. 27 grudnia 1918 r. wybuchło powstanie wielkopolskie, które przywróciło Wielkopolskę do macierzy. W Galicji Wschodniej trwały zacięte walki z Ukraińcami, a na wschodnich kresach Polski oddziały samoobrony walczyły z bolszewikami. Ponadto trzeba było trzech powstań śląskich, by część Górnego Śląska znalazła się w granicach Polski. Przypieczętowaniem dzieła odrodzenia Rzeczypospolitej była Bitwa Warszawska, w której naród polski obronił odzyskaną niepodległość. Kolejne pokolenie złożyło ofiarę krwi. Zginęło wielu Polaków, ale wolność
            została uratowana. Polska była wolna i niepodległa!
             

            Autorzy: B. Bogdanowska-Olszówka, B.Sobowska-Rekut
            10.11.2020

          • Gotuj kreatywnie, nie marnuj żywności!

          • Trend no waste to nie tylko moda na niewyrzucanie jedzenia, ale również sposób na oszczędzanie. Dobrze wpisuje się on również w polską tradycję. W dawnych czasach nasze bacie, zamiast wyrzucać suche pieczywo, dodawały je do kotletów lub robiły z niego bułkę tartą. My również zachęcamy uczniów, ale i nie tylko ich do oszczędzania jedzenia.  Masz  w domu napoczęte suche i mleczne produkty, mrożonki lub owoce i warzywa, które już długo leżą w lodówce – nie wyrzucaj ich, zrób potrawę według tradycyjnych przepisów lub wymyśl nową recepturę. Napoczęte rodzynki, wiórki koksowe, orzechy czy płatki możesz wykorzystać do przygotowania odżywczych ciastek. Zeschnięte czy sczerstwiałe pieczywo warto wykorzystać nawet wtedy, gdy nie nadaje się na smaczne kanapki. Czerstwy chleb czy wczorajsze bułki mogą stanowić świetną bazę do przygotowania pysznych dań czy półproduktów takich jak grzanki do zup czy sałatek,  chleb smażony w jajku, szarlotkę czy zapiekankę.  Otwartą śmietaną czy mleko – wykorzystaj do sporządzenia koktajlu lub deseru. Masz w domu jajka, ziemniaki, mąkę, napoczętą mrożonkę warzywną – zrób z tego kreatywne danie: omlet, placki ziemniaczane, naleśniki z warzywami lub inne nietuzinkowe dania. Również obierki z warzyw czy owoców możesz wykorzystać do przygotowania wywarów – koniecznie właściwie przeprowadź obróbkę wstępną.

             Zapraszamy do zapoznania się ze sprawdzonymi przepisami, zdjęciami oraz dzielenia się nowymi recepturami potraw, które powstaną przy okazji sprzątania „domowych zapasów.”

            Odżywcze ciasteczka 

            Składniki:
            350 g mąki pszennej
            100 g płatków owsianych
            200 g nasion z dyni
            100 g rodzynek
            100 g orzechów włoskich

            70 g słonecznika
            250 g margaryny
            150 g cukru kryształu
            2 szt. jajek
            7 g proszku do pieczenia
            5 g cukru  waniliowego
            papier do pieczenia

            Sposób wykonania:

            Orzechy pokroić, jajka umyć i wyparzyć. Mąkę przesiać z proszkiem. Jajka wymieszać mikserem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Dodawać partiami margarynę  i  dalej   mieszać. Następnie   dodać   mąkę, wymieszać, dodać   resztę  składników i ponownie wymieszać.  Łyżką   formować  ciasteczka,   piec    na   złoty   kolor temperaturze 180 ⁰ C.

            Omlet biszkoptowy

            Składniki:
            2 jaja
            1 łyżka cukru
            2 łyżki mąki
            kilka rodzynek, łyżeczka siemienia lnianego i płatków owsianych
            10 g oleju
            do smaku: owoce, dżem

            Wykonanie:

            Jaja umyć, oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno a potem z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać, następnie  dodać mąkę i pozostałe składniki (suche).Wylać na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, smażyć z obu stron. Podawać z owocami lub z dżemem.

            Autor: A.Tęcza
            08.11.2020

             

             

             

             

          • Ogłoszenie - WYWIADÓWKA

          • W dniu 9 listopada (poniedziałek) Rodzice po zalogowaniu się do e-dziennika mogą pobrać przygotowaną dla nich informację o wynikach i postępach uczniów w nauce.

            W tym dniu w godzinach od 15-17 wszyscy nauczyciele będą pełnić dyżur telefoniczny. Za pośrednictwem  wychowawców, Rodzice będą mogli w sprawach szczególnie ważnych uzyskać numer telefonu  do nauczycieli przedmiotów w celu uzyskania informacji o postępach ucznia w nauce.

             

            Zapraszam
            Zbigniew Bogacz
            Dyrektor ZSA-E w Weryni

          • Potrawy z dreszczykiem

          • Kiedy za oknem tańczą spadające liście, uczniowie z ZSA-E w Weryni przystępują do zajęć zdalnych w swoich domowych pracowniach kuchennych. Tematyka zainspirowana nie tylko złocistą aurą otaczającej jesieni, lecz także motywami Halloween.

            Choć tradycja Halloween nie jest w Polsce bardzo popularna, warto obejrzeć nasze pomysły i wybrać coś dla siebie. Upiorne dania to zabawny element, który rozweseli małych i dużych. Pomysły mogą przydać się wszystkim tym, którzy w pierwszym tygodniu listopada planują trochę "postraszyć" swoich najbliższych. Mamy nadzieję, że propozycje podania wywołają uśmiech na niejednej twarzy. Wykażcie się kreatywnością w kuchni i stwórzcie własną potrawę z dreszczykiem smacznych emocji. Życzymy smacznego!

            Na zdjęciach potrawy wykonane na zajęciach zdalnych przez uczniów klas II technikum żywienia i usług gastronomicznych.

            Autor: Monika Serafin
            04.11.2020

          • Konkurs na plakat rozstrzygnięty!

          • Informujemy, że konkurs na najciekawszy plakat dotyczący oszczędzania pn. "Oszczędzanie zawsze na czasie" - organizowany w ramach akcji "Złoty grosik" - został rozstrzygnięty! Komisja konkursowa w składzie M. Oślizło, I. Pogoda oraz M. Banaś oceniała pomysłowość i innowacyjność projektu, estetykę wykonanej pracy, zgodność z tematem oraz zastosowaną technikę.

            Wyniki:

            I miejsce: Ewelina Sitarz 2bc, Klaudia Sitarz 1aez, Agata Snopek 2bc /150 zł na grupę/

            II miejsce: Wiktoria Kozdra 2d, Wiktoria Serafin 2d, Emilia Micek 2d /120 zł na grupę/

            III miejsce: Kinga Wilczyńska  3z, Barbara Guźda 3z, Kamila Tabaka 3z /90 zł na grupę/

            Zwycięzcy otrzymają talony pieniężne do wykorzystania w danym punkcie z materiałami i przyborami szkolnymi. O terminie odbioru talonów nagrodzeni zostaną powiadomieni  za pośrednictwem e-dziennika.

            Serdecznie gratulujemy!

            Autor: I.Pogoda
            04.11.2020

          • Początek „Tradycyjnego sadu”

          • Dobiegła końca nasza przygoda z „Tradycyjnym sadem” - oczywiście na ten rok. Pomimo przeciwności losu nie poddaliśmy się. Przejście na zdalne nauczanie, niesprzyjająca deszczowa pogoda przez połowę września i początek października nie pomagały w realizacji planów. Jednak dla ogrodnika nie ma rzeczy niemożliwych! Wykonaliśmy plan związany z założeniem i posadzeniem drzew owocowych, a konkretnie śliw. To bardzo pożyteczne i smaczne zadanie konkursu, organizowanego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska. Możemy się pochwalić pierwszymi drzewami owocowymi. I nie jest to nasze ostatnie słowo!

            Zobaczcie nasze zmagania i efekt ciężkiej pracy.

            Autor: Agnieszka Puzio-Jędruszewska
            29.10.2020

          • Konkurs plastyczny

          • 1. Ogłaszamy Szkolny Konkurs Plastyczny "Żyję świadomie".

            2. Cele konkursu:

            • popularyzacja zasad zdrowego stylu życia, wolnego od nałogów i zachowań ryzykownych,
            • zwrócenie uwagi na problem nowych narkotyków i wynikających z nich konsekwencji zdrowotnych i prawnych,
            • kształtowanie pozytywnych wzorców,
            • poszerzenie wśród młodzieży wiedzy z zakresu problematyki HIV/AIDS (w tym: sytuacji  epidemiologicznej   w zakresie zakażeń HIV /AIDS, źródeł i dróg szerzenia się wirusa HIV, bezpiecznych  zachowań),
            • kształtowanie  właściwych postaw młodzieży w stosunku do ludzi żyjących z HIV i chorych na AIDS.

            3.  Do konkursu można zgłaszać:

            • prace wykonane tylko indywidualnie,
            • w technikach: malarstwo, rysunek, grafika i  in.,
            • format prac:  A2 lub A3,
            • prace wykonane na planszach (papier lub karton).

            4.  Każda praca  musi zostać opatrzona informacją  zawierającą  następujące dane na odwrocie:

            • imię i nazwisko uczestnika, klasa,
            • nazwę i adres szkoły z numerem  telefonu,
            • imię i nazwisko nauczyciela -  opiekuna, 
            • do pracy należy dołączyć wypełnioną, właściwą dla swojego wieku zgodę (wzór poniżej do pobrania, można napisać odręcznie).

            5. Gotowe plakaty należy składać do sekretariatu: w terminie do 10 listopada br. do godziny 12:00.

            6. Każdy uczestnik konkursu szkolnego otrzyma dyplom oraz 10 punktów dodatnich.

            7. Najciekawsze prace spełniające kryteria zostaną przesłane do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie i wezmą udział w Wojewódzkim Konkursie Plastycznym "Porozmawiajmy o AIDS i uzależnieniach". Uczestnicy otrzymają dodatkowo 10-20 punktów dodatnich. Ponadto dla 10 laureatów i 10 wyróżnionych w konkursie wojewódzkim przewidziane są atrakcyjne nagrody rzeczowe.

            Zgoda-uczestnika-niepelnoletniego-POUIA-2020.pdf

            Zgoda-uczestnika-pelnoletniego-POUIA-2020.pdf 

            Na zdjęciach prace naszych uczennic (obecnie absolwentek) wyróżnione w wojewódzkim konkursie w ubiegłym roku.

            Autor: Iwona Pogoda
            29.10.2020

          • „Świętość nie jest przywilejem tylko niektórych, jest darem dla wszystkich...”

          • Nie ma takiego drugiego święta w roku liturgicznym, kiedy w jednej uroczystości czcimy Wszystkich Świętych. Kościół święty każdego dnia, pokazuje swoim wiernym sylwetki, ukazuje życiorysy, portrety, świętych i błogosławionych, by zachęcić do pójścia drogą świętości.

            Pierwszy listopada, to specjalnie wyznaczony przez Kościół dzień, po to, aby uczcić wszystkich, którzy może nie są wspominani - jako święci w ciągu roku. Jest ich tak dużo, że nie wystarczyłoby dnia dla każdego świętego. Są święci anonimowi, którzy nigdy nie byli i nie zostaną kanonizowani lub beatyfikowani. Jest ich ogromna  liczba, tych którzy przeszli i nadal przechodzą przez tę ziemię pełni miłości i wiary do Boga i ludzi, w sposób cichy i pokorny. Znani tylko Bogu za swoją wierność. Dlatego w tym dniu, Kościół łączy się w tajemnicy świętych obcowania, ze wszystkimi świętymi w niebie. To dzień radości a nie smutku.

            Co do kolejnego dnia 2 listopada, to dzień wspomnienia wszystkich wiernych zmarłych. Nie jest to „święto zmarłych”, ponieważ święto czy uroczystość to dni, które odnoszą się do tych, o których wiemy, że są święci. Natomiast wiemy również, że nasi bliscy zmarli też może potrzebują modlitwy, dlatego jest to dziś ich wspomnienie, aby przez modlitwę zanoszoną za nich, pomóc im dostać się do nieba.

            Idź przez życie tak, aby ślady twoich stóp przetrwały cię...

            Autor: Ks. Paweł Pratko

          • Finalistka Ogólnopolskiego Konkursu – Lubię Polskę!

          • Jeżeli miarą pracy szkoły są sukcesy jej  uczniów to właśnie Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni odniósł go na skalę ogólnopolską. Pragniemy poinformować, że Sylwia Jemioło uczennica klasy drugiej zwyciężyła w Ogólnopolskim Konkursie - Lubię Polskę! Wykonała plakat wykorzystując niekonwencjonalne techniki plastyczne między innymi metodę quilling’u polegającą na  tworzeniu elementów z wąskich pasków papieru zwiniętych w kształt sprężyny, które następnie nakleja się na papier tworząc różnorodne kompozycje. Proste materiały: kolorowy papier i bibuła, odrobina kleju, wspaniały pomysł i nieskończona cierpliwość – oto przepis na sukces.

            Plakat stworzony przez Sylwię okazał się najlepszy spośród 1036 prac nadesłanych z całej Polski. Jury konkursu doceniło walory estetyczne i merytoryczne pracy nagradzając laureatkę nagrodą finansową w kwocie 4 000 zł! Dodatkowo zwycięska praca będzie prezentowana w przyszłorocznym 16. Forum Zarządzania Internetem (IGF), które odbędzie się w Katowicach. IGF jest inicjatywą Organizacji Narodów Zjednoczonych i jest to wydarzenie, podczas którego promowana będzie Polska, a tym samym młodzi  kreatywni ludzie.

            Gratulujemy Sylwii i życzymy jej dalszych sukcesów!

            Autor: B.Sobowska-Rekut

          • Początek kulinarnej podróży

          • Październik to miesiąc, w którym corocznie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. Z tej okazji uczniowie z technikum żywienia uczestniczyli w jednym z wielu zaplanowanych działań kulinarnych związanych z realizacją projektu Food Redefined. Przygotowali znakomite dania kuchni chorwackiej, francuskiej i portugalskiej w oparciu o aurorskie receptury nadesłane z krajów partnerskich.  W tym roku z uwagi na obecną sytuację związaną z pandemią święto kucharzy było obchodzone mniej uroczyście niż w poprzednich latach, ale i tak młodzież mogła podpatrzeć jak przygotować ośmiornicę, chlebek z batatów, chipsy warzywne, risotto z krewetkami czy też wołowinę po burgundzku.  Efekty realizacji przepisów przygotowanych przez szkoły z Francji, Polski, Chorwacji i Portugalii będzie można obejrzeć na wideoblogu, w którym będą zamieszczone zdjęcia, przepisy i filmiki.

             

            Autorzy: A.Tęcza, B.Sobowska-Rekut

          • "Oszczędzanie zawsze na czasie" - konkurs na plakat

          • Zapraszamy wszystkich uczniów kształcących się w Technikum w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni do udziału w konkursie plastycznym na najciekawszy plakat pt. "Oszczędzanie zawsze na czasie". Pracę należy przygotowywać na brystolu w formacie B1 tj. 707 mm × 1000 mm, dowolną techniką w zespołach trzyosobowych. Gotowe plakaty należy składać do: p. Iwony Pogody w terminie do 30 października br. do godziny 11:15

            Zwycięzcy otrzymają talony pieniężne do wykorzystania w danym punkcie z materiałami i przyborami szkolnymi:

            I miejsce: 150 zł, 50 zł/osobę,

            II miejsce: 120 , 40 zł/osobę,

            III miejsce: 90 zł, 30 zł/osobę.

            Wyniki konkursu: 4 listopada 2020 r. Szczegóły w regulaminie.

            Regulamin konkursu

            Iwona Pogoda
            11.10.2020 r.

             

          • Komunikat dotyczący zdalnego nauczania

          • Dyrektor Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni informuje, że w  okresie od 24.10.2020 r. do 08.11.2020 r.  wszystkie zajęcia szkolne będa realizowane z wykorzystaniem metod i technik kształcenia (pracy) na odległość.

            Zbigniew Bogacz
            Dyrektor ZSA-E

             

          • Słony stół – niebanalna alternatywa dla słodkości

          • Kiedy widzimy na stole przecudnej urody, kolorowe deserki od razu wzrok podpowiada nam smak tych pyszności. Mamy głębokie przekonanie, że gdy spróbujemy to odczujemy przyjemną, uspokajającą słodycz.

            Tymczasem okazuje się, że możemy się mylić i zamiast spodziewanych deserowych słodkości poczujemy smak słony. Współcześni mistrzowie kuchni tak komponują wygląd potraw, że oszukują one nasze zmysły. Najnowsze trendy kulinarne promują słone przekąski. Dlatego wychodząc naprzeciw zainteresowaniom naszych uczniów i uwzględniając w kształceniu najnowsze trendy kulinarne, organizujemy szkolenia i warsztaty gastronomiczne. W ostatnim czasie uczniowie uczestniczyli w szkoleniu prowadzonym przez mistrza gastronomii pana Jacka Świerka, na którym mieli okazję przygotowywać słone przekąski oraz ciekawe dekoracje do tych wyrobów. Na słonym stole pojawiły się: kaczka sous-vide, mus z łososia w szotach, szaszłyki z cielęciny i bananów, filet z kurczaka sous-vide w sosie pomarańczowo - nektarynkowym z chili, kolorowa piramidka, tapende z pomidorów, śledziowy torcik, czekadełka z ciasta drożdżowego z nadzieniem z boczku i pora, łosoś z pieczarkami i szparagami w cieście francuskim, łosoś z salsą ananasową oraz rolada z pstrąga.

          • Ogólnopolski sukces naszego Absolwenta

          • W Klasyfikacji Generalnej drużyna w składzie: Paweł Opiela, Waldemar Micek i Bartosz Krogulec (Absolwent naszej szkoły) zwyciężyła w prestiżowych zawodach wędkarskich. X Finał Polish Carp Masters odbył się w dniach 5-9 października 2020 r. Ten sport obecnie cieszy się coraz większym zainteresowaniem ze względu na doskonałą atmosferę. Gratulujemy zwycięstwa i życzymy dalszych sukcesów.

          • Żywienie nowoczesne, zdrowe i smaczne

          •  

            Gastronomia XXI wieku to nie tylko kolorowe, „szybkie potrawy”, to przede wszystkim przemyślane, racjonalnie przygotowane posiłki. Zdrowe żywienie jest tym ważniejsze, że z każdym rokiem obserwujemy wzrost liczby osób cierpiących na różne nietolerancje pokarmowe oraz choroby cywilizacyjne np. cukrzycę. Często nasi znajomi, najbliżsi muszą sobie radzić z tymi trudnościami. Ale współcześnie życie z takimi chorobami nie musi nas skazywać na nieatrakcyjne, niesmaczne i „ciapkowate” jedzenie. Kreatywność gastronomów, różnorodność produktów, zamienność różnych surowców pozwala na tworzenie nowych przepisów, potraw, które równie dobrze smakują jak te tradycyjne. Cukier możemy zastąpić np. ksylitolem,  mąkę pszenną zawierającą gluten np. mąką owsianą czy gryczaną. Zamiast sięgać po wafelki, batoniki zawierające duże ilości cukru, oleju palmowego, emulgatorów proponujemy batoniki z suszonych owoców, orzechów. Do ciast możemy dodawać warzywa (marchew, cukinię, buraki czerwone) zmniejszając ilość białego cukru. Najważniejsza jest świadomość i umiejętność dokonywania słusznych wyborów. Podczas warsztatów kulinarnych zorganizowanych w naszej szkole uczniowie kształcący się na kierunkach gastronomicznych mieli możliwość przekonać się o tym.  Ciasto marchewkowo- cukiniowe czy czekoladowe z burakami czerwonymi, batoniki bez cukru to przykłady deserów, które mogą poprawić ten jesienny, ponury nastrój. 

            CIASTO MARCHEWKOWO- CUKINIOWE  Z MIGDAŁAMI

            SKŁADNIKI

            250 g marchwi
            250 g cukinii
            50 g posiekanych orzechów włoskich
            50 g posiekanych migdałów
            250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
            1 łyżeczka proszku do pieczenia
            1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
            1 łyżeczka cynamonu
            1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
            3 jajka
            ¾ szklanki oleju
            ½ szklanki ksylitolu

             

            SPOSÓB WYKONANIA

            Marchew i cukinię umyć, obrać, osuszyć i zetrzeć każdą osobno na tarce o grubych oczkach, a następnie rozłożyć cienką warstwą, aby podeschły. Wymieszać w dużej misce wszystkie składniki sypkie (mąkę, przyprawy, sodę      i proszek do pieczenia). W osobnej misce wymieszać jajka, olej i ksylitol. Dodać utarte warzywa, orzechy, a na koniec wymieszane sypkie składniki. Dobrze wymieszać. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Posypać po wierzchu migdałami. Piec 60 minut w temperaturze 180.

             

            BATONIKI BEZ CUKRU

            SKŁADNIKI

            300 g suszonych daktyli
            ¾ szklanki orzechów włoskich
            ½ szklanki wiórków kokosowych
            2 łyżki ciemnego kakao
            2 łyżki masła orzechowego

            szczypta soli

             

            SPOSÓB WYKONANIA

            Daktyle zalej ciepłą wodą, odstaw na 10 minut, następnie osącz i zmiksuj z wiórkami kokosowymi. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj całą masę. Przygotuj blaszkę (pojemnik) o wymiarach 20×20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia, rozsmaruj masę w formie i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie pokrój na prostokąty.

             

             

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • zswerynia@zswerynia.pl
      • boguslawa.sobowska-rekut@zswerynia.pl
      • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
    • Logowanie