Na pożegnanie lata uczniowie z technikum żywienia i usług gastronomicznych sporządzali naleśnikowe wariacje tradycyjnych ciast. Nawiązując do barw jesieni, postanowil smażyć kolorowe naleśniki wykorzystując naturalne barwniki betalainowe, karotenowe i czekoladowe uzyskali oryginalne ciasta, które po nadziewaniu pokroili w fantazyjne ślimaki.
A ponieważ technik żywienia gotuje potrawy nie tylko smaczne, ale też zdrowe, żeby obniżyć kaloryczność potraw i jednocześnie wzbogacić je w cene witaminy i minerały do ciasta dodali mąkę owsianą i orkiszową. Mamy nadzieje, że pomysł na jesienne naleśniki przypadnie Wam do gustu.
Kolorowe szaszłyki z naleśników
Składniki:
2 jajka
400 g mleka
łyżeczka soku z cytryny
250 g mąki tortowej
150 g mąki orkiszowej lub owsianej
olej, sól, szczypta imbiru i kurkumy
kolor żółty: sól, kurkuma, starta dynia/świeża lub mrożona
brązowy: 1-2 łyżeczki kakao lub karobu, cynamon
różowy: starty buraczek
3-4 banany
krem nutella
200 g twarogu+śmietanka+cukier waniliowy
dżem truskawkowy
wykałaczki długie
Wykonanie:
Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę i podziel je na cztery części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej kurkumę z cynamonem, do trzeciej buraczek. Wszystkie odstaw na 20 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Z przygotowanych mas usmaż cienkie kolorowe naleśniki.
Banany obierz, rozgnieć za pomocą widelca i wyłóż na czerwone placki. Kakaowe naleśniki posmaruj serkiem waniliowym, żółte kremem czekoladowym, a jasne dżemem truskawkowym.
Wszystkie naleśniki zwiń w rulony, po czym pokrój w grube plastry. Naprzemiennie nabij je na patyczki do szaszłyków. Smacznego!
Monika Serafin
06.10.2020