Tysiące udekorowanych pierników, kilogramy przygotowanego lukru oraz dużo uśmiechów i wiele wspaniałych pomysłów – to wszystko towarzyszyło warsztatom, które zostały zorganizowane 5 grudnia br. w naszej placówce. Tym razem atmosferę świąt mogli poczuć żywieniowcy i kucharze - uczniowie klas pierwszych, bo to właśnie dla nich zorganizowano maraton pierników. Pierwszoklasiści uczyli się od koleżanek i kolegów z klasy drugiej wykonywania różnego rodzaju dekoracji na piernikach. Głównym celem tej imprezy było kultywowanie kulinarnych tradycji, nabycie nowych umiejętności zawodowych dotyczących sporządzania glazur i ciasta piernikowego metodą ciast kruchych, zastosowanie barwników, posypek i brokatu jadalnego, do aranżacji pierników oraz dekorowanie drobnych wyrobów z ciasta piernikowego, rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych. Uczniowie nas nie zawiedli, jak zawsze wykazali się oryginalnością i ciekawymi jedzeniowymi wymysłami.
Poniżej sprawdzony przepis na zwykłe pierniki
Składniki na ciasto:
ok 1,4 do 2 kg mąki
400 g miodu
500 g cukru pudru
2 jaja
1 kostka margaryny
10 g sody
10 g proszku do pieczenia
160 g mleka
1 opakowanie przyprawy do piernika
4 łyżki kakao i 2 łyżki cynamonu
olejek pomarańczowy
papier do pieczenia
Wykonanie ciasta: przyprawy: miód i cukier puder ogrzać w garnku. Mąkę przesiać z proszkiem i na stolnicy posiekać razem z margaryną i jajkami. W mleku rozpuścić sodę. Ogrzaną mieszaninę miodowo-cukrową oraz mleko z sodą dodać do składników na stolnicy. Wyrobić na jednolitą masę, schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinać ciasteczka. Piec w temperaturze ok. 190-200 C przez 10 minut. Gotowe pierniki udekorować kolorowymi lukrami.
Składniki na lukier:
200-450 g cukru pudru (ewentualnie kilka łyżek wody, gdy będzie gęsty)
2 białka jaja
Wykonanie lukru: białka jaja wymieszać z cukrem pudrem za pomocą miksera, podzielić do miseczek, dodać barwniki spożywcze, wymieszać i dekorować ciastka za pomocą woreczków strunowych.
Życzymy smacznego!
Autorzy: A.Tęcza, K.Wachowska