Autorzy: A.Biestek, K.Wachowska
18.10.2019 r.
------------------------
Uczniowie ZSA-E z Weryni okazali się jak zwykle najlepsi! Żywieniowcy z klasy drugiej - Karolina Łysiak i Adrian Kochanowicz- stanęli do walki o tytuł najlepszej drużyny kucharzy ze szkół gastronomicznych w I Podkarpackim Szkolnym Konkursie Kulinarnym nt. Smaki Podkarpacia. Konkurs przebiegał w dwóch etapach, bo na początku należało przygotować danie główne w szkole i wysłać zdjęcie do organizatorów konkursu wraz z recepturą złożoną m.in. z ekologicznego kurczaka zagrodowego i regionalnych dodatków: miodu, derenia i czosnku niedźwiedziego. Podczas zmagań przygotowawczych powstawało kilka wersji popisowego dania, jednak wygrała Roladka drobiowa w sosie śliwkowo-dereniowym z pieczonym ziemniaczkiem i marchewką.
Do finału mogło zakwalifikować się jedynie 10 zespołów i nasza drużyna miała to szczęście! Tutaj zaczynał się ten drugi etap konkursu, bo uczestnicy musieli zaprezentować potrawę na miejscu, bez możliwości kontaktu ze swoim opiekunem. 16 października w Hali G2A w Jasionce nasi uczniowie musieli wykonać 7 porcji dania głównego w 70 minut pod okiem 7 jurorów- brzmi to jak szczęśliwa siódemka! W pocie czoła i w ogromnym stresie uczniowie wydali 7 porcji dania na podgrzanych talerzach, przedstawili krótką charakterystykę potrawy i z wielką nadzieją czekali do godziny 16-tej na pozytywny wynik. Opłacało się, naprawdę warto było, bo nie znaleźliśmy się wśród wyróżnionych lecz w czołówce i zdobyliśmy III miejsce. Nagrodzeni uczniowie otrzymali: puchar, medale, dyplomy, przyprawy i bluzy z firmy „Prymat”, kitle - czyli fartuchy kucharskie, patelnie oraz możliwość odbycia stażu zawodowego w jednej z najlepszych restauracji w Rzeszowie – „Radość”. Gratulacje dla Karoliny i Adriana! Podziękowania dla p. Agnieszki Biestek – nauczyciela przedmiotów żywieniowych.