• Sukces w konkursie kulinarnym!

          • Autorzy: A.Biestek, K.Wachowska
            18.10.2019 r.
            ------------------------

            Uczniowie ZSA-E z Weryni okazali się jak zwykle najlepsi! Żywieniowcy z klasy drugiej - Karolina Łysiak i Adrian Kochanowicz- stanęli do walki o tytuł najlepszej drużyny kucharzy ze szkół gastronomicznych w I Podkarpackim Szkolnym Konkursie Kulinarnym nt. Smaki Podkarpacia. Konkurs przebiegał w dwóch etapach, bo na początku należało przygotować danie główne w szkole i wysłać zdjęcie do organizatorów konkursu wraz z recepturą złożoną m.in. z ekologicznego kurczaka zagrodowego i regionalnych dodatków: miodu, derenia i czosnku niedźwiedziego. Podczas zmagań przygotowawczych powstawało kilka wersji popisowego dania, jednak wygrała  Roladka drobiowa w sosie śliwkowo-dereniowym z pieczonym ziemniaczkiem i marchewką.

            Do finału mogło zakwalifikować się jedynie 10 zespołów i nasza drużyna miała to szczęście! Tutaj zaczynał się ten drugi etap konkursu, bo uczestnicy musieli zaprezentować potrawę na miejscu, bez możliwości kontaktu ze swoim opiekunem. 16 października w Hali G2A w Jasionce nasi uczniowie musieli wykonać 7 porcji dania głównego w 70 minut pod okiem 7 jurorów- brzmi to jak szczęśliwa siódemka! W pocie czoła i w ogromnym stresie uczniowie wydali 7 porcji dania na podgrzanych talerzach, przedstawili krótką charakterystykę potrawy i z wielką nadzieją czekali do godziny 16-tej na pozytywny wynik. Opłacało się, naprawdę warto było, bo  nie znaleźliśmy się wśród wyróżnionych lecz w czołówce i zdobyliśmy III miejsce.  Nagrodzeni uczniowie otrzymali: puchar, medale, dyplomy, przyprawy i bluzy z firmy „Prymat”, kitle - czyli fartuchy kucharskie, patelnie oraz możliwość odbycia stażu zawodowego w jednej z najlepszych  restauracji w Rzeszowie – „Radość”. Gratulacje dla Karoliny i Adriana! Podziękowania dla p. Agnieszki Biestek  – nauczyciela przedmiotów żywieniowych.

          • Październikowy wyjazd

          • Autorzy: A.Tęcza, A.Stąpor, A.Kiwak
            18.10.2019 r.
            -------------------------------

            Jak śledzić najnowsze trendy hotelarskie, prowadzić skuteczny biznes w gastronomii czy też skutecznie podnosić swoje umiejętności zawodowe - takie informacje uzyskali uczestnicy targów gastronomiczno-hotelarskich Horeka Expo Rzeszów. 17 października 2019 roku nasza młodzież uczestniczyła w takim wydarzeniu. Uczniowie poznali ofertę produktów i wyposażenia różnych firm współpracujących z branżą gastronomiczno-hotelarską, degustowali różne produkty, dania i napoje oraz uczestniczyli w pokazach kulinarnych.
            W tym dniu uczniowie obejrzeli również projekcję filmu Legiony w reżyserii Dariusza Gajewskiego, który opowiada o młodych ludziach, którzy odważnie decydują się na czynną walkę w służbie idei niepodległej ojczyzny, stworzenia dla siebie "nowego domu”.

          • Fotoartyści

          • Znamy wyniki konkursu fotograficznego, którego przedmiotem były krajobrazy, okazy zwierząt i roślin, wyjątkowe miejsca upamiętnione na fotografiach z wakacji. Cele konkursu to m.in. rozwijanie zainteresowań pozalekcyjnych, uwrażliwienie uczniów na piękno otaczającej przyrody, popularyzowanie wiedzy przyrodniczej, wprowadzenie uczniów w atmosferę zdrowej rywalizacji oraz doskonalenie umiejętności fotograficznych.

            Najlepsza okazała się Wiktoria Łuszcz 1d i to do Niej trafiła Nagroda Główna.

            Miejsce 1: Julia Wlazło 1ae
            Miejsce 2: Alicja Mokrzycka 4ae i Barbara Guźda 2z
            Miejsce 3: Anna Kubiś 1z i Kinga Kubiś 4z


            Wyróżnienie:

            Sylwia Jemioło 1kmB
            Marcin Lewandowski 2z
            Kinga Śpiewak 3ae
            Ewelina Wójcik 3ae
            Anastazja Bieleń 1d


            Wszyscy nagrodzeni i wyróżnieni otrzymali z rąk dyrektora Zbigniewa Bogacza nagrody rzeczowe, które ufundował organizator konkursu: Samorząd Uczniowski ZSA-E w Weryni. Dziękujemy za udział i gratulujemy!

            Autor: I.Pogoda.

          • Lekcje życia

          • 10.10.2019 7.
            Autorzy: K. Maciąg, K. Wachowska
            _______________________________

            Jak co roku o tej porze świętowaliśmy  Dzień Edukacji Narodowej, zwany potocznie Dniem Nauczyciela. Z tej okazji w ZSA-E w Weryni odbyła się uroczysta akademia. Nowo powołany dyrektor Zbigniew Bogacz powitał wszystkich i czynił honory podczas ślubowania pierwszoklasistów. Później już przyszedł czas na zasłużone przedstawienie. W tym dniu zamieniliśmy się rolami z naszymi nieocenionymi nauczycielami, gdyż to uczniowie tym razem prowadzili lekcje, takie nietypowe,  takie które na długo zapadną w naszej pamięci - tzw. lekcje życia! Dla jeszcze większego urozmaicenia tego święta, wyświetlono prezentację, którą można by zatytułować,, Czego nie wiecie o naszych nauczycielach? ". Skrywała ona bowiem rąbek tajemnicy z życia osobistego naszych drogich mentorów. Dowiedzieliśmy się, iż poza swoim zawodem pasjonują się oni też wieloma innymi rzeczami, na przykład podróżowaniem, chodzeniem po górach, dobrą książką, życiem rodzinnym, aktywnym wypoczynkiem czy przyrodą. Wróćmy jednak do lekcji… Były one naprawdę nietypowe, bo uczniowie wiernie odtworzyli scenki na podstawie książki Paulo Coelho ,,Być jak płynąca rzeka". Wykazali się przy tym niebłahym talentem aktorskim, niezwykłą precyzją i pewnością siebie. Uświadomili nam, że najważniejsze jest wnętrze człowieka, a wartość każdego z nas nie maleje nigdy - pomimo kłód rzucanych pod nogi i niepowodzeń życiowych. Skierowali też do nas przesłanie, by pielęgnować tylko swoje życie, gdyż nikt go za nas nie przeżyje. Wszystko było dopięte na ostatni guzik dzięki czujnemu oku naszej polonistki- Pani Kasiu dziękujemy! Całą akademię uświetnił jak zwykle szkolny zespół muzyczny ,,Concordia". Na koniec, złożyliśmy serdeczne życzenia wszystkim nauczycielom oraz pracownikom naszej placówki. Był to czas na chwilę refleksji i zadumy nad własnym życiem. Bowiem jak powiedział Coelho: ,,W ołówku nieważna jest drewniana otoczka, ale grafit w środku. Dlatego wsłuchuj się w to, co dzieje się w Tobie "...

             

            Kinga Maciag

        • Książka na weekend
          • Książka na weekend

          • Przez październik w ramach Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych, będziemy prezentować książki, których treść dotyczy bibliotek, książek, bibliotekarzy. Zapraszam po książkę Markus'a Zusak'a pt. "Złodziejka książek"

            Liesel Meminger swoją pierwszą książkę kradnie podczas pogrzebu młodszego brata. To dzięki „Podręcznikowi grabarza” uczy się czytać i odkrywa moc słów. Później przyjdzie czas na kolejne książki: płonące na stosach nazistów, ukryte w biblioteczce żony burmistrza i wreszcie te własnoręcznie napisane… Ale Liesel żyje w niebezpiecznych czasach. Kiedy jej przybrana rodzina udziela schronienia Żydowi, świat dziewczynki zmienia się na zawsze…

            Żródło: https://www.taniaksiazka.pl

          • Literacki Nobel dla Olgi Tokarczuk

          • W dniu dzisiejszym Szwedzka Akademia przyznała Literacką Nagrodę Nobla dla Olgi Tokarczuk "za narracyjną wyobraźnię, która wraz z encyklopedyczną pasją reprezentuje przekraczanie granic, jako formę życia".Nagroda jest przyznawana od 118 lat, a jej polscy laureaci to: Henryk Sienkiewicz (1905), Władysław Reymont (1924), Czesław Miłosz (1980) i Wisława Szymborska (1996).

            Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

            Autor: B.Sobowska-Rekut

          • W Bieszczadach

          • Autor: M.Laube-Skowrońska
            04.10.2019 r.
            _________________________

            3 i 4 października to dni, które na długo pozostaną w pamięci uczestnikom wycieczki w Bieszczady. Góry nie były łaskawe dla przybyszy i przyjęły ich chłodem, deszczem oraz ... śniegiem!  Rzucane pod nogi kłody stanowiły próbę, jak również wyzwanie dla wszystkich. Młodzież wraz z opiekunami okazała się niezwyciężona, ponieważ pokonała przeszkody i dotarła do Chatki Puchatka na Połoninie Wetlińskiej. Podsumowaniem pierwszego dnia wyprawy była wizyta w Muzeum Przyrodniczym  Bieszczadzkiego Parku Narodowego w Ustrzykach Dolnych. Drugiego dnia pogoda była już bardziej łaskawa i pozwoliła zameldować się na Połoninie Caryńskiej, skąd można było podziwiać przepiękne widoki, uwiecznione na fotografiach. Wyprawę dla swoich wychowanków z klasy III szkoły branżowej oraz grupy uczniów żądnej przygód zorganizowała p. Małgorzata Laube-Skowrońska, którą wspierali nauczyciele Kazimiera Gul i Grzegorz Warunek.

        • Książka na weekend
          • Książka na weekend

          • Autor: B.Sobowska-Rekut
            4.10.2019 r.
            -------------------

            Przez cały październik w ramach Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych, będziemy promować książki, których treść dotyczy bibliotek, książek, bibliotekarzy. Zapraszam po książkę Umberto Eco "Imię róży"

            Listopad 1327 roku. Do znamienitego opactwa benedyktynów w północnych Włoszech przybywa uczony franciszkanin, Wilhelm z Baskerville, któremu towarzyszy uczeń i sekretarz, nowicjusz Adso z Melku. W klasztorze panuje ponury nastrój. Opat zwraca się do Wilhelma z prośbą o pomoc w rozwikłaniu zagadki tajemniczej śmierci jednego z mnichów. Sprawa jest nagląca, gdyż za kilka dni w opactwie ma się odbyć ważna debata teologiczna, w której wezmą udział dostojnicy kościelni, z wielkim inkwizytorem Bernardem Gui na czele. Tymczasem dochodzi do kolejnych morderstw. Przenikliwy Anglik orientuje się, że wyjaśnienia mrocznego sekretu należy szukać w klasztornej bibliotece. Bogaty księgozbiór, w którym nie brak dzieł uważanych za niebezpieczne, mieści się w salach tworzących labirynt. Intruz może tam łatwo zabłądzić, a nawet - jak krążą słuchy - postradać zmysły.Powieść ukazała się w 1980 roku. Jej sukces czytelniczy był wielkim zaskoczeniem dla teoretyków i krytyków literatury. Dziś „Imię róży” zalicza się do arcydzieł XX wieku.Wydanie przejrzane i poprawione przez Autora!!Umberto Eco przeczytał swoje wydane trzydzieści lat temu Imię róży i jak większość autorów od postanowił je poprawić. Nie zmienił oczywiście stylu ani fabuły, ale zapragnął nadać tokowi narracji nieco więcej lekkości.W posłowiu napisał również: „Natrafiłem też na parę błędów, które się wkradły, gdyż przekładałem średniowieczne źródła w zbyt wielkim pośpiechu; odkryłem na przykład, że w ówczesnym zielniku pojawia się nazwa cicerbita (oznaczająca pewien rodzaj cykorii), ale ja odczytałem ją jako cucurbita i w ten sposób zmieniłem ją w dynię — a dyni w średniowieczu nie znano, pojawiła się u nas dopiero po odkryciu obu Ameryk.” Znalezienie owych zmian wprowadzonych przez autora i poprawionych przez niego błędów – jakaż fascynująca przygoda dla miłośników twórczości Umberta Eco!

            Źródło:http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4805134/imie-rozy

          • Architekci na łonie natury

          • Autor: I.Pogoda
            02.10.2019 r.
            ________________

            Spacer po pobliskim otoczeniu szkoły może sprawić niezwykłą przyjemność, ponieważ o tej porze roku zieleń przełamują kolory jesieni: żółcienie, pomarańcze, czerwienie i brązy. Słońce, zaskakująco mocne dzisiaj,  prześwietlało kolorowe liście. W tak pięknej scenerii klasa 3 architektury krajobrazu projektowała swoją szkołę marzeń, dbając o każdy detal związany z aranżacją zieleni. Obcowanie w pobliżu natury wprawiło wszystkich w doskonały nastrój i obudziło zapał twórczy w artystach.

          • Europejski Dzień Języków Obcych

          • Autorzy: A.Kwiecień, A.Kiwak
            02.10.2019 r.
            _________________________

            Czy wiesz, że jest ponad 200 języków europejskich? Uświadamiamy to sobie corocznie dnia 26 września . W tym dniu 800 milionów Europejczyków z 47 krajów jest zachęcanych do nauki języków obcych. Jak będziemy się uczyć – nie ma najmniejszego znaczenia. Ważny jest zapał i niezaprzeczalne liczne związane z tym korzyści, np. znajomość języków obcych w szkole procentuje dobrymi ocenami. Z okazji Europejskiego Dnia Języków Obcych odbył się w naszej szkole III Szkolny Konkurs Wiedzy o Francji i Niemczech. Wzięło w nim udział 54 uczniów, których zadaniem było rozwiązać test sprawdzający wiedzę z zakresu kultury, historii, geografii,  kuchni i języka. 

            Uczniowie z najlepszymi wynikami:

            Test wiedzy o Francji

            I miejsce – Konrad Świątek  (kl. III ez)
            II miejsce – Patrycja Magda  (kl. IV z)
            III miejsce – Kinga Płaza (kl. III ez) 

            wyróżnienia:
            Gabriela Ofiara (kl. I bc)
            Natalia Snopek (kl. II ae)
            Łucja Jagoda (kl. IV ae)

            Test wiedzy o Niemczech

            I miejsce - Kamil Krupa (kl. III ae)
            II miejsce - Ewelina Sitarz (kl. I bc)
            III miejsce - Weronika Gdowik (kl. III ae)  

            wyróżnienia:
            Patrycja Tabaka (kl. I z),
            Patrycja Tęcza (kl. III ez),
            Patrycja Ozga (kl. I bc),
            Kinga Śpiewak (kl. III ae)

          • Ekonomiczne gry edukacyjne

          • Autorzy: E.Serafin, A.Kiwak
            2.10.2019 r.
            -----------------

            Dzień Młodych Pasjonatów był świetną okazją do zweryfikowania swoich wyobrażeń na temat zawodu ekonomisty. 45 uczniów szkół podstawowych, w ten rześki, jesienny poranek przybyło wraz z opiekunami do naszej szkoły, aby uczestniczyć w ekonomicznych grach i zabawach edukacyjnych. Pod bacznym okiem starszych kolegów i koleżanek – ekonomistów z klasy trzeciej, rozpoczęli fascynującą przygodę z ekonomią. Po oficjalnym powitaniu i przedstawieniu szczegółowego planu działania, uczniowie z klas siódmych i ósmych przystąpili do pierwszego konkursu jakim były ,,ekonomiczne gry terenowe”. Pełni pozytywnej energii, zapału i w duchu rywalizacji fair play uczestniczyli w tej konkurencji, w której liczył się spryt, spostrzegawczość, kondycja fizyczna i oczywiście wiedza ekonomiczna. Wszyscy uczniowie ukończyli ten, ,, maraton ekonomiczny”. Jak dużo radości, szczęścia, a zarazem kreatywności, determinacji i zapału wyzwolił wśród uczestników, wiedzą najlepiej wszyscy zaangażowani.
            Dreszczyk emocji towarzyszył uczestnikom także podczas teleturnieju KAHOOTA, który polegał na udzieleniu przez daną drużynę prawidłowej odpowiedzi z zakresu ekonomii w jak najszybszym czasie.
            Kolejnym punktem harmonogramu były warsztaty realizowane na programie Subiect GT, na którym ekonomiści z naszej szkoły uczyli młodszych kolegów jak sporządzić fakturę VAT w programie komputerowym. Dalsze atrakcje to ekonomiczne gry edukacyjne oraz rozwiązywanie anagramów. I choć ekonomia, zarządzanie i marketing wciągnęły uczniów w swój magiczny świat to przerwa okazała się bardzo smaczna. Tą przerwą była degustacja potraw i napojów przygotowanych przez uczniów kształcących się w technikum żywienia i usług gastronomicznych w naszej szkole. Bardzo dziękujemy naszym uczniom wraz z opiekunami za pyszne przekąski!
            Na zakończenie uczestnicy przygody z ekonomią otrzymali upominki, na najlepszych z najlepszych, czekało już podium, były dyplomy wręczane przez Dyrektora Szkoły pana Zbigniewa Bogacza. Dodatkowo wyróżnieni uczniowie otrzymali talony pieniężne, a na wszystkich uczestników naszych gier i zabaw ekonomicznych czeka wycieczka do oddziału Narodowego Banku Polskiego w Rzeszowie, która zostanie zorganizowana już w październiku.
            Drodzy uczniowie, mamy nadzieję, że czas spędzony w naszej szkole wśród ekonomistów, na długo zapamiętacie, a sama ekonomia będzie dla Was interesującą perspektywą na przyszłość. Jeśli więc zechcecie kontynuować dalszą ścieżkę edukacyjną razem z ekonomią – to zapraszamy do nas!

             

          • Kulinarne czary w Weryni

          • Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak
            30.09.2019 r.
            -------------------

            Jak zrobić molekularną grecką sałatkę? Do czego można wykorzystać ciekły azot czy suchy lód? Co to jest PacoJet? Takie wiadomości i umiejętności zdobyli uczestnicy kulinarnego święta, które odbyło się w naszej szkole. Wychodząc naprzeciw najnowszym trendom kulinarnym oraz zainteresowaniom uczniów 26 września 2019 roku zorganizowano Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. Głównym celem obchodów tego święta było propagowanie zawodów gastronomicznych oraz rozwijanie kulinarnych zainteresowań. W trakcie obchodów tego święta było co podziwiać i smakować, gdyż młodzież wraz z nauczycielami przygotowała nie tylko potrawy, ale też wyjątkowe aranżacje stołu. Wielkim show tego święta były pokazy molekularne, które ciszyły się dużym zainteresowaniem. Uczniowie próbowali swoich sił używając ciekłego azotu i suchego lodu do przygotowania lodów, sorbetów, napojów, musów i innych deserów. Kuchnia molekularna budzi duże zainteresowanie, co nie może dziwić - już samo to pojęcie sugeruje nam, że w restauracji serwującej dania kuchni molekularnej nie ma co liczyć na tradycyjnego schabowego. A kojarzy się nam przecież raczej z laboratorium niż gotowaniem makaronu czy krojeniem warzyw. I nie jest to skojarzenie bezzasadne. Kuchnia ta opiera się na cząsteczkach, które są poddawane takim procesom jak gotowanie vacuum, mrożenie ciekłym azotem lub suchym lodem, sferyfikacja czyli otrzymywanie żelek, podobnych do kawioru oraz emulsyfikacja czyli otrzymywanie pianek. Podczas obchodów tego święta nasi uczniowie mieli okazję odkryć w sobie pasjonatów kuchni oraz zachwycić się różnymi smakami, gdyż zaplanowano dla nich wiele atrakcji. Zorganizowano pokazy i warsztaty gastronomiczne o następującej tematyce: pokaz molekularny, kuchnia regionalna, drożdżowe wariacje, kulinarna podróż do Azji - sporządzanie sushi i sajgonek, kuchnia angielska, turecka, słodka i dietetyczna.

            Dziękujemy sponsorom, dzięki którym możliwe było zorganizowanie tego święta. Wydarzenie to wsparli: Zakład Produkcyjno - Usługowy CMOL-FRUT, Sieć Delikatesów Orzech, Sieć Delikatesów Centrum Plus, Regionalna Fundacja Rozwoju Serce w Kolbuszowej, Firma Handlowo-Usługowa Angelika Gajda-Jadach, Zakład Przetwórstwa Owocowo Warzywnego ORZECH, Iglotex Odział w Krakowie, Filia w Rzeszowie. Dziękujemy również uczniom, pracownikom szkoły oraz nauczycielom, którzy pomogli w organizacji tej uroczystości.

             

             

          • Wyjazd, który integruje

          • Autorzy: G.Ofiara, A.Kiwak
            30.09.2019 r.
            -------------------
            Odnaleźć się w nowej szkole i nowej klasie to zadanie dla każdego ucznia klasy pierwszej. Jednoczą nas wspólne lekcje, przeżycia, ale doskonałe są też wycieczki i inne imprezy integracyjne. Dnia 26 września 2019 r. my uczniowie klas pierwszych wraz z wychowawcami wybraliśmy się na wyjazd integracyjny na poligon w Nowej Dębie oraz do Muzeum Księdza Kardynała Adama Kozłowieckiego w Hucie Komorowskiej. Podczas pobytu na poligonie kapitan Czerniak, wygłosił przemowę na temat bezpieczeństwa na terenie wojskowym. Mieliśmy okazję zrobić sobie zdjęcia przy czołgu czy baterii przeciwlotniczej. Następnie udaliśmy się do muzeum w Hucie Komorowskiej, gdzie pani kustosz Katarzyna Cesarz przybliżyła nam życiorys kardynała. Po wysłuchanej biografii udaliśmy się na wspólny posiłek, przy którym mogliśmy swobodnie porozmawiać i poznać się. Po skończonej wycieczce, wróciliśmy do szkoły.

          • Angielskie dania na słodko i słono

          • Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak
            30.09.2019 r.
            ------------------

            Co to jest sunday roast, cottage pie, fish and chips, apple pie czy pudding? Dowiedzieli się tego uczestnicy spotkania upowszechniającego kuchnię angielską. Jest ona bardzo specyficzna, uważana przez wielu za ubogą w smaki. "Rarytasy" angielskiej kuchni nie należą również do najzdrowszych. Wiele przepisów angielskiej kuchni jest zapożyczonych z innych części świata i zinterpretowanych na swój własny sposób, co zdecydowanie dodaje jej specyfiki. Co najczęściej jadają Anglicy? Jakie potrawy są najpopularniejsze na Wyspach Brytyjskich? Historia angielskiej kuchni sięga XIV wieku. Znaczny wpływ na jej różnorodność miały liczne podboje oraz polityka kolonialna. Wiele potraw, które do dziś są obecne w jadłospisie Anglików, wywodzi się z okresu wojen światowych. Ograniczony wówczas dostęp do składników spowodował, że potrawy przyrządzano praktycznie z tego, co było w zasięgu ręki i niekoniecznie komponowało się w jednolitą całość. Doskonałym przykładem różnorodności smaków na talerzu są typowe angielskie śniadania. Podczas wrześniowego spotkania uczniowie zaprezentowali wady i zalety tej kuchni, a najprzyjemniejszą i najbardziej wyczekiwaną częścią tego wydarzenia była degustacja specjałów kuchni angielskiej.

        • Książka na weekend
          • Książka na weekend

          • Autor: B.Sobowska-Rekut
            27.09.2019 r.
            ------------------

            Opowieść, która porwała miliony czytelników na całym świecie i stała się podstawą dla filmu.„Gdziekolwiek spojrzał, widział tylko wodę. Wokoło sunęły leniwe rekiny, ocierając się grzbietami o tratwę. Czekały”.Tak rozpoczyna się historia Louisa Zamperiniego - chłopaka znikąd, który dzięki uporowi i determinacji wywalczył sobie miejsce w drużynie olimpijskiej. Zestrzelony nad Pacyfikiem przez 47 dni dryfował na oceanie, broniąc się zarówno przed kulami wroga, jak i szczękami wygłodniałych rekinów. Wyszedł zwycięsko ze starcia z psychopatycznym komendantem w obozie jenieckim i zdobył miłość kobiety, która wydawała się poza zasięgiem jego możliwości. A gdy było trzeba, potrafił pokonać nawet samego siebie…

            źródło: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/239791/niezlomny

          • Warsztaty artystyczne „Ogrody Gertrude Jekyll”

          • Autor: M.Banaś
            26.09.2019 r.

            _______________

            Oto historia niezwykła: w roku 1848 mała dziewczynka wraz ze swoją rodziną przeprowadza się z dumnego Londynu do małej, acz malowniczej miejscowości w hrabstwie Surrey. Tu dorasta, a każdego dnia tego dorastania podgląda dzieła utalentowanych rodziców, dotyka barwnego ogrodu, napawa się otaczającą przyrodą. Wszystko po to, by jako młoda kobieta rozpocząć przygodę z malarstwem. Jednak plany losu są inne. Nie chce podarować światu malarki tylko wybitną artystkę tworzącą większe przestrzenie. Osłabia jej wzrok. Kobieta więc pragnąc tworzyć nadal zajmuje się projektowaniem wnętrz i zielonej przestrzeni. Zakochana w barwie, fakturze i zapachu roślin tworzy coraz więcej, coraz śmielej, coraz piękniej. Poznajcie Gertude Jekyll – wybitną artystkę, która pozostawiła po sobie wspaniałe ogrody nie tylko w Anglii, ale w całej Europie oraz Ameryce. Na jej cześć nazwano jedną z odmian róż – bo kochała róże. My zaś chcemy Wam pokazać, jak te ogrody wyglądają. 24 września zostały zorganizowane warsztaty artystyczne: malowanie akwarelami fragmentu ogrodów zaprojektowanych przez Gertrude Jekyll.  Klasa III technikum architektury krajobrazu pod instruktażem dwóch utalentowanych osób: Alicji Mokrzyckiej oraz Kamili Mazur uczestniczyła w warsztatach malowania akwarelami. Obrazy miały przedstawiać fragmenty ogrodu tak, jak tworzyła je Gertrude. Podczas zajęć każdy uczestnik wyjazdu na praktyki w Anglii mógł pokazać swoją artystyczną duszę. I tym razem nie szpadel i taśma miernicza, ale pędzel i farba były najważniejsze!

            Warsztaty artystyczne „Ogrody Gertrude Jekyll” zostały zorganizowane dla grupy architektów krajobrazu w ramach upowszechniania projektu „Aktywni w Europie”.

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie