Autor: B.Sobowska-Rekut
Na witrynie biblioteki szkolnej znajdują się arkusze egzaminacyjne oraz klucze odpowiedzi z egzaminów zawodowych z 9 i 10 stycznia 2019 r.
Autor: B.Sobowska-Rekut
Na witrynie biblioteki szkolnej znajdują się arkusze egzaminacyjne oraz klucze odpowiedzi z egzaminów zawodowych z 9 i 10 stycznia 2019 r.
Autor: M.Król
Drodzy Uczniowie, gorąco zachęcam do wzięcia udziału w XXXIV Olimpiadzie Wiedzy Ekologicznej, która od wielu lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Zachęcam do śledzenia aktualizacji dotyczących Olimpiady Wiedzy Ekologicznej, które dostępne są na stronie: http://ekoolimpiada.pl/. Osoby, które mają jakiekolwiek pytania lub chcą wziąć udział w Olimpiadzie Wiedzy Ekologicznej, proszone są o zgłoszenie się do p. Małgorzaty Król. Termin przyjmowania zgłoszeń do 08.01.2019 r.
Autor: M. Król
Tradycyjnie tuż przed świętami Bożego Narodzenia w ciepłej i świątecznej atmosferze wystawione zostały Jasełka pod hasłem „A nadzieja znów wstąpi w nas…”. Organizatorami uroczystości byli uczniowie klasy II ae z wychowawczynią Małgorzatą Król i Wiktoria Matusik uczennica klasy III ae. Jasełka składały się z dwóch scen - współczesnej przedstawiającej wigilię w domu oraz części tradycyjnej - stajenki bożonarodzeniowej. Jak w prawdziwym Betlejem nie mogło zabraknąć Św. Rodziny, mędrców czy pasterzy. Do wspólnego kolędowania z aktorami i zespołem Concordia z radością włączyli się uczniowie i nauczyciele. Okolicznościowe życzenia dla nauczycieli, pracowników szkoły, uczniów i ich bliskich, złożył pan dyrektor Stanisław Olszówka. Atmosfera spotkania była cudowna, podniosła i uroczysta, a jednocześnie bardzo ciepła i wzruszająca. Zdjęcia
Autor: Mieczysław Oślizło
Od dnia 2.01.2019 r. obowiązuje nowy plan lekcji.
Autor: M.Banaś
Zapachniało pierniczkami, zapachniało lasem. Zielone gałązki jodły przyprószone śniegiem teraz wystrojone są w kolory złota, srebra i czerwieni. Dumnie prezentują błyszczące bombki, smukłe świeczki, kolorowe kokardy. Za sprawą uczniów stały się teraz najważniejsze, najładniejsze. We wspaniałej atmosferze, gdzie królowały radość i życzliwość, młodzi ludzie z pasją oddali się temu, co kochają najbardziej: tworzeniu. Zdjęcia
Autor: B.Sobowska-Rekut
Z dumą informujemy, że uzdolniony, młody sportowiec Paweł Pleban - ekonomista z klasy pierwszej zdobył złoty medal w Mistrzostwach Polski Juniorów. Wywalczył go w kategorii do 59 kg, a także ustanowił nowy rekord Polski w martwym ciągu - 183,5 kg. To nie koniec jego sukcesów, w kategorii seniorskiej zajął drugie miejsce. Trzeba również podkreślić, że jego drugim trenerem jest Mariusz Brito (m.in. dwukrotny Mistrz Polski w trójboju siłowym, brązowy medalista Mistrzostw Świata w trójboju siłowym) - absolwent naszej szkoły. Życzymy im dalszych sukcesów i kolejnych medali.
Zdjęcie ze strony: https://www.korsokolbuszowskie.pl/kat-154,a,4009,studio-mocy-przywiozlo-z-mistrzostw-polski-16-meda.html
Autor: M.Laube-Skowrońska
Na ruch, ruch, ruch jest dzisiaj wielka moda, więc ćwicz, ćwicz, ćwicz - to dobre jest dla zdrowia! Wiedzą o tym uczennice ZSA-E w Weryni i chętnie angażują się w różnego rodzaju imprezy sportowe. Tym razem wzięły udział w zawodach powiatowych w koszykówce. Dziewczęta reprezentowały nas w następujacym składzie:
1. Anna Michałek
2. Klaudia Żarkowska
3. Edyta Tylutka
4. Wiktoria Żuchowska
5. Magdalena Dziuba
6. Małgorzata Dziuba
7. Sylwia Motyl
8. Faustyna Wojdyło Zdjęcia
Autor: B.Sobowska-Rekut
Zapraszam wszystkich do światecznych porządków w domowych biblioteczkach i wzięcia udziału w akcji pt. Wymień się - książka za książkę. Masz w domu książkę i jest Ci ona niepotrzebna, to przynieś ją do biblioteki i weź w zamian inną. Książki do wymiany będą w wyznaczonym miejscu.
Autor: I.Pogoda
Zapraszamy do lektury książki opisującej dzieje Rodu Tyszkiewiczów. Autor - Joachim Popek wyszedł daleko poza lokalną przestrzeń życia codziennego przedstawicieli rodziny. Prześledził ich obecność i wpływ na niezwykłe wydarzenia: powstania narodowe, organizację struktur emigracyjnych w Belgii oraz działania na szczeblu rządowym i samorządowym w monarchii habsburskiej. Tajemnice XVIII i XIX-wiecznych rękopisów przerodziły się w zwartą historię galicyjskiej rodziny ziemiańskiej w pełnej krasie – blasków i cieni życia rodzinnego, gospodarczego, politycznego i społecznego.
Autorzy: M.Laube-Skowrońska, A.Kiwak
Jak nie wycieczka rowerowa to wyjazd na lodowisko do Dębicy. W szkole zawsze coś się dzieje, a my dzięki temu mamy możliwość pojeździć na łyżwach na krytym lodowisku w Dębicy. Dnia 11.12.2018 roku uczniowie klas pierwszych pokazali swoje niesamowite umiejętności w kręceniu piruetów, zwrotów i jeździe tyłem do przodu. Co prawda większość z tych figur nie była zamierzona, ale było dzięki temu zabawnie, wesoło i beztrosko. Czekamy na kolejną możliwość jazdy na łyżwach. Przed lodowiskiem zwiedzaliśmy Regionalne Muzeum w Dębicy, w którym oprócz stałej wystawy była także nowa wystawa poświęcona 100 rocznicy Odzyskania Niepodległości. Zdjęcia
Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak
Setki udekorowanych pierników, kilogramy przygotowanego lukru oraz dużo pozytywnych emocji – to wszystko towarzyszyło warsztatom, które zostały zorganizowane 7 grudnia 2018 roku w naszej placówce. Tym razem atmosferę świąt mogli poczuć uczniowie klasy I w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, bo to właśnie dla nich zorganizowano maraton pierników. Głównym celem imprezy było kultywowanie kulinarnych tradycji oraz poznanie zasad dekorowania, zgodnie z najnowszymi trendami cukierniczymi.
Poniżej sprawdzony przepis na pierniki zwykłe:
Składniki na ciasto:
ok. 1,4-1,6 kg mąki,
400 g miodu,
400 g cukru pudru,
2 jaja,
1 margaryna,
10 g sody,
10 g proszku do pieczenia,
160 g mleka,
1 opakowanie przyprawy do piernika,
2 łyżki kakao i 2 łyżki cynamonu,
kilka kropel olejku pomarańczowego,
papier do pieczenia.
Składniki na lukier:
200 - 450 g cukru pudru (ewentualnie kilka łyżek wody gdy będzie gęsty),
2 białka jaja.
Wykonanie ciasta: przyprawy, miód i cukier puder ogrzać w garnku. Mąkę przesiać z proszkiem i na stolnicy posiekać razem z margaryną i jajami. W mleku rozpuścić sodę. Ogrzaną mieszaninę miodowo-cukrową oraz mleko z sodą dodać do składników na stolnicy. Wyrobić na jednolitą masę, schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinać ciasteczka. Piec w temperaturze ok. 190-200 C przez 10 minut. Gotowe pierniki udekorować kolorowymi lukrami.
Wykonanie lukru: białka jaja wymieszać z cukrem pudrem za pomocą miksera, podzielić do miseczek, dodać barwniki spożywcze, wymieszać i dekorować ciastka za pomocą woreczków strunowych. Zdjęcia
Autor: A.Biestek
Szkolne Koło Caritas organizuje kiermasz pierniczków, które są jednym z symboli Świąt Bożego Narodzenia. Udekorowane lukrem pierniczki, o różnorodnych kształtach i wzorach będzie można nabywać 11 i 12 grudnia 2018 r. (wtorek-środa) lub do wyczerpania zapasów. Sprzedaż ich odbędzie się na długiej przerwie przy wejściu głównym do szkoły. Uzyskane fundusze z akcji SKC przekaże osobom potrzebującym lub znajdującym się w trudnej sytuacji materialnej. Dziękujemy za wsparcie!
Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak
W pierwszy poniedziałek grudnia zapachniało cynamonem, imbirem, kardamonem i goździkami, głównie za sprawą maluchów z Publicznego Przedszkola nr 3 w Kolbuszowej. Nasza młodzież uczyła dzieci dekorowania świątecznych pierniczków. Warsztaty kulinarne przebiegały w niezwykle miłej i słodkiej atmosferze, gdyż przedszkolaki uczyły się jak wyciskać lukier, aby można było uzyskać ciekawe dekoracje. Niestety dzieci nie zdołały pochwalić się swą pracą rodzicom, gdyż pyszne i bajkowo kolorowe pierniczki za bardzo kusiły. Dzieci ze smakiem je zjadły. Smacznego. Zdjęcia
Autor: K.Wachowska
Reprezentanci wszystkich klas z naszej szkoły walczyli wczoraj o tytuł ,,Mistrza ortografii" i ,,Znawcy poprawnej polszczyzny". Dyktando jak zwykle było nie lada wyzwaniem, bo takie słówka jak: jerzyk i jeżyk, czy rzęst, chyżo, hol, ceglastoczerwony, boazeria przysporzyły trochę kłopotów. Natomiast tegoroczny test językowy zwracał uwagę na poprawność związków frazeologicznych, na prawidłową budowę zdań, semantykę i fleksję.
Lista zasłużonych
Poprawną polszczyzną najlepiej posługują się:
I miejsce Konrad Świątek
II miejsce Agnieszka Pomykała
III miejsce Kamila Lewicka
Tytuł Mistrza Ortografii otrzymuje Monika Dziedzic
II miejsce Konrad Świątek
III miejsce Kinga Maciąg Zdjęcia
Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak
Nang Noppamart to kobieta, która zapoczątkowała na świecie sztukę carvingu. Aby obdarować swojego władcę podczas festiwalu Loi Kratong wyrzeźbiła pięknego ptaka. Tym samym dała początek niezwykłej sztuce jaką jest carving. To sztuka, mimo różnych zawirowań historycznych znana jest na całym świecie, a w Tajlandii kurs rzeźbienia w owocach i warzywach można znaleźć w każdej szkole podstawowej. Carving dotarł także do naszej szkoły. W listopadzie uczniowie klasy pierwszej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli okazję poznać zasady carvingu. Nauczyli się jak wykonać róże, liście, łabędzie i inne kompozycje. Jesień to dobry czas na poznawanie tego rzemiosła, które w naszej szkole osiągnęło już poziom sztuki. Wielka ilość dostępnych warzyw takich jak dynie, rzepy, cukinie, melony, rzodkiewki, jabłka powoduje, że na jesiennym stole może królować wiosna, kwiaty, kolor. Zdjęcia
Autorzy: W.Matusik, A.Kiwak
Możliwość rozwijania własnych pasji i popularyzowania ich wśród koleżanek i kolegów to wspaniała okoliczność. Jak co roku miałam możliwość zaangażowania się w poszerzanie wiadomości młodszych kolegów i koleżanek na temat teatru, gry aktorskiej oraz zawodu aktora. Jestem związana ze sceną od 6 lat więc moja wiedza i umiejętności są na tyle duże, że mogę poprowadzić takie zajęcia. Za każdym razem gdy prowadzę takie zajęcia, rozpoczynam je od przedstawienia głównych cech aktora. Jest to niesamowicie ważne, ponieważ moi „uczniowie” w dalszej części zajęć odgrywają scenki związane z codziennym życiem. Kolejny etap zajęć to ćwiczenia dykcyjne. Jest to trudne, ponieważ niektórzy nie potrafią wykonywać bardzo podstawowych zadań związanych z naszym oddechem. Apeluję! Moi drodzy! Ćwiczcie swoją wymowę! Gdy mamy rozgrzane aparaty mowy, przechodzimy do przedostatniego punktu naszych zajęć. Wcielamy się w role, odgrywając scenki. Rozpoczynamy od prostych i przechodzimy do tych najtrudniejszych. Na zajęciach mogę rozwijać kolegów i koleżanki ale i samą siebie! Uwielbiam prowadzić te zajęcia ponieważ poznaję różnych ludzi, a przede wszystkim robię to, co kocham najbardziej! Ostatnim etapem moich zajęć jest krótka rozmowa. Lubię odpowiadać na pytania od rówieśników, a moje zajęcia cieszą się coraz większym zainteresowaniem, dlatego jestem bardzo szczęśliwa.
Autorzy: M.Laube-Skowrońska, A.Kiwak
Sport spełnia w życiu człowieka różnorodne funkcje. Jest sposobem na relaks ale również okazją do rywalizacji. Szansą na pokazanie swych umiejętności były zawody zorganizowane 26.11.2018 r. na pływalni Fregata w Kolbuszowej. W półfinale wojewódzkim na dystansie 50 m stylem dowolnym naszą szkołę reprezentowali Micek Kamil oraz Mateusz Kołodziej z klasy II Szkoły Branżowej.
Nowe zdjęcia zostały dodane do galerii Spotkanie z absolwentem.
Powered by aSc EduPage