Uczniowie kształcący się w Weryni w zawodach kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych twierdzą, że coraz lepiej odnajdują się w nowym sposobie nauczania. Oprócz rozmów z nauczycielami, testów, zadań, prezentacji nie zapominają o tym co lubią najbardziej – czyli o rozwijaniu swoich kulinarnych umiejętności. Młodzież zgodnie twierdzi, że obecna sytuacja ma również dobre strony. Uczniowie spędzają więcej czasu na wyszukiwaniu przepisów, gotowaniu, a także nietuzinkowym serwowaniu najbliższym własnoręcznie przyrządzonych potraw. Często sięgają też po sprawdzone przepisy swoich babć oraz starają się sporządzać dania z domowych zapasów, dostępnych w spiżarni czy w zamrażalniku.
Zapraszamy do zapoznania się ze sprawdzonymi przepisami oraz zdjęciami, nadesłanymi przez naszych uczniów. Serdecznie dziękujemy i zachęcamy do współpracy! Znajdziecie nas na facebooku pod nazwą Przepiśnik Werynia.
Ciasteczka maślane
Składniki:
120 g masła, schłodzonego
3 łyżki cukru pudru
150 g mąki pszennej
kilka kropel ekstraktu lub aromatu waniliowego lub Waszego ulubionego
Wykonanie:
Wszystkie składniki szybko zagnieść i wyrobić; można również zmiksować w malakserze. Uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Z ciasta formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszczać widelcem, nadając jednocześnie wzorek ciasteczkom. Piec około 15 w temperaturze 200ºC lub do zrumienienia.
Ciasteczka owsiane
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika
4 łyżki nasion chia
1/2 szklanka mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki cukru
125 g margaryny
2 jajka
Wykonanie:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy aby wystygła. Jajka wbijamy do miseczki, mieszamy widelcem. Słonecznik prażymy na suchej patelni , studzimy. W misce mieszamy płatki owsiane, prażony słonecznik, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, oraz cukier. Dodajemy płynną margarynę oraz rozkłócone widelcem jajka, całość mieszamy (najlepiej łyżką). Łyżką nabieramy porcję masy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto jest bardzo klejące). Ciasteczka układamy w niewielkich odstępach gdyż tylko trochę zwiększą objętość. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach aż będą złote.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
1,5 szklanki startej marchewki (ok.3-4 marchewki)
1,5 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
1 łyżka cukru wanilinowego
1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Marchewkę trzemy na tarce o drobnych lub dużych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Formę (najlepiej tortownicę o średnicy 26cm, może być z kominem) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. (najlepiej sprawdzać patyczkiem). Posypać cukrem pudrem.
Gofry
Składniki:
ok.0,8-1 k g mąki pszennej
ok. 750 ml mleka
40 g cukru waniliowego
200 g cukru pudru
250 g margaryny
150 g proszku do pieczenia
4 jajka
dżem truskawkowy lub porzeczkowy
500 ml śmietanki kremówki 30% lub w sprayu
50 ml oleju do smarowania gofrownicy
owoce
Wykonanie:
Jajka umyć, wyparzyć, wybić, zmiksować. Dodać cukier puder, połowę mleka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i wymieszać dokładnie. Dodać część mąki, i wymieszać. Dodać roztopioną, lekko schłodzoną margarynę. Gęstość ciasta regulować mąką i mlekiem. Ciasto ma mieć konsystencję kwaśnej, gęstej śmietany. Gofrownicy rozgrzać, posmarować olejem, piec gofry na złoty kolor. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dosłodzić jedną łyżką cukru. Schłodzone gofry smarować dżemem i udekorować kremówką, można podawać z ulubionymi, świeżymi owocami.
Czekoladowe babeczki z wiśniami
Składniki:
500 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
100 g masła
150 g czekolady deserowej
150 ml mleka
2 jajka
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Wiśnie wydrylować. Mrożone wiśnie wcześniej rozmrozić. W małym garnku na małym ogniu roztopić masło z dodatkiem połamanej na kosteczki czekolady, co chwilę zamieszać, nie podgrzewać za bardzo masy. Odstawić z ognia, wlać mleko i dodać jajka, rozmieszać trzepaczką na jednolitą masę. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao i dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać płynne i wymieszać (delikatnie łyżką, do połączenia się składników w jednolite ciasto). Dodać wiśnie i delikatnie wyłożyć. Nałożyć ciasto do papilotek (pozostawić 1/2 cm wolnego miejsca od góry) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 minut.
Autor: A.Tęcza