Tysiące udekorowanych pierników, kilogramy przygotowanego lukru oraz dużo uśmiechów i wiele wspaniałych pomysłów – to wszystko towarzyszyło warsztatom, które zostały zorganizowane 2 grudnia 2021 roku w naszej placówce. Tym razem atmosferę świąt mogli poczuć nie tylko uczniowie klas pierwszych technikum i szkoły branżowej, ale również ich starsi koledzy i koleżanki. Głównym celem imprezy było kultywowanie kulinarnych tradycji, nabycie nowych umiejętności zawodowych dotyczących sporządzania glazur i ciasta piernikowego metodą ciast kruchych, zastosowania barwników, posypek i brokatu jadalnego do aranżacji pierników oraz dekorowanie drobnych wyrobów z ciasta piernikowego, rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych. Uczniowie jak zawsze nas nie zawiedli, wykazali się pomysłowością i ciekawymi aranżacjami. W ramach tej imprezy odbyło się również upowszechnianie wyników mobilności w Chorwacji. Uczestnicy wyjazdu do Metkowić omówili zgromadzonej publiczności realizowane zadania. Uczniowie omówili potrawy jakie wspólnie przygotowywali z uczniami z Chorwacji i Portugalii, opowiedzieli swoje wspomnienia z wycieczek oraz przedstawili przygotowaną prezentację oraz film. Podczas tego spotkania odbyła się degustacja przygotowanej przez uczniów chorwackiej, świątecznej frytuli oraz wspólne kolędowanie i dekorowanie pierników.
Autor: A.Tęcza