Jaki kulinarny pomysł mamy na Dzień Kobiet i Dzień Mężczyzny? Kwaśny, słodki, pikantny czy zupełnie inny…Co najchętniej zjedzą Panie i Panowie w dniu swojego święta?
Z okazji zbliżających się marcowych uroczystości, nasi uczniowie chcą zaproponować kilka ciekawych propozycji. Gruszki pięknej Heleny, sushi, churrosy cynamonowe, sajgonki, pączki a może coś regionalnego – oto kulinarne propozycje na Dzień Kobiet i Dzień Mężczyzny. Zachęcamy do obejrzenia zdjęć i zapoznania się z przepisami. Mamy nadzieję, że te ropozycje z różnych stron świata pozwolą zaskoczyć naszych bliskich niezwykłym smakiem. Pod bacznym okiem pani Anny Tęczy uczniowie doskonalili umieętności przygotowywania tych międzynarodowych potraw, aby później podczas udziału w mobilności w Hiszpanii w ramach projektu "Nasza szkoła Twoją szansą na sukces" pochwalić się przed przyszłym pracodawcą tą umiejętnością. To bedzie również dla nich przedsmak potraw, które będą przygotowywać pod kierunkiem hiszpańskich restauratorów.
Gruszki pięknej Heleny
Składniki:
gruszki świeże np. Konferencja,
200 g czekolady mlecznej,
100 g masła,
migdały w płatkach do posypania,
1000 g lodów waniliowych,
Syrop:
10 łyżek cukru,
½ cytryny,
1 litr wody.
Wykonanie:
Gruszki chwilę blanszować w syropie cukrowym, umieścić w pucharkach. Czekoladę z masłem rozpuścić w gorącej łaźni wodnej i ostudzić. Migdały zrumienić na suchej patelni. Do gruszek dodać uformowane gałki lodów, polać sosem czekoladowym i posypać schłodzonymi migdałami.
Cynamonowe churrosy (hiszpańskie pączki)
Składniki :
350 g mąki pszennej,
250 ml wody,
100 g masła,
szczypta soli,
2 jajka,
1 l oleju lub smalcu,
cynamon,
cukier.
Wykonanie:
Wodę zagotować z masłem i solą, (do rozpuszczenia się masła). Zdjąć z ognia i dodać mąkę, szybko i energicznie mieszać do powstania gładkiej, sprężystej i odchodzącej od brzegów garnka masy. Odstawić do przestudzenia (ok.30 min). Do przestudzonej masy dodać jajka i mieszać do połączenia się składników w jednolitą masę. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego, rozgrzać tłuszcz w garnku. Workiem cukierniczym formować ok. 8-10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do rozgrzanego tłuszczu. Końce odcinać nożem lub nożyczkami. Smażyć partiami po kilka sztuk, po ok. 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyławiać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Po lekkim przestudzeniu obtaczać churrosy w cukrze z cynamonem.
Sajgonki
Składniki:
30 płatków papieru ryżowego,
100 g makaronu chińskiego cienkiego,
2 cebule,
500 g fileta drobiowego,
1/2 mrożonki warzyw słupki z grzybami chińskimi,
250 g kapusty pekińskiej,
200 g pieczarek,
1-2 jaja, sos sojowy do smaku, olej do smażenia, pieprz, 1 jajko,
przyprawa kebab-gyros,
Sos: ketchup, ostre przyprawy.
Wykonanie:
Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na 1 łyżce masła, dodać mięso pokrojone w cieniutkie paseczki, następnie marchewkę ( oczyszczoną i pokrojoną w paseczki). Do ostygniętych składników dodać kapustę pekińską pokrojoną w paseczki, kiełki oraz makaron ryżowy (wcześniej ugotowany i pokrojony w paski o długości 5 cm). Całość wymieszać, doprawić pieprzem i sosem sojowym (można tez dodać surowe jajko żeby całość się skleiła). Płatki papieru ryżowego zanurzyć na 2 s w letniej wodzie, położyć na desce aż zmięknie, nałożyć łyżkę stołową farszu i zwinąć w chusteczkę (jak krokieta). Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z ostrym sosem (ketchup wymieszać z chili, pieprzem, innymi przyprawami).
Sushi - Maki
Składniki:
600 g ryżu do sushi,
660 ml wody,
8 łyżek octu ryżowego,
4 łyżki cukru,
1 łyżeczka soli,
8 płatów glonów Nori,
250 g łososia wędzonego,
100 g pasty wasabi,
1 ogórek szklarniowy,
1 papryka czerwona,
glony Kombu.
Wykonanie:
Ugotować ryż z wodą, kombu, octem i cukrem. Przygotować składniki, zwinąć na macie w nori, podawać z sosem sojowym.
Autorzy: Anna Tęcza, Bogusława Sobowska-Rekut
03.03.2021