Autor: Mieczysław Oślizło
Od 2.01.2018 r. obowiązuje nowy plan lekcji.
Autor: Mieczysław Oślizło
Od 2.01.2018 r. obowiązuje nowy plan lekcji.
Autor: B.Sobowska-Rekut
Już po raz kolejny odbył się w szkole Konkurs Czytelniczy. W tegorocznej edycji konkursu zwyciężyli: Michał Ozimek – I miejsce, Martyna Piekarska – II miejsce i Patrycja Gielarowska – III miejsce. Zwycięzców konkursu zapraszamy po odbiór nagród w bibliotece szkolnej. Tym razem uczniowie zmierzyli się z pytaniami dotyczącymi „Wesela” S. Wyspiańskiego i „Nad Niemnem” E. Orzeszkowej. Z każdym rokiem poziom konkursu wzrasta, uczniowie zdobywają wiecej punktów, a ich odpowiedzi są precyzyjne. Wszystkim uczestnikom gratulujemy i zapraszamy do udziału w kolejnych edycjach.
Autor: S.Skiba
Najserdeczniejsze z serdecznych ŻYCZENIA dla Was, dla Waszych dzieci oraz dla Waszych szkolnych dzieci (uczniów znamienitej kuźni kadr) przesyła Wam Wasz Przyjaciel, a również Absolwent tej kuźni. A więc spokoju i radości w czasie Świąt Narodzenia Pańskiego i samych sukcesów w Nowym Anno Domini 2018 - Stefan Skiba z Rodziną. Zdjęcia
Autor: I.Pogoda
W XIII Konkursie na Ludowe Ozdoby Bożonarodzeniowe i Akcesoria Kolędnicze w kategorii "ozdoby choinkowe" ponownie wygrała Martyna Piekarska. Spośród prac złożonych przez uczniów szkół ponadgimnazjalnych to właśnie robione przez nią własnoręcznie papierowe jeżyki najbardziej zachwyciły jury. Uroczyste rozdanie nagród odbyło się 15 grudnia w Starostwie Powiatowym w Kolbuszowej. Laureatce gratulujemy! Zdjęcia
Autor: B.Sobowska-Rekut
Rozstrzygnięcie Konkursu na Hasło Reklamujące Czytelnictwo było wyjątkowo trudne. Młodzież biorąca w nim udział wykazała się niezwykłą kreatywnością i wyjątkowo ciekawym ujęciem tematu. Zwyciężył Marcin Kosek uczeń III klasy technikum, który zaproponował, że „Czytając odnajdujesz własne drogi prowadzące do szczęścia”. Laureatką II miejsca jest Kinga Maciąg, a III miejsce zajął Michał Ozimek. Wszystkim uczestnikom konkursu gratulujemy i zapraszamy do wzięcia udziału w następnych edycjach.
Autorzy: A.Nepelski, I.Pogoda
Uczniowie klas czwartych technikum (4z i 4ae) mieli okazję uczestniczyć w dwugodzinnych warsztatach w ramach doradztwa zawodowego pn. Znajdź pomysł na siebie, które poprowadził Arkadiusz Nepelski - trener, doradca, założyciel klubu mówców Toastmasters. Zajęcia mają zaintrygować, zinspirować i "wciągnąć" młodych ludzi w proces odważnego zmierzenia się z kluczowymi decyzjami dotyczącymi kierunku dalszej edukacji oraz wyboru zawodu. Na warsztatach każdy uczeń skupia się na swoich indywidualnych wyborach i odkrywa opcje najlepsze dla siebie. W efekcie zaczyna rozumieć wagę swoich predyspozycji, odkrywa poczucie sensu i dochodzi do wniosku, że motywacja pochodzi od nas samych. Spotkanie zorganizowała Iwona Pogoda - pedagog szkolny we współpracy z wychowawcami klas maturalnych: Anną Fitał i Ewą Serafin.
Autor: M.Banaś
Niech Was nie zmylą rysunki i projekty architektów krajobrazu! Pomyślicie: stawiają parę kresek, żonglują kolorami, myślami są daleko między potężnym bukiem a wdzięcznie drżącymi dzwoneczkami kwiatów. Kto z Was wiedział, że znają sztukę wykonania drogi z Pressbetonu czy mur oporowy z cegły? A więc wyjaśniamy: mała budowlanka nie jest im obca! Dlatego w piątek, 15 grudnia udali się do składu budowlanego na nietypową lekcję. Krążąc między młotowiertarką a piłą listwową, cementem a wkrętami do drewna IV klasa architektów przypominała sobie sprzęty, narzędzia i materiały budowlane. O nudzie mowy być nie mogło! Podzieleni na drużyny dobierali oraz odnajdywali potrzebny do różnych celów asortyment. Takie lekcje to lekcje niezapomniane! Zdjęcia
Autorzy: A.Żywiec, A.Kiwak
Po kilku latach powrócił do naszej szkoły Turniej Tenisa Stołowego chłopców. Zgłoszeni zawodnicy 07.12.2017 przystąpili do rywalizacji o miano najlepszego w szkole. Turniej rozpoczął się powitaniem i przedstawieniem regulaminu. Po krótkiej rozgrzewce, poszczególni zawodnicy rozpoczęli swoje pierwsze mecze. Turniej został przeprowadzony systemem „do dwóch przegranych”, który daje możliwość każdemu rozegrania co najmniej dwóch meczy, które rozgrywano do trzech wygranych setów, a sety do jedenastu punktów. W turnieju wzięło udział dwunastu zawodników: Piotr Kuczyński, Albert Tęcza, Bartłomiej Dziuba, Tomasz Okoniewski, Patryk Kowal, Bartłomiej Sobejko, Kamil Micek, Krzysztof Bajek, Krystian Załuski, Dawid Biestek, Eryk Gacek, Krzysztof Lubera.
Po czterech godzinach zmagań wyłoniono zwycięzców.
I miejsce: Dawid Biestek
II miejsce: Albert Tęcza
III miejsce: Bartłomiej Dziuba
IV miejsce: Krzysztof Bajek
V miejsce: Piotr Kuczyński
Pozostali zawodnicy zajęli miejsca od VI do XII.
Turniej zakończył się wręczeniem każdemu z uczestników pamiątkowego dyplomu przez dyrektora szkoły Stanisława Olszówkę. Zdjęcie
Autorzy: M.Serafin, A.Biestek, A.Kiwak
Każdy wyjazd uczy nas i zwiększa świadomość otaczającego nas świata. 8-go grudnia uczniowie klas I, II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami panią A. Biestek, B. Olszówką i M. Serafin uczestniczyli w XI Międzynarodowych Targach Produktów i Żywności Wysokiej Jakości „Ekogala”, które odbyły się w G2A Arena Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce. W tegorocznej edycji targów uczestniczyło aż 111 wystawców, w tym z 14 instytucji okołorolniczych oraz z urzędów marszałkowskich z województwa: podkarpackiego, mazowieckiego, podlaskiego, świętokrzyskiego i lubelskiego. Najliczniejszą grupą przedsiębiorców byli przedstawiciele z Chin, którzy prezentowali różnego rodzaju produkty: makarony ryżowe, mleko sojowe, miody i wyroby cukiernicze. Swoje ekologiczne produkty zaprezentowali również wystawcy z Ukrainy i Węgier. W ramach imprezy uczniowie uczestniczyli w degustacjach, pokazach gotowania i rękodzieła związanego ze świętami Bożego Narodzenia. Ciekawym doświadczeniem okazała się właśnie degustacja potraw i napojów regionalnych, staropolskich i międzynarodowych, których egzotyczne nazwy budziły zdziwienie, natomiast smak zachęcał do rozkoszowania podniebienia. Zgodnie z staropolską gościnnością delektowaliśmy się min: lubelskimi sękaczami, mrowiskiem, ketchupem morelowym, chlebem z samopszy posmarowanym smalcem z czarnej świni, kindziukiem z ketchupem morelowym. Z obfitością wrażeń smakowych harmonizowały też ekologiczne kosmetyki, ludowe ozdoby i zapomniane ręcznie robione zabawki dla dzieci. Wśród potraw regionalnych „Anioła Podkarpacia” za anielski, niezrównany smak, ekologiczny i tradycyjny sposób wytwarzania zdobyły podkarpackie gomółki serowe.
Autorzy: J.Witas, I.Pogoda
„Nie liczy się to ile posiadasz, ale ile dajesz innym i jak się z nimi dzielisz” - kierując się tą sentencją Samorząd Uczniowski ZSA-E w Weryni zorganizował akcję paczki świątecznej dla Katolickiej Placówki Wychowawczej "Nasz Dom" w Widełce. Siedem dziewczyn w wieku 13-17 lat otrzymało indywidualne mikołajkowe prezenty. Przygotowanie podarunków zjednoczyło całą społeczność szkolną, która tradycyjnie wykazała się wielkim zaangażowaniem. W imieniu obdarowanych serdecznie dziękujemy! Zdjęcia
Autorzy: J.Witas, I.Pogoda
Musimy się Wam do czegoś przyznać.. Każdego roku po cichu marzymy o wizycie św. Mikołaja. Z niecierpliwością oczekujemy "pana w czerwonym stroju". Dlaczego? Ponieważ uwielbiamy wracać wspomnieniami do dzieciństwa! Do czasów beztroski i zabawy. Na szczęście Mikołaj nie zawiódł nas i w tym roku! Zgodnie z obietnicą zapukał do ZSA-E w Weryni razem ze swoimi pomocnikami: Panią Mikołajową, Śnieżynką, Mikołajem Juniorem oraz uzdolnionym Elfem-Grajkiem! Każdy grzeczny uczeń otrzymał upominek w postaci cukierków, a nauczyciele i pracownicy szkoły - pięknie udekorowane pierniczki. Wszyscy chętni zachowają na pamiątkę zdjęcia, a to za sprawą osobistego fotografa Mikołaja. Wróć do nas za rok! Czekamy! Zdjęcia
Autor: A.Gul, A.Kiwak
Podróże kształcą, uczą i integrują, dlatego 05.12.2017 r. uczniowie z naszej szkoły udali się na wycieczkę do Pustkowa i do Dębicy. Pod okiem czujnych opiekunów pani M. Laube-Skowrońskiej, A. Biestek i D. Krogulec najpierw wybraliśmy się do Muzeum oraz Górę Śmierci w Pustkowie. To miejsce, jest tak blisko naszego miejsce zamieszkania a wielu z nas nie zdawało sobie sprawy, że tak przerażające rzeczy działy się tak blisko nas. Mogliśmy poznać historię i działanie obozów pracy przymusowej, a także zobaczyć obraz poligonu Waffen - SS Truppen - Ubungs - Platz oraz jego mieszkańców w okresie II Wojny Światowej. Później pojechaliśmy na lodowisko. Każdy z uczniów z uśmiechem na twarzy i w dobrym humorze doskonalił jazdę na łyżwach. Niezwykle zadowoleni, choć nieco poobijani wróciliśmy do domu i niecierpliwie wyczekujemy na koleją okazję do dalszych harców na lodowisku.
Autor: A.Biestek
W środę i czwartek (13-14.12.2017) Szkolne Koło Caritas organizuje kiermasz pierniczków, które są jednym z symboli Świąt Bożego Narodzenia. Udekorowane lukrem, o fantazyjnych kształtach i pięknym zapachu będą czekały na Was. Serdecznie zapraszamy na długiej przerwie przy wejściu głównym do szkoły.
Autor: K.Wachowska
Nasi niezawodni muzycy z zespołu Concordia znowu stanęli na podium! Tym razem w XVII Powiatowym Festiwalu Piosenki Obcojęzycznej, który odbył się dziś w Widełce. Występowali oni w dwóch grupach i wykonali dwie różne piosenki. Gabriela Kozińska (wokal), Albert Tęcza (ukulele), wykonali utwór amerykańskiego duetu Twenty One Pilots - House of Gold i tak zachwycili publiczność oraz jury, że otrzymali I miejsce. Kolejny skład, czyli: Gabriela Ziętek (wokalistka) i Krzysztof Kopeć (klawisze) zajęli II miejsce, a zaśpiewali lekką i przyjemna piosenkę Michaela Buble Sway. Cieszymy się, że posiadamy tak uzdolnioną muzycznie młodzież, bo ZSA-E w Weryni jest już wszędzie rozpoznawalna dzięki Concordii. Oprócz prezentacji talentów wokalnych i muzycznych, celem konkursu jest również poznawanie kultury innych narodów, rozwijanie umiejętności autoprezentacji oraz doskonalenie znajomości języków obcych.
Autorzy: K.Ptaś, K.Wachowska
„Sklepy cynamonowe” i „Sanatorium pod Klepsydrą” to cykle opowiadań, które mogliśmy obejrzeć w spektaklu „Świat Brunona Schulza” w wykonaniu Narodowego Teatru Edukacji z Wrocławia. Trzeba przyznać, że wszyscy z wyjątkowym zaciekawieniem udaliśmy się do Miejskiego Domu Kultury w Kolbuszowej, bo wiemy, że utwory tego artysty są trudne i do ekranizacji, i do gry aktorskiej na scenie. Sama ich tematyka jest bardzo zawiła, sen przeplata się z rzeczywistością – ale to właśnie nadało sztuce wyjątkowego charakteru. Oglądaliśmy życie polskich Żydów, nie wiedząc do końca, gdzie zaciera się granica między rzeczywistością i mitem… Zaraz po tym spektaklu, aktorzy w bardzo ciekawy sposób przedstawili życiorys pisarza z Drohobycza. Mieliśmy okazję poznać fakty z życia Schulza dotychczas przez nas nieznane, dodatkowo aktorzy ożywili zmarłego artystę i to było nietypowe, jeszcze bardziej interesujące. Takie przedstawienia są bardzo dobrą formą utrwalania poznanych dotychczas tylko na papierze historii.
Autor: K.Wachowska
Tegoroczne szkolne dyktando dotyczyło życia pewnego wokalisty Joachima, który należał do ośmioosobowego zespołu Pęcherz, który miał późnojesienną chandrę i … oprócz tej całej gwiazdorskiej oprawy towarzyszyło mu jeszcze więcej trudnych ortograficznych pułapek. Uczniowie ZSA-E w Weryni zmagali się w ubiegły poniedziałek i z ortografią, i z innymi zasadami języka polskiego. Już po raz dziewiąty pisali szkolne dyktando, jak również mieli możliwość rozwiązania testu z poprawnej polszczyzny. W ten sposób sprawdzili swą wiedzę i umiejętności z zakresu m.in. frazeologii, fleksji, poprawnej budowy zdań czy semantyki.
Lista zasłużonych
Poprawną polszczyzną najlepiej posługują się:
I miejsce Aleksandra Stachurska
II miejsce - Kinga Maciąg i Edyta Wodczyc
III miejsce Angelika Gul
Tytuł Mistrza Ortografii otrzymuje Kinga Maciąg
II miejsce Anna Styczyńska
III miejsce Aleksandra Satchurska
Autorzy: N.Bajor, K.Wachowska
W same mikołajki odbyły się zawody w piłce siatkowej dziewcząt na szczeblu powiatowym. W zawodach wzięły udział trzy szkoły średnie: LO Kolbuszowa, ZST Kolbuszowa oraz my, czyli ZSA-E z Weryni. Reprezentacja naszej szkoły sprawiła sobie mikołajkowy prezent, bo zdobyła I miejsce. Dziewczęta dzielnie walczyły i chociaż w pierwszym meczu zostały rzucone na głęboką wodę, gdyż wylosowały drużynę z LO, wygrały 2:1. W drugim starciu powtórzyły wygraną 2:1! Z dumą przyznają, że nie zdobyłyby medalu, gdyby nie pani trener Donata Krogulec, która wspaniale wszystkich przygotowała.
Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak
Grudzień to miesiąc, w którym ludziom udziela się radosny, świąteczny nastój. Atmosferę i zapach zbliżających się świąt mogli już odczuć uczestnicy kulinarnego święta pt. „Piernikowe słodkości”, które odbyło się 1 grudnia 2017 roku. Celem tej uroczystości było kultywowanie kulinarnych tradycji bożonarodzeniowych, dzielenie się przepisami kulinarnymi, sporządzanie i artystyczne dekorowanie pierników oraz integracja środowiska szkolnego. Aromat korzennych przypraw: cynamonu, kardamonu i goździków kusił uczniów klas pierwszych i trzecich. Uczniowie w listopadzie sporządzali pierniki metodą ciast kruchych, a 1 grudnia dekorowali w różne wzory. Na ciastkach o kształtach chatek, choinek, reniferów, aniołków, mikołajów, bałwanków, gwiazd i śnieżynek dominowały kolory typowe dla okresu Świąt Bożego Narodzenia, czyli czerwień, biel, zieleń i srebro. W trakcie warsztatów uczniowie wykazali się wyobraźnią oraz cierpliwością w realizacji swoich smacznych i niezwykłych pomysłów cukierniczych. Zdjęcia
Sprawdzony przepis na pachnące czekoladowo-pomarańczowe pierniki:
Składniki:
3 1/3 szklanki mąki,
1/2 szklanki kakao,
3/4 szklanki cukru pudru,
3/4 łyżki sody,
przyprawa do piernika,
szczypta soli,
starta skórka z 1 pomarańczy,
180 g masła,
1 jajo,
3/4 szklanki miodu,
55 g czekolady mlecznej.
Wykonanie:
Miód, czekoladę, masło, przyprawę, kakao, cukier puder, skórkę z pomarańczy podgrzać do rozpuszczenia i ostudzić. Na stolnicę przesiać mąkę, sodę, dać sól, jajo i wlać masę czekoladowo-cukrową. Zarobić ciasto, schłodzić w lodówce, wałkować, formować kształty i piec 10-12 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe pierniki udekorować kolorowymi lukrami.
Składniki na lukier:
250-300 g cukru pudru,
2 białka jaja,
barwniki spożywcze.
Wykonanie lukru:
Białka jaja wymieszać z cukrem pudrem za pomocą miksera, podzielić do miseczek, dodać barwniki spożywcze, wymieszać i dekorować ciastka za pomocą woreczków strunowych lub rękawa cukierniczego.
Powered by aSc EduPage