• Nowoczesna kuchnia oszczędna

          • Trend no waste to nie tylko moda na niewyrzucanie jedzenia, ale również sposób na oszczędzanie. Dobrze wpisuje się on w tematykę projektu, który jest realizowany w naszej szkole. Podczas warsztatów dotyczących nowoczesnej kuchni oszczędnej nasi uczniowie przygotowali: szarlotkę z czerstwego pieczywa, sushi, deser mocno-owocowy, tiramisu, placuszki z warzywami, mięsem i dipem koperkowo-miętowym oraz kompot jabłkowo-pomarańczowy z nutą mięty.

            My również zachęcamy uczniów do niemarnowania jedzenia.  Masz  w domu napoczęte suche i mleczne produkty, mrożonki lub owoce i warzywa, które już długo leżą w lodówce – nie wyrzucaj ich, zrób potrawę według tradycyjnych przepisów lub wymyśl nową recepturę. Zeschnięte czy sczerstwiałe pieczywo warto wykorzystać nawet wtedy, gdy nie nadaje się na smaczne kanapki. Czerstwy chleb czy wczorajsze bułki mogą stanowić świetną bazę do przygotowania pysznych dań czy półproduktów takich jak grzanki do zupy czy sałatek,  chleb smażony w jajku, szarlotkę czy zapiekankę, zaś z obierki z warzyw czy owoców możesz wykorzystać do przygotowania wywarów i kompotu.

             Zapraszamy do zapoznania się ze sprawdzonym przepisem na szarlotkę z czerstwego pieczywa.

             

            Szarlotka na spodzie z czerstwego pieczywa

            przepis na blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm

            300 g czerstwych bułek
            200 m mleka
            2 jajka
            100 g mąki pszennej
            3 łyżki cukru
            kika kropel esencji waniliowej
            budyń waniiowy
            3 średnie jabłka
            cynamon
            40 g masła
            40 g cukru
            70 g mąki pszennej, papier

            Bułki pokrój na kawałki, potem przełóż je do miski, zalej mlekiem i odstaw na ok. godzinę. Po tym czasie odsącz mleko, a następnie bułki przełóż ponownie do miski, dodaj do nich mąkę, 3 łyżki cukru, 2 jajka, budyń waniliowy oraz esencję waniliową. Składniki wymieszaj bardzo dokładnie, tak aby powstała z nich gęsta masa.
            Blachę wysmaruj delikatnie masłem lub wyłóż papierem. Wyłóż na nią ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 20 minut.
            W tym czasie obierz jabłka i pokrój je w plastry. Następnie włóż je do miski, zasyp łyżką cukru i łyżką mąki oraz cynamonem (ilość według upodobań).
            Przygotuj kruszonkę: do miski przesiej mąkę, dodaj cukier oraz masło pokrojone na małe kawałki. Obiema dłońmi rozcieraj składniki. Łączenie ich w jednolite ciasto powinno zająć chwilę.
            Na podpieczony spód ciasta rozłóż jabłka, lekko je dociskając. Na koniec ciasto posyp kruszonką.
            ​​​​​​​Wstaw ponownie do piekarnika i piecz ok. 25 minut.

            Autor: A. Tęcza

             

             

             

          • Dziewczyny z ZSA-E w Weryni mistrzyniami w ochronie przeciwpożarowej

          • 22 kwietnia bieżącego roku, już po raz dwudziesty trzeci Zarząd Oddziału Powiatowego Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP  wspólnie z Komendą Powiatową Państwowej Straży Pożarnej w Kolbuszowej zorganizował eliminacje powiatowe do Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej „Młodzież zapobiega pożarom”.

            Tematyka OTWP obejmowała wiedzę z zakresu:
            - historii ochrony przeciwpożarowej OSP i Związku OSP RP
            - prewencji przeciwpożarowej
            - ratownictwa medycznego
            - tradycji i historii straży pożarnych i ochrony p.poż
            - przyczyn  powstawania i rozprzestrzeniania się pożarów
            - instalacji i urządzeń przeciwpożarowych
            - zabezpieczenia przeciwpożarowego
            - zasad ewakuacji ludzi i mienia
            - sprzętu ratowniczo-gaśniczego

            Eliminacje powiatowe Turnieju, w których brały udział drużyny z wszystkich gmin powiatu kolbuszowskiego odbywały się w trzech grupach wiekowych tj. uczniowie dwóch grup wiekowych Szkół Podstawowych a także uczniowie szkół Ponadpodstawowych.

            Drużynę Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych z Weryni reprezentowały uczennice klasy drugiej Technikum w składzie: Weronika Fitał, Martyna Jagodzińska oraz Klaudia Sitarz. Drużyna naszej Szkoły spisała się znakomicie bo Turniej wygrała Martyna Jagodzińska a trzecie miejsce zajęła Klaudia Sitarz.

            Martyna Jagodzińska będzie reprezentować powiat Kolbuszowski w Turnieju Wojewódzkim, który odbędzie się w 25 maja w Trzcianie.

            Dzielne „weryńskie strażaczki”, do konkursu przygotowywał Bolesław Krzysztofiński nauczyciel Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.

          • Ogólnopolski konkurs „Lotnictwo to moja pasja”

          • ZSA-E w Weryni reprezentowali uczniowie klasy pierwszej w zawodzie technik eksploatacji portów i terminali. Bartosz Surdej oraz Jakub Boguń rywalizowali z ponad 40 uczniami z całej Polski uczącymi się w kierunkach:  technik operacyjny służb lotniskowych, turystyka i rekreacja  oraz technik eksploatacji portów i terminali. Konkurs sprawdzał wiedzę teoretyczną dotyczącą lotnictwa. Uczestnicy musieli wykazać się znajomością ustawy na temat lotnictwa, konwencji  chicagowskiej czy znajomością samolotu CSS 112. W ramach  programu uczestnicy mogli wysłuchać wykładów na temat:„ Przesyłania danych między podmiotami lotniczymi w operacjach lotniczych” oraz „Pracuj ponad 10 000 m nad ziemią”. Nasi uczniowie wykazali się dużą wiedzą na temat lotnictwa. Udział w konkursie pozwolił poszerzyć horyzonty oraz zawrzeć nowe znajomości.
            Zespół Szkół nr 3 w Rzeszowie był organizatorem tego konkursu, który odbył się 12.04.2022 r. Konkurs został przygotowany w ramach współpracy z Politechniką Rzeszowską.

            Gratulujemy i życzymy wielu sukcesów.

          • Konkurs rozstrzygnięty!

          • Konkurs online „Jak planować wydatki na co dzień” rozstrzygnięty!

            Przez cały marzec można było nadsyłać prace konkursowe w ramach projektu „Oszczędzam – wygrywam” prowadzonego przez Stowarzyszenie Przedsiębiorcza Szkoła w Weryni działające przy Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych i realizowanego z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej. Komisja konkursowa działając w oparciu o regulamin, po burzliwych obradach wybrała zwycięzców. 

            Wszystkich finalistów oraz osoby wyróżnione zapraszamy 26 kwietnia o godzinie 9.00 na salę gimnastyczną przy ZSA-E w Weryni na konferencję podsumowującą projekt i uroczyste wręczenie nagród. 

            Gratulujemy! 

            Autor: K.Rębisz

          • Kiermasz charytatywny

          • 9 kwietnia w Sobotę nasza szkoła wzięła udział w charytatywnym kiermaszu wielkanocnym, organizowanym w Szkole Podstawowej w Kupnie.  Celem akcji była zbiórka pieniędzy na leczenie Oliwki Kret, uczennicy tej szkoły, cierpiącej na padaczkę lekoodporną. Mimo niesprzyjającej pogody na kiermasz przyszli nie tylko koledzy i koleżanki Oliwki, ale również mieszkańcy powiatu kolbuszowskiego, których los chorej dziewczynki nie był obojętny. Podczas kiermaszu wielkanocnego nasze uczennice Klaudia Sitarz i Weronika Fitał reprezentowały ZSAE oferując przygotowane przez uczniów i nauczycieli naszej szkoły: stroiki, pisanki wykonane metodą decoupage, zawieszki z masy porcelanowej, kartki świąteczne oraz pięknie zdobione pierniczki wielkanocne. Całe wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem nie tylko dorosłych, ale również dzieci, dla których zostały przygotowane liczne atrakcje takie jak : pokazy sprzętu strażackiego, występy muzyczne czy warsztaty plastyczne. Pomoc ma sens i w efekcie udało się uzbierać kwotę ponad 20 tys. zł. Dziękujemy wszystkim zaangażowanym i trzymamy kciuki za Oliwkę!

            Autorzy: Irmina Piłat, Urszula Szklarz

          • Moje Zmartwychwstanie

          • Szkolnej Galerii Sztuki Współczesnej ZSA-E w Weryni  pt.,, Moje Zmartwychwstanie". Tradycyjnie podczas wernisażu gościliśmy Pana dyrektora Szkoły  Zbigniewa Bogacza, który podczas  otwarcia  nawiązał do tytułu wystawy ,, Moje Zmartwychwstanie”, wątek nieustannego stawania, po porażkach i upadkach.  Na zakończenie zostały złożone życzenia świąteczne i uczestnicy wystawy mogli degustować świąteczne łakocie.

            1 Byczek Zuzanna. 2 Małgorzata Bąba. 3 Dragan Emilia. 4 Hopek Wiktor. 5 Jadach Karolina. 6 Janusz Wiktoria. 7 Jaskot Karolina. 8 Kozak Martyna. 9 Lampart Patrycja. 10 Majewski Karol. 11 Marut Andrzej.  12 Mazur Alicja. 13 Metlak Bartłomiej. 14 Micek Maja.  15 Olszowy Dorota. 16 Ozimek Kacper. 17 Pleban Ewa. 18 Puzio Karol.  19 Puzio Kornelia. 20 Rębisz Justyna. 21 Serafin Aleksandra. 22 Surowiec Aleksandra. 23 Tęcza Dominika. 24 Tęcza Karolina

             Ekonomiści oraz Technicy eksploatacji portów  i terminali

            1 Boguń Jakub. 2 Cyran Michał. 3 Gniewek Anna. 4 Gniewek Magdalena. 5 Gola Krzysztof. 6 Kasica Patryk. 7 Kochanowicz Nikodem. 8 Konsur Małgorzata. 9 Krok Dawid.10 Kurdziel Katarzyna. 11 Lachowicz Kacper. 12 Łyczko Wiktoria. 13 Magda Izabela. 14 Malec Olgierd. 15 Malec Patrycja. 16 Pakłos Norbert. 17 Płaza Julia. 18 Rząsa Julia. 19 Serafin Maciej. 20 Serafin Radosław. 21 Serafin Szymon. 22 Stec Paulina. 23 Surdej Bartosz. 24 Trzcińska Julia. 25 Wójcicki Bartosz. 26 Słabicka Natalia. 27 Kopec Kamil 

            Składamy podziękowania Dyrekcji  ZSA-E za pomoc w zakupie materiałów i zrozumienie potrzeb związanych z funkcjonowaniem Galerii "SGSW”. 

            Uczestnikom wystawy gratuluję postawy artystycznej.                                                                                                                                       
            opiekun i
            komisarz wystawy Katarzyna Cesarz

              

            Obok  na stronie -fotorelacja z pracy twórczej uczniów-foto Bartłomiej  Metlak   

            Logo wg projektu graficznego Krzysztofa Gola                           

            Instalacja ,,Moje Zmartwychwstanie” udowadnia, że sztuka jest wszędzie: w geometrii wzorów, w kontraście kolorów i faktur, a także w każdym zakrzywieniu ludzkiego ciała. Możemy tego nawet nie zauważyć na pierwszy rzut oka i łatwo przeoczyć w przyziemnej codziennej rutynie. Ale wszystko, czego potrzebujemy, to zatrzymać się i uważnie rozejrzeć, przyjrzeć się każdej chwili życia i obserwować jego szczegóły.

             

            Instalacja ,, Moje Zmartwychwstanie” jest symbolicznym grobem każdego z nas. W dobie świąt Wielkanocnych oglądamy dzieło, które można rozbudowywać poprzez  dodawanie kolejnych elementów takich jak własne odrysowane na papierze stopy ludzkich nóg.

             

            Uczniowie klas pierwszych stworzyli instalację budując konstrukcje przestrzenną z krochmalonych gaz opatrunkowych. Zadaniem każdego z młodych adeptów sztuki stało się odrysowanie  dwóch swoich stóp na dowolnie wybranym papierze. Dzięki oryginalnym i minimalistycznym elementom  kilkudziesięciu stóp stworzono historię tu i teraz, z wizją na wtedy… Moje Zmartwychwstanie, to instalacja dotykająca życia i śmierci. Zanurzeni w wierze chrześcijańskiej wierzymy, że po naszej śmierci, dzięki Zmartwychwstaniu Pańskiemu, każdy z nas z martwych wstanie  i zostawi ślad, ale  już w nowej rzeczywistości…

            Nowy realizm (fr. Nouveau Réalisme) – ruch artystyczny powstały w 1960 roku we Francji, analogiczny do amerykańskiego neodadaizmu. Pomysłodawcą i teoretykiem grupy był francuski krytyk Pierre Restany. Głównym założeniem ruchu było eksponowanie fragmentów rzeczywistości, które miały wprost oddziaływać na emocje widza, a nie poprzez pryzmat wyobraźni artysty. Jego członkowie posługiwali się przedmiotami zużytymi, odpadami konsumpcji społecznej i pozostałościami przemysłu, tworząc z nich obiekty artystyczne. Akcentowali przez to nostalgię za przeszłością przedmiotu w dobie społeczeństwa konsumpcyjnego i przemysłowego. Członkami ruchu byli m.in. Yves KleinDaniel SpoerriCésarJean TinguelyMimmo RotellaArmanNiki de Saint-PhalleMartial RaysseWolf Vostell. Symptomatyczne dla ruchu były obrazy-pułapki (tableaux-pièges) Daniela Spoerriego, który przyklejał przypadkowe przedmioty na meblach i innych podłożach, na których zostały znalezione. César budował kompozycje ze zmiażdżonego złomu, a Mimmo Rotella tworzył dekolaże z naklejonych na płótno warstw plakatów filmowych..

              Autor: Katarzyna Cesarz 

          • Mój pierwszy dzień pracy

          • Dzień Przedsiebiorczości

            Jednodniowa praktyka

            Jednodniowa praktyka zawodowa

            06.04.2022 roku ponad 40 uczniów ZSA-E w Weryni kształcących się w różnych zawodach wzięło udział w projekcie pt. “Dzień Przedsiębiorczości”. W tym dniu uczniowie mogli “zaznać smaku” pracy w zawodzie poprzez odbycie jednodniowej praktyki zawodowej w wybranej przez siebie instytucji. Taki dzień pozwala zweryfikować swoje wyobrażenia o wybranym zawodzie, a uczniowie mają wówczas  szansę pozyskać informacje o wykształceniu, umiejętnościach czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu. Odbycie jednodniowej praktyki zawodowej sprzyja młodym ludziom w zaplanowaniu dalszej drogi edukacyjnej oraz zawodowej i przygotowuje ich do dorosłego życia. Projekt ten cieszy się dużą popularnością wśród uczniów mamy nadzieję, że w przyszłym roku kolejne osoby zdecydują się by zaznać atmosfery pracy  w swoim zawodzie. Jako uczniowie możemy zapewnić, że nie pożałujecie!

            Autor: Katarzyna Gola

          • Wspomnienia

          • Jestem tegoroczną maturzystką. Chciałabym podsumować moją szkolną wędrówkę, która zmierza powoli ku końcowi. Jestem dumna z tego, że mogłam swoją przygodę przeżyć w Technikum w Weryni. To miejsce zawsze będzie mi się kojarzyło z radosną atmosferą oraz z  osobami, które udało mi się poznać. Warsztaty, konkursy, wycieczki,  zajęcia praktyczne, to coś czego na pewno będzie mi brakować. Chętnie angażowałam się w życie szkoły, dlatego też mam miłe wspomnienia z tego czasu. Myślę, że zostawiłam cząstkę siebie w szkole.

            Na podsumowanie kierunku w którym się kształciłam, czyli technik żywienia i usług gastronomicznych chciałabym dodać kilka słów o sobie. Od dziecka podpatrywałam jak moja starsza siostra przygotowywała pyszne ciasto, a ja chciałam jej dorównać. To ona zaszczepiła we mnie „bakcyla’’ pieczenia. Z biegiem lat sama próbowałam gotować i piec różne wyroby, czytałam przepisy, szukałam inspiracji w internecie. Z góry wiedziałam, że chcę iść na „żywienie’’. Trafiając tu zaczęłam spełniać swoje marzenia. W szkole udało mi się poznać nauczycieli, którzy służyli pomocną dłonią, poszerzyli moją wiedzę i doświadczenie za co im bardzo dziękuję. Ogromnym wsparciem była też moja klasa, która również miała zamiłowanie do gastronomii i zawsze wymienialiśmy się pomysłami. Po ukończeniu szkoły dalej chcę rozwijać moją pasję i dążyć do perfekcji, bo przez całe życie się uczymy.      

             

            Autor: Kinga Wilczyńska   

          • „Made in serce”

          • W dniach 29-31 marca przeżywaliśmy nasze szkolne rekolekcje zatytułowane „Made in serce”. Był to niezwykły czas, święty czas dla każdej wspólnoty. W tym roku rekolekcje prowadził katecheta ks. Mariusz Uryniak. Pierwszego dnia próbowaliśmy sobie wyobrazić Boga poszukującego. Każdy z nas czasami poprzez swoje grzechy ucieka przed Bogiem, a Jezus – jak czytamy w Dzienniczku św. Faustyny: „ściga nas swoim miłosierdziem”. W tym dniu po rekolekcjach gościliśmy w progach szkoły ks. bp. Edwarda Białogłowskiego, który wizytował parafię Werynię. Skierował On do nas swoje słowo otuchy i troski, a także zapewnił o pamięci modlitewnej za wszystkich zdających egzamin maturalny i zawodowy. Drugiego dnia rekolekcji głównym tematem rozważań było stawanie w prawdzie. Kim tak naprawdę jesteśmy? W myśl słów Jezusa „poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli”. Był to czas „zdzierania” masek, które tak często zakładamy w swoim życiu. Na zakończenie uczestniczyliśmy we Mszy Świętej. W czasie kazania ks. Rekolekcjonista  porównywał życie do pociągu i kazał zastanowić się czy zmierza ono we właściwym kierunku? Jezus – „konduktor” naszego życia, zweryfikował plany. Ostateczną stacją życia ma stać się Niebo. Bogu niech będą dzięki za czas rekolekcji. Ufamy, że  przyniosą jak najpiękniejsze owoce w życiu wszystkich.

            Autor: ks. Mariusz Uryniak

            W imieniu całej społeczności szkolnej dziękujemy ks. Mariuszowi  za wygłoszone słowo Boże  i dary Ducha Świętego.  Szczęść Boże na każdy dzień Twego życia.

          • Kulinarne innowacje

          • Od lutego uczniowie kierunków gastronomicznych mają okazję uczestniczyć w innowacjach pedagogicznych dotyczących tradycyjnych potraw z dziczyzny i ptactwa dzikiego. Przez kilka ostatnich tygodni nasza młodzież uczyła się wykonywania potraw z ptactwa dzikiego,  zwierzyny łownej drobnej i grubej. Ponadto uczniowie sporządzali sosy i dodatki skrobiowe oraz przygotowali aranżacje potraw z dziczyzny. Wykorzystując mięso ptactwa i dziczyzny przygotowali również potrawy chorwackie, francuskie, portugalskie i hiszpańskie, których nauczyli się w czasie mobilności, odbywających się w ramach projektu Food Redefined oraz PO WER Nasza szkoła Twoją szansą na sukces. Zadaniem uczestników mobilności było pokazanie iż dziczyzna jest elementem wspólnym w różnych kuchniach europejskich. Przygotowali wspólnie ze swoimi kolegami i koleżankami  udziec jagnięcy z pieczonymi ziemniakami, migas z kapusty i ziemniaków, balotynę z perliczki z kaszą bulgur, udziec z jelenia po burgundzku z chipsami warzywnymi. Ćwiczyli także sporządzanie potraw kuchni hiszpańskiej czyli grillowaną ośmiornicę z chlebkiem z batatów, pieczonego dorsza oraz risotto z kaszy jaglanej. Prawdziwa eksplozja smaków!

            Poniżej wybrane przepisy:

            Polędwica z jelenia w zalewie
            Składniki:
            ok. 1,5 kg mięsa,
            2 marchewki, pietruszka, seler
            2 kg cebuli,
            czerwona vegeta,
            1 szklanka oleju, 1/2 szklanki oliwy.

            Wykonanie:

            Warzywa gotować z mięsem 4 godziny, bez soli. Wyciągnąć z wody, ostudzić, osuszyć, pokroić na cienkie plastry (4 mm), a cebulę skroić w drobną kostkę. W salaterce układać warstwy: cebula, czerwona vegeta, mięso, dobrej jakości olej połączony z oliwą, znowu cebula, vegeta, mięso i olej. Schłodzić. Podawać z chlebkiem czosnkowym.

             

            Wykwintna sałatka z polędwiczką z dzika
            Składniki:
            1, 5 kg polędwicy z dzika
            sól peklująca Prymat, kminek, czosnek 3 ząbki
            1 opakowanie sera mozzarelli mini,
            opakowanie mixu sałat z rukolą,
            małe opakowanie pomidorków cocktailowych,
            żółtej papryki,
            Mały słoiczek miodu wielokwiatowego,
            2 łyżki musztardy
            4 łyżki octu balsamicznego,
            6 łyżek oleju
            sól, pieprz,
            8 ząbków czosnku.
             

            Wykonanie:
            Zamarynowane mięso osączyć z zalewy, natrzeć kminkiem, czosnkiem, przyprawami, podsmażyć na ostrym ogniu w celu zarumienienia, piec około1 godziny w rękawie do pieczenia i studzić. W słoiku wymieszać  szklanki oliwy, 3-4 łyżeczki octu balsamicznego, 1 łyżeczkę miodu i pokrojone ząbki czosnku. Doprawić do smaku. Upieczoną polędwiczkę pokroić na kawałki 2 cm na 2 cm i lekko. Umyte pomidorki i kulki serowe pokroić na połówki. Na talerzu jednoporcjowo na spód wysypać sałatę, rozdrobnione pomidorki, słupki papryki, kuleczki serowe i kawałki polędwiczki. Całość  polać przygotowanym sosem.

             

            Polędwiczki z dzika z linguine( lingwini ) cukiniowym.

            Składniki:
            1, 5 kg polędwicy z dzika,
            przyprawa do mięsa, kminek, czosnek 3 ząbki,
            - 2 łyżeczki musztardy, sól i pieprz.

            Polędwiczki osuszyć, natrzeć musztardą, solą i pieprzem, obsmażyć na gorącej suchej patelni, przełożyć do formy i wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 .Lekko przestudzone pokroić w skośne plastry po 2 na osobę.

            Lingwini cukiniowe.

            3 cukinie, 2 duże pomidory, 1 por lub biała cebula, główka czosnku, 2 łyżki oliwy lub oleju, sól i pieprz, szczypior.

            Pora pokroić w półplasterki, czosnek posiekać, pomidory obrać ze skórki , usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę, cukinie wymyć, usunąć końcówki i pokroić w długie frytki. Tłuszcz rozgrzać, włożyć pora i czosnek, mieszając ogrzewać 1 minutę, dodać cukinie , a na końcu pomidory, ogrzewać do lekkiego zmięknięcia/delikatnie mieszać, aby nie zniszczyć struktury warzyw. Zdjąć z ognia, przyprawić i posypać pokrojonym szczypiorem. Na lingwini układać plastry mięsa.

            Autor: A. Tęcza, W. Majewska B. Sobowska -Rekut

          • Tajemnicze miejsce…

          • Gdzie ono jest? Okazało się, że może być w opuszczonej bibliotece, w więziennej celi, w drewnianym domku, na strychu, w sobie… Także w starym zamku, przy zapomnianej studzience, w leśnej ciszy, w królestwie Elfów. Dla niektórych to Polska, dla innych serce…

            Jakże nietypowe tajemnicze miejsca wyszukała i opisywała nasza młodzież, która po raz kolejny  wzięła udział już w XIII Powiatowym Konkursie Poezji i Prozy. Konkurs organizowany jest z dużym powodzeniem przez Zespół Szkół Agrotechniczno – Ekonomicznych w Weryni i Starostwo Powiatowe w Kolbuszowej. Młodzież w tym roku przesyłała swoje teksty nigdzie dotąd niepublikowane na temat tajemniczego miejsca. Mógł to być  wiersz  lub utwór pisany prozą w jednym egzemplarzu. Jury konkursu  oceniało oryginalność ujęcia tematu, pomysłowość formy i kompozycję,  a także poziom językowy  prac.

            Dziękujemy za tajemnicze wrażenia!

             

            Wyniki konkursu:

            kategoria PROZA -  szkoły podstawowe 

            I miejsce: Nina Sudoł z PSP im. M. Konopnickiej w Komorowie
            II miejsce: Klaudia Krzysik ze Szkoły Podstawowej im. Polskich Noblistów w Bukowcu
            III miejsce: Konrad Kopeć ze Szkoły Podstawowej w Dzikowcu

             Wyróżnienia: Aleksandra Rogowska (Komorów), Sandra Więcław (Bukowiec), Patrycja Reguła (Widełka)

             

            kategoria PROZA -  szkoły ponadpodstawowe
            I miejsce:  Amelia Dziadura i Piotr Wawrzonek  z Liceum Ogólnokształcącego w Kolbuszowej
            II miejsce: Aleksandra Durak z  Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych  w Weryni i Emilia Rusin z Liceum Ogólnokształcącego w Kolbuszowej
            III miejsce: Oliwia Komaniecka (LO) i Natalia Wit (ZSA-E)

             Wyróżnienie: Katarzyna Gola i Wiktoria Cholewa (ZSA-E w Weryni)

             

            kategoria POEZJA -  szkoły podstawowe

            I miejsce: Gabriela Kretowicz ze Szkoły Podstawowej im. Królowej Jadwigi w Widełce i Emilia Łeptuch z PSP im. M. Konopnickiej w Komorowie
            II miejsce: Julia Lampart z PSP im. M. Konopnickiej w Komorowie i Wiktoria Ziembka Szkoły Podstawowej w Dzikowcu
            III miejsce: Emilia Dziuba ze Szkoła Podstawowa im. Zygmunta Nowakowskiego w Trzęsówce , Karolina Kopeć z PSP im. M. Konopnickiej w Komorowie

             Wyróżnienia: Agata Zimny (Mazury), Wiktoria Wojnar, Kinga Jamróz i Agata Maciąg (Dzikowiec)

             

            kategoria POEZJA -  szkoły ponadpodstawowe


            I miejsce: Ewelina Buczek z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych  w Weryni
            II miejsce: Gabriela Pawłowska (LO) i Szymon Zieliński (ZSA-E w Weryni)
            III miejsce: Marcin Rzeszutek (LO)

            Wyróżnienie: Weronika Fitał

            Dziękujemy wszystkim i zapraszamy do udziału w przyszłym roku.

             

            Autor: Katarzyna Wachowska

             

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie