• Zawody w piłce ręcznej

          • 09.11.2022 w Szkole Podstawowej w Cmolasie, po dwóch latach pandemii odbyły się powiatowe zawody piłki ręcznej, w której wzięły udział grupy męskie i damskie ze szkół ponadpodstawowych. Zawody przebiegały w dobrej atmosferze, pomimo zaciętej rywalizacji. Chociaż dla wielu z nas był to jeden z pierwszych kontaktów z tym sportem, to każdy walczył do samego końca z hartem ducha. Nasza drużyna zarówno męska jak i żeńska zdobyła III miejsce. Dzięki zawodom doświadczyliśmy czym jest współzawodnictwo i poczuliśmy walki.

            Autor: Gabriela Flis

          • Wycieczka do Środowiskowego Domu Samopomocy w Kolbuszowej

          • Ten kto wyśmienicie gotuje, znajdzie przyjaciół wszędzie i poradzi sobie w każdych okolicznościach życiowych. Znając tę prostą prawdę nasi „mistrzowie patelni” z klasy IIaz, pod opieką pani Marzeny Borkowskiej uczestniczyli wczoraj (09.11.2022 r.) w wycieczce do Środowiskowego Domu Samopomocy w Kolbuszowej. Naszym celem było przeprowadzenie warsztatów gastronomicznych dla podopiecznych tej instytucji. Najpierw zwiedziliśmy ośrodek pod opieką pani Elżbiety Wołosz. Zachwyciła nas sala dydaktyczna terapii zajęciowej, gdyż na jej ścianach zawieszone zostały przepiękne prace wychowanków. Duże wrażenie sprawiła na nas kuchnia- doskonale wyposażona, przestronna, zadbana i niezwykle czysta. W niej właśnie wraz z osobami niepełnosprawnymi przygotowaliśmy przepyszne mini drożdżóweczki-cynamonki, bardzo zdrowe i smaczne koktajle owocowe oraz deserki, czyli ptasie mleczko z frużeliną truskawkową. Nasze wspólne gotowanie smakowało wszystkim więc rozstawaliśmy się w doskonałych humorach. Na zakończenie Martyna i Alicja narysowały logo naszej szkoły na ścianie pamiątkowej Ośrodka.

            Autor: Andrzej Marut

          • Światowy Tydzień Przedsiębiorczości

          • Uwaga! Uwaga!
            Członkowie Szkolnego Klubu Przedsiębiorczości zapraszają wszystkich uczniów do udziału w programie Otwarta Firma. Będziecie mieli doskonałą okazję, by rozwijać ekonomiczną pasję oraz nauczycie się właściwie planować własną ścieżkę edukacyjną. Wszystko to za sprawą „Światowego Tygodnia Przedsiębiorczości”, który odbędzie się w Polsce w dniach 14-18 listopada tego roku. Z tej okazji w ZSA- E w Weryni czekają Was spotkania z lokalnymi przedsiębiorcami, ludźmi biznesu i pasjonatami ekonomii.

            Zapraszamy!

            Autor: P.Serafin

          • Akcja Mikołajkowa dla Hospicjum

          • Dołącz do akcji organizowanej w ZSA-E w Weryni! Każdy uczeń, który wspomoże fundaję otrzyma 20 punktów dodatnich.

            Lista potrzebnych rzeczy dla Podopiecznych Fundacji Podkarpackie Hospicjum dla Dzieci

            Domowe Hospicjum i Oddział Stacjonarny dla Dzieci

            Pieluchy zapinane na rzepy - SENI XS (0), S (1), M (2), L (3)– pieluchy dla młodzieży (dorosłych);

            Podkłady SENI 60x90 cm;

            Chusteczki nawilżane;

            Mleko NAN 1;

            Mleko Bebiko 4R;

            Mleko Bebiko 4 Junior;

            Nutridrink 125 ml różne smaki; 

            Bebilon Nutrton 135 g

            Mleko NAN 2, 3, 4;

            Mleko NAN HA1, HA2,HA3;

            BEBIKO AR;

            SINLAC;

            Mleko NAN A.R.;

            Rękawiczki winylowe, nitrylowe;

            Zabawki interaktywne, misie grające, szumiące,  edukacyjne, lalki, autka;

            Ubrania dla dziewczynek i chłopców: koszulki z długim rękawem, spodnie, bluzy rozmiary 122- 128, 134- 140, 146- 152, 158- 164, 170- 176;

            Piżamy, spodnie dresowe, koszulki – rozmiary S,M,L,XL;

            Ubrania chłopięce: koszulki i bluzy z długim rękawem – rozmiary 86,92, 98

            Karty podarunkowe do sklepów obuwniczych i odzieżowych dla dzieci i młodzieży

            Pianki do mycia SENI;

            Płatki kosmetyczne – duże, patyczki do uszu

            Pampersy na rzep rozmiary 3,4,5,6

            Maść z vit. A, tormentiol, maści pielęgnacyjne, alantan, bepanthen

            Emolienty, balsamy do ciała, żele np. Bioderma, Eloderm, Emolium, Oilatum

            Płyn pod prysznic, płyn do kąpieli;

            Szampony dla dzieci i nastolatków;

            Odżywki do włosów, spra`y do rozczesywania;

            Szczotki do włosów, grzebienie;

            Dezodoranty w spray`u dla chłopców i dziewczyn;

            Octanisept, skinsept;

            Kremy do rąk;

            Maszynki do golenia jednorazowe;

            Maszynka do golenia elektryczna;

            Maszynka do włosów;

            Suszarki do włosów

            Pościel dziecięca bawełniana , prześcieradło 100x 135

            Pościel bawełniana 100%  140x 200, 160x 200;

            Prześcieradło na gruby materac wysokość 20 cm;

            Suszarka rozkładana do bielizny,

            Żelazko,

            Deska do prasowania,

            Tabletki do zmywarki, płyn do nabłyszczania

            Proszek do prania, antybakteryjny Septon

            Środki czystości: płyn do naczyń, płyn do szyb, odświeżacze powietrza, mleczko do czyszczenia, spray do mebli, płyn do podłóg

            drukarka kolorowa nowa;

            Teczki A4, karteczki samoprzylepne, długopisy

            Zeszyty A4

            Pędzle do farb;

            Duże nożyczki;

            Kalendarze na 2023 r. książkowe, wiszące;

            Naklejki wielokrotnego użytku;

            Ozdoby do włosów;

            Projektor gwiazd;

            Bidony;

            Stół piknikowy rozkładany 180x80 cm;

            Krzesła składane piknikowe;

            Radiomagnetofon;

            Słuchawki bezprzewodowe;

            pendrive;

            długopisy niebieskie;

            papier ksero;

            korektory

             

            Kuchnia dla Dzieci

            Mleko UHT

            Olej

            Mąka

            Woda mineralna 0,5l

            Soki owocowe 100%

            Suszone owoce

            Ketchup, Majonez, Musztarda;

            Pomidory w puszce, przecier pomidorowy;

            Marmolady, dżemy;

            Syropy owocowe

            Kukurydza, groszek konserwowy

            Paluszki, precle, krakersy, chipsy, mieszanka studencka, itp.

            Pieczywo chrupkie, wafle ryżowe;

            Ocet;

            Nutella, masło orzechowe;

            Słodycze;

            Chrupki kukurydziane;

            Śmietanka 30% UHT;

            Biszkopty, herbatniki;

            Kasza (jaglana, jęczmienna, gryczana, manna);

            Deserki gerber, musy owocowe, kaszki bobovita;

            Ciasteczka owsiane;

            Miód, cukier, sól;

            Suszone warzywa;

            Muesli, płatki owsiane;

            Płatki śniadaniowe;

            Kakao do mleka;

            Konserwy rybne (tuńczyk, makrela), Konserwy mięsne, Pasztet;

            Folia spożywcza, folia aluminiowa, woreczki śniadaniowe, papier do pieczenia;

            Oliwki;

            Owoce w puszce;

            Cukier waniliowy;

            Kawa ziarnista

             

            Regionalna Placówka Opiekuńczo-Terapeutyczna „Tęczowy Domek”

            Torebki dla dziewczynek;

            Kosmetyczki;

            Kosmetyki damskie i męskie;

            Lampki nocne;

            Samochody (małe, duże, elektryczne na pilota, duże do jeżdżenia przez dzieci);

            Klocki LEGO;

            Karty LEGO Ninjago;

            Karty Pokemon;

            Zestaw kluczy samochodowych do zabawy;

            Książeczki terapeutyczne i obrazkowe, m.in. o korzystaniu z nocnika;

            Mata sensoryczna;

            Zabawki sensoryczne;

            Wózki dla lalek;

            Lalki z przyborami, do przytulania, bobasy;

            Tablica sensoryczna manipulacyjna;

            Plakaty na ścianę / obrazki (samochody, deskorolki, krajobrazy, bajkowe itd.);

            Namioty 6 osobowe;

            Mata do tańca;

            Piasek kinetyczny;

            Mini gokarty;

            Skrzynki zamykane na klucz (na dziecięce skarby);

            Dywaniki pod łóżko;

            Maskotki SONIC, LEGO;

            Liczydła;

            Zabawki interaktywne np. hula-kula;

            Krzesełko do karmienia dzieci

            Lodówka  na leki wysokość ok. 50 cm

          • Kuchnia dietetyczna

          • i 8 listopada członkowie Szkolnego Klubu Pasjonatów Sztuki Kulinarnej uczestniczyli w szkoleniu pod nazwą Słodka i słona kuchnia dietetyczna. Głównym celem organizacji imprezy było nabycie nowych umiejętności zawodowych dotyczących sporządzania potraw słodkich i słonych typu free sugar, free gluten, free lactose. Uczniowie uczyli się aranżacji tego typu potraw, rozwijali swoje pasje i zainteresowania kulinarne. Podczas sporządzania tego typu potraw uczniowie mieli możliwość testowania nowych surowców i produktów, których na co dzień nie używają w domach. Wymienione surowce były pozbawione sacharozy, laktozy oraz glutenu, dlatego zupełnie inaczej sporządzało się potrawy z takich produktów, ponieważ  mają inne właściwości jeżeli chodzi o plastyczność, elastyczność, kruchość oraz słodycz. Na zakończenie spotkania odbyła się degustacja przygotowanych potraw. A poniżej podajemy propozycje przepisów, być może kogoś zainspirują do testowania nowych produktów.

            Czekoladowe brownie z mango

            Składniki:

            150 g masła bez laktozy
            150 g gorzkiej czekolady bez cukru
            1 mleczna czekolada bez cukru
            2 jajka
            190 g ksylitolu
            100 g mieszanki bezglutenowej
            Szczypta soli , papier do pieczenia

            Wykonanie:

            Masło rozpuścić w łaźni i czekoladą gorzką i ostudzić. Napowietrzyć jajka z ksylitolem. Do masy jajecznej dać przestudzoną czekoladę z masłem, wymieszać dodać szczyptę soli i mąkę, wymieszać na małych obrotach. Piec w temperaturze 160-170 stopn9i C przez około 30-35 minut, udekorować roztopioną czekoladą i mango.

             

            Pasta z awokado: domowe guacamole do kanapek

            Składniki:

            3 bardzo dojrzałe awokado  (miękkie)
            4 ząbki czosnku 
            4 łyżki oliwy z oliwek 
            sok z 1 limonki
            szczypta pieprzu mielonego
            szczypta papryki chili
            pieczywo bezglutenowe

             Wykonanie:

            Awokado parzymy wrzątkiem, przekrawamy na pół i wydrążamy środek łyżeczką. Przekładamy do miski i ugniatamy widelcem. Dodajemy starty na tarce czosnek, oliwę oraz sok z limonki. Całość doprawiamy chili, pieprzem i solą.

            Autor: A. Tęcza, A. Fitał, W. Majewska

             

          • Inauguracja współpracy w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. KEN w Weryni

          • 27 października 2022 r. w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. KEN w Weryni odbył się wykład inaugurujący realizację założeń umowy o współpracy Instytutu Ekonomii i Finansów Uniwersytetu Rzeszowskiego z tą szkołą.

            Zamierzeniami umowy jest rozwijanie pod patronatem Uniwersytetu Rzeszowskiego uzdolnień i zainteresowań uczniów z zakresu ekonomii i finansów, w tym współpraca w zakresie organizacji konferencji naukowych, wykładów otwartych, seminariów, prelekcji i innych form dydaktycznych.

            Realizując ten aspekt umowy dr Piotr Cyrek przeprowadził wykład na temat „Planowanie kariery w kontekście uzyskiwania satysfakcjonujących dochodów”. Pełnomocnik Dyrektora Instytutu Ekonomii i Finansów do spraw współpracy ze szkołami średnimi omawiał z młodzieżą opcje edukacyjne, które przybliżają do osiągnięcia aspiracji zawodowych młodych adeptów ekonomii i finansów. Spotkanie było także okazją do prezentacji oferty edukacyjnej Uniwersytetu Rzeszowskiego i rozmowy o możliwościach kontynuowania nauki na poziomie akademickim.

            W części spotkania z Dyrekcją i Kadrą szkoły omawiano bieżące kwestie związane z rozwojem szkoły i dalszymi działaniami, które podejmowane będą w ramach współpracy.

            Serdecznie dziękujemy za życzliwe przyjęcie, a młodzieży za zaangażowanie w żywą dyskusję.

            Autor: dr Piotr Cyrek

          • Szkolny Klub Przedsiebiorczości

          • Oto członkowie SKP w roku szkolnym  2022/23

            Szkolny Klub Przedsiębiorczości jest innowacyjną metodą zainteresowania uczniów tematyką ekonomiczno-finansową. Działa w naszej szkole od 2009 r. Procedura wyglądała następująco: najpierw nauczyciele opiekunowie Klubu przeszli serię szkoleń i warsztatów organizowanych przez Narodowy Bank Polski i Fundacją Młodzieżowej Przedsiębiorczości; następnie wstąpili do Klubu Nauczycieli Przedsiębiorczych działającego przy NBP i założyli w szkole SKP.
            Klub realizuje projekty edukacyjne  proponowane przez Narodowy Bank Polski oraz Fundację Młodzieżowej Przedsiębiorczości, a także projekty własnego autorstwa i  inne kreatywne przedsięwzięcia ekonomiczne.
            Od kolegów i koleżanek wiemy, że Klub umożliwia zaangażowanie się w szeroką gamę różnorodnych działań. Oto niektóre z nich: Światowy Tydzień Przedsiębiorczości,   Młodzieżowe miniprzedsiębiorstwo,  szkolne gry ekonomiczne, konkursy na prace pisemne, konkursy i olimpiady przedmiotowo-tematyczne, warsztaty z ciekawymi ludźmi ze świata biznesu, warsztaty szkoleniowe on-line organizowane przez NBP, wyjścia na zajęcia do zakładów pracy (np. w ramach Dnia Przedsiębiorczości), organizowanie imprez tematycznych na terenie szkoły np. Tygodnia Oszczędzania. Jest nauka ale też  dużo świetnej zabawy i wiele pozytywnych emocji podczas realizacji przedsięwzięć.  W szkole organizowane są spotkania z absolwentami prowadzącymi własne biznesy. Co ciekawe, członkowie Klubu angażują się również w wolontariat. My zaangażowaliśmy się w działania, bo chcemy rozwijać kreatywność i przedsiębiorczość jak również swoje pasje i zainteresowania.


            Opiekunowie: B.Bryk, E.Serafin

            Autor: Wiktoria Rząsa, Aneta Tylutka

          • Stypendia Powiatu Kolbuszowskiego

          • W Starostwie Powiatowym w Kolbuszowej  podczas sesji Rady Powiatu Kolbuszowskiego 27 października 2022 r. wręczone zostały Stypendia dla Najlepszych Uczniów. Stypendia trafiły do najbardziej uzdolnionych uczniów mających bardzo dobre wyniki w nauce, laureatów olimpiad czy finalistów konkursów.
             

            Miło nam poinformować, że wśród nagrodzonych było aż 5 uczniów naszej szkoły.


            1. Snopek Agata  uczennica kl. 4bc  technikum zawód technik ekonomista.
            2. Ozga Patrycja  uczennica kl. 4bc technikum zawód technik ekonomista.
            3. Jagodzińska Martyna uczennica kl. 3aez technikum zawód technik ekonomista.
            4. Sitarz Klaudia  uczennica kl. 3aez technikum zawód technik ekonomista.
            5. Zieliński Szymon uczeń kl. 3aez technikum zawód technik ekonomista.


            Stypendia oraz gratulacje dla uzdolnionej młodzieży i ich rodziców przekazał Starosta Kolbuszowski Józef Kardyś.


            Gratulujemy wszystkim stypendystom oraz życzymy dalszych sukcesów!

            Autor: Beata Bryk
            fot. B. Żarkowska

          • Patronat honorowy Politechniki Rzeszowskiej

          • Troska o jak najwyższą jakość kształcenie oraz dobro uczniów skłania do szukania współpracy w środowisku akademickim i naukowym. W imieniu Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. KEN w Weryni w dniu 20.10.2022 r. dyrektor  Zbigniew Bogacz podpisał porozumienie o współpracy z Politechniką Rzeszowską. Głównym celem współpracy jest objęcie patronatem honorowym nowego kierunku kształcenia w ZSA-E technik eksploatacji portów i terminali. Dokumenty podpisane zostały przez rektora Politechniki Rzeszowskiej  prof. dr hab. inż. Piotra Koszelnika, dziekana Wydziału Budowy Maszyn i Lotnictwa dr hab. inż. Adama Marcińca, prof. Politechniki Rzeszowskiej. Mamy nadzieję na wspaniałą i owocną współpracę.

             Autor: U.Szklarz                                                                                                  

            Autor zdjęć: fot. Beata Motyka, Politechnika Rzeszowska

             

             

             

          • Zakończenie projektu PO WER

          • Projekt pod nazwą „Nasza szkoła Twoją szansą” , realizowany w ramach programu PO WER dobiegł końca. Nie wszystko udało się zrealizować. Zakładaliśmy udział 36 uczniów, a zaledwie 24 wzięło w nim udział. Rozumiemy, że to był trudny okres dla wszystkich. Pandemia Covid-19, zdalne nauczanie, restrykcje. Wszystkie te czynniki wpłynęły na decyzje uczniów i ich rodziców. Jesteśmy przekonani, że wszyscy uczniowie w różnych aspektach swojego życia skorzystali na odbyciu stażu zawodowego w Walencji.

            Pozwolił on uczniom inaczej spojrzeć na swój przyszły zawód, zdobyć umiejętności, które zwiększą w przyszłości ich szanse na udział w krajowym i europejskim rynku pracy. Dostęp do najnowocześniejszych narzędzi i technologii ułatwi im znalezienie zatrudnienia po zakończeniu edukacji. Udział w projekcie poprawił ich kompetencje społeczne w zakresie komunikacji językowej, interpersonalnej, pracy zespołowej, odpowiedzialności za wykonywane zadania. Pozwolił poznać organizację przedsiębiorstw oraz specyfikę zawodów. Projekt umożliwił uzyskanie certyfikatów, poprawiając tym samym stopień uznawania ich kwalifikacji zawodowych przez przyszłych pracodawców. Osoby będące na początkowym etapie kształcenia zawodowego, uczestniczący w projekcie, dzięki uzyskanym certyfikatom, zwiększą w przyszłości swoją mobilność na rynku pracy. Pobyt za granicą uświadomił uczniom, jak ważne są kompetencje językowe w relacjach interpersonalnych w środowisku pracy, jak i poza nim, co wpłynęło na ich motywację do dalszej nauki języków obcych. Poznanie uwarunkowań kulturowych krajów goszczących przyczyniło się do większej otwartości na ludzi i świat. Wybór tematyki praktyk skorelowany był z wymaganiami określonymi w podstawach programowych zawodów, w których kształcą się uczestnicy projektu. To pozwoliło im lepiej przygotować się do egzaminów zawodowych i uzyskać w przyszłości certyfikaty potwierdzające ich kwalifikacje zawodowe. Działania realizowane w ramach projektu pozytywnie wpłynęły nie tylko na uczniów, ale również na ich rodziców.

            Nawiązana współpraca z partnerem firmą Esmovia pozwoliła zdobyć kolejne doświadczenia, a naszym pragnieniem jest,  aby nasi uczniowie poznawali rożne kraje. Dlatego też przy realizacji kolejnego projektu będziemy szukać partnerów z innych części Europy, tak aby nasi uczniowie nie tylko pogłębiali swoją wiedze i doświadczenie zawodowe lecz również wiedze o świecie i innych sposobach organizacji pracy, czasu wolnego i rozwiązaniach technologicznych.

            To wspaniały program bo daje szanse uczniom szkół zawodowych szczególnie położonych na wsi. Zespół projektowy jest przekonany, że będą to tylko pozytywne efekty zarówno w wymiarze indywidualnym oraz instytucjonalnym.

            Nie wykluczamy współpracy w kolejnych latach z organizacjami partnerskimi z tego projektu gdyż ich rzetelność i profesjonalizm jakich doświadczaliśmy przy realizowaniu wspólnych zadań są najlepszymi rekomendacjami na przyszłość.

            Autorzy: Zespół projektowy
            30.09.2022
             

             

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie