Od listopada w naszej szkole odbywały się liczne warsztaty dekorowania pierników skierowane dla przedszkolaków oraz dzieci ze szkół podstawowych. W końcu przyszedł czas aby to Nasi uczniowie mogli ambitnie pracować nad wymyślaniem ciekawych pomysłów przygotowania dekoracji piernikowych. Jak co roku tysiące udekorowanych pierników, kilogramy przygotowanego lukru oraz dużo dobrego humoru – to wszystko towarzyszyło warsztatom, które zostały zorganizowane 6 grudnia 2023 roku w naszej placówce. W tym roku atmosferę świąt mogli poczuć nie tylko uczniowie klas pierwszych technikum i szkoły branżowej, ale również ich starsi koledzy i koleżanki, a w uroczystości brało udział ponad 60 osób. Głównym celem imprezy było kultywowanie kulinarnych tradycji, nabycie i doskonalenie umiejętności zawodowych dotyczących sporządzania glazur i ciasta piernikowego metodą ciast kruchych, zastosowania barwników, posypek i brokatu jadalnego do aranżacji pierników oraz dekorowanie drobnych wyrobów z ciasta piernikowego, rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych. Uczniowie jak zawsze przygotowali się do tej imprezy poprzez upieczenie pięknych pierników, a podczas dekorowania wykazali się pomysłowością i ciekawymi aranżacjami. Nowe techniki dekorowania mogli zaproponować również uczestnicy mobilności, która odbyła sie w Ostrawie w ramach projektu akredytowanego o nr 2022-1-PL01-KA121-VET-000053647.
Po raz pierwszy raz (i mamy nadzieję nie ostatni) zorganizowaliśmy konkurs na najładniej udekorowanego piernika oraz najciekawsze przebranie świąteczno-mokołajowe. Zwycięzcami zostali Aleksandra Surowiec i Kornelia Puzio, a jury postanowiło wyróżnić Julię Biestek, Amelię Tataru, Stanisława Wołosza, Przemysława Żądło i Patrycję Lampart. Wszystkim dziękujemy za udział w tym wydarzeniu
Autor: A. Tęcza, A. Wróbel
7.12.2023