• Odkrywamy barwy, smaki i zdrowie w pożywieniu
          • Odkrywamy barwy, smaki i zdrowie w pożywieniu

          • Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak


            „Teraz patrzą się i patrzą / W ten stół krasy, kolorowy” uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej w Komorowie, gdyż nasi uczniowie - trenerzy z klasy trzeciej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali w trakcie warsztatów, wspaniałe przekąski. Kolor smak i zapach potraw przyciągał do stołu jak magnes, zachęcał do oglądania, podziwiania i degustowania. Wspaniałości stołu znikały w zawrotnym tempie a dzieciakom nie przeszkadzał nawet fakt, że jadły warzywa, niezwykle zdrowe i korzystne dla naszego organizmu. Dla ponad setki dzieci zostały przygotowane przekąski takie jak: deser mocno-owocowy, musy owocowe, tartinki z pastami ze szczypiorku, żurawiny i buraka, gąsienice z winogron, łabędzie z soczystych  jabłek oraz coś dla zaostrzenie apetytu czyli warzywne frytki  z dipem i kolorowe koreczki. Warsztaty jak zawsze poprzedzone były  pogadanką, poprowadzoną przez panie: Annę Tęczę oraz Annę Wróbel na temat piramidy zdrowia. Dzieci dowiedziały się co nie powinno znaleźć się w ich jadłospisie, szkodliwości gazowanych napojów, chipsów i fast-foodów. Zdjęcia


             

        • Witaj wiosno!
          • Witaj wiosno!

          • Autorzy: W.Matusik, I.Pogoda


            Młode listki, pąki kwiatów, śpiew ptaków to oznaki wiosny, na które po długiej zimie wyczekujemy z niecierpliwością. Jej pierwszy dzień celebrowany jest na całym świecie w specyficzny dla danego kraju sposób. W ZSA-E w Weryni zapachniało wiosną za sprawą licznych konkurencji zorganizowanych przez samorząd uczniowski dla uczniów oraz nauczycieli. Różnorodność pomysłów wprawiła uczestników w doskonały nastrój. Reprezentacje klasowe zmierzyły się w: Challenge "Wiesz co jesz?", "Tajemnicze oblicze", "Jaka to melodia?", "Zakazane słowa" oraz "Do czego to służy?". Nauczyciele przypomnieli sobie bajki i seriale z dzieciństwa oraz lat młodzieńczych. Spotkali się także z wyzwaniem matematycznym i mogli się pochwalić wiadomościami z wiedzy o kulturze. Wszyscy świetnie się bawili przy skeczu pt. „Że ten” w wykonaniu: Wiktorii Matusik, Alberta Tęczy i Gabrieli Augustyn. Uczniowie wykazali się ogromnym zainteresowaniem i zaangażowaniem za co zostali nagrodzeni słodkościami oraz kuponami "Ostatnia deska ratunku", bonami do sklepiku szkolnego, a zwycięska klasa 2ez dowolnie wybranym dniem bez pytania. Dziękujemy serdecznie osobom biorącym udział w przygotowaniach. Zdjęcia

        • Z wizytą w Hotelu Rzeszów
          • Z wizytą w Hotelu Rzeszów

          • Autorzy: M.Serafin, A.Kiwak


            Szkoła zapewnia nie tylko wykształcenie ale również pozwala zobaczyć jak pracuje się w wybranym przez nas zawodzie. W  piątek 03.03.2017 r. wraz z klasą Iż i IIeż oraz opiekunami  Urszulą Kuną i Moniką Serafin, udaliśmy się na wycieczkę do Rzeszowa. Celem był Hotel Rzeszów, który mieści się w samym sercu miasta. Na początku w sali konferencyjnej, obejrzeliśmy film promujący hotel. Po zakończeniu tej prezentacji  niecierpliwie oczekiwaliśmy na ciąg dalszy atrakcji. Chcieliśmy wszystko zobaczyć  na własne oczy. Pod czujnym okiem naszego przewodnika oglądaliśmy pokoje i apartamenty. Widzieliśmy także piękną salę restauracyjną oraz salę konferencyjną, z piękną panoramą Rzeszowa za oknem. W dalszej kolejności udaliśmy się na recepcję, gdzie odpowiedziano nam na wszystkie pytania dotyczące funkcjonowania i pracy hotelu. Wycieczka ta wiele nam wyjaśniła i pokazała pracę w hotelu od strony praktycznej. Zdjęcia

             

        • Konkurs wielkanocny
          • Konkurs wielkanocny

          • Autor: M.Banaś


            „Co kraj to obyczaj, czyli Święta Wielkanocne w różnych zakątkach świata”. Zapraszamy do udziału w szkolnym konkursie na najpiękniejszy Stroik Wielkanocny, który należy wykonać w stylu charakterystycznym dla danego regionu, np. Niemiec, Czech lub naszych rodzimych Kaszub. Pochwalcie się umiejętnością wyszukiwania informacji, kreatywnością, talentem, chęciami. Szczegóły konkursu oraz termin składania prac w regulaminie.

        • Mistrzowie cukiernictwa
          • Mistrzowie cukiernictwa

          • Autorz: A.Pyryt, B.Bryk, K.Wachowska


            Od  8 marca br. piętnaście osób z naszej szkoły – kształcących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz rozpoczęło  40–godzinny kurs cukierniczy. Realizowany on jest w ramach projektu RPO „Powiat kolbuszowski stawia na kształcenie zawodowe”, a wszystkie zajęcia są  zupełnie bezpłatne.

            Uczniowie wydają się być zadowoleni:

            Na początku byliśmy pełni obaw. Szybko jednak przekonaliśmy się, że były one zupełnie bezpodstawne. W tajniki cukiernictwa wprowadza nas pan Tomasz Podkul. Jest naszym mentorem jeżeli chodzi o sekrety pieczenia i dekorację słodkich wypieków. Na zajęciach uczymy się jak wykonać oraz dekorować  ciasta i ciasteczka masą cukrową, torty na różne okazje, wykańczać je masą żelową,  a nawet wykonywać róże z plastycznej czekolady. Na ostatnich zajęciach piekliśmy tort szwarcwaldzki. Sprawiło nam to wiele frajdy. A jak smakował! Żałujcie, że Was nie było z nami!

            Zajęcia bardzo przypadły nam do gustu. Chociaż są po lekcjach, to jednak mijają nam bardzo szybko i już kolejnego dnia czekamy z niecierpliwością na następne warsztaty dotyczące wszystkiego co związane z cukiernictwem. Cieszymy się, że w szkole organizowane są dla nas tego typu kursy pozwalające poszerzać wiadomości i umiejętności praktyczne. 

            Projekt przynosi wiele satysfakcji i oprócz cennego doświadczenia, uczniowie otrzymają certyfikaty potwierdzające zdobyte kwalifikacje. Zdjęcia

        • Z wizytą na Uniwersytecie Rzeszowskim
          • Z wizytą na Uniwersytecie Rzeszowskim

          • Autorzy:M.Głos, A.Kiwak


            W życiu każdego człowieka przychodzi moment, kiedy musi dokonać wyboru. I nie mam tutaj na myśli błahych wyborów typu - które buty kupić i w co się ubrać. Chodzi o decyzję, której skutki będziemy odczuwali przez całe późniejsze życie. Większość z nas zadaje sobie pytanie - co zrobić ze swoim życiem?
            O jednej z możliwości dalszego rozwoju dowiedzieliśmy się dziś, dzięki zaproszeniu przez Zamiejscowy Wydział Uniwersytetu Rzeszowskiego w Weryni. Wysłuchaliśmy wykładu o działalności samego uniwersytetu oraz bliżej poznaliśmy kierunek studiów jakim jest biotechnologia i jej pochodne. Ciekawość uczniów na pewno przykuły liczne urządzenia i specjalne pomieszczenia, których spektrum zastosowań powala wprost na kolana. To fascynujące, że studiując biotechnologię, ma się tak wielkie możliwości rozwoju! Wykład prowadzony był przez trójkę pracowników Uniwersytetu Rzeszowskiego, których charyzma i pogoda ducha zdecydowanie wpłynęła na  przyjazną atmosferę całego spotkania. W zasadzie można było odnieść wrażenie, że jest się na spotkaniu z dobrymi przyjaciółmi, a nie na wykładzie promującym uczelnię.
            Zatrważający jest przede wszystkim fakt, że dopiero co składaliśmy podania o przyjęcie do technikum, a już je kończymy! Czas płynie nieubłaganie, a takie spotkania tylko to uświadamiają. Ponoć okres szkoły średniej to najlepszy czas w życiu człowieka... a może studia będą jeszcze lepsze? Zdjęcia

             

             

             

        • Pomagamy dzieciom z Afryki
          • Pomagamy dzieciom z Afryki

          • Autor: B.Bogdanowska-Olszówka


            Szkolne Koło Caritas przy ZSA-E w Weryni zaprasza wszystkich uczniów do udziału w zbiórce starych telefonów komórkowych. Poszukaj w domu nieużywanego telefonu → przynieś do szkoły → my przekażemy misjonarzom. Nie zwlekaj z decyzją!

        • Książka na weekend
          • Książka na weekend

          • Autor: B.Sobowska-Rekut


            Marszałek sejmu, Daria Seyda, budzi się w pokoju hotelowym, nie pamiętając, jak się w nim znalazła ani co się z nią działo przez ostatnich dziesięć godzin. Jest przekonana, że stała się ofiarą manipulacji, ale nie wie, kto ani dlaczego może za nią stać. Tymczasem Patryk Hauer, wschodząca gwiazda prawicy, podczas prac komisji śledczej odkrywa polityczny spisek sięgający najistotniejszych osób w kręgach władzy.
            Seyda i Hauer znajdują się po przeciwnych stronach sceny politycznej. Dzieli ich wszystko, ale połączy jedna sprawa…

            Źródło: http://lubimyczytac.pl/ksiazka/4034593/wotum-nieufnosci

        • Jak być fit na wiosnę
          • Jak być fit na wiosnę

          • Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak


            Zdrowe potrawy wcale nie muszą być niesmaczne, nieatrakcyjne wizualnie czy też trudne do przygotowania. O tym mogli się przekonać uczestnicy III edycji Młodych Kreatorów Smaku, którzy 14 marca uczestniczyli w szkoleniu pt. Nowe trendy w dietetyce. Nasi uczniowie pod okiem prowadzących Anny Tęczy i Wioletty Majewskiej przygotowali kolorowe, smaczne i bardzo zdrowe dania, które dodatkowo okazały się dietetyczne. Przygotowane przez młodzież potrawy były przepyszne, wyglądały obłędnie, ale co najważniejsze każda z nich dostarczała organizmowi  cennych składników odżywczych takich jak: białko, związki mineralne, witaminy, polifenole oraz innych substancji biologicznie czynnych, jak: błonnik pokarmowy, olejki eteryczne, gingerol, zinferon i itp. 
            Swoimi doświadczeniami w przygotowywaniu tego typu dań podczas praktyki w Niemczech dzielili się uczestnicy projektu "Praktyka zawodowa w Turyngii - szansa na dobrą pracę", którzy uczestniczyli również w tym szkoleniu. W trakcie szkolenia zostały przygotowanie: świeżo wyciskane soki, wykwintna sałatka z mango i awokado, danie fit z kurczaka, kilka rodzajów smoothie oraz dietetyczne desery. Wszystkie przekąski wykonano przy użyciu metod pozwalających zachować cenne składniki odżywcze. Poniżej  znajdują się przepisy oraz zastosowanie niektórych z nich:

            Świeżo wyciskany sok ze szpinaku, kiwi i pomarańczy - coś dla osób z niedoborami żelaza i kwasu foliowego. Taki sok pobudzi produkcję czerwonych krwinek, dostarczy witaminy C oraz doda energii.
            Składniki: 300 g liści, 2 pomarańcze, 3 owoce kiwi.
            Wykonanie: owoce umyć i obrać, opłukać liście szpinaku. Wymienione składniki zmiksować lub odcisnąć sok w wyciskarce.

            Świeżo wyciskany sok z grapefruita, imbiru i cytryny – to świetny strażnik wagi, który pomaga regulować poziom cukru we krwi.
            Składniki: 2 grapefruity, 3 cytryny, 1 korzeń imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanej guarany, 1 łyżeczka miodu.
            Wykonanie: owoce i imbir umyć, oczyścić i wycisnąć sok w wyciskarce, doprawić miodem i wymieszać z guaraną.

            Smoothie malinowo-jogurtowy – ten pyszny, pożywny i pełen składników odżywczych koktajl to idealne drugie śniadanie.
            Składniki: 140 g malin mrożonych lub świeżych, 250 g jogurtu naturalnego.
            Wykonanie: maliny zmiksować w blenderze, wymieszać z jogurtem.

            Odżywczy mix dla zestresowanych - ten sok z buraka, marchwi i granatów pomaga chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, reguluje układ krwionośny i poprawia nastrój.
            Składniki: 4 duże, soczyste marchewki, 2 buraki, 1 granat.
            Wykonanie: wszystkie składniki umyć, obrać i wycisnąć sok w wyciskarce.

            Danie fit z kurczaka - to bezglutenowe, kolorowe danie dostarczy energii, pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, lecytyny oraz żelaza, krzemu, potasu, fosforu.

            Danie  fit z kurczaka (porcja na 6 osób)
            Składniki:
            1 cebula, 1 łyżka masła, 2 mrożonki warzywne trio (marchew, kalafior, brokuł), 1 kg filetów z piersi z kurczaka, 2 woreczki kaszy jaglanej, czosnek, sól, pieprz ziołowy.
            Wykonanie:
            Mięso oczyścić, umyć, rozbić, natrzeć przyprawami i czosnkiem. W parowarze na poszczególnych piętrach ułożyć mięso i mrożonki i uruchomić urządzenie. Po ok. 30-40 minutach warzywa i mięso jest gotowe. Następnie ugotować kaszę jaglaną. Cebulę oczyścić, pokroić i zeszklić na maśle. Ugotowaną kaszę wymieszać z zeszkloną cebulką. Kaszę i mięso formować za pomocą pierścienia, razem z warzywami układać na talerzach.
            Należy pamiętać, żeby dietę połączyć z aktywnością fizyczną, chociażby poprzez spacer, jazdę na rowerze, pracę w ogrodzie czy basen i wtedy będziesz fit na całe życie!

            Organizacja i przeprowadzenie szkolenia było możliwe dzięki wsparciu z Regionalnej Fundacji Rozwoju Serce w Kolbuszowej. Zdjęcia

        • Uczymy zawodu
          • Uczymy zawodu

          • Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak


            Marzec rozpoczął się dla żywieniowców pracowicie. Uczniowie trzeciej klasy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, w tym trzech uczestników projektu "Praktyka zawodowa w Turyngii - szansa na dobrą pracę" w Erasmus+, ​ przeprowadzili warsztaty w PSP w Spiach w ramach projektu „Poznajemy  zawody”. Młodzi instruktorzy przekazali dzieciom tajniki zawodu kucharza. Poznanie tego zawodu ułatwiły różne akcesoria kuchenne, które były demonstrowane dzieciom: wałki, tłuczki, szpryce, cedzaki, rózgi i inne.
            Spotkanie jak zawsze poprzedzone było wstępem - pogadanką  na temat zdrowego odżywiania, piramidy zdrowia, dobrych i złych nawyków żywieniowych. Dalsza część warsztatów polegała na przygotowaniu kolorowych warzywno-owocowych pyszności, czyli: kolorowych tartinek, łabędzi, marchewkowych różyczek, koreczków i owocowych stworków. Zdjęcia

        • Dzień Przedsiębiorczości
          • Dzień Przedsiębiorczości

          • Autorz: K.Ptaś, R.Rębisz, I.Pogoda


            Przed nami kolejna edycja „Dnia Przedsiębiorczości”, w której oczywiście weźmiemy udział! W tym roku jednodniową praktykę zaplanowano na 26 kwietnia. Ideą programu jest włączenie środowiska przedsiębiorców w edukację Nas - młodych ludzi oraz stworzenie nowatorskiej płaszczyzny przekazywania młodzieży wiedzy praktycznej, niezbędnej na rynku pracy. Tego dnia mamy okazję spędzić kilka godzin w wybranej przez siebie firmie, w której poszerzymy swoją wiedzę oraz poznamy od strony praktycznej wybrany zawód. Zamiast na zajęcia lekcyjne, udajemy się do wybranych przedsiębiorstw, zgodnie z kierunkiem naszego kształcenia. Podczas tej jednodniowej praktyki wykonujemy przydzielane nam zajęcia praktyczne, uczymy się, obserwujemy pracę innych, sposób obsługi klientów,petentów, a na koniec relacjonujemy spędzony w przedsiębiorstwie dzień w formie prezentacji multimedialnej. Najciekawsza i najlepiej wykonana ma szansę zwycieżyć w specjalnie zorganizowanym konkursie.

            Cele Dnia Przedsiębiorczości :

            • Włączenie dorosłych w edukację młodzieży.
            • Zbudowanie dobrych relacji między szkołą a miejscem pracy.
            • Uświadomienie młodym ludziom konieczności dostosowywania się do zmieniających się warunków na rynku pracy.
            • Promowanie przedsiębiorczych postaw wśród młodzieży.
            • Pomoc uczniom w zweryfikowaniu ich wyobrażeń o wymarzonym zawodzie.
            • Zapoznanie uczniów w praktyce ze specyfiką konkretnych zawodów.
            • Pomoc uczniom w pozyskaniu informacji o wymaganym wykształceniu, umiejętnościach czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danej pracy.


            Dokładnych informacji o przedsięwzięciu udzielają mgr Beata Bryk, mgr Ewa Serafin  oraz członkowie Szkolnego Klubu Przedsiębiorczości "Eurobiznesmeni". Serdecznie zapraszamy do udziału w Dniu Przedsiębiorczości!

            UWAGA! Osoby zainteresowane do 31 marca 2017 r. muszą złożyć do Pań  B. Bryk lub E. Serafin wypełnione dokumenty, dostępne do pobrania w załącznikach.

            KARTA ZGŁOSZENIA UCZNIA
            KARTA ZGODY RODZICÓW
            KARTA ZGŁOSZENIA KONSULTANTA

        • Nietypowe szkolenie
          • Nietypowe szkolenie

          • Autorzy: M.Głos, A.Kiwak


            Początek tygodnia. Poniedziałek 6 marca 2017 r. Jeszcze rozleniwieni po weekendzie a tu taka niespodzianka. W naszej szkole początek tygodnia okazał się być zaskakująco obfitujący w wiedzę przyswajaną w nieco inny sposób niż dotychczas nam znany. Mianowicie na specjalne zaproszenie, przyjechała pani Katarzyna Król, która jest wykładowcą w Państwowej Wyższej Szkole Techniczno-Ekonomicznej im. ks. Bronisława Markiewicza w Jarosławiu, aby przeprowadzić wykład w nieco... nietypowej formie. A przynajmniej nie w takiej, o jakiej wszyscy automatycznie myślimy.
            Pod przykrywką licznych gier i zabaw, które pobudzały różne obszary mózgu, płynął ogrom wiedzy praktycznej, czyli jak skutecznie się uczyć. Zadziwiający był dla mnie fakt, jak mało wiemy o zdolnościach naszego mózgu. To wręcz niepojęte jaki ogromny potencjał kryje się w każdym z nas! Ale również przykre jest, że z powodu czystego lenistwa i chorej arogancji niweczymy dar, jakim obdarowała nas "Matka Natura". Wniosek po prostu nasuwa się sam - bezużyteczną rzeczą jest zakuwać, lecz nie myśleć, a niebezpieczną myśleć, a nie uczyć się niczego. Zdjęcia

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie