• Przygotowujemy się do wyjazdu do Niemiec

          • Stare porzekadło mówi, że podróże kształcą, ale nasi uczniowie już przed wyjazdem dowiadują się wiele na temat kraju do którego pojadą na praktyki zagraniczne. Tym razem grupa uczniów jedzie do Niemiec i już przed wylotem wiedzą czego mogą się tam spodziewać. W ramach przygotowania do praktyk zagranicznych realizowanych w ramach programu Erasmus „Europejskie Praktyki Zawodowe” uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w szkoleniu prowadzonym przez panią Wiolettę Majewską. Głównym celem szkolenia było przypomnienie i utrwalenie wiadomości i umiejętności związanych ze sporządzaniem potraw i przygotowaniem sali konsumenckiej do obsługi gości. Realizując założone cele uczestnicy przygotowywali potrawy, które można znaleźć w kuchni niemieckiej, a były to: Pichelsteiner czyli gulasz po niemiecku, Apfelstrudel, niemieckie placuszki serowe, sałatka ziemniaczana, Berliner Luft.

            Po kuchni danego narodu widać jego osobowość i temperament. Przykłady potraw z kuchni niemieckiej bardzo uczniom smakowały a już niedługo sprawdzą jak te same potrawy smakują po przygotowaniu ich przez kucharzy niemieckich. Smacznego

             

            Berliner Luft

             

            Składniki:

            Maliny – 250 g
            Sok jabłkowy – 250 ml
            Cukier – 150 g
            Cukier waniliowy – 1 opakowanie
            Jaja - 4 szt.
            Cytryna – 1 szt.
            Żelatyna – 3 płaskie łyżeczki

            Wykonanie:

            1. Żelatyne rozpuszczamy w wodzie przez 10 min.
            2. Oddziel jajka i ubij żółtka z 125g cukru na pianę.
            3. Zetrzeć na drobnych oczkach skórkę  cytryny i wymieszać z masą z żółtek razem z sokiem cytryny.
            4. W rondelku rozgrzej sok jabłkowy, następnie wyciśnij żelatynę i rozpuść ją w soku jabłkowym.
            5. Po ostygnięciu dodaj sok jabłkowy do mieszanki z żółtkami.
            6. Włóż śmietankę do lodówki na 45 minut, aż lekko się zetnie. Następnie ponownie zamieszaj, aż będzie gładka.
            7. Białka ubić na sztywno, skropić cukrem waniliowym.
            8. Białka włożyć luźno  do śmietanki.
            9. Pierścienie startowe położyć na talerzu i równomiernie wlać Berliner Luft Creme.
            10. Włożyć deser do lodówki na kolejne 75 minut.
            11. Odłożyć 8 malin a resztę zetrzeć z 25 g cukru.
            12. Rozprowadź równomiernie puree malinowe na talerzach , następnie poluzuj i zdejmij krążki startowe.
            13. Udekoruj deser malinami.

             

             

            Pichelsteiner czyli gulasz po niemiecku

            Składniki

            mięso wieprzowe
            500 gramów
            cebula 2 sztuki
            marchew 4 sztuki
            seler 1 sztuka
            kapusta 1 sztuka
            ziemniaki 750 gramów
            bulion 0.5 litra
            Liść laurowy  1 sztuka
            sól 1 szczypta
            p
            ieprz czarny 1 szczypta

            Sposób przygotowania:

            1. Mięso umyj dokładnie i pokrój w grubą kostkę.
            2. Warzywa umyj i posiekaj, również dość grubo, oprócz cebuli, którą pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę. Zeszklij, ale nie przyrumieniaj i dodaj pokrojone w kostkę mięso. Podduś przez ok. 5 minut.
            3. Przełóż zawartość patelni do garnka, podlej bulionem i przypraw. Duś na wolnym ogniu aż do miękkości ok. 70-90 minut. Dopraw do smaku

             

             

             

            Apfelstrudel

            Składniki:

            Ciasto:

            250g mąki pszennej typu 550
            1 jajko
            szczypta soli
            1 łyżka miękkiego masła
            1 łyżka octu
            100ml mleka

            Nadzienie:

            ok. 1,5kg jabłek (powinny być kwaśne)
            100g rodzynek
            3 łyżki rumu
            100g cukru
            70g bułki tartej
            50g masła

            Dodatkowo:

            ok. 200g masła
            olej
            jako dodatek: cukier puder, sos waniliowy, lody waniliowe, bita śmietana

            Sposób przygotowania:

            1. Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, sól, miękkie masło, ocet i lekko ciepłe mleko. Zagnieść ciasto. Kolejno przełożyć na blat posypany lekko mąką i zagniatać ciasto ok. 10min. (w razie potrzeby podsypać lekko mąką), aż ciasto będzie sprężyste, jednolite i nieklejące. (W przypadku strudla powinno zrezygnować się z zagniatania ciasta robotem kuchennym i zrobić to ręcznie. W rękach mamy wyczucie, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Ciasto na początku jest lekko klejące, ale z czasem wyrabiania staje się miękkie, gładkie, elastyczne i nieklejące).
            2. Z ciasto uformować kulę. Obtoczyć ją w oleju i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na 30 minut.
            3. W tym czasie przygotować nadzienie. Rodzynki wymieszać z cukrem i rumem. Odstawić na bok.
            4. 50g masła roztopić, dodać bułkę tartą i przysmażyć na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia.
            5. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Jabłka wymieszać z rodzynkami w rumie i cukrze.
            6. 200g masła roztopić. (Najlepiej trzymać garnek na najmniejszym ogniu, aby było ciągle płynne lub gdy zacznie zastygać lekko je podgrzać).
            7. Po 30min. ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wyłożyć na posypaną mąką ściereczkę i rozwałkować jak najcieniej, a kolejno rozciągnąć w rękach, tyle ile się da ;) (Ręce włożyć pod ciasto i delikatnie rozciągać w każdą stronę, zaczynając od środka. U mnie rozciągnięte ciasto miało wymiar 50x 47cm). Przez ciasto musi być widoczny wzór ściereczki. (Jeśli by się zdarzyło, że zrobi nam się gdzieś niechcący dziura, to najlepiej odciąć z brzegu kawałek ciasta i dokładnie ją zakleić, a nie zagniatać i wałkować od początku). Gdyby brzegi były grubsze od reszty ciasta, można je obciąć lub rozwałkować wałkiem.
            8. Ciasto posmarować cienko roztopionym masłem, używając pędzelka.
            9. Na cieście rozłożyć połowę bułki tartej, pozostawiając ok. 3cm odstęp od brzegów. Na bułkę wyłożyć połowę jabłek, uważając, aby jabłka były w miarę suche. (Jeśli jabłka będą suche, wtedy upieczone ciasto będzie chrupiące. W przeciwnym wypadku niepotrzebnie namoknie).
            10. Krótsze boki ciasta należy założyć na nadzienie.
            11. Następnie zwinąć ciasto w roladę, wzdłuż dłuższego boku. (Można pomóc sobie ściereczką przy zwijaniu).
            12. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Posmarować z góry cienko roztopionym masłem.
            13. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 200°C. (Strudel musi się dobrze zarumienić. Najlepiej obserwować go po 30 minutach pieczenia). Strudel wyciągnąć i ponownie posmarować roztopionym masłem.
            14. W czasie pieczenia przygotować w ten sam sposób drugie ciasto.
            15. Upieczonego strudla pozostawić na ok. 30 minut, następnie pokroić w dość grube kawałki i podawać na ciepło z ulubionym  dodatkiem. (Gdy ostygnie, można go jeść również na zimno lub ponownie podgrzać).

            Smacznego.

            Uwaga: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko należy lekko podgrzać.

             

            Niemieckie placuszki serowe

            Składniki:

            300g twarogu
            800g ziemniaków
            6-8 łyżek mąki pszennej
            2 jajka
            4 łyżki cukru
            skórka otarta z jednej cytryny
            1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
            masło klarowane do smażenia lub olej
            konfitura lub dżem

            Przygotowanie

            1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane należy odparować i przestudzić.
              Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę.
            2. Dodajemy twaróg, cukier, proszek do pieczenia, jajko, mąkę oraz skórkę z cytryny i zagniatamy w misce jednolite ciasto. Kiedy ciasto będzie wyrobione, wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku i formujemy małe placuszki, lekko je spłaszczając.
            3. Smażymy na sklarowanym maśle na rumiano z obu stron. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

             

             

          • Szkolenie gastronomiczne

          • Kładziemy duży nacisk na umiejętności zawodowe. Uczniowie na zajęciach poznają nie tylko tajniki sztuki kulinarnej  kuchni polskiej ale również  kuchni z różnych stron świata. 16 czerwca uczennice klasy pierwszej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyły w szkolenieu, którego celem było ćwiczenie umiejętności sporządzania efektownych dekoracji i potraw kuchni azjatyckiej. Dziewczyny uczyły się sporządzać sajgonki i sushi. Ponadto przygotowały dekoracje w formie galaretek 3d. Wszystkie kwiaty wykonywane były tak samo, ale każdy był inny i niepowtarzalny. Mamy nadzieję, że to szkolenie zainspiruje nasze uczennice do rozwijania pomysłowości i zainteresować kulinarnych.

            Autorzy: A. Tęcza, B. Sobowska-Rekut

          • „Granice mojego języka są granicami mojego świata”  Ludwig Wittgenstein

          • W dzisiejszym zglobalizowanym świecie znajomość języków obcych jest wręcz niezbędnym minimum do świadomego funkcjonowania, gdyż zapewnia szeroki dostęp do informacji, rynków pracy oraz innych dziedzin życia. Mając świadomość znaczenia języków obcych, podjęliśmy współpracę z Centrum Kształcenia Językowego „The Point” z Krakowa, które od 1993 roku inicjuje i realizuje nowatorskie projekty w zakresie kształcenia językowego. W ostatnim tygodniu maja wzięliśmy udział w prelekcji dotyczącej korzyści wynikających z posiadania kompetencji językowych oraz w krótkim quizie. Uczniowie ZSA-E w Weryni walczyli do ostatniej sekundy, a wyzwanie nie było łatwe, bo oprócz samej teorii musieli wykazać się także sprytem i  czasami właśnie sekundy decydowały o zajętym miejscu. Z niecierpliwością czekamy na wyniki tych  zmagań!

            Pamiętajmy, że ucząc się języków obcych przekraczamy wszystkie granice, jak słusznie stwierdził Wittgenstein.  Nauka języka obcego pozytywnie wpływa na nasz rozwój umysłowy, bo wówczas ćwiczymy pamięć i koncentrację, poszerzamy horyzonty, kształtujemy świadomość społeczną oraz kulturową.  Ważną korzyścią jest również pewność siebie, którą uzyskujemy wraz z pogłębianiem swoich umiejętności językowych. Jednocześnie stajemy się wtedy otwarci na świat, nie mamy trudności z komunikowaniem się z otoczeniem i wyrażaniem siebie, możemy podróżować i przekraczać z łatwością również te granice realne, fizyczne.

            Edukacja językowa to także świetna inwestycja w przyszłość. Dlatego warto uczyć się języków, bo biegłe posługiwanie się kilkoma innymi  językami sprawia, iż nasze perspektywy zawodowe stają się zdecydowanie większe.

             

            Autorzy: Joanna Godzisz, Katarzyna Wachowska

          • Wiosenne obrazy

          • Dzisiaj wszyscy robimy setki zdjęć. Każdy ma cały czas przy sobie aparat, który jest wbudowany w smartfon. Nieustannie pojawiają się osoby, sytuacje

            i obrazy, którym warto zrobić zdjęcie. Z tych powodów zorganizowany został dla uczniów konkurs fotograficzny pt. „Wiosenne obrazy”. Wiosna to bardzo wdzięczny temat fotografii i dlatego konkurs cieszył się dużym powodzeniem. Mobilizował nie tylko do robienia zdjęć ale również do spacerów, które po zdalnej nauce są niezwykle korzystne dla naszego zdrowia
            i samopoczucia. Każdy uczestnik mógł zgłosić do konkursu trzy zdjęcia. Jury oceniając przysłane prace zwracała uwagę na jakość zdjęć, stronę artystyczną pracy i oryginalność pomysłów, koncepcji. Konkurs został przygotowany
            w ramach działalności koła fotograficznego, które rozpoczęło swoją działalność w naszej szkole. W kolejnym roku szkolnym będą organizowane kolejne fotograficzne zmagania. Laureatami konkursu zostali:

            I miejsce: Agata Snopek (klasa 2bc)

            II miejsce: Małgorzata Dziuba (klasa 3km)

            III miejsce: Kinga Wilczyńska (klasa 3z)

            Wyróżnienie: Aneta Drozd (klasa 2bc)

            Autor: Witold Cesarz

          • Zaproszenie do udziału w szkoleniach zawodowych

          • Zapraszamy Panie i Panów do wzięcia udziału w doskonaleniu zawodowym z zakresu gastronomii: kucharz, kelner/barman wraz z egzaminem czeladniczym przeprowadzonym przez Izbę Rzemieślniczą. Jest to doskonała okazja na zdobycie nowych umiejętności i uzyskanie dodatkowych kwalifikacji.

            Szkolenia oraz egzaminy zewnętrzne zrealizowane zostaną na terenie Kolbuszowej/Weryni w dogodnym terminie, ustalonym każdorazowo z Uczestnikami. Organizatorzy pokrywają 89% odpłatności za szkolenie. Wymagany będzie wkład własny w wysokości 11% wartości szkolenia (250,00-300,00 zł). 

            Inicjatywa ta została zorganizowana przez Stowarzyszenie Na Rzecz Rozwoju Powiatu Kolbuszowskiego NIL w ramach projektu współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej, w ramach Działania 9.5 RPO WP. 

            Anna Szymanek-Kostrząb Stowarzyszenie NIL

          • Rozśpiewana lekcja

          • Na dzisiejszej lekcji języka angielskiego uczyliśmy się trochę inaczej, a to za sprawą pani Katarzyny Wachowskiej i jej pomysłu. Nasz podręcznik odpoczywał w końcu, a my słuchaliśmy piosenki Amy Macdonald This is the life i mieliśmy za zadanie uzupełnić w tekście brakujące wyrazy. Piosenkę wybierałam ja!!!! Kiedyś miałam okazję śpiewać ją podczas akademii i mam do niej sentyment. Okazuje się, że dużo łatwiej i szybciej przyswajamy język angielski i nowe słówka jeśli uznamy je na tyle przydatne co przyjemne! Słuchanie piosenek sprawia, że nieświadomie skupiamy się na wymowie i coraz lepiej rozumiemy akcent obcego języka. Ale była zabawa! Okazało się, że wszyscy kochamy muzykę, więc warto wykorzystać ją też do nauki. Na koniec już razem bardzo chętnie zaśpiewaliśmy wybrany przeze mnie utwór.

            Autor: Magdalena Wiącek 2dT

          • Twoja pasja - czytanie dla przyjemności

          • Każdego dnia nauczyciele poloniści i bibliotekarze motywują młodzież do czytania. Od lat poszukiwane są  sposoby na to, aby przekonać młodych ludzi, że czytanie książek jest świetnym sposobem spędzania wolnego czasu. Czytanie bowiem rozwija wyobraźnię i wrażliwość człowieka, pozwala budować warsztat językowy, a tym samym ułatwia komunikację z innymi ludźmi, daje radość, ukojenie, a dobra książka to, jak słusznie stwierdziła Magdalena Samozwaniec, … rodzaj alkoholu – też idzie do głowy.

            W tym roku szkolnym po raz kolejny nasi uczniowie wymyślali hasła promujące czytelnictwo. Wszystkim gratulujemy pomysłów i zapraszamy do kolejnych edycji tego konkursu. Najciekawsze prace:

            - Nie masz wystarczającej ilości środków pieniężnych na podróże?
            Weź do ręki książkę i podróżuj swoją wyobraźnią po oceanach życiowej mądrości. – Natalia Wit

            - Bez czytania książki, twój mózg robi się wąski.
            Lek na głowę jest w aptece, a na wiedzę w bibliotece
             – Patrycja Ozga

            Weź ze sobą mały koc,
            połóż na nim się.
            Nawet dziecko o tym wie,
            że czytanie się opłaca
            bo o wiedzę Cię wzbogaca.
            Jeśli książki dobrze znasz
            same piątki w szkole masz.
            Czytaj książki z trzecią zet
            a nie będziesz ślepy… Jak kret.
            Gdy Ci smutno gdy Ci źle
            za czytanie zabierz się.
            Humor dobry będziesz miał,
            gdy przeczytasz nowy dział.
            Chcesz być piękny i młody?
            Czytaj książki z komody.
            Książka zaniesie Cię na szczyt.
            I nie będzie Ci nigdy wstyd.
            Zawsze odpowiedź będziesz miał,
            bo nie jesteś wcale sam
            Książka z Tobą zawsze jest.
            To najlepszy w świecie gest. - 
            Barbara Guźda

            Autor: B.Sobowska-Rekut

            -

             

          • Żelatynowe kwiaty

          • O tym, że takie surowce jak śmietanka, żelatyna, mleko, ciepła woda i barwniki wystarczą do zrobienia wspaniałych dekoracji w zeszłym tygodniu przekonali się uczniowie klasy drugiej w zawodzie kucharz. Nasi uczniowie w środę uczyli się wykonywać galaretki 3d i wiedzą, że do zrobienia bardziej wymyślnych żelatynowych kwiatów trzeba użyć specjalnych narzędzi, zaś do wykonania prostego kwiatka wystarczy zwykła strzykawka z igłą, którą wprowadza się w galaretkę „płatki”. Jest z tym trochę zabawy, ale po wyjęciu z naczynia efekt będzie gwarantowany!

            Autor: A. Tęcza

          • Dzień Sportu

          • Ach co to był za dzień!

            Sport ma moc zmieniania świata,  moc inspirowania i rzadką moc jednoczenia ludzi. Właśnie sport i świetna zabawa połączyła uczniów naszej szkoły w dniu 1.06.2021 r.  podczas Szkolnego Dnia Sportu, który został zorganizowany z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka. Nasi uczniowie mogli poczuć nutkę rywalizacji biorąc udział w turnieju piłki nożnej dla chłopców i turnieju siatkówki dla dziewcząt, które odbywały się na boisku szkolnym  oraz w Marszu Nordic Walking, który miał miejsce na szkolnym stadionie. Na boiskach można było usłyszeć doping kibiców i emocje, które towarzyszyły startującym w danej części programu kolegom i koleżankom. Dodatkowo można było wziąć udział w tańcu Zumby, który zyskał wielu obserwatorów. Pokaz tego tańca  był prowadzony przez doświadczoną panią instruktor Aleksandrę Trętowicz, która wraz ze swoim zespołem dostarczała biorącym w zajęciach energię i siłę do dalszego tańca. Po skończonych rozgrywkach czekała na nas smaczna przekąska, czyli tradycyjna kiełbaska z grilla. Ach co to był za dzień! Wszyscy uczniowie byli szczęśliwi, że mogli wspólnie spędzić czas na świeżym powietrzu. 

            Końcowa klasyfikacja prezentowała się następująco:

            Turniej piłki nożnej

            I m-ce: kl. 2km 
            II m-ce: kl. 2z
            III m-ce: kl. 3 km

            Turniej siatkówki
            I m-ce: kl. 2bc/d
            II m-ce: kl. 2z
            III m-ce: kl. 2ae

            Marsz Nordic Walking
            dziewczęta I m-ce: Natalia Gul kl. 2km
            ​​​​​​​chłopcy I m-ce: Szymon Zieliński kl.1 aez

            Autorka: Katarzyna Gola

          • Konkurs plastyczny „Europa znana i nieznana: Hiszpania, Niemcy, Irlandia, Włochy” rozstrzygnięty!

          • Uczniowie szkół podstawowych powiatu kolbuszowskiego nadesłali prace plastyczne na temat krajów, w których odbywają się praktyki zawodowe uczniów ZSA-E wszystkich zawodów w ramach projektów ERASMUS+ i POWER, finansowanych przez Unię Europejską. Uczestnicy rywalizowali w dwóch kategoriach: klasy 5-6 oraz klasy 7-8. Zwycięzców wyłoniono poprzez głosowanie otwarte na stronie FB „Zespół Szkół w Weryni”, w którym uczestniczyli również członkowie jury – nauczyciele ZSA-E w Weryni.

            Nagrodzeni w kategorii: klasy 5-6

            1. Miejsce: Zuzanna Tęcza (SP w Brzostowej Górze)
            2. Miejsce: Szymon Faryniarz (SP w Widełce)
            3. Miejsce: Xavier Puk (SP w Majdanie Królewskim)

            Wyróżnienie: Klaudia Kosiorowska (SP w Hadykówce)

            Nagrodzeni w kategorii: klasy 7-8

            1. Miejsce: Natalia Słabicka (SP w Woli Rusinowskiej)
            2. Miejsce: Natalia Faryniarz (SP w Widełce)
            3. Miejsce: Anna Hałka (SP w Majdanie Królewskim)

            Wyróżnienie: Karolina Letniowska (SP w Hucie Komorowskiej)
            Wyróżnienie: Natalia Pastuła (SP w Widełce)

            Nagrody ufundowane przez Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni zostaną w najbliższych dniach dostarczone do Waszych szkół.

            Gratulujemy nagrodzonym i wszystkim uczestnikom: stworzyliście ciekawe i piękne prace, który przybliżyły nam geografię i kulturę przedstawionych krajów. BRAWO!!!

          • Światowy Dzień Bez Tytoniu

          • Co roku, 31 maja obchodzimy Światowy Dzień Bez Tytoniu. Święto stanowi okazję do zwrócenia uwagi całego świata na powszechność nałogu palenia papierosów i jego negatywne skutki zdrowotne. Światowy Dzień bez Tytoniu został ustanowiony przez WHO w 1987 roku ze względu na rosnącą liczbę osób uzależnionych i pacjentów ze schorzeniami wywoływanymi przez palenie papierosów - głównie nowotworami płuc, przełyku, krtani, gardła czy trzustki. Na całym świecie po papierosy sięga regularnie ponad miliard osób. Jeśli nie zostaną podjęte pilne działania zapobiegawcze, do roku 2030 tytoń może doprowadzić do zgonu ponad 8 milionów ludzi!

            Autor: Iwona Pogoda, źródło: www.gov.pl

      • Kontakty

        • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
        • zswerynia@zswerynia.pl
        • boguslawa.sobowska-rekut@zswerynia.pl
        • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
        • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
        • 814-14-04-726
        • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
        • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
        • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
        • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • Logowanie