• Praktyki zawodowe w Weryni

          • Jak co roku uczniowie klas drugich i trzecich z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni odbywali praktyki zawodowe w firmach, instytucjach i przedsiębiorstwach na terenie województwa podkarpackiego, a w większości w naszym powiecie kolbuszowskim. Jedna uczennica odbywała praktykę w Niemczech w firmie specjalizującej się w architekturze krajobrazu. Pomimo epidemii koronawirusa udało się  je zorganizować dla wszystkich uczniów, a zaplanowana praktyka zagraniczna w Hiszpanii odbędzie się w przyszłym roku szkolnym. Dyrektor szkoły chcąc zapewnić praktyki na wysokim poziomie podpisuje stosowne umowy ze sprawdzonymi partnerami, którzy mogą zaoferować uczniom możliwość poszerzania swojej wiedzy i zdobywania potrzebnych umiejętność zawodowych.

            Miesięczne praktyki odbywali zarówno uczniowie Technikum kształcący się w zawodach: technik architektury krajobrazu, technik ekonomista, technik żywienia i usług gastronomicznych, jak i też uczniowie Szkoły Branżowej I stopnia w zawodach: kucharz i monter sieci i instalacji sanitarnych.

            Ekonomiści sprawdzali swoje wiadomości i umiejętności zawodowe w biurach rachunkowych, instytucjach, urzędach, bankach oraz w firmach. Pracowali oni głównie w działach administracyjnych, księgowości, kadr, płac itp.,  prowadzili dokumentację, zajmowali się księgowością oraz analizowali finanse firmy. Monterzy sieci i instalacji sanitarnych doskonalili swoje umiejętności angażując się w zakładanie i montaż instalacji sanitarnych w budynkach i mieszkaniach. Profesjonalną obsługą konsumentów zajmowali się  technicy żywienia i usług gastronomicznych oraz  kucharze.  Swoje praktyki  odbywali w lokalach gastronomicznych, hotelach i restauracjach. Przygotowywali posiłki, serwowali dania, obsługiwali gości. Architekci krajobrazu pracowali głównie w szkółkach roślin ozdobnych, gdzie poznawali proces produkcyjny roślin i ich pielęgnację aby nadawały się do obsadzania ogrodów, parków i ulic.

            Praktyka była świetnym doświadczeniem zawodowym, dała uczniom możliwość zweryfikowania swoich wiadomości i umiejętności nabywanych w szkole podczas lekcji. Uczniowie mogli wtedy zastosować zdobytą wiedzę praktycznie w realnych warunkach i w ten sposób zdobywać cenne doświadczenie zawodowe.  Praktyka, podobnie jak przyszła praca wymagała od uczniów: punktualności, rzetelności, solidności i odpowiedzialności -  a więc cech jakich będzie od nich wymagał przyszły pracodawca.

            Wszyscy uczniowie ukończyli praktykę z wysokimi wynikami co świadczy o ich efektywnej pracy i umiejętności wykorzystania wiedzy zdobywanej w szkole w praktyce. Część uczniów, dzięki dużemu zaangażowaniu podczas praktyki zapewniło sobie pracę na wakacjach, gdzie będą mogli  jeszcze doskonalić swoje umiejętności zawodowe pracując na konkretnych stanowiskach i zarabiać swoje „pierwsze pieniądze”.

            Autor: Bolesław Krzysztofiński

          • Rozśpiewana Werynia

          • Trudno uwierzyć, ze szkolny muzyczny zespół Concordia ma już 10 lat!!! Ile to razy stawali oni na podium w różnych konkursach? Ile razy uświetniali szkolne i powiatowe uroczystości? Ile miejsc i wyróżnień mają na swoim koncie? Ile artykułów o nich napisano?... Zliczyć trudno, bo tyle tego  było.

            Samo założenie zespołu nie było żadną filozofią, bo przecież była potrzebna utalentowana muzycznie młodzież do uświetniania szkolnych akademii. I w zasadzie od tego się zaczęło. Sama nazwa wzięła się od napisu widniejącego na jednej kolumnie głośnikowej i tak wszyscy zadecydowali. Później już każdego roku zgłaszali się kolejno Ci najbardziej uzdolnieni wokalnie i muzycznie i… zaczęły się pochwały, sukcesy, wyjazdy, udziały w konkursach powiatowych, wojewódzkich, a  nawet ogólnopolskich.

            Teraz już to chyba trudno nie skojarzyć Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni właśnie z zespołem muzycznym Concordia. Zresztą wszyscy Ci dawni muzycy bardzo miło wspominają tamten czas muzycznych przygód, a nawet dalej działają w tym temacie, bo bez kapeli braci Pytlaków trudno wyobrazić sobie kolbuszowskie wesele,  a do szkoły Magdy Jerzuchowskiej uczęszczają młode talenty.

            Nasi niezawodni muzycy gdzie tylko się nie pokazali i nie pokażą, to zawsze prezentują wysoki poziom artystyczny, zawsze godnie reprezentują szkołę. Cieszymy się, że posiadamy tak uzdolnioną muzycznie młodzież.    

            Przypomnijmy skład zespołu: Magda Jerzuchowska, Karolina Guzior, Angelika Paluszek, Karolina Babiarz, Elżbieta Ślęzak, Justyna Witas, Gabriela Ziętek, Gabriela Kozińska, Andżelika Mytych,  Mariola Chrząstek, Magdalena Wiącek, Marcelina Kopeć, Krzysztof Białek, Mateusz Chmielowiec, Marcin Kłosiński, Adrian Pawłowski, Marcin Urban, Piotr Pytlak, Dariusz Pytlak, Marcin Pytlak, Piotr Serafin, Albert Tęcza, Krzysztof Kopeć, Mateusz Borawiak, Mateusz Kołodziej, Mateusz Róg.  Sami widzicie, że nawet zliczyć wszystkich ciężko.

            Zapraszamy uzdolnioną muzycznie młodzież do ZSA-E w Weryni!

            Autor: K. Wachowska

          • Wakacje od kuchni

          • Od ponad dwóch tygodni możemy cieszyć się tak długo wyczekiwanymi wakacjami, czasem wolnym od podręczników, obowiązków, oceniania, czasem relaksu i odpoczynku.  Książki zostały odłożone gdzieś głęboko na półki, hasło i login do e-dziennika zapomniane, ale czy tak naprawdę da się zapomnieć o tym co robiliśmy jeszcze parę tygodni wcześniej w szkole? Zwłaszcza podczas ciekawych zajęć praktycznych? Na pewno nie! Wiedzą o tym uczniowie ZSA-E w Weryni kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz, bo oni czasem może nawet nieświadomie, ale nadal  kontynuują swoją praktyczną naukę zawodu w codziennym życiu. Zwłaszcza podczas wakacji można wykazać się tyloma zdobytymi umiejętnościami, bo jest to taka ciepła pora roku, kiedy przyroda obdarowuje nas licznym darami - chociażby w postaci soczystych, pełnych witamin i innych składników odżywczych owoców i warzyw. Każdego dnia coś zbieramy w ogródku, coś próbujemy, czegoś smakujemy, a co najgorsze zapominamy o długo obiecanej sobie diecie!  Mamy też więcej wolnego czasu na przygotowanie tych wszystkich smacznych, kolorowych i przede wszystkim odżywczych potraw i posiłków. Dla młodych gastronomów to idealna sytuacja by wykorzystać sezonowe owoce i przygotować na przykład koktajle, sałatki, galaretki czy ciasta z owocami. Świadomość wartości odżywczych większości owoców jagodowych (np. malin, jeżyn, czarnej i czerwonej porzeczki) powoduje, że chcemy z nich korzystać przez cały rok i znów przypominamy sobie jak można utrwalić te naturalne skarby na dłuższy czas. Przygotowywanie konfitur, dżemów, powideł może przynieść naprawdę wiele satysfakcji, a zapełnione półki spiżarni napełniają nas później ogromną dumą.

            Nasi uczniowie żywieniowcy i kucharze mają ogromną świadomość, jak ważną rolę odgrywa naturalna żywność, ta najmniej przetworzona. Warto pamiętać, że kiszone warzywa cieszą się coraz większą popularnością ze względu na korzystny wpływ na naszą florę bakteryjną w jelitach, a co z tym jest związane, też i na naszą odporność organizmu. Także sezon na kiszenie ogórków uważam za rozpoczęty, stąd też kolejny przykład na „domowe praktykowanie”. Wystarczą chęci, a do ogórków świeży koper, odrobina czosnku i znajomość naszych tajemniczych receptur i już za jakiś czas można „palce lizać”, bo takie pyszne wszystko! Pracy w kuchni nigdy nie brakuje, wiedzą o tym nasi uczniowie, ale praca wykonywana z pasją, bez stresu, z miłości do innych, daje mnóstwo satysfakcji i prowadzi do osiągnięcia sukcesów. W naszej szkole uczymy tego wszystkiego  jak trafić przez żołądek do serca. Zapraszamy wszystkich, którzy lubią gotować, próbować, smakować i eksperymentować w kuchni. Czekamy na was!

            Autorzy: A.Fitał, K.Wachowska

          • Zmiana w otoczeniu szkoły

          • Starostwo Powiatowe w Kolbuszowej przeznaczyło środki finansowe na wymianę nawierzchni chodnika prowadzącego do pomocniczego budynku dydaktycznego - z płyty chodnikowej na kostkę brukowąW chwili obecnej trwają intensywne prace przy tej inwestycji.  

          • Mamy powody do dumy

          • Rok  zaczęliśmy intensywnie i pracowicie! W styczniu uczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni przystąpili do egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe. Niewątpliwie zawsze wiąże się to z dużym stresem, gdyż poziom testów jest naprawdę wysoki.
            Z ogromną dumą i radością informujemy o naszych imponujących sukcesach. Wszyscy architekci krajobrazu uzyskali kwalifikacje dotyczące organizacji prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu (R.22). Ponad 90% ekonomistów wykazało się zaawansowaną wiedzą i umiejętnościami w zakresie planowania i prowadzenia działalności w organizacji (AU.35). 77% uczniów zdało egzamin z organizacji żywienia i usług gastronomicznych (T.15).
            Wysoka zdawalność jest bez wątpienia efektem połączenia wiedzy i umiejętności praktycznych. Nasi uczniowie chętnie uczestniczą w rozmaitych kursach, warsztatach, praktykach zawodowych. Ekonomiści wykonują prace finansowe, księgowe, kadrowe i płacowe. Realizują działania planistyczne, analityczne i sprawozdawcze. Architekci krajobrazu umiejętnie dobierają rośliny, tworzą estetyczne kompozycje, projektują ogrody. Uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych przyrządzają wyszukane potrawy i serwują je w nietuzinkowy sposób.
            Dzięki zaangażowaniu w realizację projektów unijnych, wielu naszych uczniów miało także możliwość zweryfikowania swoich kompetencji zawodowych oraz umiejętności językowych podczas wyjazdów zagranicznych do Hiszpanii, Portugalii i Wielkiej Brytanii.

            Autor: Paweł Serafin

          • Co nowego od września w szkole?

          • Dobra wiadomość dla uczniów. W przyszłym roku szkolnym  będziemy prowadzić dla poszczególnych zawodów innowacyjne zajęcia pozalekcyjne:

            DIETETYKA I ESTETYKA POTRAW, ZUMBA FITNESS technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz
            ARANŻACJA WNĘTRZ technik architektury krajobrazu
            MINIPRZEDSIĘBIORSTWO MŁODZIEŻOWE technik rachunkowości
            BANKOWOŚĆ I FINANSE technik ekonomista
            OBSŁUGA I EKSPLOATACJA POJAZDÓW monter sieci i instalacji sanitarnych

            Będziecie mogli podczas tych zajęć rozwijać swoje pasje i zainteresowania.

      • Kontakty

        • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
        • zswerynia@zswerynia.pl
        • boguslawa.sobowska-rekut@zswerynia.pl
        • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
        • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
        • 814-14-04-726
        • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
        • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
        • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
        • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • Logowanie