Aktualności

          • Nowoczesna gastronomia

          • Obecne trendy kulinarne na rynku gastronomicznym uległy zmianie. Miłośnicy kuchni poszukują ciekawych metod przygotowania innowacyjnego jedzenia. Kucharze stosują metody, techniki kulinarne, smaki czy produkty, które zaspokoją potrzeby wymagającego, świadomego konsumenta, ale też pozwolą na maksymalne jego wykorzystanie i niemarnowanie. W naszej szkole również uczniowie są na bieżąco z nowościami w gastronomii. Podczas doradztwa zawodowego 22 maja 2025 roku uczniowie klasy 3 az wspólnie z nauczycielkami przygotowali wiele smakołyków, które zachwycały nie tyko oczy, ale i podniebienia. Przygotowano minimalnie przetworzone i kolorowe koktajle z warzyw, owoców oraz różnych przypraw: smoothie ze szpinaku, buraków, pomidorów, koktajl z arbuza, mango, brzoskwini i truskawek. Przygotowano pokaz bezalkoholowych drinków, mini zakąski oraz słodkości: lody molekularne, dubai chocoolate, angel hair – chocolate Ugurlu, tartaletki, cake pops i monoporcję z sernika z Lotus Biscoff Creme. Przybyli uczniowie szkół podstawowych mogli poznać ofertę naszej szkoły oraz degustować przygotowane smakołyki.


            Autor. A. Tęcza

          • Nowoczesna zieleń w praktyce – warsztaty i konkurs dla uczniów

          • W naszej szkole ruszyła realizacja projektu „Kierunek: Sukces”, realizowanego w ramach programu DOBRY POMYSŁ z Regionalnej Fundacji Rozwoju SERCE.
            Pierwszym z działań były warsztaty dla uczniów z zawodu technik architektury krajobrazu, podczas których młodzież tworzyła zielone obrazy z mchu oraz innych naturalnych materiałów, takich jak liście, gałązki, szyszki czy kora. To nowoczesna forma zieleni we wnętrzach, inspirowana ideą ogrodów wertykalnych – trwała, estetyczna i w pełni bezobsługowa.

            Podczas zajęć młodzież własnoręcznie komponowała zielone dekoracje, poznając przy tym praktyczne zastosowania roślin w aranżacji współczesnych przestrzeni. Zwieńczeniem warsztatów był konkurs na najciekawszą pracę – wszystkie kompozycje prezentowały wysoki poziom estetyczny, pomysłowość i dużą wrażliwość na formę.

            Oto wyniki konkursu:

            • I miejsce – Patrycja Lampart kl. 4az
            • II miejsce – Karolina Sikora kl. 3az
            • III miejsce – Karolina Jadach kl. 4az
            • Wyróżnienia: Aleksandra Chmielowska kl. 3az, Julia Pawlak kl. 2az, Paulina Sudoł kl. 2az

            Laureatki otrzymały nagrody rzeczowe, a wszyscy uczestnicy zostali uhonorowani pamiątkowymi dyplomami.

            Wydarzenie miało na celu nie tylko rozwijanie umiejętności manualnych i wyobraźni, ale również promowanie zrównoważonych, roślinnych rozwiązań w projektowaniu wnętrz.

            Była to wyjątkowa okazja, by doświadczyć, jak wiele może zmienić świadome wprowadzanie natury do codziennego otoczenia – nawet w formie niewielkiego obrazu zawieszonego na ścianie.

            Autor: Irmina Piłat

          • Zwycięskie logo!

          • W maju w naszej szkole oraz szkołach partnerskich w Chorwacji oraz Grecji odbył się konkurs na logo projektu Ctrl your e-destiny w ramach programu Erasmus+ KA2 VET Kształcenia i Szkolenia Zawodowe. Uczniowie z każdego kraju przygotowali kilkanaście propozycji, z których jury wyłoniło 3 najlepsze. Zwycięskie logo z naszej szkoły,  przygotowane przez Gabrielę Sadecką z klasy II Technikum w zawodzie technik architektury krajobrazu, w kolejnej turze głosowania zmierzyło się z projektami z Chorwacji oraz Grecji. W głosowaniu internetowym wzięło udział 8 nauczycieli. Ostatecznie zwycięzcą okazało się logo chorwackie, które będzie oficjalnym symbolem projektu. Gratulujemy!

            Zachęcamy również wszystkich uczniów naszej szkoły do śledzenia portali społecznościowych projektu. Linki poniżej.

            https://www.facebook.com/share/15nhGEskBk/

            https://www.instagram.com/ctrlyouredestiny/#

            Autor: Anna Stąpor

          • Dzień Ziemi z Eko-Technikami!

          • Z okazji tegorocznego Dnia Ziemi nasza grupa: Eko-Technicy aktywnie włączyła się w ogólnopolskie działania organizowane przez Centrum Edukacji Obywatelskiej. Było to dla nas nie tylko ekologiczne wyzwanie, ale też świetna okazja do współpracy z uczniami z całej Polski.

            W ramach obchodów w szkole odbyły się specjalne lekcje geografii, podczas których rozmawialiśmy o ochronie środowiska, zmianach klimatu i o tym, jak każdy z nas może działać na rzecz Ziemi. Dzięki temu zyskaliśmy nową wiedzę, ale też motywację do realnych działań.

            Naszym głównym zadaniem było uczestnictwo w projekcie online na platformie Padlet, gdzie wspólnie z innymi grupami uczniowskimi z całego kraju wykonywaliśmy różnorodne zadania ekologiczne. Tworzyliśmy plakaty, filmy, opisy działań, szukaliśmy rozwiązań dla lokalnych problemów środowiskowych, a wszystko to w duchu współpracy i zaangażowania. Efekty naszej pracy można było śledzić na wspólnej, wirtualnej tablicy, gdzie każda szkoła dzieliła się swoimi pomysłami i inicjatywami.

            Na zakończenie obchodów w klasie II ez technikum odbyły się praktyczne warsztaty z segregowania odpadów, które przeprowadziliśmy w ramach lekcji geografii. Uczniowie mieli okazję sprawdzić swoją wiedzę w praktyce i przekonać się, jak ważne są codzienne nawyki w trosce o środowisko. Warsztaty będą kontynuowane w czerwcu po powrocie uczniów z praktyk zawodowych tak, aby objąć nimi wszystkie klasy technikum.

            Dziękujemy wszystkim nauczycielom, i naszym kolegom i koleżankom ze szkoły. Wierzymy, że każde nawet najmniejsze działanie ma znaczenie. My działamy dalej z myślą o planecie!

            Eko-Technicy z opiekunami :B.Twardowską, B. Sobowską- Rekut

          • Rozwój umiejętności i niezapomniane doświadczenia

          • Dzięki uzyskanej akredytacji i projektowi o numerze 2024-1-PL01-KA121-VET-000212484 mamy niesamowitą okazję odbywać trzytygodniowe praktyki zawodowe w Ostrawie. Projekt jest w 100% finansowany ze środków Unii Europejskiej i skierowany do uczniów uczących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, kucharz, technik eksploatacji portów i terminali, technik architektury krajobrazu oraz technik ekonomista.

            Każdego dnia zdobywamy nowe doświadczenia w lokalnych firmach i restauracjach, gdzie uczymy się zawodu w praktyce – dokładnie w takich miejscach, jakie odpowiadają naszym kierunkom kształcenia.

            Żywieniowcy
            Amelia Serafin i Sylwia Lewandowska pracują w Best Western Hotel Vista, Julia Jurkowska i Anna Tęcza w Starobělská Koliba, Wiktoria Streb i Ewelina Olejarz w Kanteen Restaurace, a Wiktoria Ofiara i Barbara Serafin w Restaurace HAPEČKO.

            Kucharze
            Amelia Tataru i Patrycja Sondej – zdobywają doświadczenie w Řízkarna u Orla. Uczymy się tu przygotowywania potraw, serwisu dań, kontaktu z gośćmi i pracy zespołowej w kuchni.

            Terminale
            Anna Buczek, Dawid Krok i Patryk Kasica pracują w Albert Hypermarket, a Kacper Wilk
            i Kacper Zagroba w innym oddziale tej samej sieci. Poznajemy tu tajniki zarządzania towarami, logistyki i organizacji pracy w dużych punktach sprzedaży.

            Architekci
            Aleksandra Działowska i Wiktoria Blicharz odbywają praktyki w Technické služby Moravská Ostrava a Přívoz. To dla nas świetna okazja do obserwowania, jak dba się o przestrzeń miejską
            i zieleń w innym kraju.

            Ekonomiści
            Ania i Magdalena Gniewek odbywają praktyki w V4 Legal, a Jessica Ozga w Lowcost Hotel Ostrava. Mamy możliwość zapoznać się z pracami biurowymi i obiegiem dokumentów.

            Pobyt w Czechach nie ogranicza się jednak wyłącznie do pracy. W czasie wolnym zwiedzamy
            i poznajemy czeską kulturę. Do tej pory odwiedziliśmy  Vitkovice – dawny kompleks przemysłowy zamieniony w nowoczesne centrum edukacyjne, rynek główny Ostrawy i urokliwy Ołomuniec, pełen pięknych zabytków i niesamowitej atmosfery.

            Ten projekt to dla nas nie tylko szansa na rozwój zawodowy, ale też możliwość sprawdzenia się
            w nowym środowisku, przełamania bariery językowej i nawiązania wielu nowych znajomości. Jesteśmy wdzięczni za tę możliwość i korzystamy z niej w 100%! ?

             

            Uczestnicy projektu

             

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub
        17 227 13 32
        numery wewnętrzne:
        101 sekretariat
        103 dyrektor
        105 zastępca dyrektora
        107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa


        Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz
        zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk
        beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg
        elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca:
        Powiat Kolbuszowski
        ul. 11-go Listopada 10
        36-100 Kolbuszowa
        NIP 814-15-73-682

        Odbiorca:
        Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni
        Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie