Autorzy: K.Ptaś, B.Sobowska-Rekut
Wiosenne wydanie szkolnej gazetki Events można przeczytać na witrynie biblioteki.
Autorzy: K.Ptaś, B.Sobowska-Rekut
Wiosenne wydanie szkolnej gazetki Events można przeczytać na witrynie biblioteki.
Autorzy: A.Biestek, A.Kiwak
Na taką pochwałę zasługują przedszkolaki z Przedszkola Publicznego w Weryni, które zawitały do naszej szkoły na warsztaty kulinarne. Ich zapał i zaangażowanie w wykonywaniu drobnych wypieków cukierniczych był ogromny i odwrotnie proporcjonalny do wzrostu. Opiekę nad młodziutkimi kursantami warsztatów cukierniczych sprawowali uczniowie klasy 2 technikum żywienia: Anna Styczyńska, Edyta Wodczyc, Katarzyna Twardowska, Eliza Sajdak, Sebastian Pająk, Michał Sukiennik, Karol Szlachetka wraz z opiekunem panią Agnieszką Biestek. Wspaniała atmosfera zajęć sprawiła, że nawet najmłodsi śmiało próbowali swych sił i umiejętności w cukiernictwie wykonując grzebyki oraz ciasteczka- amoniaczki, ozdabiane z dziecięcą fantazją kolorowym lukrem według uznania. Pod koniec zajęć przygotowały sałatkę ze świeżych owoców. Przedszkolaki były zachwycone efektami swojej pracy, tym bardziej, że mogły je na
Autorzy: A.Tęcza, W.Majewska, A.Kiwak
Sztuka kulinarna otwiera przed nami niezwykłą możliwość poznawania fascynujących smaków, zapachów i tradycji z różnych stron świata. Wystarczy kilka niezwykłych produktów, trochę kuchennej "magii" i już sprawny kucharz przenosi nas do niezwykłych, egzotycznych miejsc. Dlatego w ostatnią sobotę uczniowie pierwszych, drugich i trzecich klas spędzili kilka godzin na przygotowaniu fantazyjnych potraw.
Uczestnicy II edycji projektu "Młodzi kreatorzy smaków" wzięli udział w szkoleniu, które prowadził Jacek Świerk z Podkarpackiej Akademii Kulinarnej - ekspert kulinarny, trener, ambasador kulinarny firm Sokołów S.A i Nestle Polska S.A.
Tematyka szkolenia obejmowała: aranżację potraw na talerzu, sporządzanie rolad mięsnych, techniki serwowania rolad, filetowanie ryb, obróbkę termiczną ryb – technologię Vario. Uczniowie przygotowali wyśmienite potrawy takie jak: łosoś na salsie ananasowej, łosoś na ratatui, rybę po Chorwacku, kominy ziemniaczane, roladę z pstrąga, fantazyjną i pawie oko, gravlax, sałatkę z gravlaxem i awokado, kotleciki warzywne, łososia w czarnym sezamie, triopitakię, naleśnikową i hrabską roladkę, placuszki z kiszonej kapusty i karkówkę z chutney.
Udział w szkoleniu zapewne pozostanie długo w pamięci uczniów, ponieważ na co dzień nie mają możliwości przygotowania potraw z tak drogich surowców. Szkolenie pt. "Nowe trendy kulinarne – sporządzanie zakąsek zimnych i gorących” było możliwe dzięki Regionalnej Fundacji Rozwoju Serce w Kolbuszowej.
Autorzy: K.Rębisz, A.Kiwak
To co dobre szybko się kończy i tak też było z naszymi zajęciami. Dzięki programowi, prowadzonemu przez Regionalną Fundację Rozwoju SERCE uczniowie naszej szkoły mogli rozwijać swoje pasje w zajęciach muzycznych oraz tanecznych prowadzonych przez profesjonalnych trenerów. Po wielu próbach, ciężkiej pracy ale i wspaniałych doświadczeniach została nagrana „płyta”. I to nie byle jaka, bo profesjonalna nagrana w studiu przy Radiu Rzeszów. Przy tej okazji uczniowie mieli też możliwość udziału w audycji „Dobra nuta”. Wszyscy zmęczeni ale i zadowoleni otrzymali własne krążki. Grupa taneczna w tym czasie, też nie próżnowała. Przygotowali układ taneczny do wybranego wspólnie utworu. I tak wszyscy razem, przy wsparciu trenerów, nauczycieli i kamerzysty w czerwcu na zakończenie zajęć nagrali film promujący szkołę. Premiera odbyła się w trakcie akademii z okazji zakończenia roku szkolnego. Myślę, że efekt końcowy zaskoczył nas wszystkich bardzo pozytywnie. Wiele wysiłku, dobry pomysł i zaangażowanie opłaciły się. Oby jak najwięcej takich inicjatyw i pozytywnych młodych ludzi. Bardzo dziękuję wszystkim którzy wzięli udział zarówno w zajęciach jak i nagraniu. Będzie nowy rok – będą nowe pomysły. Zdjęcia
Autorzy: A.Kwiecień, A.Kiwak
Wreszcie nadszedł długo wyczekiwany dzień wyjazdu na praktykę do Turyngii. Jeszcze w świątecznych nastrojach, o godzinie 1:00 w nocy dnia 30 marca 2016 r. żegnani przez rodziców wsiedliśmy do busa. Podróż była męcząca – w końcu trzeba było przejechać przez całą Polskę – i trwała 10 godzin do końca naszego pierwszego etapu, czyli Drezna.
Drezno to jedno ze starszych i ładniejszych miast niemieckich. Chociaż końcem marca jest jeszcze szare, zieleń nie zdążyła się rozwinąć, to jednak już teraz widać wiele grup turystów podziwiających okazałe i bogato zdobione monumentalne budowle. Najważniejsze zabytki skupione są blisko siebie wokół Placu Teatralnego (Theaterplatz) i starego rynku (Altmarkt): Zwinger-pałac książęcy mieszczący obecnie wiele muzeów i wystaw prezentujących malarstwo najznakomitszych twórców renesansu; Semperoper, Kulturpalast, Albertinum, Hochschule für Bildende Kunst, Stadtmuseum. Na rzece Łaba (Elbe) w pobliżu mostu Augusta (Augustusbrücke) i mostu Karola (Carolabrücke) mieści się przystań wycieczkowych statków rzecznych, zakotwiczony jest tu również teatr na wodzie – Theaterkahn „Brett’l”. Wycieczkę po Dreźnie zakończyliśmy obiadem i spacerem nad Łabą.
Mieliśmy szczęście do pogody, ponieważ deszcz towarzyszący nam przez większą część drogi, na czas naszego pobytu w Dreźnie zrobił sobie przerwę, dopiero, gdy wyjeżdżaliśmy w dalszą drogę, zaczął padać na nowo. Z Drezna wyjechaliśmy o 14:00, o 17:30 dotarliśmy do Scheibe-Alsbach, gdzie mieści się pensjonat naszej firmy partnerskiej SHW i gdzie spędziliśmy pierwszą noc w Niemczech.
Następnego dnia po śniadaniu spotkaliśmy się z panią Ramoną Herzog, która szczegółowo opisała hotele – miejsca naszych praktyk, zwyczaje panujące w tych hotelach i zakres naszych obowiązków. Objaśniła również, jak wypełniać kartę pracy (Arbeitsblatt). Niedługo potem dwoma samochodami wyruszyliśmy do hoteli. Ze względu na duże odległości pomiędzy nimi, niektórzy z nas dotarli na miejsce późnym popołudniem. Najdalej położony jest Hotel zur Kaiserpfalz i tam nasze koleżanki pojechały dopiero następnego dnia – 1 kwietnia, który powitał nas z kolei zimowym krajobrazem – śniegiem w takiej ilości, jakiej nie było u nas przez całą zimę.
W poszczególnych hotelach, każda para praktykantów została powitana przez kierownika hotelu, często nawet przez właściciela, oprowadzona po hotelu, wskazano nam nasze pokoje i przedstawiono zakres prac, jakie będziemy wykonywać. Będzie to przede wszystkim praca w kuchni i restauracji, czasami w pokojach, tzw. service. Trzeba się dobrze wyspać, następnego dnia się zacznie!;)) Zdjęcia
Bis bald!
Wszystkie informacje dotyczące organizacji wyjazdu uczniów znajdują się w zakładce "projekty zagraniczne"
Autorzy: G.Warunek, A.Kiwak
Monterzy, już po raz kolejny uczestniczyli w pokazie techniki sanitarnej, tym razem przygotowanym przez firmę Ridgid. Firma ta specjalizuje się w produkcji nowoczesnych narzędzi wykorzystywanych w trakcie prac monterskich. Pokaz został zorganizowany w CKP w Kolbuszowej w dniu 05.04.2015 r.
Uczniowie mogli nie tylko zobaczyć ale i popracować m.in.
- gwintownicą stacjonarną, gwintownicą elektryczną, rowkarką,
- nowoczesnymi narzędziami do inspekcji i czyszczenia kanalizacji,
- narzędziami do wykonywania połączeń i cięcia rur.
Dzięki temu pokazowi uczniowie mogli poszerzyć swoją wiedzę i zwiększy doświadczenie potrzebne do wykonywania swojego zawodu. Zdjęcia
Autor: M.Serafin
Zakończyły się zajęcia pozalekcyjne z przygotowania zawodowego w ramach projektu Erasmus+ Praktyka zawodowa w Turyngii - szansą na dobrą pracę". W zajęciach uczestniczyło 12 żywieniowców z klas II i III technikum, którzy w ramach szkolenia "Mała gastronomia" nabywali wiedzę i umiejętności praktyczne niezbędne do odbycia praktyki zawodowej w Niemczech. Tematyka zajęć związana była z przygotowaniem regionalnych i tradycyjnych potraw kuchni polskiej takich jak: dramstiki faszerowane serem i ziołami, ziemniaki opiekane z majerankiem, surówka kiszona ze śliwką i gruszką oraz oryginalne pierogi czekoladowe i mufiny z myszką Miki. Grupa zajęciowa pracowała rzetelnie i z zapałem. Przyznała, że zajęcia z gastronomii były dla nich wyzwaniem i możliwością zdobycia nowych umiejętności zarówno w zakresie przyrządzania potraw jak również z obsługi konsumenta. Miłym akcentem na zakończenie zajęć była wspólna obsługa kelnerska i degustacja kulinarnych smakołyków. Zdjęcia
Autorzy: P.Gielarowska, P.Serafin
Zapraszamy chętnych uczniów do udziału w kolejnej edycji konkursu ekonomicznego: gry terenowe, który odbędzie się już 27 kwietnia br.
Autorzy: M.Laube-Skowrońska, A.Kiwak
Sport jest wspaniałym sposobem spędzania wolnego czasu, a różnorodność dyscyplin każdemu pozwoli znaleźć coś dla siebie. W naszej szkole szczególną popularnością cieszą się sporty zespołowe, szczególnie siatkówka, dlatego w środę 23 marca został rozegrany Turniej w Piłce Siatkowej Dziewcząt, do którego zgłosiły się drużyny niemal ze wszystkich klas. Po emocjonujących meczach do finału zakwalifikowały się cztery drużyny reprezentujące: klasę I ez, III eh, III tż, III aż. W decydującym meczu i po zaciętej walce pierwsze miejsce wywalczyły dziewczęta z klasy I eż, które otrzymały Puchar Dyrektora Szkoły, wręczony przez pana dyrektora Stanisława Olszówkę. Drugie miejsce dziewczęta z klasy III eh. Trzecie miejsce wywalczyła dziewczęta z klasy III tż.
Wszystkim uczestniczkom serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów sportowych. Zdjęcia
Autorzy: A.Styczyńska, B.Bryk, K.Wachowska
Każda kariera zawodowa zaczyna się od rozmowy kwalifikacyjnej. Dla niektórych jest to najtrudniejszy etap zdobycia pracy ze względu na stres. Rozmowa o pracę to moment, kiedy staje się ,,twarzą w twarz” z potencjalnym pracodawcą i właśnie wtedy wszyscy chcą pokazać się jak najlepiej, zaprezentować swoją wiedzę i doświadczenie. Taką właśnie rozmowę odbyła młodzież z drugich klas technikum, bo w ubiegłą środę tj. 23.03.16 r. w naszej szkole odbył się szkolny konkurs ,,Moja pierwsza rozmowa kwalifikacyjna”. Zadaniem uczestników było wybranie sobie firmy, w której chcieliby pracować zgodnie z kierunkiem kształcenia i przeprowadzenie rozmowy kwalifikacyjnej z wybranym pracodawcą. Osoby, które zgłosiły się do konkursu musiały byś pewne siebie, rezolutne i kreatywne. Jury w składzie: p. Mieczysław Oślizło, p. Iwona Pogoda, p. Urszula Kuna i p. Ewa Serafin, oceniało m.in. kompletność dokumentów aplikacyjnych, estetykę wyglądu, atrakcyjność autoprezentacji, kulturę języka oraz zaangażowanie. Uczniowie byli bardzo zadowoleni z przebiegu rozmowy. Tak o konkursie mówi Paulina: ,, Hmm, myślę, że jest to przydatne, gdyż mamy wzór takiej prawdziwej rozmowy kwalifikacyjnej. Nie obyło się bez odrobiny stresu, ale było warto. Niektóre pytania były podchwytliwe i trzeba było uważać, co się mówi”. Zaś Szymon z Karolem stwierdzają:
,,Świetna postawa prowadzących program pozwoliła nam zapomnieć o panującym wsród uczestników stresie, co przełożyło się na efektywniejszą rozmowę. Wszyscy uczestnicy byli traktowani równo. Na sali dało się wyczuć prawdziwą atmosferę rozmowy kwalifikacyjnej”.
Uczniowie udowodnili, że są gotowi do przeprowadzenia rozmowy na prawdziwym rynku pracy, a konkurs był dla wszystkich wyjątkowym doświadczeniem.
Laureatami zostali:
I miejsce - Anna Styczyńska kl. II tż
II miejsce - Radosław Rębisz kl. II ae, Paulina Darłak kl. II ae
III miejsce - Arkadiusz Łakomy kl. II ae, Gabriela Chrząstek kl. II tż
Uważamy, że jest to świetne przedsięwzięcie, które przygotowuje nas z jednej strony do konfrontacji z potencjalnym pracodawcą na rynku pracy, a z drugiej uczy właściwego nawiązywania kontaktów interpersonalnych. Już dziś zapraszamy do konkursu za rok! Zdjęcia
Autorzy: K.Ptaś, U.Kuna, K.Wachowska
Wolność należy do tych wartości, które doceniamy dopiero wtedy, jak ją stracimy. Aby przekonać się jakie konsekwencje czekają ludzi, którzy mają konflikty z prawem - uczniowie z klas pierwszych, drugich i trzecich ZSA-E w Weryni 22 marca br. odwiedzili zakład karny w Załężu. Celem i założeniem wyjazdu było działanie profilaktyczne i wychowawcze szkoły w dążeniu do zapobiegania demoralizacji i przestępczości wśród młodzieży, a przez to osiągnięcie korzystnych zmian w osobowości i zachowaniu uczniów. Po przejściu dokładnej kontroli młodzież wraz z opiekunami została zaprowadzona do więziennego Kina-Celi, gdzie jeden ze strażników przedstawił krótko życie więzienne, uświadomił przybyłym skutki łamania Kodeksu Karnego oraz konsekwencje wynikające ze złych zachowań. Następnie wyświetlono film oparty na prawdziwych wydarzeniach w reżyserii Macieja Słysza. „Za pięć dwunasta” to krótkometrażowa i przejmująca produkcja, opowiadająca o codziennym życiu skazanych oraz smutnej historii głównego bohatera Zbigniewa. Kolejnym punktem było spotkanie z samymi aktorami filmu, których przywitano ogromnymi owacjami. Uczniowie mieli nawet możliwość zadania kilku pytań samym aresztowanym. Jako społeczność uczniowska przekazaliśmy przybory szkolne dla dzieci więźniów. Wyjazd zorganizowano przy pomocy samorządu uczniowskiego.
Autorzy: W.Majewska, A.Tęcza, A.Kiwak
Pod takim hasłem w PSP w Woli Rusinowskiej odbyły się warsztaty kulinarne, w których uczestniczyli nasi uczniowie. Warsztaty poprzedzone były prelekcją na temat zdrowego odżywiania. Pod noże uczestników spotkania poszły marchewki, biała rzodkiew, buraczki ćwikłowe, pomidory, ogórki, pory, kalarepki, jabłka, gruszki, arbuzy i truskawki. Warzywa i owoce w rękach dzieci zamieniały się w barwne kwiaty, liście, owocowe koreczki i inne wspaniałe arcydzieła. Przygotowane zostały również kolorowe tartinki i kanapki, które dzieci udekorowały nowalijkami i kiełkami wcześniej wyhodowanymi w szkole. Po wyczerpującej pracy wszystkie przyrządzone smakołyki zostały z ogromnym apetytem zjedzone. Zdjęcia
Autor: K.Wachowska
Już po raz ósmy Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni wraz ze Starostwem Powiatowym w Kolbuszowej organizuje konkurs literacki. Zapraszamy wszystkich, którzy mają bogatą wyobraźnię i lubią pisać, tworzyć, odkrywać, radośnie nazywać proste rzeczy...
Termin nadsyłania prac drogą pocztową – 4 kwietnia 2016 roku – (tj. poniedziałek) decyduje data stempla pocztowego.
Regulamin konkursu
Formularz zgłoszeniowy
Autorzy: K.Ptaś, A.Tęcza, I.Pogoda
Wiosna to radosna pora roku kojarząca się z zielenią, kwiatami, powrotem ptaków oraz bryzą ciepłego, wiosennego powietrza… Co roku 21 marca z okazji pierwszego dnia kalendarzowej wiosny, w szkole przygotowujemy potyczki międzyklasowe, gdzie już tradycyjnie nagrodą główną jest dowolnie wybrany „Dzień bez pytania” dla jednej z klas. W ubiegły poniedziałek impreza szkolna rozpoczęła się o godzinie 11:00 na sali gimnastycznej. Samorząd uczniowski wraz z opiekunem Iwoną Pogodą i zespołem muzycznym „Concordia” przygotował dla młodzieży sporo atrakcji. Całość rozpoczął Pan Dyrektor krótkim przemówieniem skierowanym do uczniów, po którym oddał głos wykonawcom. Kolejno przedstawiono skecz przygotowany i wykonany przez Alberta Tęczę, Szymona Majewskiego i Ryszarda Wilczyńskiego. Następnie uczniowie zmagali się z rywalami w pięciu konkurencjach. Dotyczyły one kolejno jedzenia, rysowania, znajomości utworów muzycznych, literowania oraz szybkiej reakcji na zadawane pytania. Konkurencje przeplatane były piosenkami w wykonaniu zespołu „Concordia”. Nagrodę główną otrzymała klasa IIIz, zyskując niewielką przewagę nad rywalami. Ponadto dla każdego uczestnika przewidziane były dodatkowe „np,” czyli nieprzygotowania do wykorzystania podczas wywołania do odpowiedzi ustnej lub bony do sklepiku szkolnego oraz cukierki. Szczególnego charakteru dodawała fantazyjna, wiosenna dekoracja przygotowana przez sekcję dekoratorską. Nad przebiegiem imprezy czuwał przewodniczący samorządu uczniowskiego: Krzysztof Ptaś. Zdjęcia
Autorzy: A.Tęcza, A.Fitał, W.Majewska, A.Kiwak
Święta Wielkanocne, to święta bardzo ważne dla nas chrześcijan, pełne różnych tradycji oraz symboli. Przygotowujemy się do nich zarówno duchowo jak i fizycznie. Rekolekcje szkolne za nami, czas więc na przygotowania do wielkanocnego ucztowania. Członkowie Szkolnego Klubu Pasjonatów Sztuki Kulinarnej wraz z opiekunami W. Majewską, A Tęczą i A. Fitał, jak na prawdziwych pasjonatów przystało, postanowili podzielić się swoją wiedzą, umiejętnościami oraz poradami dotyczącymi sporządzania potraw wielkanocnych oraz dekoracji świątecznych stołów. 17.03.2016 r. przygotowali wystawę pt. „Wielkanocne symbole na świątecznym stole”. Przypomnieli symbolikę produktów poświęcanych w koszyczkach w każdą Wielką Sobotę. Zaproponowali potrawy, m. in. jaja, chrzan, sól, wędliny z których każdy jest nośnikiem wielu symboli i wartości. Nie zabrakło również propozycji na świąteczne baby, mazurki oraz kolorowe drobne wypieki. Podtrzymując tradycję tych świąt organizatorzy symbolicznie „podzielili się jajem” - rozdając wszystkim uczestnikom wystawy ciasteczko w kształcie jaja, życząc oczywiście wesołych świąt. Przepisy zaprezentowanych potraw dostępne są na stronie internetowej. Zdjęcia
Autorzy: A. Tęcza, A.Kiwak
W każdej kulturze jedzenie jest nieodłącznym elementem spotkań rodzinnych, towarzyskich, uroczystości oficjalnych. To stół w dużym stopniu decyduje o prestiżu uroczystości dlatego nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych z Weryni tak wielką wagę przykładają nie tylko do smakowitości potraw, ale również do ich wyglądu, zapachu i prezentacji. Puszyste deserki z musem truskawkowym i miętą, rurki francuskie z pastą z cukinii i suszonych pomidorów, napoje gorące, babeczki z pastą z łososia oraz smakowite słodkie ciasta czekały na uczestników uroczystości, która odbyła się 8 marca 2016 roku w Starostwie Powiatowym w Kolbuszowej.Obsługę imprezy oraz przygotowanie wymienionych pyszności zapewnili uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami, paniami Anną Tęczą i Anną Wróbel. Zdjęcia
Powered by aSc EduPage