Technik architektury krajobrazu
Ekonomiczne Gry Terenowe
Komunikat
Świadek
- 30
Od 30 maja przebywa w Polsce znany ewangelizator z Kolumbii – Marino Restrepo, nazwany „Świętym Pawłem na nasz wiek”. Jest to człowiek, który był kompozytorem muzycznym i producentem filmowym w Hollywood, a w 1997 roku został porwany dla okupu przez bojowników z terrorystycznego ugrupowania. Czekając przez sześć miesięcy na wyrok śmierci w amazońskiej dżungli, przeżył tajemnicze spotkanie z Bogiem i głęboką przemianę życia. Od tamtego czasu jeździ po świecie i dzieli się przejmującym świadectwem, zachęcając do „życia w Bożym świetle”. Gościliśmy Go również w naszej szkole. W poniedziałek ( 5 czerwca) podczas spotkania podzielił się świadectwem swego nawrócenia. W dowód wdzięczności za poświęcony czas przedstawicielki uczniów wręczyły gościowi zdjęcie naszej kaplicy. A możliwość rozmowy z nimi po hiszpańsku wprawił gościa w doskonały nastrój. Na pamiątkę spotkania pozostanie w bibliotece szkolnej jego książka „Z mroku do światła”.
Autor: W. Cesarz
Footballowa 2023
- 12
11 czerwca 2023 kolejny raz młodzież naszej szkoły przygotowała catering dla uczestników imprezy Footballowa Kolbuszowa, która po raz czwarty odbyła się w Weryni. Uczniowie wspólnie z nauczycielkami przygotowali stoisko ze zdrowymi, kolorowymi przekąskami. Przybyli goście częstowali się szotami warzywnymi z dipem koperkowym, koktajlami truskawkowo-bananowymi, truskawkowo-waniliowymi i sałatką owocową . Nasze stoisko jak zawsze cieszyło się zainteresowaniem, a owocowe przekąski natychmiast znikały ze stołów. W rozgrywkach sportowych naszą szkołę reprezentowali uczniowie Szkoły Branżowej z klasy I i II.
Autor: A. Tęcza, W. Majewska
Edukacja dla bezpieczeństwa- na strzelnicy sportowej
W dniach 5, 6, 7 czerwca bieżącego roku, uczniowie klas pierwszych Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni, realizowali zaplanowane na przedmiocie EDUKACJA DLA BEZPIECZEŃSTWA strzelanie sportowe. Strzelanie odbyło się na nowej strzelnicy sportowej w Kolbuszowej, gdzie uczniowie poznali nie tylko zasady wykonywania strzelania, ale również podstawy posługiwania się bronią, pozycje strzeleckie i obsługę karabinka sportowego. Ze względów bezpieczeństwa, pierwsze strzelanie zrealizowano bronią pneumatyczną potocznie zwaną „wiatrówką”. Część uczniów poradziła sobie z tym zadaniem całkiem dobrze biorąc pod uwagę fakt, iż nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z karabinkiem sportowym i samo trafienie w tarczę było dla nich nie lada wyzwaniem.
Autor: B. Krzysztofiński
Podsumowanie działań ekologicznych z projektem MPHD w ZSAE w Weryni
- 96
W ramach projektu „MP Health Direct”, czyli ,,Kierunek na zdrowie psychiczne i fizyczne” w trakcie roku szkolnego realizowaliśmy zaplanowane działania ekologiczne w kwestiach związanych z ochroną środowiska i zdobywania wiedzy w tym zakresie:
- w tym celu skorzystaliśmyze stron internetowych, na których wyszukiwaliśmy materiały pomocnicze,uczniowie uczestniczyli również w webinariach,aby ułatwiać wymianę skutecznych praktyk edukacyjnych w tym zakresie
- dzięki temu wprowadzaliśmy umiejętności ekologiczne wśród uczniów, które wpłyną na gospodarkę niskoemisyjną, oraz mogą mieć charakter ogólny, jak np. zrównoważone rolnictwo, ochrona gleb i powietrza, zmniejszenie wykorzystania energii i ilości odpadów.
W trakcie trwania projektu w roku szkolnym 2022/23 podjęliśmy następujące działania ekologiczne:
- zorganizowaliśmy wraz z uczniami Światowy Dzień Sprzątania Świata
(początkiem października oraz maja), - uczniowie brali udział w projekcie ekologicznym „Eko Szkoła” i w konkursach ekologicznych: Powiatowym Konkursie wiedzy o ochronie przyrody na płaskowyżu kolbuszowskim, Olimpiadzie Ekologicznej- etap szkolny, Poznaj świat - w kategorii: Dary lasu,
- odbyły się spotkania w ramach projektu Eko Szkoła: na temat wiedzy ekologicznej, na temat ochrona bioróżnorodności leśnej uczestnicy- kl. 4 i szkoła branżowa oraz webinaria pt. Środowisko przyrodnicze globalnie oraz Mroczny sekret Internetu. Odbyło się spotkanie z Dominiką Lasotą pt. Czy używanie smartfona i telefonu jest ekologiczne?Tydzień edukacji globalnej – Ekologiczna gra korytarzowa – Szkoła ponad granicami, Pomóżmy ptakom przetrwać zimę, Światowy dzień wody, Ziemia jako system społeczno-przyrodniczy. Cała szkoła na rzecz środowiska tj. Zajęcia w terenie- Dzień Ziemi -Splątani ze światem, Łąka kwietna oraz posadowienie domków dla owadów, My i natura,
- zachęcaliśmy do „zielonych dojazdów do szkoły” lub pieszo i ,,zielonych działań” w ciągu dnia, w trakcie „Tygodnia mobilności” i poza nim,
- wybieraliśmy ekologiczne środki transportu w trakcie mobilności,
- uczniowie zbierali i oddawali do recyklingu: zakrętki, zużyte baterie, zużyty sprzęt elektroniczny,
- zachęcaliśmy do spędzania wolnego czasu na łonie natury, bez urządzeń cyfrowych,
- zachęcaliśmy do zmniejszenia zużycia energii poprzez umieszczenie specjalnej plakietki przypominającej o oszczędzaniu jej przy włącznikach światłaoraz zamieściliśmy plakaty informacyjne na tablicy ogłoszeń,
- przy kranach z bieżącą wodą umieściliśmy specjalne plakietki przypominające o oszczędzaniu wodyoraz zamieściliśmy plakaty informacyjne na tablicy ogłoszeń,
- sukcesywnie wprowadzaliśmy centralizację wydruku tj. (wydruk dwustronny) oraz gromadziliśmy większość dokumentów potrzebnych do realizacji projektu i w pracy nauczyciela w formie elektronicznej i w folderach na Dysku Google,
- promowaliśmy zdrową żywność ekologiczną, regionalną, sezonową
i nieprzetworzoną przez styl slow food, wegetarianizm i weganizm, - wprowadziliśmy styl Zero Waste, czyli oszczędniejsze i lepsze gospodarowanie tym, co mamy i możliwie jak największego ograniczenia odpadów.
Jednym z działań długoterminowych w szkole, zaraz po odnowieniu terenu wokół szkoły, było wykonanienaturalnego kompostownika na bioodpady, z którego powstały kompost będzie wykorzystywany do zasilania posadzonego już wcześniej ekologicznego tam sadu.W wykonaniu kompostownika pomógł pracownik szkoły pan „złota rączka” natomiast w jego osadzeniu i pięknym wykończeniu pomogły uczennice z klasy
I technikum architektury krajobrazu Zuzanna Bajor, Aleksandra Chmielowiec, Patrycja Chęcińska oraz Karolina Mytych pod opieką p. Irminy Piłat i Agnieszki Biestek.Uczniowie chętnie podejmują działania ekologiczne na terenie naszej szkoły i najbliższego otoczenia. Zbierając nakrętki wspierają również akcję zbiórki środków na wózek inwalidzki dla chorego dziecka.
Wspomniane ruchy i style żywieniowe mają również na celu wspieranie regionalnych producentów żywności oraz niebagatelny wpływ zarówno na stan środowiska naturalnego, jak i domowe budżety.
Wprowadzone działaniaekologiczne przynoszą zaplanowanekorzyści wynikające ze zmniejszenia zużycia energii elektrycznej, cieplnej, wody, żywności i mniejszego zużycia papieru. Realizacja tych działań obejmuje najbardziej efektywne i skuteczne, z punktu widzenia ekologicznego, zmniejszenie śladu węglowego.
Dzień Ziemi 2023
Sprzątamy Dla Polski
Ogłoszenie o rekrutacji
Portugalia jest już naszym wspomnieniem
- 22
W piątek rano wyruszyliśmy autokarem do miejscowości uzdrowiskowej Caldas da Rainha, znajdującej się w środkowej Portugalii. Miejscowość została ufundowana w 1485 przez królową Eleonorę de Viseu, żonę króla Jana II Doskonałego i na jej cześć nazwana. Caldas da Rainha oznacza Ciepłe Źródła Królowej. Gdy już byliśmy na miejscu przywitało nas piękne miejsce, pełne natury, zwierząt i uroczych widoków. Później zwiedzaliśmy miasto i wyruszyliśmy na zakupy, aby kupić jeszcze kilka pamiątek. Po powrocie do hotelu pakowaliśmy się na podróż i przygotowywaliśmy swoje outfity na uroczysta kolację z widokiem na cudowny Ocean. Gdy już nadszedł czas naszej podróży do restauracji zastanawialiśmy jak to miejsce będzie wyglądać i czy kolacja w tym miejscu będzie nam smakować. Po dotarciu przywitało nas piękne słońce i cudowny widok na Ocean. Wyruszyliśmy wiec na plażę, aby upamiętnić to miejsce na zdjęciach. Zebraliśmy również kilka muszelek na pamiątkę. Później udaliśmy się na kolację, która okazała się bardzo pyszna i elegancka. Po kolacji udaliśmy się do hotelu, aby pożegnać się z kolegami z zagranicy. Ostatni dzień naszego pobytu w tym cudownym kraju długo pozostanie w naszej pamięci.
Autorzy: K. Sikora, J. Pyra, M. Kopeć
Podziękowanie
Wyniki rekrutacji - wyjazd do Ostrawy
Praktyki zawodowe 2023
- 254
My już wiemy, że doświadczenie zawodowe to jedna z najważniejszych informacji w CV dla potencjalnego pracodawcy! Samo wykształcenie nie wyróżnia nas jako kandydata na rynku pracy. Pracodawcy zarówno krajowi jak i zagraniczni oczekują doświadczenia zawodowego. Kształcąc się w Technikum i Szkole Branżowej I Stopnia mamy możliwość zdobywania go realizując zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe u pracodawców. My uczniowie Technikum kształcący się w zawodach: technik architektury krajobrazu, technik ekonomista, technik eksploatacji portów i terminali, technik żywienia i usług gastronomicznych podczas miesięcznych praktyk zawodowych w maju 2023 r. zdobywaliśmy cenne doświadczenie zawodowe. Mogliśmy sprawdzić się w różnych branżach, na różnych stanowiskach i przekonać się co umiemy, a czego jeszcze musimy się nauczyć. Mieliśmy szansę na skonfrontowanie własnej wiedzy i umiejętności z wymaganiami stawianymi przez konkretnych pracodawców na konkretnych stanowiskach. Dodatkowo poznaliśmy kulturę firmy, dowiedzieliśmy się, jak działają przedsiębiorstwa. Podczas praktyk mogliśmy „czerpać wiedzę garściami” od przełożonych i współpracowników, a także uzyskać pomoc od najlepszych specjalistów. Zobaczyliśmy jak wygląda realna praca, pielęgnacja ogrodu, obsługa klienta, planowanie, organizacja czy zarządzanie w podmiocie gospodarczym. Praktyki zawodowe to świetny sposób poszerzania wiedzy o rynku pracy, podwyższania kwalifikacji, a przede wszystkim zwiększenia szans na wymarzoną pracę.
Składamy serdeczne podziękowania wszystkim pracodawcom za umożliwienie nam odbycia praktyk zawodowych maju 2023r.
Autorzy: Katarzyna i Krzysztof Gola
Ekologiczne gospodarstwo rolne
- 8
W dniu 02.06.2023 r. siedmioro uczniów z naszej szkoły kształcących się w technikum miało możliwość uczestniczyć w wyjeździe do ekologicznego gospodarstwa rolnego Pana Witolda Popka w Pawłowie. Gospodarstwo położone jest w gminie Adamówka w powiecie przeworskim. Uczestniczyliśmy w wykładzie oraz zwiedzaniu gospodarstwa. Podczas wykładów właściciel przedstawił nam historię założenia gospodarstwa ekologicznego i opowiedział o jego funkcjonowaniu. Dowiedzieliśmy się, że gospodarstwo specjalizuje się w uprawie owoców jagodowych, nie prowadzi natomiast produkcji zwierzęcej. Powierzchnia gospodarstwa to 8,89 ha na której uprawiane są truskawki, maliny, dynie oleiste, ogórki i mieszanki traw. Gospodarstwo świadczy również usługi agroturystyczne. Wiodącym tematem wykładu było wyeksponowanie zalet wprowadzania ściółek pomiędzy rzędy roślin. Przedsięwzięcie zostało zrealizowane w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Wycieczka była dla nas cennym doświadczeniem. Nie tylko zostaliśmy bardzo ciepło przyjęci i oprowadzeni po gospodarstwie oraz plantacjach ale też mogliśmy zdobyć i poszerzyć swoją wiedzę.
Autorzy: A. Lubera, A. Buczek
ZSA-E na Kamiliadzie
- 65
Portugalskie smaki!
- 51
Środa i Czwartek w portugalskiej szkole minęły nam bardzo pracowicie. Uczniowie wraz z nauczycielami przedmiotów żywieniowych przygotowywali potrawy na wydarzenie Zero Waste. Kucharze przyrządzili przystawkę z sałaty, ananasa, migdałów z dressingiem z dodatkiem octu balsamicznego. Kolejną potrawą jaką przygotowali była zupa krem z warzyw z chipsami z obierek z ziemniaków. Na danie główne przyrządzili dorsza z warzywami śródziemnomorskimi. Zwieńczeniem posiłku był wspaniały deser - pudding Abade de Priscos. Na warsztatach barmańskich powstały soft drinki z ananasem, marakują i limonką oraz drinki na bazie wermutu i białego wina musującego. Do dekoracji wykorzystano skórki z użytych owoców. Jak to na warsztatach Zero Waste nic się nie zmarnowało! Efekty międzynarodowej współpracy mogliśmy degustować w czwartek na oficjalnym lunchu na świeżym powietrzu. W wydarzeniu tym wzięli również udział przedstawiciele władz lokalnych oraz dyrekcja i nauczyciele szkoły EFDP. Przed warsztatami w środę mieliśmy możliwość zobaczyć proces produkcji lokalnej nalewki z kwaśnych wiśni w rodzinnej fabryce Mariquinhas Licor de Ginja.
Autor: Anna Fitał, Anna Stąpor
VII Zlot Bytnarowski w Weryni
- 1
Zaproszenie do udziału w konkursie
W związku z organizowanym przez nas w dniu 11.06.2023 r. wydarzeniem plenerowym pod nazwą „IV Dzień Pola” oraz zaproszeniem Państwa Szkoły do uczestnictwa w konkursie ,,Wojewódzkie Mistrzostwa wiedzy z zakresu techniki rolniczej, obsługi maszyn i rozpoznawania agrofagów”, który odbędzie się w ramach w/w imprezy, prosimy o umieszczenie w celu promocyjnym przesłanego poniżej plakatu na stronie inernetowej szkoły.Pozdrawiam serdecznie
Autor: Dariusz Kamiński
Dzień Sportu 2023
- 64
Sport i świetna zabawa połączyła uczniów naszej szkoły w dniu 1.06.2023 r. podczas Szkolnego Dnia Sportu, który został zorganizowany z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka. Uczniowie mogli wziąć udział w turnieju piłki nożnej dla chłopców i turnieju siatkówki dla dziewcząt oraz w Marszu Nordic Walking, który miał miejsce w lasku otaczającym stadion. Rozgrywki sportowe przyniosły uczniom wiele emocji i wrażeń. Po męczących konkurencjach wszyscy mogli liczyć na smaczną kiełbaskę i butelkę zimnej wody. Przez cały czas dopisywała nam piękna słoneczna pogoda oraz oprawa muzyczna co sprawiło, że ten dzień był wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. W imieniu społeczności szkolnej serdecznie dziękujemy organizatorom tego wydarzenia.
Końcowa klasyfikacja prezentowała się następująco:
Turniej piłki nożnej
- I m-ce: kl. 1et
- II m-ce: kl. 4ae/z
- III m-ce: kl. 2km/1kd
- Turniej siatkówki
- I m-ce: kl. 2az
- II m-ce: kl. 4ae
- III m-ce: kl. 4z
Marsz Nordic Walking
- I m-ce: Marzena Borowiec kl. 4z
- II m-ce: Wiktoria Węglarz kl. 4z
- III m-ce: Kacper Lachowicz kl. 2et
Autorzy: Katarzyna Gola,Bernadetta Micek
Aktualności