Trend no waste to nie tylko moda na niewyrzucanie jedzenia, ale również sposób na oszczędzanie. Dobrze wpisuje się on również w polską tradycję. W dawnych czasach nasze bacie, zamiast wyrzucać suche pieczywo, dodawały je do kotletów lub robiły z niego bułkę tartą. My również zachęcamy uczniów, ale i nie tylko ich do oszczędzania jedzenia. Masz w domu napoczęte suche i mleczne produkty, mrożonki lub owoce i warzywa, które już długo leżą w lodówce – nie wyrzucaj ich, zrób potrawę według tradycyjnych przepisów lub wymyśl nową recepturę. Napoczęte rodzynki, wiórki koksowe, orzechy czy płatki możesz wykorzystać do przygotowania odżywczych ciastek. Zeschnięte czy sczerstwiałe pieczywo warto wykorzystać nawet wtedy, gdy nie nadaje się na smaczne kanapki. Czerstwy chleb czy wczorajsze bułki mogą stanowić świetną bazę do przygotowania pysznych dań czy półproduktów takich jak grzanki do zup czy sałatek, chleb smażony w jajku, szarlotkę czy zapiekankę. Otwartą śmietaną czy mleko – wykorzystaj do sporządzenia koktajlu lub deseru. Masz w domu jajka, ziemniaki, mąkę, napoczętą mrożonkę warzywną – zrób z tego kreatywne danie: omlet, placki ziemniaczane, naleśniki z warzywami lub inne nietuzinkowe dania. Również obierki z warzyw czy owoców możesz wykorzystać do przygotowania wywarów – koniecznie właściwie przeprowadź obróbkę wstępną.
Zapraszamy do zapoznania się ze sprawdzonymi przepisami, zdjęciami oraz dzielenia się nowymi recepturami potraw, które powstaną przy okazji sprzątania „domowych zapasów.”
Odżywcze ciasteczka
Składniki:
350 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych
200 g nasion z dyni
100 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
70 g słonecznika
250 g margaryny
150 g cukru kryształu
2 szt. jajek
7 g proszku do pieczenia
5 g cukru waniliowego
papier do pieczenia
Sposób wykonania:
Orzechy pokroić, jajka umyć i wyparzyć. Mąkę przesiać z proszkiem. Jajka wymieszać mikserem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Dodawać partiami margarynę i dalej mieszać. Następnie dodać mąkę, wymieszać, dodać resztę składników i ponownie wymieszać. Łyżką formować ciasteczka, piec na złoty kolor temperaturze 180 ⁰ C.
Omlet biszkoptowy
Składniki:
2 jaja
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki
kilka rodzynek, łyżeczka siemienia lnianego i płatków owsianych
10 g oleju
do smaku: owoce, dżem
Wykonanie:
Jaja umyć, oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno a potem z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać, następnie dodać mąkę i pozostałe składniki (suche).Wylać na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, smażyć z obu stron. Podawać z owocami lub z dżemem.
Autor: A.Tęcza
08.11.2020