• brak danych
  • Dla uczniów, rodziców i nauczycieli

  • Aktualności

      • Wycieczka do terminalu kontenerowego PCC Intermodal  w Kolbuszowej
      • 21.06.2022
      • W dniu 26.05.2022r., uczniowie klasy pierwszej w zawodzie technik eksploatacji portów i terminali uczestniczyli w wycieczce do firmy PCC Intermodal w Kolbuszowej. W ramach spotkania kierownik oddziału PCC Intermodal w Kolbuszowej Pan Michał Konefał opowiedział uczestnikom spotkania o działalności firmy, która organizuje regularne połączenia kolejowe pomiędzy terminalami lądowymi a portami morskimi. PCC Intermodal Kolbuszowa to funkcjonalny plac służący do obsługi ładunków intermodalnych w południowo – wschodniej części Polski. Najpopularniejszymi armatorami kontenerowymi obsługiwanymi przez firmę są: Maersk, Hapag lloyd, Cosco oraz MSC. Podczas wycieczki uczniowie zostali oprowadzeni po placu przeładunkowym, na którym mogli bezpośrednio zobaczyć maszyny i urządzenia służące do rozładunku i przeładunku kontenerów, poznać specyfikę pracy spedytorów, operatorów systemów przeładunkowych czy

      • Wycieczka do terminalu kontenerowego PCC Intermodal  w Kolbuszowej: Czytaj więcej
      • Architekci w ogrodzie Florena
      • 21.06.2022
      • Praktyczną lekcję roślin ozdobnych odbyli w ogrodzie Florena uczniowie klasy I kształcący się w zawodzie technik architektury krajobrazu. Młodzi architekci z dużym zainteresowaniem oglądali rośliny jednoroczne, dwuletnie, byliny oraz krzewy i drzewa. Czerwiec to miesiąc, w którym kwitnie większość roślin ozdobnych, dlatego można było nacieszyć oko pięknymi barwami kwiatów i liści oraz podziwiać zapach oglądanych roślin. Uczniowie mieli możliwość zdobytą w klasie I wiedzę teoretyczną zastosować w praktyce.

      • Architekci w ogrodzie Florena: Czytaj więcej
      • Warsztaty żywieniowe na Uniwersytecie Rzeszowskim
      • 21.06.2022
      • 9 czerwca uczestnicy mobilności w Chorwacji i Francji uczestniczyli w wykładach i labolatoriach dotyczących zagadnień projektu Food Redefined, a mianowicie tego jak zachować wartość odżywczą żywności, jak ją badać, jaki wpływ na jej wartość żywieniową ma sposób i czas przechowywania oraz jak żywność może pozytywnie wpływać na zdrowie ludzi. Warsztaty prowadzili pracownicy Instytutu Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego prezentując bazę naukowo-dydaktyczną.

      • Warsztaty żywieniowe na Uniwersytecie Rzeszowskim: Czytaj więcej
      • Certyfikat „Złotej Szkoły NBP” dla ZSA-E w Weryni
      • 13.06.2022
      • W roku 2021/2022 uczniowie ZSA-E w Weryni przystąpili do ogólnopolskiego programu Złote Szkoły NBP. Celem programu było upowszechnianie wiedzy ekonomicznej. W szkole powołana została Drużyna Ambasadorów Edukacji Ekonomicznej, w skład której weszli: Katarzyna Gola (3ae), Gabriela Ofiara (3bc), Patrycja Ozga (3bc), Martyna Jagodzińska (2aez), Klaudia Sitarz (2aez), Weronika Fitał (2aez), Szymon Zieliński (2aez).

      • Certyfikat „Złotej Szkoły NBP” dla ZSA-E w Weryni: Czytaj więcej
      • Bezcenne wspomnienia z Francji
      • 13.06.2022
      • Wizyta studyjna w Machecoul naszych uczniów dobiegła już końca. Uczniowie poznali nie tylko zwyczaje, kulturę, zabytki i francuskie smaki, ale przede wszystkim zdobyli nowe doświadczenie zawodowe i językowe. „Wisienką na torcie” podczas pobytu we Francji była wycieczka do parku Puy du Fou, gdzie oprócz upowszechniania tradycji kulinarnych uczniowie zobaczyli niezwykłe widowiska teatralne i historyczne. Naszą młodzież zachwyciło połączenie wielu efektów specjalnych: wody, ognia, muzyki, gry aktorów, występy zwierząt oraz fantastycznej scenografii. Mimo, iż wizyta studyjna we Francji tak szybko minęła, to nasi uczniowie są bogatsi w wiedzę zawodową i wspaniałe wspomnienia, które z pewnością na zawsze pozostaną w ich pamięci.

      • Bezcenne wspomnienia z Francji: Czytaj więcej
      • Sportowa sobota
      • 13.06.2022
      • 11 czerwca 2022 kolejny raz młodzież naszej szkoły przygotowała catering dla uczestników plenerowej imprezy Footballowa Kolbuszowa, która po raz trzeci odbyła się w Weryni. Uczniowie wspólnie z nauczycielkami przygotowali stoisko ze zdrowymi, kolorowymi przekąskami. Przybyli goście częstowali się szotami warzywnymi z dipem koperkowym, koktajlami truskawkowo-bananowymi, truskawkowo-waniliowymi, sałatką owocową oraz pierożkami drożdżowymi z warzywami i kurczakiem. Nasze stoisko jak zawsze cieszyło się zainteresowaniem, a owocowe przekąski natychmiast znikały ze stołów.

      • Sportowa sobota: Czytaj więcej
      • Warsztaty artystyczne pt. "Zabawka lasowiacka"
      • 13.06.2022
      • 8 czerwca w naszej szkole zostały zorganizowane warsztaty artystyczne pt. ”Zabawka lasowiacka” dedykowane uczniom klas 2 ze Szkoły Podstawowej nr 1 w Kolbuszowej. Podczas warsztatów dzieci poznały bliżej kulturę, obyczaje oraz tradycyjne symbole Lasowiaków. Panie Katarzyna Cesarz oraz Irmina Piłat wprowadziły naszych gości w świat dzieciństwa naszych przodków, czym wtedy bawiły się dzieci, jak wyglądały ich zabawki i skąd się wzięły. W oparciu o opowieści, szablony wzorów oraz własną wyobraźnię, dzieci miały za zadanie ozdobić zabawkę lasowiacką wykonując malunek na drewnianej deseczce w kształcie kogucika, konika lub wozu – najpopularniejszych tematycznie zabawek występujących w dawnych czasach. Dzieci wykazały się dużym zaangażowaniem i z zapałem wykonywały barwne wzory na otrzymanych deseczkach.

      • Warsztaty artystyczne pt. "Zabawka lasowiacka": Czytaj więcej
      • Wkrótce nowości w bibliotece
      • 09.06.2022
      • Szkoła uzyskała wsparcie finansowe w kwocie 15 000 zł w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa na zakup nowości czytelniczych, nagród dla uczniów biorących udział w działaniach promujących czytelnioctwo oraz elementów wyposażenia biblioteki szkolnej. Jesteśmy w trakcie realizacji tego działania.

      • Wkrótce nowości w bibliotece: Czytaj więcej
      • Mamy dotację - będą kolejne zagraniczne praktyki zawodowe
      • 09.06.2022
      • Pragniemy poinformować, że ZSA-E w Weryni po raz kolejny otrzymało środki finansowe w kwocie 50 535 euro na zorganizowanie zagranicznych praktyk zawodowych dla uczniów w ramach programu Erasmus+. Organizując mobilności weźmiemy pod uwagę oczekiwania naszych uczniów odnośnie państw, w których chcieliby te praktyki zrealizować. Narodowa Agencja Programu Erasmus+ wysoko oceniła jakość merytoryczną opracowanego wniosku, gdyż znalazł się on na 44 miejscu z 538 instytucji, które uzyskały dofinansowanie. Nasza szkoła posiada Akredytację i dzięki temu na zapewnione aż do 2027 przyznawanie środków finansowych na organizację zagranicznych praktyk zawodowych dla uczniów.

      • Mamy dotację - będą kolejne zagraniczne praktyki zawodowe: Czytaj więcej
      • Sleeveface, czyli ubierz się w książkę
      • 08.06.2022
      • Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu pt. Sleeveface, czyli ubierz się w książkę. Sleeveface polega na odpowiednio dobranej kompozycji zdjęcia i aranżacji tła, której efektem jest złudzenie zespolenia fotografowanej postaci z graficznym motywem okładki książki. Dzięki temu powstają kreatywne zestawienia odbiorców, czytelników, słuchaczy z przesłaniem okładki. To wspaniała i niebanalna reklama książek, popularyzowanie czytelnictwa i biblioteki szkolnej! W konkursie wzięłu udział: Ewelina Tęcza, Anna Kubiś, Małgorzata Konsur, Marcelina Kopeć, Natalia Wit, Sabina Kardyś, Magdalena Zielińska. W tym roku uczestnicy wykazali się wyobraźnią i ciekawym ujęciem tematu. Nagrodą w konkursie jest ocena z języka polskiego oraz ocena zachowania. Wszystkim gratulujemy pomysłów i zapraszamy do kolejnych edycji.

      • Sleeveface, czyli ubierz się w książkę: Czytaj więcej
      • Praktyki zawodowe
      • 08.06.2022
      • Miesięczne praktyki zawodowe odbywali uczniowie Technikum kształcący się w zawodach: technik architektury krajobrazu, technik ekonomista, technik żywienia i usług gastronomicznych.Uczniowie klas drugich i trzecich doskonalili umiejętności zawodowe w firmach, instytucjach i przedsiębiorstwach w Polsce, Hiszpanii i Włoszech. Dyrektor szkoły chcąc zapewnić praktyki na wysokim poziomie podpisuje stosowne umowy ze sprawdzonymi partnerami, którzy mogą zaoferować uczniom możliwość poszerzania swojej wiedzy i zdobywania potrzebnych umiejętność zawodowych.Ekonomiści sprawdzali swoje wiadomości i umiejętności zawodowe w biurach rachunkowych, instytucjach, urzędach, bankach oraz w firmach. Pracowali oni głównie w działach administracyjnych, księgowości, kadr, płac itp., prowadzili dokumentację, zajmowali się księgowością oraz analizowali finanse firmy. Profesjonalną obsługą konsumentów zajmowa

      • Praktyki zawodowe: Czytaj więcej
      • Zainspiruj się!
      • 06.06.2022
      • W ostatni piątek maja żywieniowcy z klasy 1 wzięli udział w nietypowej lekcji z udziałem zaproszonych gości – absolwentki naszej szkoły, ekonomistki Patrycji Gielarowskiej oraz historyka, regionalisty i aktywisty społecznego Karola Wesołowskiego. Patrycja i Karol to osoby, które zarówno w czasie nauki w szkole jak i po jej zakończeniu podejmowali i podejmują wiele ciekawych działań. Odnaleźli swoje pasje i z sukcesami je realizują. Patrycja uwielbia poezję, interesuje się fotografią, napisała 2 książki, rozwija swoje konta w mediach społecznościowych i studiuje pedagogikę resocjalizacyjną. Karol jest m.in. zaangażowany w wolontariat na rzecz ofiar wojny w Ukrainie i organizację różnych wydarzeń dla mieszkańców naszego regionu, pielęgnuje rodzinną historyczną tradycję kolekcjonerską. Nasi goście byli członkami samorządu uczniowskiego, chętnie korzystali z wyjazdów i dodatkowych zajęć or

      • Zainspiruj się!: Czytaj więcej
      • Warsztaty gastronomiczne
      • 03.06.2022
      • W piątek 27 maja naszą szkołę odwiedzili uczniowie klasy 6 ze szkoły podstawowej numer 1 w Kolbuszowej. Uczniowie z Panią Wiolettą Majewską rozmawiali o zdrowym odżywianiu, dietach oraz przygotowali zdrowe posiłki (warzywa pokrojone w różny sposób oraz warzywne pizzerinki). Zdrowe posiłki nie zawsze muszą być nudne o czym przekonali się uczestnicy warsztatów. Posiłki mogą być kolorowe, smaczne oraz różnorodne. W trakcie warsztatów dzieci poznały także najważniejsze zasady gastronomicznego savoir-vivre czyli prawidłowego nakrywania do stołu krok po kroku oraz jak właściwie zachować się przy stole. Na zakończenie zajęć zostali zaskoczeni pysznym deserem truskawkowym przygotowanym przez Panią Wiolettę Majewską oraz Panią Zofię Łuszcz.

      • Warsztaty gastronomiczne: Czytaj więcej
      • Francuskie smaki
      • 03.06.2022
      • Kolejne dni pobytu naszej młodzieży we Francji upłynęły na poznawaniu nowych smaków. Uczniowie uczestniczyli w spotkaniu w Le Port du Bec, gdzie podczas spotkania z hodowcą ostryg poznali tajniki hodowli, kalibracji, konsumpcji i ich sprzedaży. Następnie udali się do Passage du Gois, czyli grobli między Beauvoir-sur-Mer, a wyspą Noirmoutier w Vendée na atlantyckim wybrzeżu Francji, która każdego dnia na długi czas znika pod wodą. Kolejną atrakcją turystyczną w tym dniu była wizyta w młynie Moulin de de Rairé w Sallertaine, który od 1555 roku, nigdy nie przestał kręcić się na wietrze od czasu jego budowy. Jednak ich wizyta nie mogłaby odbyć się bez wspólnego gotowania, czyli tego co najważniejsze podczas wizyty studyjnej. Podczas warsztatów w szkole Machecoul wspólnie z uczniami z Francji, Chorwacji i Portugalii, młodzież z Weryni uczyła się sporządzania potraw z owoców morza, mięsa i

      • Francuskie smaki: Czytaj więcej
      • Dzień Sportu w Weryni
      • 02.06.2022
      • 1 czerwca jest miłym dniem dla każdego dziecka niezależnie od wieku. Nauczyciele wychowania fizycznego jak co roku zorganizowali Dzień Sportu. Wszyscy uczniowie przyjemnie i aktywnie spedzali czas na świeżym powietrzu w pięknym otoczeniu naszej szkoły podczas rywalizacji w różnych konkurencjach. W turnieju piłki nożnej zwycięzcami zostali chłopcy z klasy 3 km. Pan dyrektor Zbigniew Bogacz wręczył im puchar. Uczniowie także uczestniczyli w zawodach nordic walking na stadionie Werynianki, a przed szkołą roztańczona grupa dziewcząt ćwiczyła zumbę pod przewodnictwem pani Oli Trętowicz. Zmagania rekreacyjno – sportowe zakończone było pysznymi kiełbaskami z grilla. Wszystkim dziękujemy i zapraszamy za rok.

      • Dzień Sportu w Weryni: Czytaj więcej
    • Lista galerii

      brak danych
  • DOŁĄCZ DO NAS!

    KSZTAŁCIMY W TECHNIKUM I SZKOLE BRANŻOWEJ I STOPNIA
  • Deklaracja dostępności

        • Kontakty

          • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
          • zswerynia@zswerynia.pl
          • boguslawa.sobowska-rekut@zswerynia.pl
          • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
          • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa Poland
          • 814-14-04-726
          • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
          • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
          • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
          • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
          • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
        • Logowanie