AKTUALNOŚCI
Dzień sportu
- 06.06.2024
- Dzień sportu: Czytaj więcej
Warsztaty na Uniwersytecie Rzeszowskim
- 06.06.2024
- 24
Dzięki zaangażowaniu osób związanych z promocją Uniwersytetu Rzeszowskiego mogliśmy uczestniczyć w wykładzie dotyczącym zdrowego odżywiania oraz warsztatach z zakresu sporządzania potraw z wykorzystaniem produktów podnoszących odporność, analizy sensorycznej i wykonywania lodów probiotycznych. Wykład omawiał wpływ żywienia na stan zapalny organizmu. Dowiedzieliśmy się jakie składniki wpływają pro i przeciwzapalnie, jaki jest wpływ antyoksydantów na stan zapalny organizmu. Uczestnicy projektu wiedzą już, że do diety szczególnie warto dołączyć m.in. kurkumę, imbir, rozmaryn, borówki, pomidory, dynię, a należy unikać nasyconych tłuszczów i nadmiaru cukru. W części warsztatowej wykonaliśmy pyszną kaczkę metodą sous-vide podaną z komosą ryżową, karmelizowanym jabłkiem, sosem balsamicznym na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu i musem żurawinowym oraz pstrąga z roladkami z ogórka z sokiem i
- Warsztaty na Uniwersytecie Rzeszowskim: Czytaj więcej
Zdrowie na ulicy – dzień drugi wizyty partnerskiej
- 05.06.2024
- 154
W drugim dniu wizyty studyjnej realizowanej w ramach projektu MP Health Direct odbyło się wydarzenie Health on the street, czyli zdrowie na ulicy.
W czasie trwania projektu staramy się podejmować różnorodne działania, które mają ukazać kierunek na zdrowie psychiczne i fizyczne. Każda z czterech szkół partnerskich – z Turcji, Chorwacji, Rumunii i z ZSA-E z Weryni - jest odpowiedzialna za inny aspekt projektu związany z odżywianiem, sportem, fizjoterapią i psychologią, zgodnie ze swoim doświadczeniem.
- Zdrowie na ulicy – dzień drugi wizyty partnerskiej: Czytaj więcej
Wizyta rozpoczęta!
- 05.06.2024
- 21
W dniach od 3 do 7 czerwca gościmy w naszej szkole 25 osób ze szkół partnerskich z projektu MP Health Direct. Są to uczniowie i ich opiekunowie z Chorwacji, Turcji i Rumunii. Pierwszy dzień wizyty był bardzo aktywny. Goście zostali oprowadzeni po Kolbuszowej, a następnie przywitani w naszej szkole. Kolejno uczniowie z Weryni uczyli swoich kolegów obliczać wskaźnik BMI i interpretować wyniki, obliczać wartość odżywczą i energetyczną potraw. Zapoznali również z przygotowanymi w trakcie realizacji projektu produktami - żywnością super foods. Degustacja kiszonek, syropów i soków z produktów regionalnych cieszyła się dużym zainteresowaniem. Uczniowie z Chorwacji w trakcie prezentacji poznali w jaki sposób żywienie wpływa na odporność? Przedstawili działania, wypracowane rezultaty oraz 4-tygodniowy plan ćwiczeń fizjoterapeutycznych.
Pamiętając o tym, że na zdrowy styl życia oprócz sposob - Wizyta rozpoczęta!: Czytaj więcej
Ogłoszenie
- 05.06.2024
- Ogłoszenie: Czytaj więcej
Technik architektury krajobrazu
- 02.06.2024
- Technik architektury krajobrazu: Czytaj więcej
Plan lekcji
- 31.05.2024
Nowy plan lekcji obowiązujący od 03.06.2024 r. jest już dostępny na stronie.
- Plan lekcji: Czytaj więcej
Światowy Dzień bez Tytoniu
- 31.05.2024
31 maja to Światowy Dzień bez Tytoniu. Początki jego obchodów sięgają aż 1987 roku. Tegoroczne hasło ogłoszone przez Światową Organizację Zdrowia brzmi: „Młodzież wkracza i zabiera głos #TobaccoExposed”. Ten wyjątkowy dzień sprzyja globalnemu protestowi młodzieży i dorosłych przeciwko przemysłowi tytoniowemu i wezwaniu do zakończenia kampanii promujących produkty tytoniowe.
- Światowy Dzień bez Tytoniu: Czytaj więcej
Zdrowie na ulicy
- 28.05.2024
Partnerzy z Turcji, Rumuni i Chorwacji w ZSA-E w Weryni. Realizacja wydarzenia Zdrowie na ulicy!
Przygoda z realizacją projektu z programu Erasmus+ Kierunek na zdrowie fizyczne i psychiczne - MP Health Direct w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni wielkimi krokami dobiega końca.
Przed nami ostatnie, bardzo duże działanie z projektu, czyli wizyta studyjna partnerów z Turcji, Rumunii i Chorwacji. Od 3 do 7 czerwca będziemy dzielić się naszymi gośćmi wiedzą na temat poprawy odporności i funkcjonowania organizmu. Zamierzamy m.in. dokonywać pomiaru masy i wzrostu, obliczać BMI oraz kaloryczności potraw, dokonywać pomiaru ciśnienia i interpretować otrzymane wyniki, ćwiczyć wspólnie na świeżym powietrzu. Odbędą się również warsztaty w trakcie których uczestnicy będą mogli wykonać potrawy wspierające organizm z produktów mlecznych i tzw. superfoods wraz z elementami fitoterapi
- Zdrowie na ulicy: Czytaj więcej
Pod okiem szefów kuchni – czyli sposoby na dziczyznę
- 29.05.2024
- 178
Mięso pozyskiwane z dziczyzny należy do jednych ze zdrowszych i smaczniejszych surowcó
- Pod okiem szefów kuchni – czyli sposoby na dziczyznę: Czytaj więcej
Technik żywienia i usług gastronomicznych
- 28.05.2024
- Technik żywienia i usług gastronomicznych: Czytaj więcej
Operator maszyn i urządzeń do robót ziemnych i drogowych
- 28.05.2024
- Operator maszyn i urządzeń do robót ziemnych i drogowych: Czytaj więcej
Technik ekonomista
- 28.05.2024
- Technik ekonomista: Czytaj więcej
Technik eksploatacji portów i terminali
- 24.05.2024
- Technik eksploatacji portów i terminali: Czytaj więcej
Technik architektury krajobrazu
- 28.05.2024
- Technik architektury krajobrazu: Czytaj więcej
Ogłoszenie
- 27.05.2024
- Ogłoszenie: Czytaj więcej
Bezy w różnej odsłonie
- 24.05.2024
- 45
Końcówka maja była dla uczniów kierunków gastronomicznych (kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych) bardzo słodka. 23 maja 2024 roku nasi uczniowie uczestniczyli w szkoleniu cukierniczym, którego głównym tematem były bezy.
Głównym celem organizacji imprezy jest doskonalenie oraz nabycie umiejętności zawodowych dotyczących sporządzania bez wegańskich i tradycyjnych, zastosowania barwników, posypek i brokatu jadalnego do aranżacji deserów oraz dekorowanie wyrobów cukierniczych, rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych. Nasze uczennice podczas szkolenia sporządzały blaty,makaroniki, Pavlovy, lizaki bezowe, monoporcje bezowe, bezy wegańskie.
Jak zawsze zwieńczeniem takich spotkań była degustacja przygotowanych słodkości.
Szkolenie odbyło się w ramach projektu Młodzi, zdolni, wykształceni, w ramach programu DOBRY POMYSŁ. - Bezy w różnej odsłonie: Czytaj więcej
Wyniki konkursu "Las w słoiku, czyli ogród w szkle"
- 23.05.2024
- 14
22 maja odbył się szkolny konkurs "Las w słoiku, czyli ogród w szkle" zorganizowany w ramach projektu "Młodzi, kreatywni, wykwalifikowani" z programu Fundacji Serce. Uczestnikami konkursu byli uczniowie klas pierwszych w zawodach technik architektury krajobrazu, technik ekonomista oraz technik eksploatacji portów i terminali.
- Wyniki konkursu "Las w słoiku, czyli ogród w szkle": Czytaj więcej
Moja pierwsza rozmowa kwalifikacyjna
- 23.05.2024
- 63
W dniu 22.05.2024 r. odbył się szkolny konkurs pt. ,,Moja pierwsza rozmowa kwalifikacyjna”. Zadaniem uczestników było przygotowanie dokumentów aplikacyjnych na wybrane przez siebie stanowisko spośród: sprzedawca-magazynier, księgowy lub ogrodnik terenów zieleni. Wysoki profesjonalizm przygotowanych dokumentów aplikacyjnych oraz przygotowanie merytoryczne kandydatów stanowiło dla komisji konkursowej niemałe wyzwanie, aby wyłonić zwycięzców. Uczestnicy konkursu poradzili sobie świetnie z pytaniami komisji rekrutacyjnej, a zwycięzcami okazali się uczniowie klas pierwszych Technikum:
- Moja pierwsza rozmowa kwalifikacyjna: Czytaj więcej
Konkurs
- 21.05.2024
- Konkurs: Czytaj więcej
Lista galerii
brak danychDeklaracja dostępności