• DZIEŃ NALEŚNIKA

        Corocznie 20 marca obchodzony jest Dzień Języka Francuskiego, jak również Międzynarodowy Dzień Frankofonii, (Organisation International de la Francophonie (OIF)), który zrzesza 88 krajów, a Polska ma w tym status obserwatora. Język francuski, obok języka angielskiego jest  jedynym językiem używanym na pięciu kontynentach. Posługuje się nim blisko 300 milionów ludzi.

        Z tej okazji postanowiliśmy połączyć  kulturę francuską i polską. A co najlepiej wszystko łączy? Kuchnia! To m.in. we Francji są słynne naleśniki Crȇpes Suzettes, a  one są  tam tak popularne, że powstały nawet specjalne restauracje zwane crêperies.  W samym centrum Paryża znajduje się ich  kilkadziesiąt, gdzie można spokojnie usiąść zachwycając się oczywiście paryskim klimatem i je smakować lub zabrać „na wynos”.

        Covid trochę nam namieszał w planach i tym razem uczniowie mieli za zadanie jedynie przygotować dowolnego naleśnika, udekorować, nazwać go w ciekawy sposób oraz przesłać przepisy w wersji polskiej do pani Agnieszki Biestek – koordynatora konkursu, oraz w wersji francuskiej lub niemieckiej do nauczycieli uczących tych języków. W konkursie wzięli udział uczniowie ze szkoły branżowej kształcący się w zawodzie kucharz, oraz technikum żywienia i usług gastronomicznych.  Uczniowie wykazali się pomysłowością, a sam wybór „najlepszych” nie należał do najłatwiejszych. Ostatecznie zwyciężyli:

        I miejsce zajęły Wiktoria Cholewa z I ż  oraz Sylwia Jemioło z II k

        II miejsce Natalia Wit II z oraz Alicja Czachor z II k

        III miejsce Paulina Kowal z IV z

        Wyróżnienie: Agnieszka Dziewic  z I z  oraz Anna Kubiś z II z

        W konkursie uczestniczyła również grupa uczniów biorących udział w projekcie „Europejskie praktyki zawodowe”, którego koordynatorem jest pani Anna Kwiecień - nauczyciel języka niemieckiego. W ramach tego projektu uczniowie odbywać będą trzytygodniowe praktyki zawodowe w Niemczech, Irlandii i we Włoszech. Żywieniowcy być może będą mieli okazję skosztować oraz wykonać niemieckie (pfannkuchen), irlandzkie (pancakes) oraz włoskie (crespelle) naleśniki, a  za rok uczestnicząc ponownie w Dniu naleśnika przygotują je do degustacji.

        Opracowały: Urszula Kuna, Katarzyna Wachowska

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • zswerynia@zswerynia.pl
      • boguslawa.sobowska-rekut@zswerynia.pl
      • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
    • Logowanie