Autor: B. Sobowska-Rekut, S. Olszówka
Niewielkie i niepozorne, ale mające ogromne znaczenie dla ekosystemu. Pszczoły, to pracowite owady, które zapylają rośliny. Żyją w rojach i żywią się nektarem kwiatów, pyłkiem, spadzią. W jednym roju może być od dwudziestu do stu tysięcy owadów: królowa-matka, setki trutni i tysiące robotnic. Robotnice to samice, które nie rozmnażają się, gdyż tylko królowa zapewnia potomstwo. Trutnie, to osobniki płci męskiej, ciekawostką jest fakt, że nie posiadają żądeł. Rozróżniamy kilka gatunków pszczół, z których najpopularniejszym są pszczoły miodne, które dzielą się między sobą ze względu na swój wiek: królowa pszczół może żyć do 5 lat, robotnice żyją od 4 do 24 tygodni, a trutnie od 4-5.
Dzięki nim otrzymujemy dar natury w postaci miodu, a także inne produkty: wosk, mleczko pszczele, propolis, pierzgę, pyłek kwiatowy i jad pszczeli, które mają szerokie zastosowanie w gastronomiii, medycynie, kosmetologii.
Rodziny pszczele zamieszkują w ulach. Do wzmacniania ich konstrukcji używają żywic roślinnych zebranych z pączków i młodych pędów topoli, brzozy, świerku, kasztanowca i innych drzew, i roślin zielonych. Substancje te nazwane zostały kitem pszczelim, a ich skład ma lecznicze właściwości w zwalczaniu bakterii, grzybów, wirusów, przyspieszają regenerację tkanek itd.
Pszczoła może wyprodukować 1/12 łyżeczki miodu. Pszczoły zbieraczki pobierają nektar z kwiatów, dodają pierwsze enzymy i przynoszą do ula. W ulu przekazują nektar pszczołom ulowym, które wzbogacają świeży nakrop w aminokwasy, kwasy organiczne, dalsze enzymy rozkładające wielocukry na cukry proste i roznoszą nektar po wielu komórkach celem jego zagęszczenia. W miarę gęstnienia, miód przenoszony jest do następnych wyżej położonych komórek, jednocześnie dalej wzbogacany w związki organiczne. Dojrzały gęsty miód jest zasklepiany, komórki plastra zamykane są cienką warstwą wosku. W gnieździe u dołu plastrów, w tzw. rodni, pszczoły wychowują czerw, powyżej składają zapasy pyłku i pierzgi. Zapasy miodu pszczoły magazynują w części nazywanej miodnią. Natura nie zna oszczędniejszych budowniczych. Plaster miodu jest najefektywniejszą ze wszystkich struktur, gdyż zużywa najmniejszą ilość wosku przy największej pojemności, jest heksagonem, a kąty między ścianami mają 120 stopni.
W ciągu ostatnich lat zaobserwowano masowe ginięcia pszczół, co jest zjawiskiem bardzo niekorzystnym dla środowiska, ze względu na ogromną rolę jaką odgrywają w reprodukcji dziko rosnących roślin. Zjawisko to powoduje ogromne straty ekonomiczne w produkcji roślin oleistych, owoców i warzyw.
W niedzielę 26 sierpnia 2018 r. spotkali się pasjonaci pszczelarstwa z Powiatu Kolbuszowskiego. Rejonowe Koło Pszczelarzy w Kolbuszowej zorganizowało obchody 40-lecia powstania. Pszczelarze i licznie przybyli goście, wśród których było wielu absolwentów naszej szkoły, uczestniczyli w uroczystej Eucharystii. Następnie na czele orkiestry, pocztów sztandarowych pszczelarzy, zebrani przeszli do Miejskiego Domu Kultury w Kolbuszowej. Tam odbyły się główne uroczystości jubileuszowe. Wręczono także nagrody zwycięzcom konkursu plastycznego i fotograficznego „Ludzie i Pszczoły”. Imprezę uświetniał występ Szkoły Muzycznej I stopnia z Niwisk.
Z okazji Jubileuszu Rejonowego Koła Pszczelarzy zdrowych pszczół i beczek pełnych miodu życzy społeczność ZSA-E w Weryni.