Autorzy: M.Serafin, A.Biestek, A.Kiwak
Każdy wyjazd uczy nas i zwiększa świadomość otaczającego nas świata. 8-go grudnia uczniowie klas I, II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami panią A. Biestek, B. Olszówką i M. Serafin uczestniczyli w XI Międzynarodowych Targach Produktów i Żywności Wysokiej Jakości „Ekogala”, które odbyły się w G2A Arena Centrum Wystawienniczo-Kongresowym Województwa Podkarpackiego w Jasionce. W tegorocznej edycji targów uczestniczyło aż 111 wystawców, w tym z 14 instytucji okołorolniczych oraz z urzędów marszałkowskich z województwa: podkarpackiego, mazowieckiego, podlaskiego, świętokrzyskiego i lubelskiego. Najliczniejszą grupą przedsiębiorców byli przedstawiciele z Chin, którzy prezentowali różnego rodzaju produkty: makarony ryżowe, mleko sojowe, miody i wyroby cukiernicze. Swoje ekologiczne produkty zaprezentowali również wystawcy z Ukrainy i Węgier. W ramach imprezy uczniowie uczestniczyli w degustacjach, pokazach gotowania i rękodzieła związanego ze świętami Bożego Narodzenia. Ciekawym doświadczeniem okazała się właśnie degustacja potraw i napojów regionalnych, staropolskich i międzynarodowych, których egzotyczne nazwy budziły zdziwienie, natomiast smak zachęcał do rozkoszowania podniebienia. Zgodnie z staropolską gościnnością delektowaliśmy się min: lubelskimi sękaczami, mrowiskiem, ketchupem morelowym, chlebem z samopszy posmarowanym smalcem z czarnej świni, kindziukiem z ketchupem morelowym. Z obfitością wrażeń smakowych harmonizowały też ekologiczne kosmetyki, ludowe ozdoby i zapomniane ręcznie robione zabawki dla dzieci. Wśród potraw regionalnych „Anioła Podkarpacia” za anielski, niezrównany smak, ekologiczny i tradycyjny sposób wytwarzania zdobyły podkarpackie gomółki serowe.