Autorzy: A.Tęcza, A.Mytych, A.Kiwak
Umiejętności kulinarne młodzieży, kształcącej się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych znane są i cenione w całym powiecie. Dlatego zapraszani jesteśmy coraz częściej na różne pokazy, festyny oraz uroczystości. Jest to dla nas okazja do zaprezentowania swoich umiejętności, osiągnięć, oferty edukacyjnej szkoły.
Tak też stało się 26 maja 2015 roku. Młodzież z II i III klasy kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wraz z opiekunami ,prezentowała swe umiejętności w PSP w Mechowcu, w trakcie obchodów Święta Rodziny. Nauczyciele, dzieci i rodzice z podziwem oglądali dzieła stworzone z owoców i warzyw, dopytywali jak wykonać dekoracje, a niektórzy sami próbowali wyrzeźbić finezyjne kwiaty oraz inne kształty w marchewce, rzodkiewce czy burakach. Dzieciom szczególnie podobały się kolorowe jeżyki z gruszek i winogrona. Choć owoce i warzywa smaczne są w postaci naturalnej to wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że jako różyczki, tulipany, łabędzie, jeżyki czy węże smakują „o niebo lepiej”.
Dzięki wspólnej pracy przy rzeźbieniu i jedzeniu, spotkanie przebiegało w sympatycznej i miłej atmosferze. Mamy nadzieję, że pozostawiło też wiele niezapomnianych wrażeń i doznań. Zdjęcia