Kiermasz podręczników
Życzenia
Inauguracja roku szkolnego 2024/2025
- 47
Plan lekcji
Nowy plan lekcji obowiązujący od 02.09.2024 r. jest już dostępny na stronie.
Inauguracja roku szkolnego 2024/2025
Zjazd Absolwentów
Zapraszamy do przeczytania artykułu o Kazimierzu Skowrońskim nauczycielu szkoły w Weryni. Autorem tekstu jest Pan Edward Fryzeł, Absolwent z roku 1966.
Spotkanie absolwentów szkoły rolniczej w Weryni
27 lipca 2024 r. odbyło się spotkanie absolwentów rocznika 1966 szkoły rolniczej w Weryni. Dzięki życzliwości dyrektora Zbigniewa Bogacza mieliśmy do dyspozycji pomieszczenia szkoły. Dyrektor towarzyszył nam podczas całego spotkania. Dziękujemy, obecni uczniowie powiedzieli by „Szacunek Panie Dyrektorze”.
W programie spotkania było:
- powitanie i wprowadzenie nas przez dyrektora w aktualne zagadnienia działalności szkoły,
- sprawdzenie listy obecności klasy 5 z roku szkolnego 1965/66,
- zapoznanie się z losami koleżanek i kolegów (apel obecności),
- zwiedzanie szkoły,
- wizyty na grobach nieżyjących nauczycieli, koleżanek i kolegów, złożenie kwiatów i zapalenie zniczy,
- obiad w restauracji „Wisienka” i pożegnanie.
W spotkaniu uczestniczyli absolwenci z 1966 roku: Stąpor Jan, Śnieżek Zygmunt, Kraska Stanisław, Borowski Edward z małżonką (również absolwentem szkoły), Zardzewiały Antoni i Fryzeł Edward.
Pomimo uciążliwego upału spotkanie było niezwykle udane. Dobrze przygotowane logistycznie przez Jasia Stąpora. Niestety w spotkaniu uczestniczyło mało osób. Prócz tych którzy zmarli, najczęściej nieobecni byli z powodu problemów zdrowotnych i spraw losowych. Liczymy na to że, do następnego spotkania się zmobilizują.
Pozdrowienia dla koleżanek i kolegów z klasy, wszystkich związanych ze szkołą w Weryni i jej sympatykami:
Działania ekologiczne
Akredytacja – nowe możliwości dla naszej szkoły
Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni ogłasza, że w ramach Akredytacji Erasmusa otrzyma dofinansowanie w kwocie 57 365 Euro na zorganizowanie 3-tygodniowych zagranicznych praktyk zawodowych w krajach Unii Europejskiej w roku szkolnym 2024/2025. Akredytacja jest wynikiem naszych starań o podnoszenie jakości kształcenia i oferowanie uczniom nowych możliwości rozwoju. Projekty akredytowane są wysoko oceniane i uznawane jako spełniające określone standardy jakości kształcenia zawodowego. Po raz kolejny będziemy mogli nawiązać współpracę międzynarodową z firmami zajmującymi się aranżacją ogrodów, ekonomią, handlem, gastronomią, budownictwem. Ta współpraca będzie idealnym uzupełnieniem teoretycznej nauki zawodu. Celem projektu jest poszerzenie wiedzy teoretycznej zdobytej przez uczniów na zajęciach szkolnych o aspekt praktyczny u pracodawców, wszechstronny rozwój społeczny ucznia, a także poznanie kultury kraju goszczącego. Wzorem lat poprzednich zapewniony zostanie uczniom pobyt oraz transport a także miejsca praktyk zgodne z kierunkiem kształcenia. Przed każdym wyjazdem uczniowie będą uczestniczyć w przygotowaniu do zagranicznej praktyki zawodowej. Projekt będzie dofinansowany przez Unię Europejską.
Jesteśmy przekonani, że ten projekt przyniesie naszej szkole wiele korzyści i pomoże nam w dalszym rozwoju. Już dziś zapraszamy społeczność szkolną do aktywnego udziału w nadchodzącym projekcie i promowania wartości edukacji.
Promocja zdrowego żywienia z projektem MPHD
- 3
W niedzielę 7 lipca na Rynku Kolbuszowskim odbyło się upowszechnianie projektu MP Health Direct czyli „Kierunek na zdrowie psychiczne i fizyczne” oraz działań z wizyty partnerów z Turcji, Rumunii oraz Chorwacji, która odbyła się początkiem czerwca. Jest on realizowany w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni z wniosku o numerze:2022-1-PL01-KA220-SCH-000085655. Stoisko nasz cieszyło się dużym zainteresowaniem ze względu na oryginalne i ponadczasowe działania projektowe jak i degustację chłodnych, zdrowych i naturalnych produktów projektowych.
Osoby podchodzące wykazywały duże zainteresowanie naszą obecnością oraz tym co mamy do zaoferowania. Odbywały się również drobne konsultacje na temat stosowania ziół i przypraw, które możemy wykorzystywać w celu podnoszenia odporności oraz wspomagania procesów trawiennych przez nasz organizm. Zwracaliśmy również uwagę że ważne jest nawadnianie organizmu nie tylko w okresie letnim ale i w zimowym oraz wykonywanie ćwiczeń fizycznych do uzyskania odpowiedniej homeostazy naszego organizmu.
Zaprezentowaliśmy również wyroby, które powstawały w trakcie realizacji projektu, przygotowane wraz z uczniami kształcącymi się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: sok z kwiatów czarnego bzu, syrop z owoców czarnego bzu, sok z aronii, syrop miętowy, konfiturę z pigwy, oraz różne kiszonki.
W ramach poczęstunku przygotowaliśmy koktajl truskawkowo-bananowy z nutą maliny, lemoniadę cytrynowo-miętową oraz napój na odporność i poprawiający przemianę materii. Każdy ze składników w/w napojów posiada dużo cennych witamin, składników mineralnych, błonnika oraz substancji pomagających w funkcjonowaniu organizmu.
Wiele osób prosiło o udostępnienie przepisów na nasze specjały więc zamieszczamy je poniżej artykułu.
- Koktajl truskawkowo-bananowy z nutą maliny:
- 150 g truskawek
- 100 g bananów
- garść malin
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 szklanka kefiru
- miód lub cukier do smaku
Wykonanie:
Ze względu na uzyskanie odpowiednio chłodnego koktajlu polecam aby użyć truskawki lekko rozmrożone. W przypadku świeżych truskawek umyć i oderwać szypułki, włożyć do pojemnika blendera. Dodać obranego banana, maliny oraz mleko i kefir . Można dosłodzić cukrem lub miodem. Zmiksować. Podawać udekorowane maliną i listkiem mięty.
Ciekawostka: Miód ma silne właściwości przeciwbakteryjne i antyseptyczne.
- Lemoniada cytrynowo –miętowa:
- 1 l. wody
- ¼ szt. soku z cytryny
- 50 ml. syropu z mięty
- 6-8 szt. liści świeżej mięty
- 1 łyżka miodu prawdziwego
Wykonanie:
Wyciśnij sok z cytryn. W dużym dzbanku połącz sok z cytryn z wodę, miodem i syropem z mięty. Możesz dodać więcej miodu, jeśli wolisz bardziej słodką lemoniadę. i dokładnie wymieszaj. Umytą miętę lekko zmiażdż i porozrywaj lub drobno posiekaj aby wydzielała intensywnie aromat, dodaj do lemoniady. Najlepiej podawać lekko schłodzoną.
Ciekawostka: Mięta ma zastosowanie w:
- Zaburzeniach trawienia (na niestrawność, mięta na wzdęcia, choroby dróg żółciowych, a także mięta na wymioty),
- Inhalacjach w łagodzeniu kaszlu i przeziębienia,
- Braku apetytu,
- Migrenie,
- Nerwobólach,
- Zapaleniach dziąseł i gardła,
- Przemyśle kosmetycznym (składnik szamponów, perfum, balsamów itp).
- Napój na odporność i przemianę materii:
- 2l wody
- 1 ogórek gruntowy
- 1 cytryna
- 2 cm świeżego imbiru
- 4 duże gałązki natki pietruszki
Wykonanie:
Wszystko dokładnie umyj. Jeżeli używasz wody domowej przegotuj i wystudź. Wysiśnij sok z cytryny razem z miąższem. Ogórek zetrzyj na tarce z łupą oraz imbir po obraniu. Listki pietruszki drobno posiekaj. Wszystkie składniki dodaj do wody i zblenderuj. Otrzymany płyn należy pić 0,5 h po szklance przed posiłkami i pomiędzy nimi w ciągu 12 h przez miesiąc.
Ciekawostka: Korzeń imbiru działa odtruwająco, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.
Autor: Agnieszka Biestek
Zakończenie roku szkolnego 2023/2024
- 107
Życzenia
Zaproszenie
Komunikat
Footballowa 2024
- 7
15 czerwca 2024 dziesiąty raz młodzież naszej szkoły przygotowała catering dla uczestników imprezy Footballowa Kolbuszowa, która po raz piąty odbyła się w Weryni. Uczniowie wspólnie z nauczycielkami przygotowali stoisko ze zdrowymi, kolorowymi przekąskami. Przybyli goście częstowali się szotami warzywnymi z dipem koperkowym, koktajlami truskawkowo-bananowymi, truskawkowo-waniliowymi i sałatką owocową . Nasze stoisko jak zawsze cieszyło się zainteresowaniem, a owocowe przekąski natychmiast znikały ze stołów.
Autor: A. Tęcza, W. Majewska
Nowy numer gazetki szkolnej
Dzień Sportu
- 18
Od wielu już lat na początku czerwca odbywa się w naszej szkole Dzień Sportu. Impreza tradycyjnie ma formę piknikowo-sportową. 12 czerwca młodzież chętna do współzawodnictwa i rywalizacji uczestniczyła w turniejach sportowych. Dziewczęta grały w piłkę siatkową, chłopcy w piłkę nożną. Pozostali uczniowie brali udział w marszach nordic walking. Imprezę rozpoczął dyrektor szkoły Zbigniew Bogacz słowami : „Sukcesów nie mierzy się ilością pucharów, ale tym, jaki dystans musiałeś przebyć, aby dotrzeć w miejsce, w którym jesteś” życząc wszystkim udanego współzawodnictwa. Nasza niezastąpiona pani Zosia wraz z kucharzami z kl. II kucharz drogowiec przygotowała poczęstunek dla wszystkich – kiełbaski z grilla i napoje.
Rozgrywki sportowe sędziowali absolwenci naszej szkoły: turniej piłkarski Kamil Czachor, a piłkę siatkową dziewcząt Paweł Wiącek. Nad bezpiecznym przebiegiem imprezy czuwali nauczyciele i wychowawcy klas. Na zakończenie zostały podane wyniki rozgrywek.
Piłka siatkowa dziewcząt
I m-ce kl. III az
II m-ce kl. II az
III m-ce kl. II et
IV m-ce kl. III et
Piłka nożna chłopców
Im-ce kl. III et
II m-ce kl. II et
III m-ce kl. II kd
IV m-ce kl. I at i ez
V m-ce kl. I kd
Uczniowie biorący udział w marszach nordic walking pokonywali trasę wyznaczoną w pobliskim lesie.Autor: Andrzej Żywiec
Kamiliada 2024
- 9
8 czerwca 2024 uczniowie naszej szkoły wraz z opiekunami uczestniczyli w corocznej imprezie Kamiliada w Kolbuszowej, podczas której przygotowano wiele różnych atrakcji dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 2. Nasza szkoła również zaprezentowana kierunki kształcenia oraz przygotowała zagadki, pytania oraz zadania do wykonania dla uczestników gier terenowych. Dziękujemy naszej młodzieży za udział w tym wydarzeniu oraz zaangażowanie w promocję naszej szkoły.
A. Tęcza, W. Majewska
Ostatni dzień wizyty
- 43
Ostatni dzień wizyty partnerów projektu MP Health Direct Realizacja projektu z programu Erasmus+ Kierunek na zdrowie fizyczne i psychiczne - MP Health Direct w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni i szkołach partnerskich dobiega końca. Wizyta studyjna w Polsce była ostatnią, podsumowującą projekt mobilnością. W ostatnim dniu odbyły się warsztaty z udziałem pań z KGW w Weryni. Po zaprezentowaniu tradycyjnych strojów, haftów, ozdób okolicznościowych, glinianych naczyń i potraw wykonaliśmy pierogi z różnymi nadzieniami. Uczestnicy projektu rozwiązywali ankiety, otrzymali certyfikaty, był to również czas na podsumowanie wizyty i pożegnania. Głównym celem wizyty w Polsce było rozwijanie kreatywności uczniów, kultywowanie tradycji kulinarnych naszego regionu, rozwijanie i prezentacja umiejętności kluczowych przydatnych w pracy zawodowej, wymiana wiedzy i doświadczeń uczniów, zdobywanie nowego doświadczenia zawodowego związanego ze zdrowiem, zdrowym odżywianiem, sportem i nauką języków obcych, poznanie polskiej kultury i zwyczajów żywieniowych wzmocnienie umiejętności kluczowych oraz ugruntowanie wiedzy zawodowej. Serdecznie dziękujemy wszystkim zaangażowanym w realizację działań projektowych.
Autor: Agnieszka Biestek
W Krakowie
- 31
Czwarty dzień wizyty naszych europejskich partnerów to wspólna wycieczka do Krakowa. Nie brakowało zachwytów nad pięknem architektury tego miasta. Wszyscy zapoznali się z kuchnią polską poznając smak wędlin, pasztetów, ciast i pieczywa. Uczestnicy wycieczki zobaczyli ważne zabytki na mapie Krakowa, czyli Rynek Główny wraz z przyległymi do niego zabytkami m.in. Kościół Mariacki i Sukiennice. Jednym z ostatnich punktów wycieczki była Katedra na Wawelu oraz tradycyjnie Smok ziejący ogniem, który zaskoczył naszych gości. Ostatnim punktem był Kopiec Kościuszki z widowiskową panoramą letniego Krakowa. Mamy nadzieję, że dla każdego wycieczka była ciekawa.
Autor: Agnieszka Biestek
Praktyki zawodowe 2024
- 285
Maj to miesiąc, w którym my uczniowie Technikum kształcący się w zawodach: technik architektury krajobrazu, technik ekonomista, technik eksploatacji portów i terminali, technik żywienia i usług gastronomicznych, podczasmiesięcznych praktyk zawodowych poczuliśmy się jak pracownicy i zdobywaliśmy cenne doświadczenie zawodowe.
Praktyka była dla nas doskonałą okazją do zweryfikowania swoich wiadomości i umiejętności nabywanych w szkole podczas lekcji. Mogliśmy zastosować zdobytą wiedzę praktycznie w realnych warunkach i w ten sposób zdobywać doświadczenie zawodowe. Pracowaliśmy w różnych firmach, na różnych stanowiskach zgodnie z kierunkiem kształcenia. Była to dla nas szansa nauki od specjalistów tego, jak naprawdę wygląda praca w danym zawodzie. Musieliśmy się zmierzyć z nowymi obowiązkami, przyswojeniem zupełnie innego rozkładu dnia niż do tej pory w szkole - lekcje i przerwy międzylekcyjne. Mieliśmy możliwość rozwijania kluczowych umiejętności interpersonalnych, identyfikacji własnych mocnych stron i obszarów do rozwoju, a także kształtowania ścieżki kariery zawodowej.
Dzięki nauce pod okiem pracodawców zostaliśmy przygotowani do pracy w zespole, do nawiązywania kontaktów i prowadzenia negocjacji. Praktyka, podobnie jak przyszła praca wymagała od nas: punktualności, rzetelności, solidności i odpowiedzialności - a więc cech jakich będzie od nas oczekiwał przyszły pracodawca.Składamy serdeczne podziękowania wszystkim pracodawcom za umożliwienie nam odbycia praktyk zawodowych w maju 2024 r.
Autorzy: Weronika Fitał , Klaudia Sitarz
Aktualności