Dzięki zaangażowaniu osób związanych z promocją Uniwersytetu Rzeszowskiego mogliśmy uczestniczyć w wykładzie dotyczącym zdrowego odżywiania oraz warsztatach z zakresu sporządzania potraw z wykorzystaniem produktów podnoszących odporność, analizy sensorycznej i wykonywania lodów probiotycznych. Wykład omawiał wpływ żywienia na stan zapalny organizmu. Dowiedzieliśmy się jakie składniki wpływają pro i przeciwzapalnie, jaki jest wpływ antyoksydantów na stan zapalny organizmu. Uczestnicy projektu wiedzą już, że do diety szczególnie warto dołączyć m.in. kurkumę, imbir, rozmaryn, borówki, pomidory, dynię, a należy unikać nasyconych tłuszczów i nadmiaru cukru. W części warsztatowej wykonaliśmy pyszną kaczkę metodą sous-vide podaną z komosą ryżową, karmelizowanym jabłkiem, sosem balsamicznym na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu i musem żurawinowym oraz pstrąga z roladkami z ogórka z sokiem imbirowym i plastrami gotowanego buraka. Uczestnicy warsztatów od profesjonalisty mogli uczyć się wykonywać, komponować i dekorować potrawy pamiętając o stylu zero waste czyli zmniejszeniu ilości marnowanej żywności. Mogliśmy zdegustować lody z dodatkiem bakterii probiotycznych. Grupa projekotwa badała wrażliwość sensoryczną zmysłu wzroku, smaku i powonienia i dokonywała ocenę organoleptyczną lodów funkcjonalnych. Po intensywnych działaniach przyszedł czas na zwiedzanie Rzeszowa, w trakcie którego uczennice z ZSA-E przedstawiały historię miasta swoim kolegom. Dzień zakończył się uroczystą kolacją z partnerami.
Autor: Agnieszka Biestek