Dzień sportu
Warsztaty na Uniwersytecie Rzeszowskim
- 24
Dzięki zaangażowaniu osób związanych z promocją Uniwersytetu Rzeszowskiego mogliśmy uczestniczyć w wykładzie dotyczącym zdrowego odżywiania oraz warsztatach z zakresu sporządzania potraw z wykorzystaniem produktów podnoszących odporność, analizy sensorycznej i wykonywania lodów probiotycznych. Wykład omawiał wpływ żywienia na stan zapalny organizmu. Dowiedzieliśmy się jakie składniki wpływają pro i przeciwzapalnie, jaki jest wpływ antyoksydantów na stan zapalny organizmu. Uczestnicy projektu wiedzą już, że do diety szczególnie warto dołączyć m.in. kurkumę, imbir, rozmaryn, borówki, pomidory, dynię, a należy unikać nasyconych tłuszczów i nadmiaru cukru. W części warsztatowej wykonaliśmy pyszną kaczkę metodą sous-vide podaną z komosą ryżową, karmelizowanym jabłkiem, sosem balsamicznym na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu i musem żurawinowym oraz pstrąga z roladkami z ogórka z sokiem imbirowym i plastrami gotowanego buraka. Uczestnicy warsztatów od profesjonalisty mogli uczyć się wykonywać, komponować i dekorować potrawy pamiętając o stylu zero waste czyli zmniejszeniu ilości marnowanej żywności. Mogliśmy zdegustować lody z dodatkiem bakterii probiotycznych. Grupa projekotwa badała wrażliwość sensoryczną zmysłu wzroku, smaku i powonienia i dokonywała ocenę organoleptyczną lodów funkcjonalnych. Po intensywnych działaniach przyszedł czas na zwiedzanie Rzeszowa, w trakcie którego uczennice z ZSA-E przedstawiały historię miasta swoim kolegom. Dzień zakończył się uroczystą kolacją z partnerami.
Autor: Agnieszka Biestek
Zdrowie na ulicy – dzień drugi wizyty partnerskiej
- 154
W drugim dniu wizyty studyjnej realizowanej w ramach projektu MP Health Direct odbyło się wydarzenie Health on the street, czyli zdrowie na ulicy.
W czasie trwania projektu staramy się podejmować różnorodne działania, które mają ukazać kierunek na zdrowie psychiczne i fizyczne. Każda z czterech szkół partnerskich – z Turcji, Chorwacji, Rumunii i z ZSA-E z Weryni - jest odpowiedzialna za inny aspekt projektu związany z odżywianiem, sportem, fizjoterapią i psychologią, zgodnie ze swoim doświadczeniem.
Dzięki wspólnie podjętemu wysiłkowi 4 czerwca w MDK w Kolbuszowej zaproszeni goście, mieszkańcy i uczniowie szkół podstawowych mogli m.in. degustować produkty poprawiające odporność i trawienie, spróbować tradycyjnych potraw regionalnych, uczestniczyć w pokazie zabiegów fizjoterapeutycznych, nauczyć się wykonywać ćwiczenia relaksacyjne, zasmakować tureckich gołąbków, a co najlepsze nauczyć się tańczyć w rytmie tradycyjnych utworów poszczególnych krajów.
Dziękujemy że mogliśmy skorzystać z gościnności MDK w Kolbuszowej i nasze wydarzenie mogło się odbyć pomimo złej pogody. Szczególne podziękowania należą się wszystkim przybyłym gościom, przedstawicielom firm z: KGW z Weryni, Kliniki Zdrowia, Gabinetu fizjoterapii oraz firmy medycznej ACUS MED z Kolbuszowej Dolnej, uczniom ze szkół podstawowych w Kolbuszowej wraz z opiekunami.
Dziękujemy również za patronat nad naszym wydarzeniem: Telewizji TVP 3, Radio Via, gazecie Nowiny24, redakcji Korsa Kolbuszowskiego oraz portalowi Kolbuszowa Lokalna.
Kolejnym punktem dzisiejszego dnia było zwiedzanie Muzeum Kultury Ludowej
w Kolbuszowej połączone z warsztatami pn. „Ziarenko”. Zagraniczni goście byli oczarowani pięknem naszej małej ojczyzny. Zachwycali się zarówno dawnym budownictwem, jak też przepiękną przyrodą na terenie obiektu.Autor: Agnieszka Biestek
Wizyta rozpoczęta!
- 21
W dniach od 3 do 7 czerwca gościmy w naszej szkole 25 osób ze szkół partnerskich z projektu MP Health Direct. Są to uczniowie i ich opiekunowie z Chorwacji, Turcji i Rumunii. Pierwszy dzień wizyty był bardzo aktywny. Goście zostali oprowadzeni po Kolbuszowej, a następnie przywitani w naszej szkole. Kolejno uczniowie z Weryni uczyli swoich kolegów obliczać wskaźnik BMI i interpretować wyniki, obliczać wartość odżywczą i energetyczną potraw. Zapoznali również z przygotowanymi w trakcie realizacji projektu produktami - żywnością super foods. Degustacja kiszonek, syropów i soków z produktów regionalnych cieszyła się dużym zainteresowaniem. Uczniowie z Chorwacji w trakcie prezentacji poznali w jaki sposób żywienie wpływa na odporność? Przedstawili działania, wypracowane rezultaty oraz 4-tygodniowy plan ćwiczeń fizjoterapeutycznych.
Pamiętając o tym, że na zdrowy styl życia oprócz sposobu żywienia ogromny wpływ ma aktywność fizyczna zorganizowaliśmy wspólne rozgrywki sportowe oraz zumbę poprowadzoną przez szkolny zespół taneczny. Na kolację zaprosiliśmy naszych gości na stadion Werynianki, gdzie w pięknej zielonej scenerii zorganizowaliśmy wspólne grillowanie.Realizacja wizyty studyjnej w Polsce odbywa się dzięki projektowi MP Health Direct o numerze 2022-1-PL01-KA220-SCH-000085655 na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA220.
Autor: Agnieszka Biestek
Ogłoszenie
Technik architektury krajobrazu
Plan lekcji
Nowy plan lekcji obowiązujący od 03.06.2024 r. jest już dostępny na stronie.
Światowy Dzień bez Tytoniu
31 maja to Światowy Dzień bez Tytoniu. Początki jego obchodów sięgają aż 1987 roku. Tegoroczne hasło ogłoszone przez Światową Organizację Zdrowia brzmi: „Młodzież wkracza i zabiera głos #TobaccoExposed”. Ten wyjątkowy dzień sprzyja globalnemu protestowi młodzieży i dorosłych przeciwko przemysłowi tytoniowemu i wezwaniu do zakończenia kampanii promujących produkty tytoniowe.
Nikotyna zawarta w tytoniu jest silnie uzależniająca, a palenie tytoniu to główny czynnik ryzyka chorób układu krążenia i układu oddechowego, ponad 20 różnych rodzajów raka oraz wielu innych wyniszczających schorzeń. Każdego roku ponad 8 mln ludzi umiera z powodu palenia tytoniu. W Polsce, według raportu Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, palenie tytoniu było w 2022 r. głównym czynnikiem ryzyka odpowiedzialnym za obciążenie chorobowe u mężczyzn, a u kobiet na drugim miejscu.
Nowe formy dostarczania nikotyny, takie jak e-papierosy i podgrzewane produkty tytoniowe, są promowane jako mniej szkodliwe, ale badania wykazują, że niosą one ze sobą liczne zagrożenia zdrowotne. Emisje z e-papierosów zawierają toksyczne substancje, a ich długoterminowe skutki są wciąż nieznane.
Autor: I.Pogoda
Zdrowie na ulicy
Partnerzy z Turcji, Rumuni i Chorwacji w ZSA-E w Weryni. Realizacja wydarzenia Zdrowie na ulicy!
Przygoda z realizacją projektu z programu Erasmus+ Kierunek na zdrowie fizyczne i psychiczne - MP Health Direct w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni wielkimi krokami dobiega końca.
Przed nami ostatnie, bardzo duże działanie z projektu, czyli wizyta studyjna partnerów z Turcji, Rumunii i Chorwacji. Od 3 do 7 czerwca będziemy dzielić się naszymi gośćmi wiedzą na temat poprawy odporności i funkcjonowania organizmu. Zamierzamy m.in. dokonywać pomiaru masy i wzrostu, obliczać BMI oraz kaloryczności potraw, dokonywać pomiaru ciśnienia i interpretować otrzymane wyniki, ćwiczyć wspólnie na świeżym powietrzu. Odbędą się również warsztaty w trakcie których uczestnicy będą mogli wykonać potrawy wspierające organizm z produktów mlecznych i tzw. superfoods wraz z elementami fitoterapii. Nasi goście poznają najbliższą okolicę, jej tradycje i kulturę oraz regionalne smaki. Planujemy nauczyć partnerów Turcji, Rumunii i Chorwacji sporządzania pierogów oraz dokonamy degustacji naturalnych regionalnych produktów poprawiających odporność.
Wtorek, czyli 4 czerwca to dzień, w którym spotkamy się z lokalną społecznością na rynku w Kolbuszowej, aby przedstawić naszych partnerów oraz zaprezentować działania jakie możemy podjąć w celu poprawy funkcjonowania organizmu poprzez podnoszenie świadomości z zakresu odporności, odpowiednich ćwiczeń sportowych, zabiegów fizjoterapeutycznych z elementami psychologii. W trakcie wydarzenia będzie można dokonać degustacji różnych soków i syropów na odporność, trawienie oraz potraw regionalnych i tradycyjnych polskich. Będą wykonane również tureckie gołąbki, nie zawijanych w kapustę, ale to niech pozostanie jeszcze niespodzianką. Będziemy również dokonywać pomiarów ciśnienia, prezentować podstawy fizjoterapii.
Początek czerwca zapowiada się bardzo ciekawie i pracowicie! Kluczowym punktem projektu jest to, że każda szkoła jest odpowiedzialna za inny aspekt projektu związany ze zdrowiem, zgodnie z własnym doświadczeniem i prowadzoną w szkole działalnością. W trakcie naszej wizyty będziemy łączyć wszystkie aspekty dotyczące zdrowia w jedną całość. Jest to możliwe dzięki dofinansowaniu jakie otrzymaliśmy na nasz projekt w ramach program Erasmus+.
Autor: Agnieszka Biestek
Pod okiem szefów kuchni – czyli sposoby na dziczyznę
- 178
Mięso pozyskiwane z dziczyzny należy do jednych ze zdrowszych i smaczniejszych surowców. Uznawane jest jednak za trudny produkt do przygotowania dań głównych z mięsa. Dziczyzna bardzo popularna była w kuchni staropolskiej, obecnie można ją spotkać również w ofercie wielu renomowanych restauracji. Jak więc przyrządzić gulasz z dzika, comber z sarny czy zrazy ze schabu dzika?
Swoją wiedzą i doświadczeniem bardzo chętnie podzielili się z naszymi uczniami, kształcącymi się na kierunkach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz, szef kuchni Restauracji Folk, znajdującej się w Hotelu Bristol w Rzeszowie Pan Janusz Pyra oraz szef kuchni PKL Solina Gondola
Pan Rafał Żelichowski.
W trakcie wspólnego gotowania doradzali naszym młodym gastronomom jak przeprowadzić obróbkę wstępną np. combra z sarny, łopatki czy schabu z dzika, jakie zastosować przyprawy czy składniki marynaty. Cenne wskazówki dotyczyły również składników sosów, dodatków skrobiowych czy witaminowych do potraw z dziczyzny. Specjaliści dzielili się również pomysłami na aranżację dań na talerzu.
Udział w tak profesjonalnym szkoleniu możliwy był dzięki sponsorom i ich przedstawicielom, firmie: BONDUELLE (Pan Mariusz Kowalczyk), Unilever Food Solutions (Pan Tomasz Bogaczyk), którzy zapewnili nam produkty do sporządzenia wyśmienitych kompozycji smaków.
Dziękujemy również naszej Szefowej Kuchni, Pani Zofii Łuszcz, która współorganizowała to szkolenie.
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Operator maszyn i urządzeń do robót ziemnych i drogowych
Technik ekonomista
Technik eksploatacji portów i terminali
Technik architektury krajobrazu
Ogłoszenie
Bezy w różnej odsłonie
- 45
Końcówka maja była dla uczniów kierunków gastronomicznych (kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych) bardzo słodka. 23 maja 2024 roku nasi uczniowie uczestniczyli w szkoleniu cukierniczym, którego głównym tematem były bezy.
Głównym celem organizacji imprezy jest doskonalenie oraz nabycie umiejętności zawodowych dotyczących sporządzania bez wegańskich i tradycyjnych, zastosowania barwników, posypek i brokatu jadalnego do aranżacji deserów oraz dekorowanie wyrobów cukierniczych, rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych. Nasze uczennice podczas szkolenia sporządzały blaty,makaroniki, Pavlovy, lizaki bezowe, monoporcje bezowe, bezy wegańskie.
Jak zawsze zwieńczeniem takich spotkań była degustacja przygotowanych słodkości.
Szkolenie odbyło się w ramach projektu Młodzi, zdolni, wykształceni, w ramach programu DOBRY POMYSŁ.Autor: A. Tęcza, W. Majewska
Wyniki konkursu "Las w słoiku, czyli ogród w szkle"
- 14
22 maja odbył się szkolny konkurs "Las w słoiku, czyli ogród w szkle" zorganizowany w ramach projektu "Młodzi, kreatywni, wykwalifikowani" z programu Fundacji Serce. Uczestnikami konkursu byli uczniowie klas pierwszych w zawodach technik architektury krajobrazu, technik ekonomista oraz technik eksploatacji portów i terminali.
Oto zwycięzcy konkursu:
I miejsce - Emilia Potocka - 1et
II miejsce - Kacper Szuba - 1at
III miejsce - Aleksandra Działowska - 1atGratulujemy wszystkim uczestnikom i zwycięzcom za ich kreatywność i zaangażowanie!
Tworzenie miniaturowych ekosystemów w szkle nie tylko promuje dbałość o naturę, ale także wzbogaca przestrzeń edukacyjną o piękne zielone ozdoby, które mogą poprawiać jakość powietrza i estetykę otoczenia.
Autor: I.Piłat
Moja pierwsza rozmowa kwalifikacyjna
- 63
W dniu 22.05.2024 r. odbył się szkolny konkurs pt. ,,Moja pierwsza rozmowa kwalifikacyjna”. Zadaniem uczestników było przygotowanie dokumentów aplikacyjnych na wybrane przez siebie stanowisko spośród: sprzedawca-magazynier, księgowy lub ogrodnik terenów zieleni. Wysoki profesjonalizm przygotowanych dokumentów aplikacyjnych oraz przygotowanie merytoryczne kandydatów stanowiło dla komisji konkursowej niemałe wyzwanie, aby wyłonić zwycięzców. Uczestnicy konkursu poradzili sobie świetnie z pytaniami komisji rekrutacyjnej, a zwycięzcami okazali się uczniowie klas pierwszych Technikum:
I miejsce- Przemysław Bakaj z zawodu technik eksploatacji portów i terminali
II miejsce- Gabriela Sadecka z zawodu technik architektury krajobrazu
III miejsce- Franciszek Fitał z zawodu technik ekonomista
W skład komisji konkursowej wchodzili: Pan Witold Cesarz, Pani Ewa Serafin oraz Pani Iwona Pogoda. Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu!
Autorzy: Julia Rząsa, Katarzyna Kurdziel
Aktualności