Zrobiło się chłodniej, nasze zapotrzebowanie energetyczne analogicznie się zwiększa, o czym zapewne wiemy, bo apetyt na przekąski dopisuje. W szkolnej pracowni przygotowaliśmy ciekawe bułeczki i ślimacze zakrętasy z ciasta drożdżowego. Inspiracją były świeże nowalijki, które mamy już w ogródkach. Uczniom z klasy 3 szkoły branżowej w Weryni nie brakuje kreatywnych pomysłów. Zachęcamy do zakręcania i próbowania.
Zakręcone bułeczki z pesto
Składniki: (z podanej porcji otrzymamy 16-20 bułeczek)
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
1 szklanka letniej wody
3/4 płaskiej łyżki soli
1/2 łyżeczki cukru
pesto po polsku:
duży pęczek natki pietruszki
10 g ziarna słonecznika
20 g startego parmezanu
1-2 ząbki czosnku
sól, świeżo mielony pieprz
3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
można użyć gotowego pesto
1 roztrzepane jajko z odrobiną mleka
starty parmezan do posypania
Sposób wykonania:
Drożdże z cukrem rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, olej i rozpuszczone drożdże. Dobrze wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut. W tym czasie ciasto powinno podwoić swą objętość. Składniki na pesto zmiksować blenderem. Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć ciasto i dosyć cienko je rozwałkować Na połowie ciasta rozsmarować pesto, przykryć je drugą połową ciasta i lekko docisnąć. Ciasto pokroić w pasy. Każdy pasek zwinąć wokół własnej osi 2-3 razy, a następnie formować z niego bułeczkę. Koniec paska umieścić pod spodem bułki. W taki sam sposób postępować z pozostałym paskami ciasta Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej przygotowane bułeczki, zachowując odstępy (ciasto jeszcze urośnie). Przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok. 20 minut. Każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać startym parmezanem.
Nadzienie można również "zaaplikować do środka" wykrojonych krążków ciasta, a po zlepieniu upiec pierożki,
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku, w temp. 180 C ok. 15 minut, do ładnego zezłocenia.
Bułeczki wykonały Marcelina Mazur i Paulina Stec.
Autor: Monika Chrząstek