Realizując działania projektu pt. ‘MP Health Direct’, czyli ,,Kierunek na zdrowie fizyczne i psychiczne’’ uczniowie z klasy pierwszej i drugiej Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w trakcie zajęć praktycznych uczyli się wykonywać przetwory. Pojawiły się one w postaci kiszonych ogórków, syropów z ziół –np. mięty, z dzikich surowców pozyskanych z krzewów – np. z kwiatów czarnego bzu i dzikiej róży. Nie mogło zabraknąć także lemoniady różanej oraz naparu z liści czarnej porzeczki.
Są to naturalne produkty o szerokim spektrum zdrowotnych właściwości, które wpływają budująco na organizm człowieka. Spożywane w syropie stanowią źródło składników odżywczych i przeciwutleniaczy.
Oto najważniejsze korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania tych naturalnych produktów:
- Kwiaty czarnego bzu są bogate we flawonoidy takie jak kwercetyna i rutyna, które posiadają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Kwercetyna jest również znana ze swojej zdolności do wzmacniania układu immunologicznego i redukowania objawów alergii. Spożywanie syropu z kwiatów czarnego bzu może pomóc wzmocnić odporność organizmu, zwłaszcza w okresach wzmożonej zachorowalności na różnego rodzaju infekcje.
- Płatki dzikiej róży są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem
i odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowia układu odpornościowego. Spożywanie syropu z płatków dzikiej róży może wspomagać walkę z infekcjami, wzmacniać organizm i przyspieszać procesy gojenia się ran. Dodatkowo, witamina C jest również korzystna dla skóry, bo wzmacnia jej elastyczność i powoduje produkcję kolagenu.
- Ogórki kiszone są doskonałym źródłem probiotyków, które są korzystne dla zdrowia układu pokarmowego. Probiotyki pomagają w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej jelit, co przekłada się na lepsze trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Spożywanie ogórków kiszonych, jak i powstałego płynu może wspomagać równowagę bakteryjną w jelitach, wzmacniając układ odpornościowy i poprawiając ogólny stan zdrowia.
- Liście czarnej porzeczki są źródłem polifenoli, takich jak antocyjany, które mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Napar z tych liści może wspomagać układ odpornościowy, działać przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a także być korzystny dla układu sercowo-naczyniowego.
- Mięta madziałanie kojące na układ trawienny i może pomagać w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, takich jak niestrawność i wzdęcia. Może również działać odświeżająco na oddech.
Syrop z kwiatów czarnego bzu, płatków dzikiej róży i ogórków kiszonych jest cennym źródłem składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Ich regularne spożywanie może przyczynić się do wzmocnienia układu immunologicznego, walki z infekcjami, poprawy trawienia!
Działanie to było możliwe dzięki realizacji projektu MP Health Direct na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA220 ima na celu przekazać szerszemu gronu zainteresowanych w jaki sposób naturalnie możemy wspierać odporność organizmu. Zwłaszcza, że przed nami sezon na zbiór ziół i kiszenie różnych warzyw.
Upowszechnianie projektu odbywało się po odbytej mobilności w Rumunii w formie prezentacji oraz przez wykonywanie ćwiczeń sportowych w trakcie Dnia Sportu w działaniachpromujących naszą szkołę w trakcieDni Otwartych podczas warsztatów dla młodzieży.Opowiadamy i pokazujemy wszystko również w środowisku lokalnym, chociażbyw trakcie Kamiliady 2023 oraz w mediach społecznościowych.
Nasze przetwory powstawały w trakcie kilku zajęć praktycznych. W ostatni dzień szkoły nasze ogórki po prawie 3 tygodniach kiszenia smakują wyśmienicie!
Nasi uczniowie polecają syropy i domowe kiszone ogórki,które wspomagają odporność oraz pozytywnie działają na organizm człowieka :
- Domowe kiszone ogórki:
Składniki:
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 2 małe główki czosnku
- duży pęczek kopru z baldachami
- kawałek korzenia chrzanu oraz liście - 10 cm
- 2 litry wrzątku
- 4 płaskie łyżki soli kamiennej
- można też dać: liście chrzanu, zielone liście dębu oraz liście czarnej porzeczki, winorośli lub wiśni
Zagotuj dwa litry wody i wsyp do niej cztery łyżki soli kamiennej do przetworów. Mieszaj wodę, aż sól się w niej rozpuści. Do słoików na zimę polecam sól kamienną.
Gorącą wodą z solą lub zimną wypełnij wszystkie słoiki. Lekko wstrząśnij słoikiem, by woda spenetrowała wszystkie bąbelki powietrza wewnątrz słoików. Zalewa powinna przykryć ogórki w całości. Wychodzi 500 ml zalewy na każdy słoik o pojemności 1000 ml.
Słoiki zakręć mocno i odstaw na trzy dni do pomieszczenia, w którym będzie około 20 stopni. Po tym czasie przenieś je do spiżarki lub piwniczki. Ogórki ukiszą się po około dwóch tygodniach, a maksymalnie po 20 dniach.
- Syrop z kwiatów dzikiej róży:
Składniki:
- 2 szklanki płatków dzikiej róży
- 1 szklanka cukru
- 0,5 litra wody
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Płatki róży oczyszczamy strumieniem zimnej wody i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy do czasu, aż cukier się rozpuści, a woda zacznie wrzeć. Następnie zmniejszamy ogień i wlewamy sok z 1 cytryny. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowy syrop przecedzamy przez sito z małym oczkiem lub przez gazę, żeby jak najdokładniej przefiltrować.
Porady
Możemy przelać do słoiczków i pasteryzować lub trzymać przez krótki czas w lodówce. Jeżeli chcemy jeszcze większą kondensację syropu możemy użyć połowę wody. Do czego używam syrop? Jako polewę do lodów, jako dodatek do herbaty, można łączyć z wodą, cytrusami i robić pyszną lemoniadę.
3. Napar z liści czarnej porzeczki:
- 5 liści czarnej porzeczki
- 200 ml wrzącej wody
Kilka świeżych listków lub łyżkę suszonych zalewamy szklanką wrzątku. Zaparzamy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Pije się 2 razy dziennie przy infekcjach dróg moczowych, bólach reumatycznych, dolegliwościach żylnych i tętniczych.
23.06.2023 r.
Autor: Agnieszka Biestek