Ogłoszenie
Ogłoszenie o Konkursie Fotograficznym
Ogłoszenie
Planeta w Twoich rękach
Inauguracja nowego roku szkolnego
- 74
Rok szkolny 2023/2024 rozpoczął się w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni uroczyście i radośnie. W tym roku Samorząd Uczniowski miał zaszczyt poprowadzić akademię i tym samym powitać uczniów klas pierwszych.
Dla nich ten dzień dzień jest początkiem przygody, podczas której zawrą wiele znajomości, zdobędą ogrom doświadczeń i nauczą się praktycznych oraz przydatnych w życiu dorosłym umiejętności.
Uroczystość rozpoczęła się od Mszy Świętej. Następnie od godziny 9:00 uczestniczyliśmy w akademii w trakcie, której odśpiewaliśmy hymn państwowy i uczciliśmy minutą ciszy waleczność Polaków podczas II wojny światowej. Następnie z ciężkim sercem pożegnaliśmy wakacje. W czasie akademii miało miejsce wręczenie dyplomów za udział w konkursach, a ambitnym i pracowitym uczniom Stypendium Dyrektora. Uroczystość zakończyła się piosenką szkolnego zespołu Concordia, a po niej rozeszliśmy się do klas na spotkania z wychowawcami.
Wierzymy, że ten rok szkolny przyniesie wiele niezapomnianych chwil i wyzwań. Dodatkowo życzymy naszym młodszym kolegom i koleżankom owocnego i radosnego roku szkolnego, pełnego nauki oraz nowych przyjaźni.
Autor: Szymon Zieliński
Zdjecia: Witold Cesarz
OGŁOSZENIE
W Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni funkcjonuje stołówka szkolna, posiłek wydawany jest w czasie długiej przerwy po 4 lekcji (11:15). Koszt posiłku 8,00 zł, posiłek jednodaniowy (zupa +bułeczka lub drugie danie). Opłaty przyjmowane są w sekretariacie szkolnym. Uczniowie posiadający decyzje MOPS, GOPS, a także uczniowie wpłacający odbierają bloczki żywieniowe w sekretariacie szkolnym.
Stołówka działa od dnia 5.09.2023 r.
Życzenia na nowy rok szkolny
Rozpoczęcie roku szkolnego 2023/2024
Kiermasz podręczników
Plan lekcji
Nowy plan lekcji obowiązujący od 04.09.2023 r. jest już dostępny na stronie.
Ogłoszenie
Informacja
Informacja
Książka z przepisami
- 48
Realizacja projektu Food Redefined dobiegła końca. W czasie poznawania nowej definicji żywienia 24 uczniów w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz 6 nauczycieli wyjechało na tygodniowe warsztaty do szkół partnerskich we Francji, Chorwacji oraz Portugalii. Wizyta partnerska w naszej szkole odbyła się w październiku 2022 r. Podczas wizyty w Chorwacji nasi uczniowie ćwiczyli swoje umiejętności związane z kuchnią śródziemnomorską oraz wykorzystaniem naturalnych składników do przygotowania potraw. Wizyta w Portugalii wzbogaciła naszą wiedzę o kuchnię zero waste oraz wiedzę barmańską. Francuzi doszkalali nas jak przygotowywać potrawy w niskich temperaturach, aby nie traciły swych wartości oraz wykorzystania produktów organicznych. Wymienione mobilności, podczas których uczestniczyliśmy w wielu ciekawych warsztatach, szkoleniach i wycieczkach odbyły się dzięki projektowi Food Redefined o numerze
2020-1-PL01-KA229-081707_1 na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA229.Podsumowaniem działań parterów z Polski, Portugalii, Francji i Chorwacji jest książka z przepisami, wydana w języku angielskim w formie e-book. Zapraszamy do zapoznania się z efektami naszej pracy!
Autor: A. Tęcza
Kurs grafiki komputerowej
- 3
Dla ośmioosobowej grupy architektów biorącej udział w projekcie "Powiat Kolbuszowski stawia na kształcenie zawodowe" wakacje rozpoczęły się bardzo pracowicie. Uczniowie przez tydzień zdobywali wiedzę z zakresu wykorzystania oprogramowania służącego do tworzenia i edycji grafiki komputerowej. Wśród zagadnień, które zaprezentował młodzieży na kursie wykładowca Uniwersytetu Rzeszowskiego dr inż. Krystian Tuczyński - znalazły się m.in. podstawy obsługi Photoshopa, oprogramowania Adobe Ilustrator oraz Adobe Indesign.
Szczegółowy program szkolenia:
1. Adobe Photoshop (grafika rastrowa)
a) Praca w programie do obróbki plików rastrowych
b) Podstawy obsługi programu
c) Skanowanie, retusz, korekcja barwna
d) Praca na warstwach: szparowanie, wymiana tła,
e) Montaż elektroniczny2. Adobe Illustrator (grafika wektorowa)
a) Podstawy obsługi programu–krzywe Beziere’a
b) Przekształcanie obiektów wektorowych
c) Konstruowanie znaków graficznych
d) Małe formy poligraficzne: wizytówka, papier firmowy, ulotka3. Adobe InDesign (skład komputerowy)
a) Edycja, formatowanie, łamanie tekstu
b) Łączenie tekstu z grafikąTematyka realizowana na szkoleniu cieszyła się dużym zainteresowaniem. Obecnie w ramach kontynuacji projektu uczniowie przebywają na płatnym stażu wakacyjnym. To bardzo dobrze wykorzystany czas, ponieważ wrócą do szkoły bogatsi nie tylko o wiedzę :)
Autorzy: K.Tuczyński, I.Pogoda
Ogłoszenie
Werynia, 16.06.2023 r.
Ogłoszenie dotyczące sprzedaży składników rzeczowych majątku ruchomego
Dyrektor Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni działając na podstawie uchwały Zarządu Powiatu w Kolbuszowej nr 238/1302/2023 z dnia 24 maja 2023 roku zaprasza do pisemnego składania ofert na zakup składników rzeczowych majątku ruchomego.
Oferta sprzedaży dotyczy:
- Przyczepa D 47 A ; Autosan; rok produkcji 1978 - zarejestrowana, ubezpieczona, brak przeglądu technicznego. Cena wywoławcza: 10 000,00 zł brutto.
- Samochód używany PUNTO, rok produkcji 2004, kolor niebieski zarejestrowany, ubezpieczony, brak przeglądu, samochód przystosowany do prowadzenia nauki jazdy, pojemność - 1,2, LPG+benzyna. Cena wywoławcza : 3 000,00 zł brutto.
- Tokarka 1J61/8 nr fab 28018 uniwersalna. Cena wywoławcza: 9 000,00 zł brutto.
Pisemna oferta powinna zawierać:
- Imię i nazwisko (nazwa) oferenta oraz adres - numer telefon do kontaktu.
- Datę sporządzenia oferty. Oferowaną cenę zakupu składnika/składników rzeczowych majątku będących przedmiotem postępowania przetargowego - nie niższą od ceny wywoławczej.
Istnieje możliwość dokonania oględzin przedmiotu sprzedaży na terenie ZSA-E w Weryni.
Oferty prosimy składać w zamkniętych kopertach z dopiskiem “dotyczy sprzedaży składników rzeczowych majątku ruchomego” w sekretariacie szkoły do 21.07.2023 r. Kupujący zobowiązany będzie do zorganizowania we własnym zakresie i na własny koszt załadunku i transportu.
Wynik postępowania zostanie podany do publicznej wiadomości poprzez wywieszenie na tablicy informacyjnej oraz umieszczenie na stronie internetowej szkoły.
Komisja wybiera oferenta, który zaoferuje najwyższą cenę, a w razie ustalenia, że kilku oferentów zaoferowało taką samą cenę Komisja postanawia o kontynuowaniu postępowania w formie aukcji ustnej między tymi oferentami i wybiera oferenta, który zaoferował najwyższą cenę. Wysokość postąpienia – 100,00 zł.
Szczegółowe informacje są udzielane pod numerem telefonu 17 227 14 41 lub w sekretariacie szkoły.
Zakończenie roku szkolnego
- 164
Lista zakwalifikowanych do projektu Erasmus+
Wiosenne przetwory na odporność
- 88
Realizując działania projektu pt. ‘MP Health Direct’, czyli ,,Kierunek na zdrowie fizyczne i psychiczne’’ uczniowie z klasy pierwszej i drugiej Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w trakcie zajęć praktycznych uczyli się wykonywać przetwory. Pojawiły się one w postaci kiszonych ogórków, syropów z ziół –np. mięty, z dzikich surowców pozyskanych z krzewów – np. z kwiatów czarnego bzu i dzikiej róży. Nie mogło zabraknąć także lemoniady różanej oraz naparu z liści czarnej porzeczki.
Są to naturalne produkty o szerokim spektrum zdrowotnych właściwości, które wpływają budująco na organizm człowieka. Spożywane w syropie stanowią źródło składników odżywczych i przeciwutleniaczy.
Oto najważniejsze korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania tych naturalnych produktów:
- Kwiaty czarnego bzu są bogate we flawonoidy takie jak kwercetyna i rutyna, które posiadają działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Kwercetyna jest również znana ze swojej zdolności do wzmacniania układu immunologicznego i redukowania objawów alergii. Spożywanie syropu z kwiatów czarnego bzu może pomóc wzmocnić odporność organizmu, zwłaszcza w okresach wzmożonej zachorowalności na różnego rodzaju infekcje.
- Płatki dzikiej róży są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem
i odgrywa istotną rolę w utrzymaniu zdrowia układu odpornościowego. Spożywanie syropu z płatków dzikiej róży może wspomagać walkę z infekcjami, wzmacniać organizm i przyspieszać procesy gojenia się ran. Dodatkowo, witamina C jest również korzystna dla skóry, bo wzmacnia jej elastyczność i powoduje produkcję kolagenu.
- Ogórki kiszone są doskonałym źródłem probiotyków, które są korzystne dla zdrowia układu pokarmowego. Probiotyki pomagają w utrzymaniu zdrowej flory bakteryjnej jelit, co przekłada się na lepsze trawienie i wchłanianie składników odżywczych. Spożywanie ogórków kiszonych, jak i powstałego płynu może wspomagać równowagę bakteryjną w jelitach, wzmacniając układ odpornościowy i poprawiając ogólny stan zdrowia.
- Liście czarnej porzeczki są źródłem polifenoli, takich jak antocyjany, które mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Napar z tych liści może wspomagać układ odpornościowy, działać przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a także być korzystny dla układu sercowo-naczyniowego.
- Mięta madziałanie kojące na układ trawienny i może pomagać w łagodzeniu dolegliwości żołądkowych, takich jak niestrawność i wzdęcia. Może również działać odświeżająco na oddech.
Syrop z kwiatów czarnego bzu, płatków dzikiej róży i ogórków kiszonych jest cennym źródłem składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Ich regularne spożywanie może przyczynić się do wzmocnienia układu immunologicznego, walki z infekcjami, poprawy trawienia!
Działanie to było możliwe dzięki realizacji projektu MP Health Direct na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA220 ima na celu przekazać szerszemu gronu zainteresowanych w jaki sposób naturalnie możemy wspierać odporność organizmu. Zwłaszcza, że przed nami sezon na zbiór ziół i kiszenie różnych warzyw.
Upowszechnianie projektu odbywało się po odbytej mobilności w Rumunii w formie prezentacji oraz przez wykonywanie ćwiczeń sportowych w trakcie Dnia Sportu w działaniachpromujących naszą szkołę w trakcieDni Otwartych podczas warsztatów dla młodzieży.Opowiadamy i pokazujemy wszystko również w środowisku lokalnym, chociażbyw trakcie Kamiliady 2023 oraz w mediach społecznościowych.
Nasze przetwory powstawały w trakcie kilku zajęć praktycznych. W ostatni dzień szkoły nasze ogórki po prawie 3 tygodniach kiszenia smakują wyśmienicie!
Nasi uczniowie polecają syropy i domowe kiszone ogórki,które wspomagają odporność oraz pozytywnie działają na organizm człowieka :
- Domowe kiszone ogórki:
Składniki:
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 2 małe główki czosnku
- duży pęczek kopru z baldachami
- kawałek korzenia chrzanu oraz liście - 10 cm
- 2 litry wrzątku
- 4 płaskie łyżki soli kamiennej
- można też dać: liście chrzanu, zielone liście dębu oraz liście czarnej porzeczki, winorośli lub wiśni
Zagotuj dwa litry wody i wsyp do niej cztery łyżki soli kamiennej do przetworów. Mieszaj wodę, aż sól się w niej rozpuści. Do słoików na zimę polecam sól kamienną.
Gorącą wodą z solą lub zimną wypełnij wszystkie słoiki. Lekko wstrząśnij słoikiem, by woda spenetrowała wszystkie bąbelki powietrza wewnątrz słoików. Zalewa powinna przykryć ogórki w całości. Wychodzi 500 ml zalewy na każdy słoik o pojemności 1000 ml.
Słoiki zakręć mocno i odstaw na trzy dni do pomieszczenia, w którym będzie około 20 stopni. Po tym czasie przenieś je do spiżarki lub piwniczki. Ogórki ukiszą się po około dwóch tygodniach, a maksymalnie po 20 dniach.
- Syrop z kwiatów dzikiej róży:
Składniki:
- 2 szklanki płatków dzikiej róży
- 1 szklanka cukru
- 0,5 litra wody
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
Płatki róży oczyszczamy strumieniem zimnej wody i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, całość zalewamy zimną wodą. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy do czasu, aż cukier się rozpuści, a woda zacznie wrzeć. Następnie zmniejszamy ogień i wlewamy sok z 1 cytryny. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowy syrop przecedzamy przez sito z małym oczkiem lub przez gazę, żeby jak najdokładniej przefiltrować.
Porady
Możemy przelać do słoiczków i pasteryzować lub trzymać przez krótki czas w lodówce. Jeżeli chcemy jeszcze większą kondensację syropu możemy użyć połowę wody. Do czego używam syrop? Jako polewę do lodów, jako dodatek do herbaty, można łączyć z wodą, cytrusami i robić pyszną lemoniadę.
3. Napar z liści czarnej porzeczki:
- 5 liści czarnej porzeczki
- 200 ml wrzącej wody
Kilka świeżych listków lub łyżkę suszonych zalewamy szklanką wrzątku. Zaparzamy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Pije się 2 razy dziennie przy infekcjach dróg moczowych, bólach reumatycznych, dolegliwościach żylnych i tętniczych.23.06.2023 r.
Autor: Agnieszka Biestek
Ogłoszenie
Aktualności