• Portugalia jest już naszym wspomnieniem

          • W piątek rano  wyruszyliśmy autokarem do miejscowości uzdrowiskowej Caldas da Rainha, znajdującej się w środkowej Portugalii. Miejscowość została ufundowana w 1485 przez królową Eleonorę de Viseu, żonę króla Jana II Doskonałego i na jej cześć nazwana. Caldas da Rainha oznacza Ciepłe Źródła Królowej. Gdy już byliśmy na miejscu przywitało nas piękne miejsce, pełne natury, zwierząt i uroczych widoków. Później zwiedzaliśmy miasto i wyruszyliśmy na zakupy, aby kupić jeszcze kilka pamiątek. Po powrocie do hotelu pakowaliśmy się na podróż i przygotowywaliśmy swoje outfity na uroczysta kolację z widokiem na cudowny Ocean. Gdy już nadszedł czas naszej podróży do restauracji zastanawialiśmy jak to miejsce będzie wyglądać i czy kolacja w tym miejscu będzie nam smakować. Po dotarciu przywitało nas piękne słońce  i cudowny widok na Ocean. Wyruszyliśmy wiec na plażę, aby upamiętnić to miejsce na zdjęciach. Zebraliśmy również kilka muszelek na pamiątkę. Później udaliśmy się na kolację, która okazała się bardzo pyszna i elegancka. Po kolacji udaliśmy się do hotelu, aby pożegnać się z kolegami z zagranicy. Ostatni dzień naszego pobytu w tym cudownym kraju długo pozostanie w naszej pamięci.

            Autorzy: K. Sikora, J. Pyra, M. Kopeć

          • Praktyki zawodowe 2023

          • My już wiemy, że doświadczenie zawodowe to jedna z najważniejszych informacji w CV dla potencjalnego pracodawcy! Samo wykształcenie nie wyróżnia nas jako kandydata na rynku pracy. Pracodawcy zarówno krajowi jak i zagraniczni  oczekują doświadczenia zawodowego. Kształcąc się w Technikum i Szkole Branżowej I Stopnia mamy możliwość zdobywania go  realizując zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe u pracodawców. My uczniowie Technikum kształcący się w zawodach: technik architektury krajobrazu, technik ekonomista, technik eksploatacji portów i terminali, technik żywienia i usług gastronomicznych podczas  miesięcznych praktyk zawodowych w maju  2023 r.  zdobywaliśmy cenne doświadczenie zawodowe.  Mogliśmy  sprawdzić się w różnych branżach, na różnych stanowiskach i przekonać się co umiemy, a czego jeszcze musimy się nauczyć. Mieliśmy  szansę na skonfrontowanie własnej wiedzy i umiejętności z wymaganiami stawianymi przez konkretnych pracodawców na konkretnych stanowiskach. Dodatkowo poznaliśmy kulturę firmy, dowiedzieliśmy się, jak działają przedsiębiorstwa. Podczas praktyk mogliśmy  „czerpać wiedzę garściami” od  przełożonych i współpracowników, a także uzyskać pomoc od najlepszych specjalistów. Zobaczyliśmy jak wygląda realna praca, pielęgnacja ogrodu, obsługa klienta, planowanie, organizacja czy zarządzanie w podmiocie gospodarczym. Praktyki zawodowe to świetny sposób poszerzania wiedzy o rynku pracy, podwyższania kwalifikacji, a przede wszystkim zwiększenia szans na wymarzoną pracę.

            Składamy  serdeczne podziękowania wszystkim pracodawcom za umożliwienie nam odbycia praktyk zawodowych  maju 2023r.

             

             Autorzy: Katarzyna i Krzysztof Gola

          • Ekologiczne gospodarstwo rolne

          • W dniu 02.06.2023 r.  siedmioro uczniów z naszej  szkoły kształcących się w technikum miało możliwość uczestniczyć w wyjeździe do  ekologicznego gospodarstwa rolnego Pana Witolda Popka w Pawłowie. Gospodarstwo położone jest w gminie Adamówka w powiecie przeworskim. Uczestniczyliśmy w wykładzie oraz zwiedzaniu gospodarstwa. Podczas wykładów właściciel przedstawił nam historię założenia gospodarstwa ekologicznego i opowiedział o  jego funkcjonowaniu. Dowiedzieliśmy się, że gospodarstwo specjalizuje się w uprawie owoców jagodowych, nie prowadzi  natomiast produkcji zwierzęcej. Powierzchnia gospodarstwa to 8,89 ha na której uprawiane są truskawki, maliny, dynie oleiste, ogórki i mieszanki  traw. Gospodarstwo świadczy również usługi agroturystyczne. Wiodącym tematem wykładu było wyeksponowanie zalet wprowadzania  ściółek pomiędzy rzędy roślin. Przedsięwzięcie zostało zrealizowane  w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Wycieczka była dla nas cennym doświadczeniem. Nie tylko zostaliśmy bardzo ciepło przyjęci i oprowadzeni po gospodarstwie oraz plantacjach ale też mogliśmy zdobyć i poszerzyć swoją wiedzę.

            Autorzy: A. Lubera, A. Buczek

          • Portugalskie smaki!

          • Środa i Czwartek w portugalskiej szkole minęły nam bardzo pracowicie. Uczniowie wraz z nauczycielami przedmiotów żywieniowych przygotowywali potrawy na wydarzenie Zero Waste. Kucharze przyrządzili przystawkę z sałaty, ananasa, migdałów z dressingiem z dodatkiem octu balsamicznego. Kolejną potrawą jaką przygotowali była zupa krem z warzyw z chipsami z obierek z ziemniaków. Na danie główne przyrządzili dorsza z warzywami śródziemnomorskimi.  Zwieńczeniem posiłku był wspaniały deser - pudding Abade de Priscos. Na warsztatach barmańskich powstały soft drinki z ananasem, marakują i limonką oraz drinki na bazie wermutu i białego wina musującego. Do dekoracji wykorzystano skórki z użytych owoców. Jak to na warsztatach Zero Waste nic się nie zmarnowało! Efekty międzynarodowej współpracy mogliśmy degustować w czwartek na oficjalnym lunchu na świeżym powietrzu. W wydarzeniu tym wzięli również udział przedstawiciele władz lokalnych oraz dyrekcja i nauczyciele szkoły EFDP.   Przed warsztatami w środę mieliśmy możliwość zobaczyć proces produkcji lokalnej nalewki z kwaśnych wiśni w rodzinnej fabryce Mariquinhas Licor de Ginja.

            Autor: Anna Fitał, Anna Stąpor   
             

          • Zaproszenie do udziału w konkursie

          • W związku z organizowanym przez nas w dniu 11.06.2023 r.  wydarzeniem plenerowym pod nazwą  „IV Dzień Pola” oraz zaproszeniem Państwa Szkoły do uczestnictwa w  konkursie  ,,Wojewódzkie Mistrzostwa wiedzy z zakresu techniki rolniczej, obsługi maszyn i rozpoznawania agrofagów”, który odbędzie się w ramach  w/w imprezy, prosimy o umieszczenie w celu promocyjnym przesłanego poniżej plakatu na stronie inernetowej szkoły.Pozdrawiam serdecznie

            Autor: Dariusz Kamiński

          • Dzień Sportu 2023

          • Sport i świetna zabawa połączyła uczniów naszej szkoły w dniu 1.06.2023 r.  podczas Szkolnego Dnia Sportu, który został zorganizowany z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka. Uczniowie mogli wziąć udział w turnieju piłki nożnej dla chłopców i turnieju siatkówki dla dziewcząt  oraz w Marszu Nordic Walking, który miał miejsce w lasku otaczającym stadion. Rozgrywki sportowe przyniosły uczniom wiele emocji i wrażeń. Po męczących konkurencjach wszyscy mogli liczyć na smaczną kiełbaskę i butelkę zimnej wody. Przez cały czas dopisywała nam piękna słoneczna pogoda oraz oprawa muzyczna co sprawiło, że ten dzień był wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. W imieniu społeczności szkolnej serdecznie dziękujemy organizatorom tego wydarzenia. 

            Końcowa klasyfikacja prezentowała się następująco:

            Turniej piłki nożnej

            • I m-ce: kl. 1et 
            • II m-ce: kl. 4ae/z
            • III m-ce: kl. 2km/1kd
            • Turniej siatkówki
            • I m-ce: kl. 2az
            • II m-ce: kl. 4ae
            • III m-ce: kl. 4z

            Marsz Nordic Walking

            • I m-ce: Marzena Borowiec kl. 4z
            • II m-ce: Wiktoria Węglarz kl. 4z
            • III m-ce: Kacper Lachowicz kl. 2et

            Autorzy: Katarzyna Gola,Bernadetta Micek  

          • Zaproszenie

          • Od 30 maja przebywa w Polsce znany ewangelizator z Kolumbii – Marino Restrepo, nazwany „Świętym Pawłem na nasz wiek”. Jest to człowiek, który był kompozytorem muzycznym i producentem filmowym w Hollywood, a w 1997 roku został porwany dla okupu przez bojowników z terrorystycznego ugrupowania. Czekając przez sześć miesięcy na wyrok śmierci w amazońskiej dżungli, przeżył tajemnicze spotkanie z Bogiem i głęboką przemianę życia. Od tamtego czasu jeździ po świecie i dzieli się przejmującym świadectwem, zachęcając do „życia w Bożym świetle”. W naszej szkole będziemy gościć tego ewangelizatora w najbliższy poniedziałek, 5 czerwca 2023 o godz. 10.15 Podczas spotkania podzieli się on świadectwem swego nawrócenia.

            Marino Restrepo napisał książkę „Z mroku do światła”, którą będzie można nabyć po spotkaniu. Serdecznie zapraszamy!  

            Autor: ks. K. Poświata

             

          • 31 maja Światowy Dzień bez Tytoniu

          • 31 maja to Światowy Dzień bez Tytoniu. Początki jego obchodów sięgają aż 1987 roku. Tegoroczne hasło ogłoszone przez Europejskie Biuro Światowej Organizacji Zdrowia brzmi: „Potrzebujemy żywności, nie tytoniu”.

            Decydując się na zapalenie papierosa wiedz, że: 

            • wraz z dymem tytoniowym wchłaniasz 7 tysięcy substancji szkodliwych, z czego ponad 70 to substancje rakotwórcze;
            • wśród problemów zdrowotnych związanych z paleniem tytoniu wymienia się choroby nowotworowe, choroby układu krążenia, choroby układu oddechowego i inne;
            • trzy wielkie grupy chorobowe występują prawie wyłącznie u palaczy papierosów to rak płuca, przewlekła obturacyjna choroba płuc (POCHP) oraz zawał serca przed 50 rokiem życia;
            • szacuje się, że rocznie z powodu palenia na świecie umiera przedwcześnie 5 milionów ludzi i liczba ta stale rośnie;
            • oczekiwana długość życia osób palących jest krótsza o ok. 10 lat niż u osób nigdy nie palących.

            Jak rzucić palenie?

            Źródło: https://www.gov.pl
            Zebrały: I. Piłat, I.Pogoda

          • Słoneczny pobyt w Lizbonie

          • Kolejny dzień wizyty w Portugalii zaczęliśmy  bardzo aktywnie. Od rana byliśmy w podróży do słonecznej Lizbony. Odwiedziliśmy Zamek Św. Jerzego (Castelo de Sao Jorge), który widać praktycznie z każdego miejsca w Lizbonie. Rozległe, rozlewające się niemal na całe wzgórze zabudowania niepodzielnie górują nad miastem od ponad 1000 lat. Mury, koło zamku, które mogliśmy podziwiać powstały w X wieku, wzniesione rękami Maurów. Następnie udaliśmy się do Centrum Produkcji Dorsza, gdzie zostaliśmy zapoznani z obszerną historią dorsza w Portugalii. Wciągające wystawy w środku centrum przedstawiają historię ryb, które wpłynęły na portugalską kulturę jak nikt inny, od rybaków, którzy płynęli na wybrzeżu Nowej Finlandii przed wiekami, po współczesne ozdoby, które zdobią stoły na Boże Narodzenie i na specjalne okazje.  Ostatnim punktem wycieczki była wizyta w Lizbońskim Centrum Historii. Lisboa Story Centre to atrakcja turystyczna Lizbony zlokalizowana w samym centrum miasta, która pokazuje historię obecnej stolicy Portugalii w multimedialny sposób, gdzie dzięki słuchowi, dotykowi, wzrokowi i węchowi poznaliśmy, jak kształtowała się Lizbona i jakie były jej dzieje  Zobaczyliśmy jak rozwijała się Lizbona podczas Ery Odkryć Geograficznych. Na własne oczy zobaczyliśmy, jak wyglądał skład towarów przywożonych z najdalszych krańców świata, jak wyglądały działania Inkwizycji, a w specjalnym pomieszczeniu mieliśmy okazję doświadczyć, jak miasto przeżywało tragiczne w skutkach trzęsienie ziemi z 1755 roku. Czas wolny spędzaliśmy w Miradouro da Graca, czyli w jednym z najbardziej popularnych punktów widokowych w Lizbonie oraz na plażowaniu w tym pięknym mieście.

             

            Autor: K. Oskar. R. Czachor, A. Tęcza

          • Relacja z Portugalii

          • Drugi dzień w Portugalii zaczęliśmy od wizyty w szkole EBS Fernão do Pó (ESCOLA BÁSICA E SECUNDÁRIA FERNÃO DO PÓ). Poznaliśmy nauczycieli i uczniów dzięki wspólnym zajęciom integracyjnym, tzw. ice breaking activities. Następnie pojechaliśmy zwiedzić Zamek w Óbidos – budynek znajdujący się w miejscowości Óbidos, w parafii Santa Maria, w dystrykcie Leiria, w Portugalii. Jest to dobry przykład portugalskiej średniowiecznej fortyfikacji, wzniesionej w XII wieku na niewielkim wzgórzu. Portugalia to, ciepłe państwo, które zachwyciło nas pięknymi widokami i malowniczymi uliczkami oraz przyjazną atmosferą panującą wśród mieszkańców.

            Autor: A. Ozga, K. Stępień, A. Tęcza

             

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie