• Budujemy domki dla owadów

          • Wspieranie świata przyrody i poszukiwanie nowych wyzwań to dla naszych architektów prawdziwa frajda. Kolejnym etapem działań w ramach projektu Krok w nowoczesne kształcenie zawodowe realizowanego z programu Dobry Pomysł z Fundacji SERCE było zaprojektowanie i wykonanie domków dla owadów. Zależy nam aby pożyteczne owady, które zapylają kwiaty i pomagają pozbyć się szkodników, mogły znaleźć u nas bezpieczne schronienie. Trzeba przyznać, że uczniowie spisali się wzorowo i dzięki takim materiałom jak: szyszki, drewno, słoma, siatka i cegły powstały naprawdę wspaniałe dzieła. Już wkrótce umieścimy je w pobliżu przyszkolnej łąki kwietnej i mamy nadzieję, że szybko zamieszkają je nasi owadzi przyjaciele.

            Autor: I.Piłat

          • Ola Lisbona !

          • Po trudach całodziennej podróży dotarliśmy do Portugalii. Lizbona przywitała nas wspaniałym słońcem i niemalze egzotycznymi widokami. Na lotnisku (Humberto Delgado Airport) spotkaliśmy się z nauczycielami i uczniami ze szkół partnerskich z Chorwacji i Francji a następnie wspólnie udaliśmy się do miasteczka Bombarral, w którym spędzimy najbliższy tydzień. W portugalskiej szkole (Agrupamento de Escolas Fernão do PóEscola Básica e Secundária) uczniowie będą brać udział w warsztatach barmańskich oraz warsztatach zero waste. Zwiedzimy również wspaniała Lizbonę, pobliskie miasteczka Obidos i Caldas da Rainha oraz wpadniemy z wizyta nad ocean Atlantycki. W wyjeździe bierze udział ośmiu uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Pani Anny Fitał i Pani Anny Stąpor. Nasz pobyt w tym uroczym miejscu jest możliwy dzięki realizacji projektu „Food Redefined” o numerze 2020-1-PL01-KA229-081707_1 na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA229.

            Autor: A.Stąpor

          • Świadomi uczestnicy ruchu drogowego

          • 16 maja, uczniowie wraz z opiekunami wzięli udział w zajęciach edukacyjnych z Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w WORD Krosno przeprowadzonego w ramach działań projektowych pt.  Krok w nowoczesne kształcenie zawodowe.  III Edycja.  Projekt ten jest realizowany w ramach programu DOBRY POMYSŁ 2023 przy współpracy z FUNDACJĄ SERCE.

            Podczas spotkania, przedstawiciel Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Krośnie
            w formie wykładu omówił zasady bezpiecznego poruszania się po drogach w drodze do i ze szkoły różnymi środkami lokomocyjnymi (m.in. pieszo, autobusem, rowerem czy też hulajnogą). Pan również przypomniał o zmianach w kodeksie drogowym, który z jednej strony daje przywileje pieszym przechodzącym przez jezdnię, ale z drugiej nie wyklucza obowiązku ostrożności. Pieszy przechodząc przez ulicę  nie może korzystać m.in. z telefonu komórkowego jak i innych urządzeń   rozpraszających naszą uwagę. Podczas jazdy np. rowerem niewskazane jest używanie słuchawek, ponieważ nie słyszymy co dzieje się wokół nas. Podróżując jako pasażerowie powinniśmy również zadbać o komfort psychiczny kierowcy (np. krzyk dziecka, kopanie w siedzenie kierowcy, kłótnia, płacz, rzucanie przedmiotami czy też odsuwanie szyby może rozpraszać uwagę kierowcy). Zwłaszcza porą  jesienno – zimową obowiązkiem jest noszenie po zmroku elementów odblaskowych,  a także powinniśmy ubierać się w jasne kolory co powoduje, że jesteśmy widoczni na drodze.

            Po wykładzie, skorzystaliśmy z wagi przeciążeniowej, z symulatora dachowania oraz symulatora zderzenia czołowego. Uczniowie wraz z opiekunem grupy mogli przekonać się jak ważne jest prawidłowe zapinanie pasów bezpieczeństwa.

            Na zakończenie spotkania, zostaliśmy poczęstowani rogalikami oraz ciepłą herbatą i kawą. Wszyscy otrzymaliśmy pamiątkowe gadżety w tym opaski odblaskowe samozaciskowe z algorytmem udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej.

             

            Autorzy: Grzegorz Warunek, Urszula Kuna

          • Szkolna wycieczka

          • W ubiegły piątek uczniowie klasy I i III szkoły branżowej uczestniczyli w wyjedźcie do kina na film pt. "Zadra". Seans poprzedziła prelekcja, podczas której pani policjantka opowiadała o tym, jak dopalacze kradną zdrowie i życie. Następnie młodzież oglądnęła film o dziewczynie zwanej Zadrą. Jest to utalentowana osoba z blokowiska, która walczy o uznanie na rapowej scenie. Choć wydaje się być zwykłą nastolatką, przed mikrofonem zyskuje niesamowitą energię i charyzmę, dzięki którym może porwać tłumy. Jednak w środowisku pełnym testosteronu ciężko o miejsce dla takich, jak ona. Zadra walczy o marzenia, ale przede wszystkim o lepsze jutro dla swojej rodziny. Mimo to, muzyka nie jest wszystkim, bo na życie głównej bohaterki ogromny wpływ ma miłość. W bardzo dobrych nastrojach wróciliśmy do Kolbuszowej i udaliśmy się do Oddziału Edukacji Kulturalnej i Regionalnej (dawna Synagoga) na wernisaż wystawy zatytułowanej "Pojazd marzeń, czyli historia roweru". 

            Autor: Jakub Baran

          • Kurs cukiernika

          • W ramach realizacji projektu "Powiat Kolbuszowski stawia na kształcenie zawodowe" 20 osobowa grupa uczniów z technikum i szkoły branżowej poszerza swoje kwalifikacje uczestnicząc w kursie cukiernika. Podczas 40-godzinnego szkolenia młodzież pod czujnym okiem p. Marcina Siudy zdobywa wiedzę teoretyczną oraz praktyczną z zakresu:

            - procesów produkcji półproduktów; kremy i mas, syropy, pomady, glazury, polewy, kuwertury, galaretki, przetwory owocowe,

            - procesów produkcji wyrobów cukierniczych: ciasto drożdżowe i wyroby cukiernicze z ciasta drożdżowego ciasto półfrancuskie i francuskie oraz wyroby cukiernicze z ciasta półfrancuskiego i francuskiego , ciasto biszkoptowo- tłuszczowe i wyroby cukiernicze z ciasta biszkoptowo–tłuszczowego,

            - procesów produkcji wyrobów cukierniczych: ciasto drożdżowe i wyroby cukiernicze z ciasta drożdżowego ciasto półfrancuskie i francuskie oraz wyroby cukiernicze z ciasta półfrancuskiego i francuskiego , ciasto biszkoptowo- tłuszczowe i wyroby cukiernicze z ciasta biszkoptowo–łuszczowego,

            - nowoczesnych deserów.

            Jak sami widzicie na efekty nie trzeba było długo czekać :)

            Autor: Iwona Pogoda

          • Zakładamy łąkę kwietną

          • Łąka kwietna – raj dla owadów i piękno dla oka. Uczniowie kształcący się na kierunku technik architektury krajobrazu podjęli się kolejnego wyzwania i wspólnymi siłami założyli szkolną łąkę kwietną. Zadanie wymagało przygotowania terenu, oczyszczenia, wyrównania i po wykonaniu tych prac uczniowie przystąpili do wysiewu mieszanki nasion roślin miododajnych. Wprawdzie na efekt końcowy trzeba jeszcze trochę poczekać, ale już teraz cieszymy się z wykonanej pracy i wypatrujemy pierwszych oznak wschodzącej łąki. Akcja została zorganizowana w ramach projektu Krok w nowoczesne kształcenie zawodowe realizowanego w ramach programu Dobry Pomysł z Fundacji SERCE. Dzięki tego typu działaniom młodzież poszerza swoją wiedzę w zakresie proekologicznych sposobów zagospodarowania terenów zieleni oraz kształtuje postawę przyjazną naturze – tak ważną w zawodzie architekta krajobrazu.

            Autor: I. Piłat

          • Ogłoszenie o rekrutacji

          • Zapraszamy uczniów do wzięcia udziału w rekrutacji do projektu o numerze 2022-1-PL01-KA121-VET-000053647 w celu odbycia 3-tygodniowej zagranicznej praktyki zawodowej w Ostravie.

            Szczegółowych informacji udzielają: koordynator projektu - Urszula Kuna oraz Elżbieta Rozmus-Maciąg sekretarz szkoły i Bogusława Sobowska-Rekut.

            Regulamin rekrutacji.pdf

            Formularz dla uczestnika.pdf

            Kserokopia świadectwa za ubiegły rok szkolny

          • Relacja z Rumunii - dzień 5 ostatni

          • Jak staropolskie przysłowie mówi ,, wszystko co dobre szybko się kończy”, tak i nasz pobyt w Rumunii dobiega końca.

            Ostatniego dnia po licznych fizycznych ćwiczeniach, atrakcjach rekreacyjnych mogliśmy się nacieszyć widokami pięknej architektury Bukaresztu. ,,City tour with stops’’ i wizyta w Muzeul Municipiului Bucuresti to zdecydowanie największe atrakcje dzisiejszego dnia. Tętniące życiem miasto, kręte romańskie uliczki na pewno na długo zapadną w naszej pamięci. Wzmocnieni i najedzeni rumuńskimi pysznościami ruszyliśmy dalej zwiedzać zakątki stolicy Rumunii. Tym razem udaliśmy się zwiedzać Pałac Parlamentu w Bukareszcie, który zrobił na nas ogromne wrażenie. Budynek ten to drugi największy pałac na całym świecie. Wszystkie ,,perełki i detale” tej niesamowitej architektury zapierały wdech w piersiach. Najważniejszym i kulminacyjnym momentem tego dnia było uroczyste wręczenie certyfikatów i podsumowanie naszej wizyty. Nie jedna łezka poleciała, jak również morze miłych słów. Po tych wydarzeniach wizyta w Narodowym Muzeum Historii była zwieńczeniem naszej tygodniowej przygody.

            Przed nami krótka noc bo o 3.30 wyruszmy już na lotnisko, by na chwilę odwiedzić naszą stolicę, a następnie wrócić do naszych ukochanych rodzin. Mobilność do Rumunii to na pewno niezapomniane doświadczenie na całe nasze życie. Będziemy mile wspominać spędzony tutaj czas. Mamy nadzieję, że będziemy podtrzymywać kontakty z naszymi zagranicznymi przyjaciółmi

            Autor: Weronika Fitał

          • Relacja z Rumunii - dzień 4

          • Szkoda było nam opuszczać ten raj, ale nie mieliśmy wyjścia. Po takim zdrowym wypoczynku i smakowitym śniadaniu musieliśmy wyjechać z Cabana Trei Brazi. Jednak tylko przez chwilę było nam smutno, bo czekały na nas kolejne atrakcje. Zwiedziliśmy Zamek w Branie, czyli ten słynny „Zamek Drakuli” . Kim on był? To legendarny wampir, pierwowzór wszystkich wampirów, hrabia Drakula przebywał tutaj, rządził i pożywiał się. Ta interesująca forteca według przewodników jest jednym z najpiękniejszych miejsc w Rumunii. Oczywiście odwiedziliśmy też Braszów, czyli średniowieczne miasto reprezentujące różne style architektoniczne, oczywiście z ratuszem, którego początki sięgają 1410 roku. Zmęczeni wróciliśmy do hotelu, ale za to poznaliśmy Transylwanię!

            Autor: Katarzyna Wachowska

          • Zdrowo na wesoło w ZSAE!

          • Światowy Dzień Zdrowia w ramach projektu pt. “MP Health Direct” .

            Światowy Dzień Zdrowia upamiętnia rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia w 1948 r. ( w tym roku to już 75 lat). Wydarzenie to rozpoczyna Miesiąc Zdrowia oraz rok działań pod przewodnim tematem „Zdrowie dla wszystkich”  #HealthForAll   #WHO75.

            Celem obchodów  jest poruszanie najważniejszych problemów zdrowotnych dotyczących ludzi. Nie dotyczą one tylko właściwego odżywiania odpowiedniej aktywności fizycznej ale i dbania o nasze środowisko oraz najbliższe otoczenie.

            Po wielu przygotowaniach uczestnicy projektu “MP Health Direct” przygotowali tematyczną prezentację oraz zdrowe przepisy kulinarne, zgromadziliśmy potrzebne materiały biurowe oraz produkty spożywcze.

            Nasze działania w ramach Światowego Dnia Zdrowia rozpoczęliśmy od zadbania o kondycję fizyczną. Na początek krótka rozgrzewka w nowej sali tanecznej, później uczestnicy wydarzenia  poszerzyli swoją wiedzę na temat historii tego dnia, zdrowia, głównie pod kątem chorób cywilizacyjnych, żywności Super Foods, przeciwutleniaczy znajdujących się w żywności, stylu Zero West, Wegetarianizmu, Śladu węglowego. W wyniku ich pracy powstały piękne plakaty związane z chorobami cywilizacyjnymi oraz przepyszne smoothi, przekąski i potrawy, które nie tylko cieszyły oko i żołądek ale  były również zdrowe.

            Spośród nowoczesnych nurtów mających na celu poprawę naszego życie, zdrowia i świata,  fundamentem naszego projektu są:

            -Styl slow food, który zachęca nas do uważnego i niespiesznego celebrowania jedzenia z nieprzetworzonych i regionalnych produktów,

            -koncepcja Zero Waste czyli oszczędniejsze i lepsze gospodarowanie surowcami oraz  ograniczenie odpadów,

            -superfoodsto wprowadzanie ekologicznych, zdrowych produktów,  które zawierają antyoksydanty, dużo witamin i składników mineralnych,  poprawiających  naszą odporność organizmu,

            - zmniejszenie śladu węglowego to dbanie o ekologię naszego środowiska w trakcie produkcji potraw czyli jak produkować aby jak najmniej wytworzyć CO2.

            Natomiast nasze zajęcia sportowe wpłynęły na poprawę kondycji i łagodzenie napięcia psychicznego.

            Dzięki tym działaniom zapobiegamy wielu chorobom cywilizacyjnym, których lista wciąż się wydłuża. Dlatego chcieliśmy przedstawić uczestnikom projektu i kolejnym odbiorcom jak możemy wspomóc nasz organizm dzięki innowacyjnym i  działaniom.

            Autor: A.Biestek

             

             

          • Relacja z Rumunii - dzień 3

          • Dzisiejszy dzień upłynął nam pod hasłem: „Zdrowe nawyki karpackie”. Żeby lepiej to zrozumieć udaliśmy się na wycieczkę tematyczną w Karpaty i zwiedziliśmy ten słynny Pałac Peleș w miejscowości Sinaia , w dolinie potoku Peleș, u podnóży gór Bucegi. Sami zobaczcie zdjęcia, bo to coś niesamowitego! Później odbywały się zajęcia rekreacyjne w Fun Park Trei Brazi, gdzie wszyscy świetnie się bawili i na pewno zrelaksowali. Tam obok, w Chacie Trei Brazi, spędziliśmy noc – to była prawdziwa karpacka przygoda! Zachwycająca lokalizacja pośród natury, niezapomniane widoki u podnóża masywu Postavarul, na szczycie Morarulu, na wysokości 1128 m, w zalesionej okolicy i z dala od miejskiego zgiełku. Jasne pokoje z widokiem na otaczającą przyrodę, wygodne łóżko i relaksujący pobyt. Po typowej, rumuńskiej kolacji w restauracji Cabana Trei Brazi, która przeniosła nas w dawne czasy, bo wszystko podane było w chłopskich naczyniach z gliny, mieliśmy czas na wspólną zabawę, czyli karaoke, tradycyjne tańce i gry. Oj, chyba tu zostaniemy :) 

            Autor: Katarzyna Wachowska

          • Relacja z Rumunii - dzień 2

          • We wtorek całą grupą przyjechaliśmy do szkoły i odbyliśmy kolejne, ciekawe warsztaty z pierwszej pomocy pod nazwą ,,Jak uratować życie". Nie było czasu na nudę, ponieważ nasi goście pokazali nam wiele przydatnych działań związanych z pierwszą pomocą. Mogliśmy nie tylko posłuchać wykładu, ale również sami poćwiczyć ratowanie życia. Po warsztatach zjedliśmy przygotowany dla nas lunch, podczas którego mogliśmy posmakować różnych tradycyjnych dań kuchni rumuńskiej. Zaraz potem przetransportowaliśmy się autobusem do centrum miasta. Tam czekała kolejna atrakcja, bo zwiedziliśmy ,,Muzeum Piłki Nożnej'', które znajduje się w budynku Muzeum Narodowego Sportu w Bukareszcie. Poznaliśmy tam historię piłki nożnej oraz różne kluby piłkarskie z Rumunii. Dla pasjonatów tej dyscypliny był to wspaniały czas! A na koniec dnia odbyły się zawody orientacyjne w Starym Mieście. Był to cudownie spędzony dzień w sympatycznej atmosferze.

            Autor: Klaudia Sitarz

          • Relacja z Rumunii - dzień 1

          • Rumunia jest piękna, Bukareszt zapiera dech w piersiach! Dzisiaj sami podróżowaliśmy publicznym transportem, by udać się do Liceul Tehnologic Sfantul Pantelimon. To szkoła średnia w Bukareszcie, która gości nas obecnie i jest naszym partnerem w programie Erasmus +. Poznaliśmy dziś wszystkich uczestników, czyli jeszcze młodzież z Chorwacji i z Turcji . Rumuńscy przyjaciele przygotowali mnóstwo ćwiczeń, zagadek i gier byśmy mogli porozmawiać o sobie, poznać swoje tradycje i kulturę. Najważniejsze, że uczniowie rozmawiali cały czas po angielsku i ćwiczyli umiejętność komunikacji w realu. Później rozpoczęło się sportowe szaleństwo, a mieliśmy do wyboru trzy dyscypliny: tenis stołowy, badminton i tzw. footnet. Ten ostatni u nas jest rzadziej spotykany, dlatego cieszył się największym naszym zainteresowaniem. Rozgrywa się go na boisku do tenisa ziemnego, ale gra się zwyczajnie piłką i nogą. Następnie udaliśmy się do Areny Narodowej, czyli na stadion narodowy Rumunii w Bukareszcie. Odbywają się tu mecze reprezentacji tego kraju oraz mecze finałowe o Puchar Rumunii.

            Autor: Katarzyna Wachowska

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie