Cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną i jedną z najbardziej rozpowszechnionych chorób na świecie. Z danych WHO wynika, że choruje na nią miliony ludzi, wiele z nich nie będąc tego świadomym. Cukrzyca dotyka ludzi młodych i starszych. Z każdym rokiem odnotowuje się gwałtowny wzrost zachorowalności na cukrzycę. Można wiec już mówić o pandemii tego schorzenia. Właściwe działania profilaktyczne mogą pomóc uniknąć tej choroby. Dlatego co roku zwiększamy świadomość naszych uczniów prowadząc warsztaty poświęcone cukrzycy. W tym roku we współpracy ze Stowarzyszeniem Diabetyków z Rzeszowa warsztaty miały formę wykładu przeprowadzonego przez panią dietetyk Edytę Szurlej. Następnie przedstawiciele klas 1-3 przygotowywali i degustowali zdrowe potrawy z wykluczeniem cukru, jasnej mąki, oparte na produktach o niskim indeksie glikemicznym na podstawie przepisów przygotowanych przez panią dietetyk i psychodietetyk Annę Wargacką. Uczniowie wykonali m.in. owocowe koktajle i smoothies, hummus, pasty warzywne, owsiane ciastka, bananowe pancakes, warzywne rollsy, dania obiadowe takie jak makaron razowy ze szpinakiem, schab pieczony w migdałach z kaszą jęczmienną i surówką z kiszonej kapusty. Jednymi z najpyszniejszych dań okazały się jaglane kulki rafaello i owsianka smakująca jak baton snickers. Niebawem na szkolnym przepiśniku będzie można znaleźć przepisy na niektóre potrawy. Zachęcamy do wypróbowania!
Autor: Anna Wróbel
08.12.2021