Stare porzekadło mówi, że podróże kształcą, ale nasi uczniowie już przed wyjazdem dowiadują się wiele na temat kraju do którego pojadą na praktyki zagraniczne. Tym razem grupa uczniów jedzie do Niemiec i już przed wylotem wiedzą czego mogą się tam spodziewać. W ramach przygotowania do praktyk zagranicznych realizowanych w ramach programu Erasmus „Europejskie Praktyki Zawodowe” uczniowie kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w szkoleniu prowadzonym przez panią Wiolettę Majewską. Głównym celem szkolenia było przypomnienie i utrwalenie wiadomości i umiejętności związanych ze sporządzaniem potraw i przygotowaniem sali konsumenckiej do obsługi gości. Realizując założone cele uczestnicy przygotowywali potrawy, które można znaleźć w kuchni niemieckiej, a były to: Pichelsteiner czyli gulasz po niemiecku, Apfelstrudel, niemieckie placuszki serowe, sałatka ziemniaczana, Berliner Luft.
Po kuchni danego narodu widać jego osobowość i temperament. Przykłady potraw z kuchni niemieckiej bardzo uczniom smakowały a już niedługo sprawdzą jak te same potrawy smakują po przygotowaniu ich przez kucharzy niemieckich. Smacznego
Berliner Luft
Składniki:
Maliny – 250 g
Sok jabłkowy – 250 ml
Cukier – 150 g
Cukier waniliowy – 1 opakowanie
Jaja - 4 szt.
Cytryna – 1 szt.
Żelatyna – 3 płaskie łyżeczki
Wykonanie:
- Żelatyne rozpuszczamy w wodzie przez 10 min.
- Oddziel jajka i ubij żółtka z 125g cukru na pianę.
- Zetrzeć na drobnych oczkach skórkę cytryny i wymieszać z masą z żółtek razem z sokiem cytryny.
- W rondelku rozgrzej sok jabłkowy, następnie wyciśnij żelatynę i rozpuść ją w soku jabłkowym.
- Po ostygnięciu dodaj sok jabłkowy do mieszanki z żółtkami.
- Włóż śmietankę do lodówki na 45 minut, aż lekko się zetnie. Następnie ponownie zamieszaj, aż będzie gładka.
- Białka ubić na sztywno, skropić cukrem waniliowym.
- Białka włożyć luźno do śmietanki.
- Pierścienie startowe położyć na talerzu i równomiernie wlać Berliner Luft Creme.
- Włożyć deser do lodówki na kolejne 75 minut.
- Odłożyć 8 malin a resztę zetrzeć z 25 g cukru.
- Rozprowadź równomiernie puree malinowe na talerzach , następnie poluzuj i zdejmij krążki startowe.
- Udekoruj deser malinami.
Pichelsteiner czyli gulasz po niemiecku
Składniki
mięso wieprzowe
500 gramów
cebula 2 sztuki
marchew 4 sztuki
seler 1 sztuka
kapusta 1 sztuka
ziemniaki 750 gramów
bulion 0.5 litra
Liść laurowy 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieprz czarny 1 szczypta
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj dokładnie i pokrój w grubą kostkę.
- Warzywa umyj i posiekaj, również dość grubo, oprócz cebuli, którą pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej tłuszcz, wrzuć cebulę. Zeszklij, ale nie przyrumieniaj i dodaj pokrojone w kostkę mięso. Podduś przez ok. 5 minut.
- Przełóż zawartość patelni do garnka, podlej bulionem i przypraw. Duś na wolnym ogniu aż do miękkości ok. 70-90 minut. Dopraw do smaku
Apfelstrudel
Składniki:
Ciasto:
250g mąki pszennej typu 550
1 jajko
szczypta soli
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka octu
100ml mleka
Nadzienie:
ok. 1,5kg jabłek (powinny być kwaśne)
100g rodzynek
3 łyżki rumu
100g cukru
70g bułki tartej
50g masła
Dodatkowo:
ok. 200g masła
olej
jako dodatek: cukier puder, sos waniliowy, lody waniliowe, bita śmietana
Sposób przygotowania:
- Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, sól, miękkie masło, ocet i lekko ciepłe mleko. Zagnieść ciasto. Kolejno przełożyć na blat posypany lekko mąką i zagniatać ciasto ok. 10min. (w razie potrzeby podsypać lekko mąką), aż ciasto będzie sprężyste, jednolite i nieklejące. (W przypadku strudla powinno zrezygnować się z zagniatania ciasta robotem kuchennym i zrobić to ręcznie. W rękach mamy wyczucie, czy ciasto ma odpowiednią konsystencję. Ciasto na początku jest lekko klejące, ale z czasem wyrabiania staje się miękkie, gładkie, elastyczne i nieklejące).
- Z ciasto uformować kulę. Obtoczyć ją w oleju i przełożyć do miski wysmarowanej olejem. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić na 30 minut.
- W tym czasie przygotować nadzienie. Rodzynki wymieszać z cukrem i rumem. Odstawić na bok.
- 50g masła roztopić, dodać bułkę tartą i przysmażyć na złoty kolor. Odstawić do ostygnięcia.
- Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Jabłka wymieszać z rodzynkami w rumie i cukrze.
- 200g masła roztopić. (Najlepiej trzymać garnek na najmniejszym ogniu, aby było ciągle płynne lub gdy zacznie zastygać lekko je podgrzać).
- Po 30min. ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wyłożyć na posypaną mąką ściereczkę i rozwałkować jak najcieniej, a kolejno rozciągnąć w rękach, tyle ile się da ;) (Ręce włożyć pod ciasto i delikatnie rozciągać w każdą stronę, zaczynając od środka. U mnie rozciągnięte ciasto miało wymiar 50x 47cm). Przez ciasto musi być widoczny wzór ściereczki. (Jeśli by się zdarzyło, że zrobi nam się gdzieś niechcący dziura, to najlepiej odciąć z brzegu kawałek ciasta i dokładnie ją zakleić, a nie zagniatać i wałkować od początku). Gdyby brzegi były grubsze od reszty ciasta, można je obciąć lub rozwałkować wałkiem.
- Ciasto posmarować cienko roztopionym masłem, używając pędzelka.
- Na cieście rozłożyć połowę bułki tartej, pozostawiając ok. 3cm odstęp od brzegów. Na bułkę wyłożyć połowę jabłek, uważając, aby jabłka były w miarę suche. (Jeśli jabłka będą suche, wtedy upieczone ciasto będzie chrupiące. W przeciwnym wypadku niepotrzebnie namoknie).
- Krótsze boki ciasta należy założyć na nadzienie.
- Następnie zwinąć ciasto w roladę, wzdłuż dłuższego boku. (Można pomóc sobie ściereczką przy zwijaniu).
- Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Posmarować z góry cienko roztopionym masłem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut w temperaturze 200°C. (Strudel musi się dobrze zarumienić. Najlepiej obserwować go po 30 minutach pieczenia). Strudel wyciągnąć i ponownie posmarować roztopionym masłem.
- W czasie pieczenia przygotować w ten sam sposób drugie ciasto.
- Upieczonego strudla pozostawić na ok. 30 minut, następnie pokroić w dość grube kawałki i podawać na ciepło z ulubionym dodatkiem. (Gdy ostygnie, można go jeść również na zimno lub ponownie podgrzać).
Smacznego.
Uwaga: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko należy lekko podgrzać.
Niemieckie placuszki serowe
Składniki:
300g twarogu
800g ziemniaków
6-8 łyżek mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki cukru
skórka otarta z jednej cytryny
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
masło klarowane do smażenia lub olej
konfitura lub dżem
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane należy odparować i przestudzić.
Następnie jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. - Dodajemy twaróg, cukier, proszek do pieczenia, jajko, mąkę oraz skórkę z cytryny i zagniatamy w misce jednolite ciasto. Kiedy ciasto będzie wyrobione, wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku i formujemy małe placuszki, lekko je spłaszczając.
- Smażymy na sklarowanym maśle na rumiano z obu stron. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.