• Ogłoszenie

          • Firma SOBTRANS będzie prowadzić sprzedaż biletów miesięcznych na obsługiwane  trasy w dniu 30.11.2021 w godz. od 11.15 do 12.00 u nas w szkole przed wejściem na jadalnię.

            W dniach 30 listopada oraz od 1-2 grudnia 2021 r. w godz. od 17.00 do 19.00 bilety miesięczne będą sprzedawane w siedzibie firmy w Kopciach.

          • Dobrzy ludzie zawsze odchodzą za wcześnie 

          • Stanisława Stępień (z domu Kowal) urodziła się 25 lipca 1956 roku w Łukawcu koło Lubaczowa. W 1982 roku ukończyła studia magisterskie na WSP w Krakowie a w 1987 studia podyplomowe na WSP w Rzeszowie. Pracę zawodową rozpoczęła w 1975 roku  w Szkole Podstawowej w Łukawcu. W latach 1988-91 pracowała w Szkole Podstawowej w Hucisku. Od 1 września 1991 roku przeniosła się z rodziną do Weryni. Tu, w Zespole Szkół Rolniczych pracowała do roku 2003. Po wybudowaniu domu w Głogowie Małopolskim przeniosła się tam i kontynuowała pracę w miejscowym gimnazjum i liceum ogólnokształcącym. Była  nauczycielką matematyki, której zawsze pozostała wierną, nawet po przejściu na emeryturę. Udzielała lekcji, często bezinteresownie kosztem własnego zdrowia.

            W opinii znajomych była osobą pełną życia, głębokiej wiary, pogodną,  dobrą i bezinteresowną.  Trudno byłoby znaleźć człowieka, który by o niej źle mówił. Na twarzy Stasi zawsze był uśmiech  i dobre słowo dla każdego. 

            Życie nie oszczędziło jej zmartwień i cierpienia. Nigdy nie okazywała zmęczenia, mimo że nieraz nie przespała nocy, opiekując się ciężko chorym mężem.
            Zmarła za młodo i za szybko 19 listopada 2021 r. Msza żałobna została odprawiona
            w Kościele Parafialnym św. Józefa, a ceremonia pogrzebowa odbyła się na Cmentarzu Parafialnym w Głogowie Małopolskim. W pogrzebie oprócz pogrążonej w smutku i żalu rodziny uczestniczyli jej liczni uczniowie i przyjaciele.

            Społeczność naszej szkoły składa wyrazy współczucia mężowi, synom i rodzinie. Dobry Jezu a nasz Panie, daj Jej wieczne spoczywanie!

             

            Autor S. Olszówka

          • Fotografia - moja pasja

          • Mam na imię Aneta. Jestem uczennicą Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni. Uczęszczam do klasy 3  w zawodzie technik ekonomista. Uważam że mam wielkie szczęście, gdyż od najmłodszych lat mam ukochaną pasję, zainteresowanie, które wypełnia mi każdą wolną chwilę w życiu. Już jako dziecko lubiłam wnikliwie oglądać, analizować różnorodne zdjęcia. Fascynowały mnie, ciekawiły i w niezwykły wprost sposób „przemawiały”. Z czasem zaczęłam dostrzegać niedociągnięcia kompozycyjne, różne niedokładności i na podstawie tych obserwacji sama fotografowałam starając się nie popełniać takich błędów. Moimi modelami były koleżanki, koledzy, uwieczniałam piękne krajobrazy czy ciekawe przedmioty.
            W gimnazjum kontynuowałam moją przygodę z fotografią. Fotografowałam uroczystości szkolne, a zdjęcia wykonane przeze mnie  podczas  różnych akademii w Szkole Podstawowej im. Jana Pawła II w Kupnie były wykorzystywane do promowania szkoły. Moje autorskie zdjęcie zostało wówczas  wybrane spośród wielu i umieszczone w kalendarzu powiatowym na rok 2019.
            W  technikum systematycznie staram się rozwijać swoje pasje fotograficzne. Wzięłam udział  w konkursach fotograficznych „Wiosenne obrazy” oraz „Przyjaciel Lasu” w kategorii -Pomóżmy zwierzętom przetrwać zimę ( moja praca została nagrodzona wyróżnieniem). W szkole działam ponadto w Szkolnym Klubie Przedsiębiorczości dzięki czemu równocześnie rozwijam zainteresowania ekonomiczno-rachunkowe oraz fotograficzne.  Wykonuję zdjęcia podczas  uroczystości szkolnych, różnych projektów edukacyjnych czy innych przedsięwzięć realizowanych w szkole.  Sprawia mi to wiele przyjemności i daje mnóstwo satysfakcji.
            W przyszłości chciałabym pogłębić  swoją wiedzę na temat technik fotografowania oraz znajomości sprzętu, a także obróbki cyfrowej. Chciałabym wykonywać profesjonalne sesje zdjęciowe, zdjęcia artystyczne. Poprzez fotografowanie chciałabym pokazywać emocje człowieka,  piękno przyrody ale też prawdziwy obraz wydarzeń, tak aby odbiorca czuł się niemal ich uczestnikiem. Epikurejska sentencja „Carpe diem” - Chwytaj dzień oraz wypowiedź Fausta „ Chwilo trwaj jesteś piękna” zapewne mogą być odzwierciedleniem tego co chcę uchwycić w fotografii.  

            Autor: Aneta Drozd
             

          • Andrzejkowe wróżby

          • W naszej szkole świętowaliśmy Andrzejki! Z tej okazji uczniowie mieli możliwość przebrania się w różne stroje. Ponadto samorząd uczniowski zorganizował stoisko z ciasteczkami. Nie były to zwykłe słodycze, ponieważ zawierały wróżby. Dzięki nim dzień stał się naprawdę magiczny. Zwłaszcza, że niektóre z nich się spełniły. Było to zaskakujące, ale też bardzo zabawne. Nie zabrakło również zdjęć, które będą nam przypominać o tym wesołym wydarzeniu.

            Autorki: Ewelina Sitarz i Agata Snopek
            28.11.2021

          • Rekrutacja do projektu "Oszczędzam - wygrywam"

          • Serdecznie zapraszamy uczniów klas ósmych szkół podstawowych powiatu kolbuszowskiego oraz młodzież ZSA-E w Weryni do udziału w projekcie „Oszczędzam – wygrywam”. Jest on prowadzony przez  Stowarzyszenie „Przedsiębiorcza Szkoła w Weryni”, działające przy Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni i realizowany z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej. Celem działania jest rozwijanie postaw przedsiębiorczych oraz umiejętności gospodarowania budżetem domowym. W projekcie weźmie udział 120 uczniów szkół podstawowych oraz 40 uczniów ZSA-E w Weryni.  

            Dla uczniów klas ósmych zakwalifikowanych do projektu przewidzieliśmy kilka ciekawych działań. Są to warsztaty „Czym jest przedsiębiorczość i oszczędzanie” realizowane w szkołach podstawowych (styczeń 2022) oraz  „Budżet domowy czyli oszczędzam z głową” w ZSA-E w Weryni (19-20 styczeń 2022). W ramach tego spotkania uczniowie wezmą udział w zajęciach warsztatowych: „Jak zaplanować i wykonać dwudaniowy obiad z deserem dla czterech osób za niewielkie pieniądze”, „Coś z niczego – czyli beton i porcelana”, „Jak wykonać i zaplanować koszt prezentu dla bliskiej osoby za 10 zł?”.

            Uczniowie ZSA-E w Weryni, którzy zakwalifikują się do udziału w projekcie, wezmą udział w spotkaniach z przedstawicielami instytucji publicznych oraz przedsiębiorcami pn. „Czas na bycie przedsiębiorczym” oraz wycieczce do Warszawy, gdzie zwiedzą Centrum Pieniądza NBP oraz Giełdę Papierów Wartościowych. Aby zastosować zdobytą wiedzę i umiejętności przewidziany jest konkurs on-line „Jak planować wydatki na co dzień?”. Do zdobycia cenne nagrody.

            Na zakończenie odbędzie się konferencja podsumowująca połączona z wykładem, rozdaniem nagród, pokazami i degustacją „oszczędnych” potraw.

            Rekrutacja uczestników projektu trwa do 20 grudnia 2021 roku.

            Regulamin uczestnictwa oraz formularze zgłoszeniowe do pobrania tutaj.

            Serdecznie zapraszamy do udziału.

            Autor: K.Rębisz
            26.11.2022
             

          • Poznajemy nową definicję żywności

          • Ośmioosobowa grupa młodzieży z naszej szkoły uczestniczyła w tygodniowej mobilności w Chorwacji. Zgodnie z założeniami projektu, celem tego wyjazdu było poznawanie nowej definicji żywności. Projekt Food Redefined skierowany jest do uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i jest w stu procentach finansowany z funduszy europejskich. Uczniowie pobyt w Chorwacji rozpoczęli od wycieczki po mieście Metković. Zwiedzanie każdego miejscowości połączone było z pokazami i degustacjami loklanych, tradycyjnych surowców i potraw takich jak: lokalne pieczywo, ośmiorniczki, krewetki, dalmatyński prsut, masło, sery, figi, mandarynki, grapefruity, oliwki, oliwę, granaty i wiele innych. Innymi punktami wizyty były wycieczki do Orebić, Dubrownika, Ston, Opuzen i Vid. W tych przepięknych miejscowościach oprócz uczestnictwa w warsztatach dotyczących soli, tradycyjnej kuchni i zwyczajów podawania potraw za czasów starożytnych młodzież z Weryni zwiedziła zabytkowe mury, twierdzę, winnicę i warzelnię soli. Jednak ich wizyta nie mogłaby odbyć się bez wspólnego gotowania, czyli tego co najważniejsze podczas wizyty studyjnej w Chorwacji. Podczas warsztatów w szkole Gimnazija Metković wspólnie z uczniami z Chorwacji i Portugalii, młodzież z Weryni uczyła się zastosowania różnych przypraw. Spod ich rąk wyszło m.in. risotto z kałamarnicą, duszona soczewica, lokalne ryby i krewetki w pikantnym sosie pomidorowym, rolada z ciasta filo, konfitura mandarynkowa, świąteczna frytula i ciasto czekoladowe. W pamięci uczniów oprócz deserów dubrowniczki i rozety na długo w pamięci pozostanie smak ryby skorpeny, która pomimo brzydkiego wyglądu smakowała wybornie.

            Pobyt w tym urokliwym miejscu był możliwy dzięki realizacji projektu „Food Redefined” o numerze
            2020-1-PL01-KA229-081707_1 na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA229.

            Autorzy:A. Tęcza, J. Godzisz
            24.11.2021

          • Podziękowanie

          • Złoty grosik    

            W dniach 25-29 października 2021 r. został zorganizowany „Tydzień  Oszczędzania” w naszej szkole. Uczniowie w ramach akcji zbierali środki pieniężne, w ramach których zostały zakupione napoje oraz słodycze dla ,,Domu Dziecka” w Rzeszowie.  W zbiórce środków pieniężnych wzięły udział następujące klasy: I et, I az, II aez, III km, III bc, III z , IV ae, IVż oraz uczennica Kinga Tereba z klasy III d.

            Wszystkim biorącym udział w akcji – Dziękujemy

            U.Szklarz - organizator przedsięwzięcia wraz z członkami Szkolnego Koła Przedsiębiorczości.  

             

          • Aleksandra Durak laureatką konkursu wojewódzkiego

          • Od kilku lat w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni organizowany jest konkurs "Żyję świadomie", którego celem jest:

            • popularyzacja zasad zdrowego stylu życia, wolnego od nałogów i zachowań ryzykownych,
            • zwrócenie uwagi na problem nowych narkotyków i wynikających z nich konsekwencji zdrowotnych i prawnych,
            • kształtowanie pozytywnych wzorców,
            • poszerzenie wśród młodzieży wiedzy z zakresu problematyki HIV/AIDS (w tym: sytuacji  epidemiologicznej   w zakresie zakażeń HIV /AIDS, źródeł i dróg szerzenia się wirusa HIV, bezpiecznych  zachowań),
            • kształtowanie  właściwych postaw młodzieży w stosunku do ludzi żyjących z HIV i chorych na AIDS.

            Najciekawsze prace są wysyłane do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie i biorą udział w Wojewódzkim Konkursie Plastycznym "Porozmawiajmy o AIDS i uzależnieniach".  Komisja konkursowa oceniła 235 prac, które wpłynęły z 52 szkół województwa podkarpackiego. Przyznano 10 nagród w dwóch kategoriach i 5 wyróżnień.

            Serdecznie gratulacje kierujemy do Aleksandry Durak z klasy 3z, która została laureatką!

            Autor: Iwona Pogoda
            19.11.2021

          • Wyjazd do Rzeszowa

          • Uczniowie klas pierwszych technikum oraz uczniowie klasy pierwszej i drugiej szkoły branżowej  wspólnie spędzili miło czas grając w kręgle. Następnie obejrzeli film oparty na faktach "Mój piękny syn" nominowany do Oskara. Film wyprodukował Brad Pitt, a reżyserem jest Felix van Groeningen. Opowiada on jak niebezpieczne są uzależnienia. Przedstawia konsekwencje nie tylko zdrowotne ale również społeczne na podstawie historii rodziny, która musiała zmierzyć się z uzależnieniem dorastającego syna i  brata. Treść filmu doskonale wpisała się w realizację  Programu wychowawczo-profilaktycznego szkoły.

            Autor: U.Kuna
            19.11.2021

          • Światowy Dzień Rzucania Palenia

          • W trzeci czwartek listopada obchodzony jest Światowy Dzień Rzucania Palenia. Palisz? Przeczytaj dlaczego warto rzucić palenie papierosów już dziś:

            • 20 minut po zgaszeniu papierosa: puls zaczyna się regulować;
            • 2 godziny po: ciśnienie krwi i tętno wracają do właściwego poziomu. Nikotyna zaczyna opuszczać organizm;
            • 8 godzin po: poziom tlenu we krwi wraca do stałego poziomu, stężenie nikotyny zmniejsza się o połowę;
            • 12 godzin po: pojawiają się pierwsze symptomy odstawienia, mogą pojawić się bóle głowy, nudności, jednocześnie dwutlenek węgla usuwa się z organizmu;
            • 48 godzin po: płuca zaczynają oczyszczać się ze śluzu oraz innych zanieczyszczeń. Dodatkowo już dwie doby po wypaleniu ostatniego papierosa, zaczynają odbudowywać się zmysły, dzięki czemu lepiej poczujesz smak potraw. Nikotyna jest już usunięta z organizmu;
            • 72 godziny po: zaczynamy swobodniej oddychać, ponieważ oskrzela się rozluźniają. Chociaż możesz czuć skutki odstawienia, to zyskasz więcej energii;
            • tydzień – 2 tygodnie po: normalizuje się praca płuc;
            • 9 tygodni po: płuca pracują już normalnie, przy okazji obniża się ryzyko infekcji;
            • 12 tygodni po: znacząco poprawia się praca układu krążenia;
            • 3-9 miesięcy po: znika świszczący oddech i kaszel palacza. Funkcja płuc poprawia się o 10 proc. Ryzyko chorób układu krążenia zmniejsza się o połowę;
            • 5 lat po: zmniejsza się ryzyko chorób górnych dróg oddechowych, ale także raka szyjki macicy i pęcherza;
            • 10 lat po: o 50 proc. obniża się ryzyko raka płuc;
            • 15 lat po: ryzyko chorób układu krążenia u byłego palacza wynosi tyle samo co u osoby niepalącej.

            test_uzaleznienia_od_tytoniu.pdf

            test_motywacji_do_zaprzestania_palenia.pdf

            Pamiętaj, że wszystkie e-papierosy mają wysoką zawartość nikotyny. Według producenta pojedyncza kapsułka zawiera tyle samo nikotyny, co paczka 20 zwykłych papierosów. Produkt jest dostępny tylko w wysokich stężeniach nikotyny, co może powodować u niektórych szybki rozwój uzależnienia.

            Autor: I.Pogoda

          • Moja ścieżka życia

          • Jestem absolwentką Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni. To tutaj kształtowałam swoje umiejętności w zawodzie technik ekonomista, a samo uczenie się   sprawiało mi wiele przyjemności i dawało wiele satysfakcji. Zdobytą wiedzę ekonomiczną wykorzystuję podczas studiów i w codziennym życiu, bo na okrągło  podejmuję różne decyzje finansowe i znam się na tym! 

            Niezwykle miło wspominam otoczenie szkoły, kolegów, koleżanki, nauczycieli, a także wycieczki i spotkania integracyjne. Podczas tych czterech lat wiele się działo. Wszystkiego  nie sposób opisać, ale puenta jest jedna - czas spędzony w ZSA-E w Weryni jest moim wspaniałym wspomnieniem... Rozwinęłam swoje pasje i zainteresowania, ukształtowałam samą siebie. Poznałam życzliwych i pomocnych ludzi oraz zawarłam przyjaźnie, które trwają do dziś. Miałam możliwość wzięcia udziału w wielu konkursach, praktykach zawodowych czy projektach, co pozwoliło mi otworzyć się na świat oraz poszerzyć swoją wiedzę o nowe doświadczenia. Dzięki sukcesom w nauce byłam wielokrotną stypendystką, otrzymałam m.in.  stypendium Dyrektora i  Urzędu Marszałkowskiego. Aktywnie działałam w Szkolnym Klubie Przedsiębiorczości, gdzie nie tylko rozwijałam zdolności ekonomiczne, ale też swoje pasje plastyczne. Szkoła dała mi szansę na udział w projekcie pt.: „Zdobywamy doświadczenie na europejskim rynku pracy” i wyjechałam, a dosłownie to wyleciałam do Wielkiej Brytanii. Z pewnością ten czas pokazał mi, że warto próbować nowych rzeczy, nie bać się przeciwności losu i czerpać siłę na lepsze jutro. 

            Czas spędzony w szkole średniej wiele mnie nauczył. Pokonałam swoje lęki oraz odnalazłam poczucie własnej wartości. Cieszę się z takiego wyboru szkoły i każde cenne rady moich ukochanych nauczycieli wykorzystuję po  dzień dzisiejszy. Idę przed siebie z podniesioną głową i pozytywnie patrzę na świat! Gdybym jeszcze raz miała sie zdecydować na szkołę średnią, to z pewnością ponownie wybrałabym ZSA-E w Weryni  i  technika ekonomistę :)

            Autor: Natalia Sitarz (2016-2020)

          • Wyjazdowy listopad

          • Coraz bardziej posępna pogoda nastraja melancholijnie. Chciałoby się pojechać do przytulnego wnętrza i obejrzeć coś interesującego. W kinach pojawiło się kilka obrazów wartych obejrzenia, np. „Wyszyński – nienawiść czy przebaczenie?”.  Jest to pozycja skłaniająca do zadumy, oparta na wojennych wydarzeniach z życia wielkiego Polaka – prymasa Stefana Wyszyńskiego. Powstanie Warszawskie, łapanki, rozstrzeliwanie cywilów, naloty Niemców na szpitale, walki żołnierzy polskich  ukrywających się w lasach są tłem rozważań nad postawą, jaką powinien przyjąć duchowny, a jednocześnie każdy Polak wobec okupanta na własnym terenie, we własnym kraju: nienawidzić i zwalczać czy przebaczyć, gdy wróg uświadamia sobie swoje błędy.

            Klasa 3ae wybrała się na ten film z wychowawczynią, Anną Kwiecień do Mielca. Przeciwwagą do poważnych pytań zadanych w filmie była nauka jazdy na wrotkach. Część uczestników wyjazdu była nauczycielami dla pozostałych, którzy stawiali tu pierwsze kroki. Lokal „Wrotki na wypasie” oferuje wiele atrakcji. Oprócz jazdy na wrotkach można emocjonować się grą w bilard,  grami na automatach a również zjeść coś dobrego. To była bardzo fajna i jednocześnie edukacyjna wycieczka.

            Autor: A.Kwiecień
            18.11.2021

          • Warsztaty z makramy

          • Nasza szkoła realizuje projekt grantowy „Lasowiackim Szlakiem” w ramach programu Rozgrzewamy Polskie Serca. Ideą tego projektu jest zapoznanie uczniów z dawnymi tradycjami panującymi na ziemi kolbuszowskiej – tradycjami Lasowiaków. Główną grupą odbiorców tego przedsięwzięcia są uczniowie kształcący na kierunku technik architektury krajobrazu, ponieważ zawód ten gromadzi osoby kreatywne, wrażliwe na otaczające piękno, zdolne artystycznie, otwarte, z wyczuciem piękna koloru i przestrzeni. Dlatego do naszej szkoły została zaproszona na cykl spotkań Pani Barbara Nycek, która pokazała uczniom sploty, węzełki, guzy i supły. A wszystko to, by móc samemu wykonać urocze dekoracje, m.in.kwietniki. Warsztaty wspierały panie Irmina Piłat, Małgorzata Laube-Skowrońska oraz Katarzyna Cesarz.

            Autor: M.Banaś
            17.11.2021

          • Kulinarna podróż

          • Pobyt w Chorwacji rozpoczęliśmy od wycieczki po mieście Metković. Zwiedziliśmy port, park i rynek główny. Ciekawym miejscem, które odwiedziliśmy było Wzgórze Predolacktóre znajduje się w okolicach Delty Neretwy, jednego z najpiękniejszych zakątków Chorwacji. Po przewie obiadowej ponownie udaliśmy się na dalsze zwiedzanie tej miejscowości. Kolejnym punktem naszej wizyty było zwiedzanie Muzeum Historii Naturalnej Metković. W tym miejscu mieliśmy okazję zobaczyć wspaniałe okazy wielu gatunków zwierząt i ich siedlisk oraz usłyszeliśmy jak brzmią niektóre ptaki. Dowiedliśmy się również o zachowanym regionie rzeki Neretwy oraz florze i faunie, z których ta część Chorwacji jest znana i wyjątkowa. Jednak nasza wizyta nie mogłaby odbyć się bez wspólnego gotowania, czyli tego co najważniejsze podczas naszej wizyty studyjnej w Chorwacji. Podczas warsztatów w szkole Gimnazija Metković wspólnie z innymi uczniami uczyliśmy się zastosowania różnych przypraw. Przygotowaliśmy m.in. risotto z kałamarnicą. Mamy nadzieję, że tą potrawą zaskoczymy uczniów z naszej szkoły w Weryni i kiedyś wspólnie ją przygotujemy podczas zajęć praktycznych! Nasz pobyt w tym urokliwym miejscu jest możliwy dzięki realizacji  projektu „Food Redefined” o numerze
            2020-1-PL01-KA229-081707_1 na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA229.

            Autor: A. Tęcza, J. Godzisz, B. Sobowska-Rekut
            16.11.2021

          • Wyniki konkursu z wiedzy o Francji i Niemczech

          • Pod koniec października br. odbył się V Szkolny Konkurs Wiedzy o Francji i Niemczech przygotowany przez nauczycieli języków obcych. 21 uczniów z Technikum przystąpiło do testu, który sprawdzał ogólną wiedzę o krajach, których języków nauczamy w ZSA-E w Weryni. Wśród pytań były takie, na które wszyscy znali od razu odpowiedź, ale również pojawiły się też trudniejsze, a wtedy tylko nieliczne osoby zareagowały poprawnie.

            Oto wyniki:

            Najlepszą wiedzą o Niemczech wykazali się:
            1 miejsce: Weronika Fitał
            2 miejsce: Patrycja Ozga
            3 miejsce: Patrycja Tabaka

            wyróżnienia: Adam Pełka, Marzena Borowiec, Klaudia Sitarz

            Natomiast o Francji najwięcej wiedziały:
            1 miejsce: Natalia Snopek
            2 miejsce: Gabriela Ofiara
            3 miejsce: Agata Snopek

            Wyróżnienie: Ewa Rzeszut, Kinga Margańska

            Dyplomy zostaną wręczone podczas Akademii z okazji święta odzyskania przez Polskę niepodległości.
            Gratulujemy wiedzy i dziękujemy za udział.

            Autor: U.Kuna, K. Wachowska
            12.11.2021

          • Narodowe Święto Niepodległości

          •  Narodowe Święto Niepodległości uczciliśmy w szkole 10. listopada br. uroczystymi apelami, podczas których uczniowie zaprezentowali patriotyczne wiersze autorstwa współczesnego poety Zbigniewa Szczębary. Szkolny zespół muzyczny „Concordia uświetnił spotkanie pieśniami legionowymi: Wojenko, wojenko, Przybyli ułani pod okienko, Biały krzyż  oraz współczesnymi: Miasto 44, Wolność, Ojczyzno ma. Patosu całemu wydarzeniu nadało wspólne odśpiewanie Roty” na zakończenie akademii. 

            Szkolne uroczystości organizowane z okazji ważnych świąt narodowych uczą młodzież patriotyzmu, szacunku do symboli narodowych, a przede wszystkim przypominają naszych bohaterów, którzy poświęcili swoje życie dla obrony ojczyzny.

            fragment wiersza Zbigniewa Szczębary „W blasku wolności”

            „Apel do narodu”

            ...Teraz, gdy najbardziej potrzeba jedności,

            Musimy się dogadać i złączyć ramiona.

            Nie wolno dopuścić, by o nasze kości 

            Wyły psy zgłodniałe, lub krakała wrona.

            A więc śmiało do celu, do wspólnego domu,

            Do dumy narodowej - co jak orzeł wzleci.

            Po to, by w tym kraju nie brakło nikomu 

            Chleba powszechnego i uśmiechu dzieci. 

            Autor: B. Bogdanowska-Olszówka
            Fot. Witold Cesarz
            Fot. Aneta Drozd
            10.11.2021

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie