• Olimpiada Przedsiębiorczości

          • Olimpiada Przedsiębiorczości organizowana jest od 2005 r. jako wspólna inicjatywa Fundacji Promocji i Akredytacji Kierunków Ekonomicznych oraz pięciu największych polskich uczelni ekonomicznych - Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie oraz Uniwersytetów Ekonomicznych w Katowicach, Krakowie, Poznaniu i we Wrocławiu. Projekt cieszy się wsparciem wielu partnerów społecznych i mediów, w tym Narodowego Banku Polskiego i Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności. Celem olimpiady  jest rozbudzenie i wzmocnienie wśród młodzieży postaw przedsiębiorczych, doskonalenie umiejętności analizy zjawisk zachodzących w gospodarce, w organizacji oraz w życiu prywatnym, mających wpływ na zachowania przedsiębiorcze, a także rozwijanie u młodzieży zdolności myślenia analitycznego i syntetycznego, planowania oraz organizacji  przedsięwzięć, rozwiązywania  problemów, skutecznego komunikowania się. Młodzież uczy się współdziałania w zespole oraz negocjacji. Hasło przewodnie tegorocznej XVI edycji Olimpiady to „Biznes w uwarunkowaniach zrównoważonego rozwoju”.

            3. grudnia 2020 r. w szkolnych eliminacjach on-line weźmie udział 11-stu uczniów kształcących się w zawodzie technik ekonomista. Organizatorom zależy na jak najlepszym przygotowaniu młodzieży do wyzwań współczesnego świata, do których należą tendencja do integracji i globalizacji życia społecznego, wzrost roli wiedzy i informacji oraz coraz szybszy postęp naukowo-techniczny.

            Życzymy powodzenia!

            30.11.2020
            Autor: Beata Bryk

          • Stypendium Prezesa Rady Ministrów

          • Stypendium Prezesa Rady Ministrów przyznaje się uczniom, którzy otrzymali promocję z wyróżnieniem, uzyskując przy tym najwyższe w danej szkole średnie ocen. W tym roku Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni reprezentowało dwóch kandydatów kształcących się w zawodzie technik ekonomista.

            Z czteroletniego technikum najwyższą średnią ocen wypracował Konrad Andrzej Świątek z klasy 4ez i wynosiła ona 5,50

            W piecioletnim technikum najwyższe noty uzyskała Katarzyna Karolina Gola z klasy 2ae, co przełożyło się na średnią ocen 4,84

            Prezes Rady Ministrów przyznał uczniom stypendia po 3000 złotych, wypłacane w dwóch terminach.

            Jesteśmy bardzo dumni! Gratulujemy!

            25.11.2020
            Autor: Iwona Pogoda

          • Międzyszkolny konkurs fotograficzny

          • Zapraszamy do wzięcia udziału w międzyszkolnym konkursie fotograficznym "Cuda natury w obiektywie - jesienne szaty przyrody", skierowanym do uczniów klas VII i VIII szkoły podstawowej oraz uczniów ZSA-E w Weryni. Mimo chwilowego ograniczenia funkcjonowania szkół mamy nadzieję, iż chętnie podejmiecie się wyzwania, jakim jest tworzenie niezwykłych fotografii. Na prace czekamy do 11 grudnia br. Szczegóły konkursu znajdują się w załączonym regulaminie.

            REGULAMIN_MIEDZYSZKOLNEGO_KONKURSU_FOTOGRAFICZNEGO.doc

            20.11.2020
            Autor: Marta Banaś

          • Stypendia dla zdolnych uczniów rozdane

          • Stypendium Powiatu Kolbuszowskiego w tym roku szkolnym otrzymały: Agata Snopek, Natalia Snopek, Kinga Margańska, Ewelina Sitarz i Ewa Rzeszut.

            17 listopada 2020 r. Zarząd Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie podał do wiadomości listę rankingową wniosków o przyznanie stypendium w ramach projektu pn. Wsparcie stypendialne dla uczniów zdolnych – szkolnictwo zawodowe – rok szkolny 2020/2021.

            Informujemy, że 21 uczniów Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni  z technikum (10) oraz szkoły branżowej (11) uzyskało stypendium. Uczniowie mogą liczyć na wsparcie w kwocie 4000 zł.

            Nasi uczniowie są zdolnymi, młodymi ludźmi, którzy doceniają wartość edukacji. Lubią się uczyć, co przekłada się na osiągane wyniki. Ambitnie podejmują wyzwania i doskonalą umiejętności zawodowe. Uczestniczą w licznych konkursach oraz olimpiadach uzyskując wysokie lokaty.

            Zdają sobie doskonale sprawę z tego, że tylko wysokie wyniki w nauce, doświadczenie i dodatkowe kwalifikacje zawodowe zdobyte w trakcie kursów, warsztatów, a także zagranicznych praktyk zawodowych będą decydowały o ich zatrudnieniu nie tylko na krajowym ale również na europejskim rynku pracy.

            Wszystkim gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

            Lista stypendystów

            TECHNIKUM:
            Kl. II
            Gabriela Ofiara / technik ekonomista/
            Agata Snopek / technik ekonomista/
            Ewelina Sitarz / technik ekonomista/

            Kl. III
            Barbara Guźda / technik żywienia i usług gastronomicznych
            Kinga Wilczyńska / technik żywienia i usług gastronomicznych/
            Kinga Margańska / technik ekonomista/
            Ewa Rzeszut / technik ekonomista/ 
            Natalia Snopek / technik ekonomista/

            Kl. IV
            Natalia Preneta / technik ekonomista/
            Konrad Świątek / technik ekonomista/


            SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA:
            Kl. II
            Natalia Gul /kucharz/
            Sylwia Jemioło /kucharz/
            Jarosław Lewicki /kucharz/
            Mateusz Róg /kucharz/
            Alicja Czachor /kucharz/

            Kl. III
            Kacper Nowak /monter/ 
            Małgorzata Dziuba /kucharz/
            Sylwia Motyl /kucharz/
            Magdalena Dziuba /kucharz/
            Anna Bemebenek /kucharz/
            Dawid Iskra /monter/

            Autor: B.Sobowska-Rekut
            20.11.2020

             

             

             

          • Konkurs Czytelniczy

          • Zapraszamy uczniów do udziału w Konkursie Czytelniczym. Uczestnicy wykażą się znajomością treści „Wesela” Stanisława Wyspiańskiego oraz „Szmaragdowej tablicy”, którą napisała Carla Montero. 

            Uczniów zainteresowanych udziałem w konkursie prosimy o zgłaszanie się  do p. Katarzyny Wachowskiej, Anny Kiwak i Bogusławy Sobowskiej-Rekut w terminie do 25 listopada 2020 r. Konkurs odbędzie się w drugim tygodniu  grudnia 2020 r.

            Na uczestników czekają nagrody.

            Autor: B.Sobowska-Rekut
            20.11.2020

          • Światowy Dzień Rzucania Palenia

          • W trzeci czwartek listopada obchodzony jest Światowy Dzień Rzucania Palenia. Palisz? Przeczytaj dlaczego warto rzucić palenie papierosów już dziś:

            • 20 minut po zgaszeniu papierosa: puls zaczyna się regulować;
            • 2 godziny po: ciśnienie krwi i tętno wracają do właściwego poziomu. Nikotyna zaczyna opuszczać organizm;
            • 8 godzin po: poziom tlenu we krwi wraca do stałego poziomu, stężenie nikotyny zmniejsza się o połowę;
            • 12 godzin po: pojawiają się pierwsze symptomy odstawienia, mogą pojawić się bóle głowy, nudności, jednocześnie dwutlenek węgla usuwa się z organizmu;
            • 48 godzin po: płuca zaczynają oczyszczać się ze śluzu oraz innych zanieczyszczeń. Dodatkowo już dwie doby po wypaleniu ostatniego papierosa, zaczynają odbudowywać się zmysły, dzięki czemu lepiej poczujesz smak potraw. Nikotyna jest już usunięta z organizmu;
            • 72 godziny po: zaczynamy swobodniej oddychać, ponieważ oskrzela się rozluźniają. Chociaż możesz czuć skutki odstawienia, to zyskasz więcej energii;
            • tydzień – 2 tygodnie po: normalizuje się praca płuc;
            • 9 tygodni po: płuca pracują już normalnie, przy okazji obniża się ryzyko infekcji;
            • 12 tygodni po: znacząco poprawia się praca układu krążenia;
            • 3 - 9 miesięcy po: znika świszczący oddech i kaszel palacza. Funkcja płuc poprawia się o 10 proc. Ryzyko chorób układu krążenia zmniejsza się o połowę;
            • 5 lat po: zmniejsza się ryzyko chorób górnych dróg oddechowych, ale także raka szyjki macicy i pęcherza;
            • 10 lat po: o 50 proc. obniża się ryzyko raka płuc;
            • 15 lat po: ryzyko chorób układu krążenia u byłego palacza wynosi tyle samo co u osoby niepalącej.

            test_uzaleznienia_od_tytoniu.pdf

            test_motywacji_do_zaprzestania_palenia.pdf

            Pamiętaj, że wszystkie e-papierosy mają wysoką zawartość nikotyny. Według producenta pojedyncza kapsułka zawiera tyle samo nikotyny, co paczka 20 zwykłych papierosów. Produkt jest dostępny tylko w wysokich stężeniach nikotyny, co może powodować u niektórych szybki rozwój uzależnienia.

            19.11.2020
            Plakat: Andżelika Pełka
            Autor: Iwona Pogoda, źródło Internet

          • "Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości" (Józef Piłsudski)

          • W Narodowe Święto Niepodległości myślimy inaczej o Polsce. Ogarniamy myślą i sercem całe dziedzictwo, które nazywamy Ojczyzną. Jest to kraj urodzenia, zamieszkania, historii, rodziny, grobów bliskich nam osób. Nasza historia jest pełna czynów zbrojnych w obronie Ojczyzny. Wielu wybitnych Polaków oddało za nią co mieli najcenniejsze - życie. To dzięki bohaterskim przodkom możemy świętować 100 lecie naszej niepodległości. Jan Paweł II mówił, że ,,Ojczyzna jest nam dana i zadana" dlatego pamiętajmy o tym, bądźmy świadomi i odpowiedzialni.
            Data 11 listopada 1918 roku, choć tak mocno zakorzeniona w świadomości Polaków jako dzień, w którym Polska odzyskała niepodległość jest datą symboliczną. Cztery pokolenia Polaków czekało na wolną Polskę. Marzenia ich spełniły się po 123 latach niewoli. Józef Piłsudski, Roman Dmowski, Ignacy Paderewski, Wojciech Korfanty, Wincenty Witos, i wielu innych okazało się polskimi mężami stanu, bo przywrócili Polskę na mapę Europy i świata. Ich działania polityczne, wojskowe, dyplomatyczne były skuteczne.
            Jesienią 1918 r. dobiegała końca I wojna światowa, która przyniosła klęskę wszystkim trzem zaborcom. Rosja pogrążyła się w zamęcie rewolucji i wojnie domowej, wielonarodowa monarchia austro-węgierska rozpadała się i chyliła ku upadkowi, a Niemcy uginały się pod naporem wojsk Ententy. Sytuacja międzynarodowa stawała się korzystna dla niepodległościowych dążeń Polaków. 
            Zaborcy nie byli w stanie ze sobą współpracować, aby zniewolić na nowo Polskę. Na ziemiach polskich utworzono wtedy kilka ośrodków lokalnej władzy. 28 października 1918 roku w Krakowie powstała Polska Komisja Likwidacyjna, która zaczęła przejmować władzę z rąk Austriaków na terenie Galicji i Śląska Cieszyńskiego. Przypieczętowaniem jej dzieła było w kilka dni później rozbrojenie załogi austriackiej przez członków konspiracyjnej Polskiej Organizacji Wojskowej oraz legionistów i młodzież.
            W dniu 1 listopada 1918 r. we Lwowie wybuchły walki polskiej ludności z Ukraińcami, którzy proklamowali powstanie Zachodnio-Ukraińskiej Republiki Ludowej.
            W nocy z 6 na 7 listopada powstał w Lublinie Tymczasowy Rząd Ludowy Republiki Polskiej pod kierownictwem Ignacego Daszyńskiego, w którego skład weszli przedstawiciele PPS, PPSD i PSL „Wyzwolenie”. Równocześnie podległe rządowi oddziały przystąpiły do rozbrajania wojsk okupacyjnych na Lubelszczyźnie i Kielecczyźnie. Żaden z nich nie był na tyle mocny, aby objąć  rządy w całym kraju. Wydarzenia jednak potoczyły się z korzyścią dla narodu.
            Dnia 10 listopada 1918 roku do Warszawy z więzienia w Magdeburgu powrócił Józef Piłsudski. Jego przyjazd wywołał entuzjazm ludność stolicy i masowe rozbrajanie okupantów na terenie całej Kongresówki. We wszystkich ośrodkach władzy na ziemiach polskich zgadzano się,że jest on najwłaściwszą osobą do objęcia zwierzchnictwa nad państwem. Niemal każde polityczne środowisko wiązało z nim swoje nadzieje. Powszechnie widziano w nim męża opatrznościowego, który jest w stanie zapewnić stabilną i zdecydowaną władzę. W dniu 11 listopada Rada Regencyjna przekazała Józefowi Piłsudskiemu Naczelne Dowództwo nad formującym się Wojskiem Polskim, a trzy dni później przekazała mu całą władzę cywilną. Kilka dni później, bo 16 listopada Piłsudski wysłał telegram do rządów państw Europy zawiadamiając o powstaniu niepodległego państwa polskiego. 18 listopada powołał pierwszy rząd Rzeczypospolitej Polskiej. 22 listopada Józef Piłsudski ogłosił się Naczelnikiem Państwa i razem z premierem Jędrzejem Moraczewskim podpisał dekret o tymczasowych władzach Republiki Polskiej.
            Rozpoczęła się budowa Ojczyzny od podstaw. Polska zaczęła odradzać się ,,jak Feniks z popiołów"! O utrwalenie i utrzymanie dopiero co odzyskanej niepodległości przyszło narodowi polskiemu toczyć krwawe boje. 27 grudnia 1918 r. wybuchło powstanie wielkopolskie, które przywróciło Wielkopolskę do macierzy. W Galicji Wschodniej trwały zacięte walki z Ukraińcami, a na wschodnich kresach Polski oddziały samoobrony walczyły z bolszewikami. Ponadto trzeba było trzech powstań śląskich, by część Górnego Śląska znalazła się w granicach Polski. Przypieczętowaniem dzieła odrodzenia Rzeczypospolitej była Bitwa Warszawska, w której naród polski obronił odzyskaną niepodległość. Kolejne pokolenie złożyło ofiarę krwi. Zginęło wielu Polaków, ale wolność
            została uratowana. Polska była wolna i niepodległa!
             

            Autorzy: B. Bogdanowska-Olszówka, B.Sobowska-Rekut
            10.11.2020

          • Gotuj kreatywnie, nie marnuj żywności!

          • Trend no waste to nie tylko moda na niewyrzucanie jedzenia, ale również sposób na oszczędzanie. Dobrze wpisuje się on również w polską tradycję. W dawnych czasach nasze bacie, zamiast wyrzucać suche pieczywo, dodawały je do kotletów lub robiły z niego bułkę tartą. My również zachęcamy uczniów, ale i nie tylko ich do oszczędzania jedzenia.  Masz  w domu napoczęte suche i mleczne produkty, mrożonki lub owoce i warzywa, które już długo leżą w lodówce – nie wyrzucaj ich, zrób potrawę według tradycyjnych przepisów lub wymyśl nową recepturę. Napoczęte rodzynki, wiórki koksowe, orzechy czy płatki możesz wykorzystać do przygotowania odżywczych ciastek. Zeschnięte czy sczerstwiałe pieczywo warto wykorzystać nawet wtedy, gdy nie nadaje się na smaczne kanapki. Czerstwy chleb czy wczorajsze bułki mogą stanowić świetną bazę do przygotowania pysznych dań czy półproduktów takich jak grzanki do zup czy sałatek,  chleb smażony w jajku, szarlotkę czy zapiekankę.  Otwartą śmietaną czy mleko – wykorzystaj do sporządzenia koktajlu lub deseru. Masz w domu jajka, ziemniaki, mąkę, napoczętą mrożonkę warzywną – zrób z tego kreatywne danie: omlet, placki ziemniaczane, naleśniki z warzywami lub inne nietuzinkowe dania. Również obierki z warzyw czy owoców możesz wykorzystać do przygotowania wywarów – koniecznie właściwie przeprowadź obróbkę wstępną.

             Zapraszamy do zapoznania się ze sprawdzonymi przepisami, zdjęciami oraz dzielenia się nowymi recepturami potraw, które powstaną przy okazji sprzątania „domowych zapasów.”

            Odżywcze ciasteczka 

            Składniki:
            350 g mąki pszennej
            100 g płatków owsianych
            200 g nasion z dyni
            100 g rodzynek
            100 g orzechów włoskich

            70 g słonecznika
            250 g margaryny
            150 g cukru kryształu
            2 szt. jajek
            7 g proszku do pieczenia
            5 g cukru  waniliowego
            papier do pieczenia

            Sposób wykonania:

            Orzechy pokroić, jajka umyć i wyparzyć. Mąkę przesiać z proszkiem. Jajka wymieszać mikserem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Dodawać partiami margarynę  i  dalej   mieszać. Następnie   dodać   mąkę, wymieszać, dodać   resztę  składników i ponownie wymieszać.  Łyżką   formować  ciasteczka,   piec    na   złoty   kolor temperaturze 180 ⁰ C.

            Omlet biszkoptowy

            Składniki:
            2 jaja
            1 łyżka cukru
            2 łyżki mąki
            kilka rodzynek, łyżeczka siemienia lnianego i płatków owsianych
            10 g oleju
            do smaku: owoce, dżem

            Wykonanie:

            Jaja umyć, oddzielić białka od żółtek, ubić białka na sztywno a potem z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać, następnie  dodać mąkę i pozostałe składniki (suche).Wylać na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, smażyć z obu stron. Podawać z owocami lub z dżemem.

            Autor: A.Tęcza
            08.11.2020

             

             

             

             

          • Ogłoszenie - WYWIADÓWKA

          • W dniu 9 listopada (poniedziałek) Rodzice po zalogowaniu się do e-dziennika mogą pobrać przygotowaną dla nich informację o wynikach i postępach uczniów w nauce.

            W tym dniu w godzinach od 15-17 wszyscy nauczyciele będą pełnić dyżur telefoniczny. Za pośrednictwem  wychowawców, Rodzice będą mogli w sprawach szczególnie ważnych uzyskać numer telefonu  do nauczycieli przedmiotów w celu uzyskania informacji o postępach ucznia w nauce.

             

            Zapraszam
            Zbigniew Bogacz
            Dyrektor ZSA-E w Weryni

          • Potrawy z dreszczykiem

          • Kiedy za oknem tańczą spadające liście, uczniowie z ZSA-E w Weryni przystępują do zajęć zdalnych w swoich domowych pracowniach kuchennych. Tematyka zainspirowana nie tylko złocistą aurą otaczającej jesieni, lecz także motywami Halloween.

            Choć tradycja Halloween nie jest w Polsce bardzo popularna, warto obejrzeć nasze pomysły i wybrać coś dla siebie. Upiorne dania to zabawny element, który rozweseli małych i dużych. Pomysły mogą przydać się wszystkim tym, którzy w pierwszym tygodniu listopada planują trochę "postraszyć" swoich najbliższych. Mamy nadzieję, że propozycje podania wywołają uśmiech na niejednej twarzy. Wykażcie się kreatywnością w kuchni i stwórzcie własną potrawę z dreszczykiem smacznych emocji. Życzymy smacznego!

            Na zdjęciach potrawy wykonane na zajęciach zdalnych przez uczniów klas II technikum żywienia i usług gastronomicznych.

            Autor: Monika Serafin
            04.11.2020

          • Konkurs na plakat rozstrzygnięty!

          • Informujemy, że konkurs na najciekawszy plakat dotyczący oszczędzania pn. "Oszczędzanie zawsze na czasie" - organizowany w ramach akcji "Złoty grosik" - został rozstrzygnięty! Komisja konkursowa w składzie M. Oślizło, I. Pogoda oraz M. Banaś oceniała pomysłowość i innowacyjność projektu, estetykę wykonanej pracy, zgodność z tematem oraz zastosowaną technikę.

            Wyniki:

            I miejsce: Ewelina Sitarz 2bc, Klaudia Sitarz 1aez, Agata Snopek 2bc /150 zł na grupę/

            II miejsce: Wiktoria Kozdra 2d, Wiktoria Serafin 2d, Emilia Micek 2d /120 zł na grupę/

            III miejsce: Kinga Wilczyńska  3z, Barbara Guźda 3z, Kamila Tabaka 3z /90 zł na grupę/

            Zwycięzcy otrzymają talony pieniężne do wykorzystania w danym punkcie z materiałami i przyborami szkolnymi. O terminie odbioru talonów nagrodzeni zostaną powiadomieni  za pośrednictwem e-dziennika.

            Serdecznie gratulujemy!

            Autor: I.Pogoda
            04.11.2020

      • Kontakty

        • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
        • zswerynia@zswerynia.pl
        • boguslawa.sobowska-rekut@zswerynia.pl
        • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
        • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
        • 814-14-04-726
        • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
        • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
        • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
        • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
      • Logowanie