AKTUALNOŚCI
Informacja
- 21.07.2023
- Informacja: Czytaj więcej
Książka z przepisami
- 11.07.2023
- 48
Realizacja projektu Food Redefined dobiegła końca. W czasie poznawania nowej definicji żywienia 24 uczniów w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz 6 nauczycieli wyjechało na tygodniowe warsztaty do szkół partnerskich we Francji, Chorwacji oraz Portugalii. Wizyta partnerska w naszej szkole odbyła się w październiku 2022 r. Podczas wizyty w Chorwacji nasi uczniowie ćwiczyli swoje umiejętności związane z kuchnią śródziemnomorską oraz wykorzystaniem naturalnych składników do przygotowania potraw. Wizyta w Portugalii wzbogaciła naszą wiedzę o kuchnię zero waste oraz wiedzę barmańską. Francuzi doszkalali nas jak przygotowywać potrawy w niskich temperaturach, aby nie traciły swych wartości oraz wykorzystania produktów organicznych. Wymienione mobilności, podczas których uczestniczyliśmy w wielu ciekawych warsztatach, szkoleniach i wycieczkach odbyły się dzięki projektowi Food Redefined o numerze
2020-1-PL01-KA229-081707_1 na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA229.Podsumowaniem działań parterów z Polski, Portugalii, Francji i Chorwacji jest książka z przepisami, wydana w języku angielskim w formie e-book. Zapraszamy do zapoznania się z efektami naszej pracy!
Autor: A. Tęcza
- Książka z przepisami: Czytaj więcej
Kurs grafiki komputerowej
- 11.07.2023
- 3
Dla ośmioosobowej grupy architektów biorącej udział w projekcie "Powiat Kolbuszowski stawia na kształcenie zawodowe" wakacje rozpoczęły się bardzo pracowicie. Uczniowie przez tydzień zdobywali wiedzę z zakresu wykorzystania oprogramowania służącego do tworzenia i edycji grafiki komputerowej. Wśród zagadnień, które zaprezentował młodzieży na kursie wykładowca Uniwersytetu Rzeszowskiego dr inż. Krystian Tuczyński - znalazły się m.in. podstawy obsługi Photoshopa, oprogramowania Adobe Ilustrator oraz Adobe Indesign.
- Kurs grafiki komputerowej: Czytaj więcej
Ogłoszenie
- 07.07.2023
Werynia, 16.06.2023 r.
Ogłoszenie dotyczące sprzedaży składników rzeczowych majątku ruchomego
Dyrektor Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni działając na podstawie uchwały Zarządu Powiatu w Kolbuszowej nr 238/1302/2023 z dnia 24 maja 2023 roku zaprasza do pisemnego składania ofert na zakup składników rzeczowych majątku ruchomego.
Oferta sprzedaży dotyczy:
- Przyczepa D 47 A ; Autosan; rok produkcji 1978 - zarejestrowana, ubezpieczona, brak przeglądu technicznego. Cena wywoławcza: 10 000,00 zł brutto.
- Samochód używany PUNTO, rok produkcji 2004, kolor niebieski zarejestrowany, ubezpieczony, brak przeglądu, samochód przystosowany do prowadzenia nauki jazdy, pojemność - 1,2, LPG+benzyna. Cena wywoławcza : 3 000,00 zł brutto.
- Tokarka 1J61/8 nr fab 28018 uniwersalna. Cena wywoławcza: 9 000,00 zł brutto.
Pisemna oferta powinna zawierać:
- Imię i nazwisko (nazwa) oferenta oraz adres - numer telefon do kontaktu.
- Datę sporządzenia oferty. Oferowaną cenę zakupu składnika/składników rzeczowych majątku będących przedmiotem postępowania przetargowego - nie niższą od ceny wywoławczej.
Istnieje możliwość dokonania oględzin przedmiotu sprzedaży na terenie ZSA-E w Weryni.
Oferty prosimy składać w zamkniętych kopertach z dopiskiem “dotyczy sprzedaży składników rzeczowych majątku ruchomego” w sekretariacie szkoły do 21.07.2023 r. Kupujący zobowiązany będzie do zorganizowania we własnym zakresie i na własny koszt załadunku i transportu.
Wynik postępowania zostanie podany do publicznej wiadomości poprzez wywieszenie na tablicy informacyjnej oraz umieszczenie na stronie internetowej szkoły.
Komisja wybiera oferenta, który zaoferuje najwyższą cenę, a w razie ustalenia, że kilku oferentów zaoferowało taką samą cenę Komisja postanawia o kontynuowaniu postępowania w formie aukcji ustnej między tymi oferentami i wybiera oferenta, który zaoferował najwyższą cenę. Wysokość postąpienia – 100,00 zł.
Szczegółowe informacje są udzielane pod numerem telefonu 17 227 14 41 lub w sekretariacie szkoły.
- Ogłoszenie: Czytaj więcej
Zakończenie roku szkolnego
- 05.07.2023
- 164
- Zakończenie roku szkolnego: Czytaj więcej
Lista zakwalifikowanych do projektu Erasmus+
- 28.06.2023
- Lista zakwalifikowanych do projektu Erasmus+: Czytaj więcej
Wiosenne przetwory na odporność
- 28.06.2023
- 88
Realizując działania projektu pt. ‘MP Health Direct’, czyli ,,Kierunek na zdrowie fizyczne i psychiczne’’ uczniowie z klasy pierwszej i drugiej Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w trakcie zajęć praktycznych uczyli się wykonywać przetwory. Pojawiły się one w postaci kiszonych ogórków, syropów z ziół –np. mięty, z dzikich surowców pozyskanych z krzewów – np. z kwiatów czarnego bzu i dzikiej róży. Nie mogło zabraknąć także lemoniady różanej oraz naparu z liści czarnej porzeczki.
- Wiosenne przetwory na odporność: Czytaj więcej
Ogłoszenie
- 22.06.2023
- Ogłoszenie: Czytaj więcej
Wakacyjne życzenia
- 22.06.2023
- Wakacyjne życzenia: Czytaj więcej
Życzenia
- 22.06.2023
- Życzenia: Czytaj więcej
Wiosenne zmagania architektury z techniką
- 20.06.2023
W naszym Zespole Szkół uczniowie architektury krajobrazu wykonali w tym roku gigantyczną pracę zagospodarowując i uporządkowując tereny wokół szkoły. Pozostawią po sobie coś, co będzie służyło innym przez długie lata, a przede wszystkim ich praca służy poprawie estetyki terenów wokół budynków szkolnych.
- Wiosenne zmagania architektury z techniką: Czytaj więcej
Ekonomiczni kelnerzy
- 19.06.2023
18 czerwca w niedzielne popołudnie nasi pracowici uczniowie mieli możliwość obsługiwać uroczysty obiad z okazji obchodów jubileuszowych w Szkole Podstawowej w Cmolasie. Zapewne każdy z nas wie, że obiad smakuje lepiej jeśli jest estetycznie zaserwowany i nie trzeba długo oczekiwać na podanie ciepłej potrawy. Uczniowie z ZSA-E w Weryni w oryginalnym składzie stanęli na wysokości zadania. Sprawnie matematycznie i ekonomicznie "ogarnęli" rewiry kelnerskie i we wzorcowym tempie pracy obsługiwali wszystkich gości. Pionierami kelnerstwa byli tym razem nie tylko kucharze i technicy żywienia, ale również uczniowie z zawodu technik ekonomista. Trzeba przyznać, że nasza młodzież żadnej pracy się nie boi. Ekonomiści potrafią dobrze kelnerować, a kucharze i żywieniowcy sprawnie liczyć. Cała grupa mogła ćwiczyć i poszerzać nowe umiejętności zawodowe, a obsługiwani goście delektować się precyzyjni
- Ekonomiczni kelnerzy: Czytaj więcej
Architekci badają świat drzew w szkolnym ogrodzie
- 19.06.2023
- 1
Umiejętność wykonywania inwentaryzacji dendrologicznej jest niezwykle ważna dla technika architektury krajobrazu ponieważ dostarcza istotnych informacji na temat drzew i roślinności obecnej na danym obszarze. Dzięki zgromadzonym danym można podejmować świadome decyzje dotyczące konserwacji, pielęgnacji, sadzenia nowych drzew czy usuwania tych, które stanowią zagrożenie. Uczniowie klasy 3 w zawodzie technik architektury krajobrazu mieli możliwość wykonania inwentaryzacji dendrologicznej drzewostanu naszego szkolnego ogrodu. Trzeba przyznać, że było co mierzyć i analizować J Dzięki takim zajęciom uczniowie uczą się zawodu w praktyce oraz rozwijają umiejętności obserwacji, pomiarów i dokumentacji.
- Architekci badają świat drzew w szkolnym ogrodzie: Czytaj więcej
Wspomnienia kucharza
- 22.06.2023
Swoją przygodę w ZSA-E w Weryni rozpocząłem w 2020 r. w Szkole Branżowej I stopnia w zawodzie: kucharz. Wybranie tej szkoły i kierunku było doskonałą decyzją. Polubiłem swój zawód, a przy okazji poznałem i zaprzyjaźniłem się ze wspaniałymi osobami. Dzięki uczestnictwu w projektach i kursach m.in.: barista, barman oraz cukiernik, a także szkoleniom organizowanych przez nauczycieli zdobyłem większe doświadczenie i poszerzyłem kompetencje zawodowe.
Przez pewnien czas śpiewałem w szkolnym zespole muzycznym "Concordia” - co będę mile wspominać.- Wspomnienia kucharza: Czytaj więcej
Upowszechnianie mobilnosci w Portugalii
- 19.06.2023
- 44
W połowie czerwca oraz podczas dni otwartych i warsztatów, które często odbywają się w naszej szkole odbyło się upowszechnianie mobilności w Portugalii, która była możliwa dzięki funduszom Erasmus+. W ramach tych imprez zostały zaprezentowane umiejętności, które uczniowie nabyli podczas realizacji projektu Food Redefined. Uczestnicy wyjazdu do Bombarral zaprezentowali zgromadzonej publiczności realizowane zadania. Uczniowie omówili potrawy jakie wspólnie przygotowywali z uczniami z Portugalii, Chorwacji i Francji, opowiedzieli swoje wspomnienia z wycieczek oraz przedstawili przygotowaną prezentację oraz film. Podczas tego spotkania odbyła się degustacja przygotowanych przez uczniów potraw i napojów charakterystycznych dla kuchni Portugalii a także potraw kuchni zero waste.
- Upowszechnianie mobilnosci w Portugalii: Czytaj więcej
Wspomnienia z Portugalii
- 19.06.2023
Kinga Stępień
Gdy przyleciałam do Portugalii przywitała mnie ciepła pogoda, która od razu mi się spodobała. Przez cały tydzień zwiedzaliśmy różne miejscowości i miasteczka, które bardzo mi się podobały ponieważ poznawałam różne kultury, smaki i miejsca, których wcześniej nie widziałam, nawet na zdjęciach. Ten wyjazd na pewno będę wspominać do końca życia.
- Wspomnienia z Portugalii: Czytaj więcej
Ogłoszenie o sprzedaży
- 16.06.2023
Ogłoszenie dotyczące sprzedaży składników rzeczowych majątku ruchomego
Dyrektor Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni działając na podstawie uchwały Zarządu Powiatu w Kolbuszowej nr 238/1302/2023 z dnia 24 maja 2023 roku zaprasza do pisemnego składania ofert na zakup składników rzeczowych majątku ruchomego.
Oferta sprzedaży dotyczy:
1. Przyczepa D 47 A ; Autosan; rok produkcji 1978 - zarejestrowana, ubezpieczona, brak przeglądu technicznego. Cena wywoławcza: 11 000,00 zł brutto.
2. Samochód używany PUNTO, rok produkcji 2004, kolor niebieski zarejestrowany, ubezpieczony, brak przeglądu, samochód przystosowany do prowadzenia nauki jazdy, pojemność - 1,2, LPG+benzyna. Cena wywoławcza : 4 000,00 zł brutto.
3. Tokarka 1J61/8 nr fab 28018 uniwersalna. Cena wywoławcza: 10 000,00 zł brutto.
Pisemna oferta powinna zawierać:
1. Imię i nazwisko (nazwa) oferenta oraz adres - numer t- Ogłoszenie o sprzedaży: Czytaj więcej
Happy day of languages!
- 16.06.2023
- 8
We wtorek w naszej szkole panowała nadzwyczaj wesoła atmosfera. Wszystko to za sprawą gier i zabaw organizowanych w ramach Dnia Uśmiechu oraz Dnia Języków Obcych. Uczniowie oglądali jak zawsze komicznego Jasia Fasolę (Mr Bean), rozwiązywali kahooty dotyczące krajów, których języki uczone są w naszej szkole, łamali języki na tongue twisters oraz odgadywali tytuły i wykonawców obcojęzycznych piosenek. Wszystkim klasom poszło rewelacyjnie. Gratulujemy i dziękujemy za wspólną zabawę!
- Happy day of languages!: Czytaj więcej
Ekonomiczne gry terenowe
- 16.06.2023
- 57
Powiew wiatru, krople deszczu i blask słońca towarzyszyły uczestnikom szkolnych "Ekonomicznych gier terenowych”, które odbyły się w naszej szkole, w środę 14 czerwca 2023 r. Dobry humor, radość i energia dopisywały nam wszystkim. Całą zabawę na stanowiskach konkursowych prowadzili nasi koledzy I koleżanki z klasy 2et. Głównym celem przedsięwzięcia było zdobywanie wiedzy ekonomicznej, upowszechnianie rekreacji ruchowej i zachęcenie do kreatywnego myślenia. Przedsięwzięcie możliwe było do zrealizowania dzięki “Fundacji Serce” w ramach realizacji projektu “Młodzi technicy eksploatacji portów i terminali, ekonomii oraz drogowcy”. Na samym początku uczestnicy mieli do rozwiązania test związany z ekonomią. Natomiast najlepsza zabawa zaczęła się wraz ze startem drużyn w grach terenowych. Zawodnicy musieli jak najszybciej odwiedzić aż 9 punktów kontrolnych rozmieszczonych na terenie naszej s
- Ekonomiczne gry terenowe: Czytaj więcej
Wycieczka do pasieki
- 16.06.2023
- 16
W ramach projektu „Krok w nowoczesne kształcenie zawodowe’’ realizowanego dzięki programowi Fundacji SERCE Dobry Pomysł 7 czerwca odbyła się wycieczka dydaktyczna do Pasieki Tęcza w Kolbuszowej Górnej. Właścicielem pasieki jest Tomasz Tęcza, który opowiedział nam o maszynach potrzebnych do wyprodukowania miodu, o życiu, funkcjonowaniu i pracy pszczół, pokazał nam również swoje ule oraz łąkę pełną miododajnej facelii. Nasza wycieczka była bardzo interesująca i dzięki niej dowiedzieliśmy się wiele ciekawych informacji. Mogliśmy spróbować pysznych smakowych miodów wyprodukowanych z liofilizowanymi wiśniami, porzeczkami i malinami. Właściciel pasieki opowiedział także o zdrowotnych właściwościach miodu. Miód dobrze wpływa na serce, a zawłaszcza na mózg ponieważ dostarcza potrzebnej mu glukozy. Jest też dobrą substancją słodzącą do herbaty i kawy, ale nie można go dodawać od razu po zaparz
- Wycieczka do pasieki: Czytaj więcej
Lista galerii
brak danychDeklaracja dostępności