• Dla uczniów, rodziców i nauczycieli

  • Aktualności

      • Mamy dotację - będą kolejne zagraniczne praktyki zawodowe
      • 09.06.2022
      • Pragniemy poinformować, że ZSA-E w Weryni po raz kolejny otrzymało środki finansowe w kwocie 50 535 euro na zorganizowanie zagranicznych praktyk zawodowych dla uczniów w ramach programu Erasmus+. Organizując mobilności weźmiemy pod uwagę oczekiwania naszych uczniów odnośnie państw, w których chcieliby te praktyki zrealizować. Narodowa Agencja Programu Erasmus+ wysoko oceniła jakość merytoryczną opracowanego wniosku, gdyż znalazł się on na 44 miejscu z 538 instytucji, które uzyskały dofinansowanie. Nasza szkoła posiada Akredytację i dzięki temu na zapewnione aż do 2027 przyznawanie środków finansowych na organizację zagranicznych praktyk zawodowych dla uczniów.

      • Mamy dotację - będą kolejne zagraniczne praktyki zawodowe: Czytaj więcej
      • Sleeveface, czyli ubierz się w książkę
      • 08.06.2022
      • Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu pt. Sleeveface, czyli ubierz się w książkę. Sleeveface polega na odpowiednio dobranej kompozycji zdjęcia i aranżacji tła, której efektem jest złudzenie zespolenia fotografowanej postaci z graficznym motywem okładki książki. Dzięki temu powstają kreatywne zestawienia odbiorców, czytelników, słuchaczy z przesłaniem okładki. To wspaniała i niebanalna reklama książek, popularyzowanie czytelnictwa i biblioteki szkolnej! W konkursie wzięłu udział: Ewelina Tęcza, Anna Kubiś, Małgorzata Konsur, Marcelina Kopeć, Natalia Wit, Sabina Kardyś, Magdalena Zielińska. W tym roku uczestnicy wykazali się wyobraźnią i ciekawym ujęciem tematu. Nagrodą w konkursie jest ocena z języka polskiego oraz ocena zachowania. Wszystkim gratulujemy pomysłów i zapraszamy do kolejnych edycji.

      • Sleeveface, czyli ubierz się w książkę: Czytaj więcej
      • Praktyki zawodowe
      • 08.06.2022
      • Miesięczne praktyki zawodowe odbywali uczniowie Technikum kształcący się w zawodach: technik architektury krajobrazu, technik ekonomista, technik żywienia i usług gastronomicznych.Uczniowie klas drugich i trzecich doskonalili umiejętności zawodowe w firmach, instytucjach i przedsiębiorstwach w Polsce, Hiszpanii i Włoszech. Dyrektor szkoły chcąc zapewnić praktyki na wysokim poziomie podpisuje stosowne umowy ze sprawdzonymi partnerami, którzy mogą zaoferować uczniom możliwość poszerzania swojej wiedzy i zdobywania potrzebnych umiejętność zawodowych.Ekonomiści sprawdzali swoje wiadomości i umiejętności zawodowe w biurach rachunkowych, instytucjach, urzędach, bankach oraz w firmach. Pracowali oni głównie w działach administracyjnych, księgowości, kadr, płac itp., prowadzili dokumentację, zajmowali się księgowością oraz analizowali finanse firmy. Profesjonalną obsługą konsumentów zajmowa

      • Praktyki zawodowe: Czytaj więcej
      • Zainspiruj się!
      • 06.06.2022
      • W ostatni piątek maja żywieniowcy z klasy 1 wzięli udział w nietypowej lekcji z udziałem zaproszonych gości – absolwentki naszej szkoły, ekonomistki Patrycji Gielarowskiej oraz historyka, regionalisty i aktywisty społecznego Karola Wesołowskiego. Patrycja i Karol to osoby, które zarówno w czasie nauki w szkole jak i po jej zakończeniu podejmowali i podejmują wiele ciekawych działań. Odnaleźli swoje pasje i z sukcesami je realizują. Patrycja uwielbia poezję, interesuje się fotografią, napisała 2 książki, rozwija swoje konta w mediach społecznościowych i studiuje pedagogikę resocjalizacyjną. Karol jest m.in. zaangażowany w wolontariat na rzecz ofiar wojny w Ukrainie i organizację różnych wydarzeń dla mieszkańców naszego regionu, pielęgnuje rodzinną historyczną tradycję kolekcjonerską. Nasi goście byli członkami samorządu uczniowskiego, chętnie korzystali z wyjazdów i dodatkowych zajęć or

      • Zainspiruj się!: Czytaj więcej
      • Warsztaty gastronomiczne
      • 03.06.2022
      • W piątek 27 maja naszą szkołę odwiedzili uczniowie klasy 6 ze szkoły podstawowej numer 1 w Kolbuszowej. Uczniowie z Panią Wiolettą Majewską rozmawiali o zdrowym odżywianiu, dietach oraz przygotowali zdrowe posiłki (warzywa pokrojone w różny sposób oraz warzywne pizzerinki). Zdrowe posiłki nie zawsze muszą być nudne o czym przekonali się uczestnicy warsztatów. Posiłki mogą być kolorowe, smaczne oraz różnorodne. W trakcie warsztatów dzieci poznały także najważniejsze zasady gastronomicznego savoir-vivre czyli prawidłowego nakrywania do stołu krok po kroku oraz jak właściwie zachować się przy stole. Na zakończenie zajęć zostali zaskoczeni pysznym deserem truskawkowym przygotowanym przez Panią Wiolettę Majewską oraz Panią Zofię Łuszcz.

      • Warsztaty gastronomiczne: Czytaj więcej
      • Francuskie smaki
      • 03.06.2022
      • Kolejne dni pobytu naszej młodzieży we Francji upłynęły na poznawaniu nowych smaków. Uczniowie uczestniczyli w spotkaniu w Le Port du Bec, gdzie podczas spotkania z hodowcą ostryg poznali tajniki hodowli, kalibracji, konsumpcji i ich sprzedaży. Następnie udali się do Passage du Gois, czyli grobli między Beauvoir-sur-Mer, a wyspą Noirmoutier w Vendée na atlantyckim wybrzeżu Francji, która każdego dnia na długi czas znika pod wodą. Kolejną atrakcją turystyczną w tym dniu była wizyta w młynie Moulin de de Rairé w Sallertaine, który od 1555 roku, nigdy nie przestał kręcić się na wietrze od czasu jego budowy. Jednak ich wizyta nie mogłaby odbyć się bez wspólnego gotowania, czyli tego co najważniejsze podczas wizyty studyjnej. Podczas warsztatów w szkole Machecoul wspólnie z uczniami z Francji, Chorwacji i Portugalii, młodzież z Weryni uczyła się sporządzania potraw z owoców morza, mięsa i

      • Francuskie smaki: Czytaj więcej
      • Dzień Sportu w Weryni
      • 02.06.2022
      • 1 czerwca jest miłym dniem dla każdego dziecka niezależnie od wieku. Nauczyciele wychowania fizycznego jak co roku zorganizowali Dzień Sportu. Wszyscy uczniowie przyjemnie i aktywnie spedzali czas na świeżym powietrzu w pięknym otoczeniu naszej szkoły podczas rywalizacji w różnych konkurencjach. W turnieju piłki nożnej zwycięzcami zostali chłopcy z klasy 3 km. Pan dyrektor Zbigniew Bogacz wręczył im puchar. Uczniowie także uczestniczyli w zawodach nordic walking na stadionie Werynianki, a przed szkołą roztańczona grupa dziewcząt ćwiczyła zumbę pod przewodnictwem pani Oli Trętowicz. Zmagania rekreacyjno – sportowe zakończone było pysznymi kiełbaskami z grilla. Wszystkim dziękujemy i zapraszamy za rok.

      • Dzień Sportu w Weryni: Czytaj więcej
      • Światowy Dzień bez Tytoniu
      • 31.05.2022
      • Każdego roku 31 maja obchodzimy Światowy Dzień bez Tytoniu. Święto to stanowi okazję do zwrócenia uwagi całego świata na powszechność palenia papierosów oraz jego negatywne skutki zdrowotne. Dzień ten został ustanowiony przez WHO w 1987 roku ze względu na rosnącą liczbę osób uzależnionych i pacjentów ze schorzeniami wywołanymi przez palenie papierosów – głównie nowotworami płuc, przełyku, krtani, gardła czy trzustki. Święto stanowi okazję do zwrócenia uwagi całego świata na powszechność nałogu palenia papierosów, jego negatywne skutki zdrowotne i środowiskowe.

      • Światowy Dzień bez Tytoniu: Czytaj więcej
      • San Marino - perła włoskiej architektury
      • 31.05.2022
      • Na zakończenie naszej 3-tygodniowej praktyki w Rimini pojechaliśmy autobusem na wycieczkę do San Marino. Już sama podróż obfitowała we wspaniałe, zapierające dech widoki. Jednak z każdym kilometrem było coraz piękniej.

        San Marino to najmniejsze, ale i jedno z najstarszych państw Europy. Założone zostało w IV wieku n.e. przez św. Maryna, który uciekł w gòry przed prześladowaniem chrześcijan i na Górze Tytanòw założył wspòlnotę religijną.

      • San Marino - perła włoskiej architektury: Czytaj więcej
      • Bonjour Werynia !!!
      • 31.05.2022
      • Kolejna grupa uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczy w mobilności. Nasi uczniowie w niedzielę polecieli do Francji do Machecoul w ramach projektu Food Redefined, poznawać nową definicję żywności. Pobyt we Francji rozpoczęli od pikniku nad Oceanem Atlantyckim. W poniedziałek odwiedzili szkołę School Proo Louis Armand w Machecoul. Po przewie na posiłek udali się na zwiedzanie miasteczka Nantes. W tym miejscu uczniowie zobaczyli wspaniałe zabytki jak zamek książąt Bretanii czy też stare miasto. W mieście u ujścia Loary bardzo spodobał się naszej młodzieży Pasaż Pommeraye.

      • Bonjour Werynia !!!: Czytaj więcej
      • ¡Buenas noches!
      • 30.05.2022
      • Nasz pobyt w przepięknej Walencji powoli dobiegł końca. Trudno nam było rozstać się z tym miejscem Walencja to trzecie największe miasto w Hiszpanii- wiedzieliście o tym ? Spędziliśmy tutaj niezwykłe chwile, które zapamiętamy na długo.

        Tutaj życie płynie zupełnie inaczej. Czy to nie jest cudownie, żeby sobie siedzieć w kawiarni i pić przepyszną, hiszpańską kawę obserwując przy tym piękne widoki, palmy i spieszących się ludzi? Albo wsłuchiwać się w szum morza relaksować się na plaży i pić orzeźwiający sok pomarańczowy Na szczęście my mieliśmy okazję tego doświadczyć przez całe trzy tygodnie.

      • ¡Buenas noches!: Czytaj więcej
      • Buenas tardes
      • 25.05.2022
      • Drugi tydzień naszego pobytu w Walencji przebiegał jak zwykle bardzo miło i szybko. Przeżyliśmy niesamowite chwile!!! Od poniedziałku do piątku wszyscy tradycyjnie pracujemy: tłumaczymy, segregujemy dokumenty, pomagamy przygotowywać hiszpańskie potrawy itp. Wiele się uczymy, poznajemy hiszpańską kulturę, a przede wszystkim zdobywamy nowe doświadczenie zawodowe.

      • Buenas tardes: Czytaj więcej
    • Lista galerii

      brak danych
  • DOŁĄCZ DO NAS!

    KSZTAŁCIMY W TECHNIKUM I SZKOLE BRANŻOWEJ I STOPNIA
  • Deklaracja dostępności

        • Kontakty

          • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
          • zswerynia@zswerynia.pl
          • boguslawa.sobowska-rekut@zswerynia.pl
          • 17 227 14 41 lub 17 227 13 32 numery wewnętrzne: 101 sekretariat 103 dyrektor 105 zastępca dyrektora 107 pokój nauczycielski
          • Werynia 501 36-100 Kolbuszowa Poland
          • 814-14-04-726
          • Zbigniew Bogacz zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
          • Beata Bryk beata.bryk@zswerynia.pl
          • Elżbieta Rozmus-Maciąg elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
          • Nabywca: Powiat Kolbuszowski ul. 11-go Listopada 10 36-100 Kolbuszowa NIP 814-15-73-682 Odbiorca: Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Werynia 501 36-100 Kolbuszowa
        • Logowanie